zaterdag 7 april 2018

Waarom Nederland een schijnheilige democratie is

Het land dat consumentenvuurwerk wil verbieden, gaf wel atoombom geheimen prijs aan de vijand en faciliteerde smokkel van massavernietigingswapens via Schiphol 

Wie het nieuws van de laatste tijd kritisch gevolgd heeft, moet toch wel een aantal zaken zijn opgevallen. Of het nu over onze vuurwerkcultuur gaat, onze bedreigde westerse waarden, normen en moraal, of dat het over zwarte Piet gaat en de tsunami aan vreemdelingen die verdwaald zijn zeker en terug moeten naar waar ze vandaan komen, over de spion Skripal, over de frustraties van commando Marco Kroon, over de Franse president Macron of over wijlen Ruud Lubbers, het sleutelwoord is vooral: VERRAAD van het volk of vaderland.

De koning maant in zijn jaarlijkse kerstboodschap ons tot meer begrip en saamhorigheid. Makkelijk gezegd wanneer hij zijn paleis heeft laten opknappen voor 64 miljoen euro en hij daar geen discussie over wilt. Bezuinigen, milieu- en kostenbesparingen zijn bij het Koninklijk Huis - op kosten van de belastingbetaler, niet aan de orde. Gezamenlijk kost het opknappen van alle paleizen echter 127 miljoen euro waarmee al jaren geleden is begonnen (klik hier)


De open brief van Mark Rutte aan het Nederlandse volk heeft veel losgemaakt (klik hier). Rutte vergelijkt Nederland met 'een vaasje' dat zomaar kapot kan gaan. Een biervaasje of een bloemenvaasje? Wat een minachting van eigen volk en vaderland. Rutte tegen Trump: "
America first and The Netherlands second as a delicate flower vase".
Maar heeft Rutte dat pokkenvaasje zelf al niet meerdere keren laten vallen en slecht gerepareerd, zodat niemand meer vertrouwen heeft in deze politieke (s)lijmer? Behalve de belachelijke vergelijking bewijst deze kontlikker hiermee dat hij van homo- of biseksuele aard is (niets op tegen natuurlijk) en eindelijk als nakomertje uit zijn inmiddels antieke kast komt - na jaren als 'rukker' in het Jort Kelder en Frits Huffnagel circuit bekend te hebben gestaan. De buren midden in de nacht terroriserende pianospeler, de homofiele antiquair met een gelijmd bloemenvaasje van steeds minder waarde dat zelfs D66 penthouse Pechtold zelfs niet durft te slijten op zijn veiling. 


Rutte zijn leugenachtige schijnheiligheid en onwetendheid heeft ongetwijfeld met zijn gereformeerde achtergrond te maken, zoals zovelen in hypocriet Nederland worden opgevoed. En maar geloven in een oppergod terwijl elke wetenschapper op aarde inmiddels weet dat niets blijft en alles verloren gaat. Dat is niet een sombere mening of melancholisch vooruitzicht, en het heeft ook werkelijk helemaal niets te maken met milieuvervuiling of gelul in der ruimte als duurzaamheid. Het is de harde werkelijkheid van de Tweede wet van de thermodynamica. Niet de orde maar de wanorde en chaos zullen uiteindelijk ons deel zijn en overheersen, omdat dit de meest stabiele situatie van materie is.

Wat dan de zin is van ons bestaan? Die is er niet en wanneer die er wel is, is die zeker niet belangrijker dan dat een muis of een boterbloem: een kringloop, voortplanten en afval produceren. Oftewel voor dieren complexe moleculen omzetten in simpele - poep en kooldioxide, en voor planten simpele moleculen als water en kooldioxide omzetten in energetische zoals suikers en zuurstof onder invloed van zonne-energie waarvan dieren kunnen leven. Organisatie op hoger niveau is alleen mogelijk wanneer er energie wordt toegevoegd.

Waar we vandaan komen en na de dood naartoe gaan?  Onbelangrijk sentimenteel gezeik gebaseerd op angst, we zijn tijdelijk op reis in de tijd en moeten er wat van zien te maken - in de hoop de ander niet zijn vrijheden te benemen. Maar sommigen willen helaas meer hebben dan anderen, veel meer, ook al maken ze het nooit op, en dat dienen we dus te voorkomen. Maar op politici en grote zakenlieden hoeven we niet te vertrouwen.


We zijn allen uit sterrenstof ontstaan en vergaan ook weer tot stof, ons hoofdbestanddeel is water. Het beloofde paradijs of 72 maagden in het hiernamaals? Allemaal zoethoudertjes voor het arme volk zodat ze niet in opstand komen tegen de rijken en de machthebbers. Marx zei al dat het geloof opium voor het gewone volk is, door te verwijzen naar het beloofde goede leven na de dood. Rust in vrede.
Maar de groene milieuterreur is het moderne opium voor het volk - of de XTC zo u wilt, in het geloof dat alles goed zal komen wanneer je maar stevig genoeg gelooft in de filosofie van de linkse geitenwollen sokken doctrine: terug naar het eenvoudige zwerversbestaan,  maar dat geldt natuurlijk niet voor de eigen elite - vergelijk Animal Farm van Orwell.


Nee dus, niet alleen hier op aarde en in ons zonnestelsel, maar in de gehele kosmos geldt natuurlijk de Tweede Hoofdwet: niet alleen het biologische leven maar ook al de levenloze materie verdwijnt. Alles wat met de oerknal ooit is begonnen, de Big Bang, over echt vuurwerk gesproken.
Vanwaar dan ook het gebazel van al die betweters, de zogenaamde groene hervormers of de Zevendedagsadventisten met hun gezever over gezond leven. Met name die gasten die zelf ooit anarchisme predikten, uit op het schoppen van rotzooi en terreur om hun gelijk te krijgen en de maatschappij te ontwrichten. Klimaat- en groene milieu-terreur is een religie geworden, iets waar je vooral in gelooft en de andere overtuigingen intolerant als rechts bejegend. Vergelijkbaar maar minder kwaadaardig is dat eten en voeding een religie is geworden, ook weer vaak onder links politieke invloed van onbewezen zaken over wat goed is en wat slecht.
We noemen in verband met terreur alleen maar even de naam Wijnand Duyvendak (klik hier), ex-Rara-lid, bomaanslag pleger, inbreker, milieu-activist (lees: terrorist) en bovendien recent campagneleider van die schijnbaar zo vriendelijk ogende Jesse Klaver. Een wolf in schaapskleren.

GroenLinks schijnt het anarchisme kennelijk te hebben afgezworen en wil tegenwoordig zelfs een overheidscontrole op de kwaliteit van de drug XTC (klik hier), om opeens orde in de chaos te scheppen. Dat komt omdat met name de GroenLinks elite van dit soort middelen massaal gebruik maakt, zoals het bij linkse studenten rechten en politicologie in de mode is. Nooit gemerkt dat die potige getatoeëerde uitbaters van die lawaaierige popconcerten ook de leveranciers zijn van die lucratieve harddrugs? Bovenwereld en onderwereld in één, samen met onze toekomstige leiders en juristen.
Maar beter is de XTC met rattengif als van het type coumarinederivaat te mengen, zodat iedereen er met zijn poten af blijft. (N.B. De vele stalbranden schijnen te maken te hebben met rattenplaag (klik hier)?)

Zou dat vreemd zijn wanneer de overheid XTC pillen zou vergiftigen om paniek te veroorzaken en consumptie tegen te gaan, omdat je anders langzaam dood gaat? Helemaal niet, de overheid doet dat al jaren met alcohol. Om de goedkope brandspiritus voor consumptie ongeschikt te maken (te denatureren met een mooi onschuldig woord), wordt deze huishoudversie van ethanol met lage accijns sinds mensheugenis vergiftigd met methanol, een ander alcohol die ziek en blind maakt (klik hier). In 1 liter brandspiritus zit voldoende methanol om de dood te veroorzaken. De barbaarse methode stamt nog uit de tijd van de grote drooglegging in de USA, het landelijke alcoholverbod in 1926. In Nieuw-Zeeland is deze vorm van dodelijke vergiftiging van overheidswege - in verband met de verlaagde accijns, afgeschaft.

De orde die GroenLinks probeert te creëren in het milieu gaat in tegen alle natuurwetten en kost onevenredig veel geld en moeite: kapitaalvernietiging! De Nederlandse bijdrage wereldwijd is bovendien minimaal. En in aansluiting op de uitbarsting (en ineenstorting) van de recente Indonesische Krakatau: vulkanen zijn de belangrijkste vervuilers in het lange verleden geweest met een enorme negatieve invloed op plant en dier op aarde - we hebben het dan niet alleen over CO2, en plotselinge verandering in de evolutie - door massale uitsterving, die ook weer nieuwe kansen heeft geboden voor andere soorten. En dan hebben we het nog niet eens over de invloed van grote inslaande meteorieten. Niets is voorspelbaar, slechts kansberekeningen brengen enige soelaas.

GroenLinks begrijpt er niet veel van, ook al claimen ze hun gelovige vrinden alomvattende kennis van bovennatuurlijke zaken. Het maakt het dagelijkse leven juist bijzonder duur voor diegenen die het niet kunnen betalen - kwamen zij juist niet voor Jan met de pet op? De rijken en de industrie kunnen het toch wel betalen, maar zij worden merkwaardigerwijze met rust gelaten. Vandaar de onrust die onder zonnekoning Macron in Frankrijk is begonnen, maar ook ons en de rest van Europa ongetwijfeld zal bereiken. Maatschappelijke sociale onrust die lang negatieve economische gevolgen zal hebben dankzij de linkse klimaatterroristen.

Als het aan de regering ligt, mogen we binnenkort geen vette hap meer eten, geen suikerhoudende dranken drinken, geen alcohol gebruiken, geen tabak meer roken, geen vuurwerk afsteken, geen gas meer stoken, geen sinterklaas meer vieren, etc. Terwijl de politici, de rijken en de leden van Het Koninklijk Huis zich stiekem toch aan de verboden vruchten laven, mogen de gewone burgers alleen steeds meer belasting betalen en één keer in de vier jaar stemmen op een stel onbetrouwbare zakkenvullers.
In België hebben ze tenminste een minister van Volksgezondheid die echt op ontploffen staat vanwege haar ongezonde levensstijl en morbide obesitas, in de wandelgangen ook wel MaggiBlok genoemd. En nee, de foto is niet gefotoshopt, en nee, ze is niet een Aziaat. Ze is wel jarenlang huisarts geweest, dus dom is ze niet, maar verstandig ook niet. In België nemen ze het niet zo nauw en zijn ze niet zo schijnheilig...? Hun kabinet is al opgeblazen, maar wat maakt het uit. Landen schijnen beter te gedijen zonder regering, zonder klootzakjes en andere onbenullen die aan de verkeerde knoppen draaien.


Niet voor niets ontstaat er grote sociale onrust in Frankrijk over de afglijdende rechtstaat - het gaat natuurlijk niet alleen om de duurdere autobrandstof, de kostenverhogingen treffen met name eerst de armere bevolking.
De Nederlandse burgers laten zich echter uitpersen en als joden naar de slachtbank dragen zonder enig verzet. En de bankiers - die gered werden door de belastingbetalers, die gaan weer even groot de fout in als 10 jaar geleden. Zembla en de NRC maakten een documentaire genaamd Bankieren voor Moskou (klik hier), het grote witwasproject. Hier blijkt wat voor een geboefte het is.

De Franse politie beschiet de grootste relschoppers trouwens met de LBD-40, een wapen die 40 mm harde rubberkogels wegschiet en flinke verwondingen kan veroorzaken. En ze schieten met een type granaat sinds 2011, de GLI-F4 van SAE Alsetex. Bijzonder is de pyrotechniek, in het bijzonder de explosieve lading die bestaat uit 25 gram echte TNT en verder 10 gram traangas van het type CS
(ortho-chlorobenzylideen malononitril)in ultrafijne poedervorm. De huls is van een rubbersoort en de granaat is 190 gram zwaar. Normaal wordt CS als vaste stof verdampt door een langzaam brandende exotherme lading, hier niet. 

Dat TNT wordt behalve voor de verspreiding van het CS met name ook gebruikt voor het harde explosieve geluid - maar maakt de granaat gevaarlijk. Want het afgeschoten projectiel kan worden opgeraapt (klik hier). Niet alleen veroorzaakt de granaat een enorme luide knal van 166 dB op 5 m afstand, maar detonatie van 25 gram TNT is krachtig genoeg om een hand af te rukken of andere blijvende schade te veroorzaken. Vlak bij het hoofd of hart en longen kan het dodelijk zijn en ook de kunststof scherfjes kunnen schade opleveren. Kunststof is op röntgenfoto's in het ziekenhuis namelijk niet te zien. Het lijkt er echter op dat van het projectiel de bedoeling is dat vóór de ontploffing het binnenwerk zich van de buitenhuls scheidt door een kleine drijflading (propellant), maar dat gaat niet altijd op.
De 10 gram CS lading lijkt meer voor een secundair effect daar deze gering is vergeleken met de oudere type rookbommen. 


Bij een vliegveld demonstratie in de omgeving van Nantes werden echter volgens sommige bronnen (?) meer dan 3000 granaten door de politie op de menigte afgeschoten, mogelijk ook om het systeem te testen. Dat is samen 30 kg CS en 75 kg TNT. Gevaarlijk wanneer je niet weet of ziet waar ze terechtkomen. Er is waarschijnlijk geen ander land die ze gebruikt en zeker niet op deze onverschillige manier. Het probleem met dit soort wapens is dat ze geen onderscheid maken tussen het goede volk en het schorem dat slechts uit is op vernieling en rellen. En in straten waar gewone burgers wonen blijven de wolken traangas lang hangen, je zult er maar wonen en ernstig last hebben van COPD of chronische bronchitis.



Overal krijgen we speciale vuurwerkvrije zones, en straks gaan we nog belasting betalen voor het inhaleren van schone lucht en is er een CO2 taks  op de uitgeademde lucht, want we halen de malle gestelde doelstellingen van Parijs natuurlijk niet.
Het allerbeste is wereldwijde geboortebeperking, en afschaffing van die idiote kinderbijslag. Dus geen fokpremie, dat wordt met name misbruikt door de vreemdelingen met grote gezinnen of valselijk door verzonnen kinderkroost.

Op de Oostvaardersplassen, op de Veluwe en bij Schiphol doden ze gezonde dieren op grote schaal vanwege de onbeperkte overbevolking - de schuld van sommige achterlijke mensen, maar daar hoor je haast niemand meer over. Wilde zwijnen worden speciaal gekweekt voor de jaarlijkse koninklijke jacht, om ze daarna in eeuwenoude traditie af te knallen.
Vreemd is dat, want anticonceptie is de enige fatsoenlijke oplossing die goed is te implementeren en te controleren door tal van geboortebeperkende middelen. Het gaat bovendien ernstige epidemische ziekten tegen, en de hongerdood. En wat zou er op tegen zijn wanneer de mens van de wereld verdwijnt - een kort storende factor in de lange evolutie? Maar daarover later meer, want dat schijnt religieus gevoelig te liggen bij al die pedofiele priesters.


Ondertussen vreet het uitbreidende internet enorme hoeveelheden energie op - door verzending en opslag, terwijl het gebruik wereldwijd voor 90 % uit pure gezwets en onbelangrijke bullshit bestaat. Wat een verspilling van energie (klik hier).
Het gebruik in het verkeer van de smartphone levert ook veel ernstige ongelukken op.

De onveiligheid en terreur via internet is alleen maar toegenomen en het zijn vooral een paar schatrijke zakenjongens die hun zakken vullen. Ondertussen is men in het westen bang voor spionage via Chinese smartphones en netwerken van Huawei. President Trump heeft de dochter van de Chinese baas laten arresteren in Canada. Alsof merken als i-Phone van Apple niet allang afspraken hebben gemaakt met de Amerikaanse spionagediensten, en dat geldt ook voor Microsoft en tal van andere bedrijven. Trump verliest de laatste normale volwassen persoon in de bekwame minister van Defensie Mattis, de rest bestaat uit achterlijke jaknikkers.

Het Openbaar Ministerie in Nederland kan om de zogenaamde veiligheid en de bestrijding van de criminaliteit ongestoord telefoons afluisteren en het internet, maar nu willen ze ook zonder rechterlijke tussenkomst in de ouderwetse postkoets post kijken (klik hier). Ja, waarom niet, en laten we gelijk een kopie van onze huisdeur sleutel achter bij die betrouwbare overheid. Lang leve Big Brother, Nederland wordt zelf een politie terreurstaat zoals de vroegere DDR - alleen de muur ontbreekt, maar die komt vast ook nog. Er wordt in geen enkel land zoveel afgeluisterd door de overheid als in Nederland. De overheid vertrouwt zijn eigen burgers niet.

En Schiphol mag natuurlijk ongebreideld als een kankergezwel voortwoekeren - in de naam van banengroei, terwijl de milieubelasting enorm is en de belasting op vliegtuigbrandstof en goedkope vluchten zo goed als niet bestaat. Over de CO2 uitstoot en het dumpen van kerosine van de luchtvaart wordt niet gesproken, terwijl veel mensen volstrekt onnodig van het vliegtuig gebruik maken. De gevaren en overlast voor de honderdduizenden burgers die rondom Schiphol wonen - heeft iedereen de Bijlmerramp vergeten?, daar heeft de politiek weinig mee op. Het is wachten totdat al die omwonenden een krachtige laserpen aanschaffen of drones om daarmee het vliegverkeer massaal onmogelijk maken, eer de politici en al die corrupte ingenieursbureaus met hun nep geluidsrapportages eens luisteren naar het volk. Ons volk is veel te braaf en te gehoorzaam, men laat zich belazeren door de politici van zowel links als van rechts, niet in de laatste plaats door de directie van Schiphol zelf - de zakkenvullende president-directeuren maken een rondje tussen multinationals en de politiek en spelen elkaar de bal toe. Neem een voorbeeld aan de Fransen met hun revolutie, na de bestorming van de Bastille rolden de koppen van de zakkenvullende machthebbers.Wie is er na de bankencrisis tien jaar geleden de bak in gedraaid, of onthoofd?


Vuurwerk als rotjes en vuurpijlen worden straks verboden, en dat geldt natuurlijk voor al het consumentenvuurwerk. Want niet alleen de regering maar ook de verzekeringsmaatschappijen wensen niet meer te betalen voor mensen met een risicovol leven. En dat kunnen Big Brother en spionnen straks allemaal volgen via de ongecontroleerde big data internetspionage van de burgers. Steeds meer steden laten zich opjutten door een kleine linkse anti-vuurwerk kliek.

Overigens, de Nederlandse pers en nieuwsrubrieken op TV blijven maar nepnieuws verspreiden. Zo was er te lezen en te horen dat steeds minder mensen vuurwerk willen afsteken en dat de belangstelling afneemt. Dat is gewoon niet waar, want elk jaar spreken de verkoopcijfers anders. De media gaan er van uit dat wanneer je jaar in jaar uit maar sprookjes en andere onwaarheden vertelt, de mensen er zelf in gaan geloven.
In Duitsland is nog altijd uitstekend veilig consumentenvuurwerk 1.4G bij Aldi en Lidl zeer goedkoop verkrijgbaar. Wanneer de Nederlandse gebruiksaanwijzing ontbreekt, kan die hier worden gedownload (klik hier): uitprinten, kopiëren, knippen en plakken met een Pritt stift.


Waren we eindelijke even van de anti-pieten demonstraties af en allerlei ander gedram over discriminatie - altijd kleine intolerante minderheden in een democratie die zich hun wil laten opdringen aan de grote zwijgende meerderheid, komt opeens de oud-Ajax masseur Salo Muller (82 jaar) met een claim dat Joden nog wat geld tegoed hebben van de Nederlandse Spoorwegen omdat destijds joden gratis met een enkeltje naar de gaskamers werden getransporteerd (klik hier).
Wat heeft de huidige jonge generatie met de fouten van de oudere generatie te maken wanneer die bijna allemaal al dood zijn? En hadden we de gaskraan al niet half dichtgedraaid?
Nee, de commissie van Salo bestond uit allemaal geldjoden en de NS betaalt uiteindelijk maar liefst 50 miljoen euro aan mensen die bijna allemaal overleden zijn (klik hier). Nee, het ging ze niet om het geld. Gaat het geld dan naar een goed doel? Een missende bladzijde uit onze oorlogsgeschiedenis? Hier is iets echt goed mis.

Niemand moet straks opkijken wanneer zijn treinkaartje opeens 10 % duurder is door de Salo Muller vergaste jodentaks, want dat komt door die foute overleden overgrootvader die 80 jaar geleden toevallig treinmachinist was en werd gedwongen zijn werk te doen tot aan de grens. Naast treinmachinisten stond vaak een gewapende Duitse soldaat. Maar dan nog, de aandelen van de Nederlandse Spoorwegen zijn in handen van de Staat der Nederlanden, en dus van alle belastingbetalers. Die zijn de dupe, de meeste hebben niet eens de oorlog meegemaakt.


Even voor de goede orde: er zijn in Nederland meer mensen omgekomen door de fouten van de geallieerden dan door bombardementen van de Duitsers. Hebben we wel eens een rekening ingediend bij de Amerikanen, de Canadezen, de Britten of de Polen? Er zijn weliswaar 6 miljoen joden omgekomen in Europa, maar het totaal aantal doden is meer dan 60 miljoen gesneuvelden, dus dat is nog geen 10 % van het totaal. Iedere dode heeft ongetwijfeld vast wel een goed excuus om kwaad op de dader(s) te zijn, maar om nu nog zo laat om genoegdoening te eisen in de vorm van een grote zak met geld? Hebben Duitsers ooit Wiedergutmachung betaald aan ons behalve die Schnitzel? 


Een goede reden om de EU uit elkaar te laten spatten, want elke volk heeft in het verleden wel geleden. Nederland is in de geschiedenis met bijna elk land in Europa in oorlog geweest, vaak om handelsbelangen in het verre buitenland. Zo ontstond ook de Derde Balkan-oorlog of de Joegoslavische oorlogen in de jaren '90 die ook met geloof te maken hadden, oude sentimenten en de koude oorlog keren weder. De MH17 aanslag is daarin van geen enkele belang meer, ondanks loze uitspraken en beloften van Mark Rutte. Wel zijn er beschuldigingen geuit, maar niemand wordt terechtgesteld. Het is voor de bühne.
 

De onlangs overleden briljante natuurkundige Stephen Hawking was gek op vuurwerk en feestjes, vertelt zijn dochter Lucy (klik hier). En dan hier in Nederland maar klagen over vuurwerk, droog warm weer en zwarte Piet door een handjevol met cultuurbarbaren en milieuterroristen. sinterklaasfeest dreigt een jaarlijks veldslag te worden (klik hier).
De overheid wil vuurwerk op veel plaatsen verbieden, en verder de belasting verhogen op tabak, alcohol, vette en zoute hap en veel suikerhoudende producten. Waar de overheid zich al niet mee bemoeit, maakt die bemoeizucht van de overheid juist niet ziek?
De linkse pers en TV besteedt er aandacht aan alsof een tsunami is losgebarsten. Eigenaardig is dat de klagers over het milieu het er altijd hebben over dat het 5 voor twaalf is: het is dus kennelijk elk jaar weer net nooit te laat? 


Waarom is het niet eens 5 over 12 en berusten we in ons lot? Doen we lekker alles wat god verboden heeft, want het heeft toch geen zin meer. Geen kinderen meer maken, wel de seks, en dan laten we de aarde over aan de andere dieren en planten - zonder tuinhek graag.
De aarde wordt toch wel warmer door de uitdijende zon. De mens is voor 50 tot 60 % genetisch identiek aan een banaan, dus wat is daaraan nu verloren? Mensen vinden zichzelf kennelijk veel te belangrijk om per se te moeten overleven.Voor het uitsterven van de dinosauriërs was ook slechts een grote meteoriet nodig, hetgeen de plaats vrijmaakte voor de zoogdieren. Waarom niet zelfstandig en vrijwillig plaatsmaken voor een beter aangepaste soort?


Wat de Russen maar niet lukt met zenuwgas en computer hacks, lukt de Saoedische diplomatie wel met de onwelgevallige journalisten als Khashoggi.
Die laten professionele slagers invliegen en lokken Khashoggi naar het consulaat, waar hij op middeleeuwse wijze wordt gemarteld en in draagbaar gelijke moten wordt verdeeld - terwijl zijn vriendin tevergeefs buiten het hek wacht (klik hier). De slager die het zaagwerk deed, raadde de anderen aan naar muziek te luisteren. Niet voor niets staan er op de deur van het consulaat twee gekruisde zwaarden: wie niet luistert naar koning sultan wordt in stukken gehakt. Bizar is dat de moordenaars een gruwelijk toneelstuk hebben opgevoerd. Er kwam een persoon in de kleding van Khashoggi als dubbelganger naar buiten die zich later weer verkleedde op het toilet in de dichtstbijzijnde moskee, om beveiligingscamera's op een dwaalspoor te brengen. Waar een moskee al niet goed voor is.
 

Het zou goed kunnen dat, om de koninklijke familie te behoeden voor schade en schande, de daders en opdrachtgevers ook worden vermoord. Waarschijnlijk zullen we nooit de ware toedracht te weten komen, omdat politieke spelletjes worden gespeeld op het internationale terrein van olie, geld en onverdraagzame religie. Mogelijk heeft Erdogan door de eigen geheime dienst van tevoren kunnen weten van de aanslag en niets gedaan (klik hier). Wat is dan één journalist ten opzichte van de duizenden onbekenden die al het leven lieten in Jemen? En Erdogan sluit zelf journalisten op.
Mogelijk is de reden voor de dood van Khashoggi te vinden bij het Amerikaanse adviesbedrijf McKinsey (klik hier).


Men had hem ook in een badkuip met gootsteenontstopper (NaOH loog) kunnen leggen, waarna de overgebleven botresten en gebit alsnog met sterk zuur (HNO3 en HCl) waren opgelost en door de goot gespoeld. Dat scheelt een hoop boenen en oververven.
Wat dat betreft zijn de Russen en Amerikanen watjes als het om onwelgevallige personen aankomt. Nederland stuurt ze gewoon op het vliegtuig weer naar Moskou, zodat nog voor het avondeten bij moeder de vrouw en kind kunnen aanschuiven. Met de groeten en veel liefs uit Moskou. Ondertussen wordt de Nederlandse ambassadeur in Moskou op het matje geroepen omdat de Russen toch wel erg boos waren dat ze hun afluisterapparatuur achter moesten laten.

 
Dat de Amerikaanse aanrander Brett Kavanaugh toch tot opperrechter is gekozen, is niet zo vreemd in het schandelijke land van de geestelijk gestoorde Trump.
Vergeet niet dat wij in Nederland ook volstrekte idioten hebben in de Hoge Raad, zoals Ybo Buruma. Die vent zat in zijn jonge jaren in de gewelddadige krakerskringen die aanslagen pleegden op ministeries, Makro bedrijven en privé huizen van politici. Een van die terroristen is ook
Wijnand Duyvendak, de campagneleider van Jesse Klaver van GroenLinks. Het tuig van vroeger trekt nog steeds aan de touwtjes.
 
Er worden miljarden uitgegeven aan veiligheid en het voorkomen van terroristische aanvallen, maar het aantal twijfelachtige gevallen kun je op een hand tellen - vaker verwarde personen, al of niet door geloof geïndoctrineerd. Terwijl het aantal zelfmoorden 3 keer hoger is dan het aantal dodelijke verkeersslachtoffers en er afgelopen jaar 2018 tijdens de griepgolf bijna 10.000 mensen extra zijn gestorven. Maar daar horen we maar weinig over en niemand schijnt zich er druk om te maken (klik hier), dat zijn 33 MH17 dodelijke vluchten.

De schietgrage politie - die voornamelijk op verwarde personen jaagt, schijnt per ongeluk op de zoon van een politieagent te hebben geschoten. Het moest er eens van komen, in die voortdurend groter wordende verwarring. Vuurwapens zouden verboden moeten zijn voor de gewone straatagenten, die situaties meestal onderschatten en hun schietcapaciteit sterk overschatten. En gummiknuppel, nylon tie wraps en een Axon taser zijn meer dan genoeg.


Steeds minder mensen laten zich trouwens inenten tegen griep of andere ernstige infecties die door vaccin te voorkomen zijn. Met name onzin op het internet doen mensen afzien van vaccinatie, een treurige zaak. En ja, bij vaccinatie loopt een heel klein percentage kans toch ziek te worden en dood te gaan aan complicaties of een anafylactische shock. Maar dat neemt de voordelen voor de grootste groep niet weg. Het is dus asociaal om zich niet te laten inenten, want ook anderen worden daardoor beschermd.
De Spaanse griep was een beruchte griep-pandemie uit de jaren 1918-1919. Deze wereldwijde epidemie eiste naar schatting 20 tot 100 miljoen levens, een aantal dat het totale dodental van de Eerste Wereldoorlog ruimschoots overtreft - 10 miljoen (Wikipedia).
 

En dan elk jaar maar weer die dure razzia's naar het zoeken van illegaal vuurwerk, terwijl daar geen enkele goede aanleiding toe is - immers vallen er bijna nooit doden of zwaar gewonden die de drastische maatregelen zouden rechtvaardigen.

D66 heeft het zekere voor het onzekere genomen door voor de opvolger van Pechtold een jonge zakelijk opgeleide homo te kiezen, zodat niemand hem zal kunnen beschuldigen van een gedwongen abortus bij zijn vriendin. Dat hij iets bijzonders gaat voorstellen is klein, daar hij zich standaard bedient van nietszeggende oneliners en clichés. En hij is natuurlijk makkelijk chanteerbaar wanneer hij een scheve schaats rijdt en hetgeen in die kringen nog wel eens voor wil komen met meerdere 'vriendschappen'.

Nederland gaat er prat op dat de militaire geheime dienst 4 Russische spionnen heeft ontmaskerd tijdens hun activiteiten bij de OPCW, het internationale controleorgaan op chemische wapens. Nu vraag je je af waar Nederland zo trots op is, wanneer je weet dat de spionnen nogal botte brutale maar ook amateuristische stumpers waren. Bovendien heeft de Britse geheime dienst de Nederlanders op het spoor gezet, en naderhand met CCTV camera's hebben kunnen herkennen. Zelf hadden de Nederlanders niets in de gaten dat met vervalste paspoorten Russische spionnen binnenkwamen, en nog wel werden opgehaald door Russisch ambassade personeel.
Ze lieten de mannen uiteindelijk gewoon lopen, maar ze hadden ze op zijn minst aan een flink verhoor kunnen blootstellen - en in het geheim van een onderhuidse computerchip laten voorzien bij een dierenarts, inclusief het aanbrengen van gele oormerken - zoals dat bij koeien wordt gedaan. En dan groot op de foto voor de ochtendeditie van De Telegraaf.


De kabinetten Rutte financierden op grote schaal terroristen in Syrië - de blamage is staatsgeheim! En de door belastingbetalers geredde systeembank ING blijkt criminele witwassers te faciliteren - en is dus daardoor zelf crimineel, maar komt er vanaf met een enorme afkoopsom aan het OM (die weer betaald wordt door de rekening- en aandeelhouders). De schuldenaren gaan dus gewoon vrijaf: de moraal van dit verhaal, belazer de boel altijd op grote schaal zodat niemand persoonlijk aansprakelijk is.

Kabinet Rutte zwicht ook voor chantage en bedreigingen vanwege de psychopathische moeder van twee uitgeprocedeerde Armeense kinderen - en wat te doen met al die anderen? En de alleswetende Peter R. de Vries vergelijkt de zaak met 2e W.O. verraad door NSB'ers en wil de vluchtelingen in huis opnemen, tegen de wil van de meerderheid van de politiek en de rechterlijke macht. Wat een antidemocraat, die Peter R.
Over zakkenvullers gesproken, niet alleen is Peter R. dat maar ook de onschuldig ogende Yvon Jaspers van Boer zoekt vrouw. Haar inbreng is bijzonder gering, het programma is nep en doorgestoken kaart, maar deze dame vult haar zakken ook nog met geheime lucratieve deals met bedrijven (klik hier). Dat is tegen de regels. Haar jaarinkomen kan daardoor makkelijk een half miljoen euro bedragen, met al die BV'tjes die ze heeft.

Koningin Maxima opende het UMCG Protonentherapie centrum en maakte van de gelegenheid gebruik om te bedanken voor de belangstelling en steun die de familie heeft ontvangen naar aanleiding van de dood van haar zusje Ines. 

Jammer dat Maxima er niet bij stilstond dat alleen al in Nederland 3 maal zoveel mensen zelfmoord plegen als dat er doden vallen in het verkeer.
Voor verkeersveiligheid worden miljarden uitgetrokken, maar op de psychiatrie die zelfmoordgedachten behandelt, wordt zwaar bezuinigd.
Getuige de vele verwarde personen die geheel ten onrechte vaak door de politie worden neergeschoten - religieuze fanatici en internet antivaxers zijn ook gehersenspoelde psychiatrische gevallen, is het niet? En nu wil de regering per wetgeving ook nog regelen dat het doden van mensen door de politie als handeling boven de normale wetgeving staat. En dan premier Rutte klagen over de dictatuur van de Turkse Erdogan. Nederland wordt een politiestaat waar niemand meer veilig is voor vaak slecht schietende cowboys bij de politie: eerst doodschieten en dan pas vragen stellen.

 
Minister Blok moet in de Tweede kamer uitleg geven over zijn in een besloten vergadering uitgesproken twijfels over de multiculturele samenleving. Bijna iedereen is het met Blok natuurlijk eens, maar het is een zwaktebod excuses aan te bieden. Is hij nu al zo gehecht aan het pluche? Hij maakt zichzelf belachelijk met zijn nederigheid, ook al moet hij zich voortaan wat diplomatieker uitdrukken. En dat Suriname niet deugt, dat weten we al jaren: Bouterse als massamoordenaar zwaait daar de scepter, en Suriname is een narcostaat. Over mislukte samenleving gesproken.
Dat doet gelijk ook spreken over D66 voorman 'Penthouse': hij blijkt zijn ex-vriendin een abortus te hebben opgedrongen, hetgeen haar ertoe heeft gedwongen haar werk neer te leggen. Het toch al schijnheilige kereltje Pechtold, die zelf een ander altijd enorm de maat neemt over moraal en fatsoen - net als Peter R., kan beter zelf snel opstappen. Hans van Mierlo draait zich om in zijn graf wanneer hij zijn eigen D66 de democratische verworvenheden overboord ziet gooien.


De nieuwe Simon Stevin wetenschapsprijs gaat naar de anti-terroristenjurk Beatrice de Graaf, een schande van de eerste orde voor de ware wetenschap in Nederland. Haar gelul over terrorisme - die ze meestal van het internet heeft geplukt, heeft niets met natuurwetenschappen te maken waar Stevin bekend mee werd, en raakt kant noch wal. Maar dat noemen ze tegenwoordig het 'populariseren van de wetenschap'. Bullshit!

Op TV worden de kook- en bakprogramma's zo langzamerhand een ziekmakend kankergezwel: spotgoedkoop leedvermaak en ondertussen kunnen de TV-bazen en presentatoren hun zakken vullen met reclame opbrengsten en geld van de belastingbetalers.
GroenLinks is heiliger dan de Paus door zielig te doen over een vertrekkend liefdeskoppel die de boel - en niet te vergeten hun eigen gezinnen, al jaren hebben belazerd met een buitenechtelijke relatie (klik hier). Hoezo heeft niemand medelijden met die gezinnen maar wel met die vertrekkende politici? Misselijkmakend. Net als dat Dione Stax (NOS) niets op had met het gezin dat Humerto Tan (Late Night) in de steek had gelaten nadat hij naast de pot had gepiest. Niet voor niets was Peter R. bij de afscheid van Tan, want Peter R. is net zo'n ontrouwe echtgenoot als de rest van het Gooise matras.
Over de NOS gesproken, die bracht weer eens nepnieuws maar dan van het allerlaagste soort, over miljardair Soros (klik hier). Ruiken we hier niet linkse propaganda?


De overheid raadt de vuurwerkhandel aan veiligheidsbrillen gratis ter beschikking te stellen. Dit hebben wij al 10 jaar geleden voorgesteld, maar niemand ging er op in, net als andere veiligheidsmaatregelen.
In het kader van de decemberviering is ook maar alvast in de pers bekendgemaakt welke plaats Sint Nikolaas ontvangt, zodat ze 7 maanden de tijd hebben de straten te barricaderen en veiligheidsmaatregelen te treffen tegen anti-zwartepiet terroristen. En nu zijn zelfs de pepernoten in discussie (klik hier), want de speculaaskruiden kwamen vroeger door slavenarbeid via de VOC uit Indonesië.


In een opslag van de overheid voor illegaal vuurwerk in Ulicoten was men bang voor een lekkende sprinklerinstallatie. Ook bluswater zou een probleem kunnen zijn volgens de berichten. 
In theorie kunnen onbeschermde fijn verdeelde metalen met water onder warmteontwikkeling waterstof produceren, zeker in aanwezigheid van nitraat-ionen en  eventueel tot zelfontbranding leiden. Maar metalen in vuurwerk zijn vaak daarom gecoat of van een (natuurlijke) beschermende oxidelaag voorzien. Dus in de praktijk is het gevaar erg klein. Of dat zo is kan alleen de producent zeggen, of na analyse van de desbetreffende producten. Metalen in vuurwerk zijn bijvoorbeeld ijzer, zink, aluminium, magnesium, en titaan. Titaan geeft de minste problemen, zink de meeste en is in combinatie met nitraat-ionen en water zelfs al pyrofoor bij kamertemperatuur. Maar ook bij Tata-steel (de voormalige Hoogovens) zijn zelfs spontane branden van bulk titaan(spons) met water bekend.

Gevaarlijker voor opslag van knalvuurwerk met aluminiumhoudend kruit is niet zo zeer water, maar onvoorzichtigheid met vorkheftrucks en de gezamenlijke opslag van of onachtzaamheid met elektrische ontstekers. Of wat in het buitenland nog wel eens voorkomt, het door idioten schieten met een vuurwapen op vuurwerkmagazijnen uit baldadigheid. Vaak is de oorspronkelijke oorzaak van explosie niet eens meer terug te vinden, behalve dan een doorboorde staalplaat van de opslagruimte.

Nieuws was ook dat de moordenaar van Pim Fortuijn, Volkert van der Graaf, voor de zoveelste keer van een Nederlandse rechter een grotere vrijheid toegezegd krijgt. Niet alleen was het een politieke moord die ten gevolge ook zwaarder gestraft had moeten worden, maar de rechtspraak is ook duidelijk onrechtvaardig, corrupt en links bevooroordeeld - nog even afgezien van de talrijke rechterlijke dwalingen. Overigens is het een publiek geheim dat reeds in de gevangenis een moordaanslag op Van der Graaf is beraamd. Benieuwd wie dit nieuws oppikt.
 

Nederland staat weer eens in de internationale blote kont. In het buitenland zoals Engeland en Ierland (en vele andere landen) houden ze referenda over belangrijke zaken zoals over de brexit of abortus, maar Nederland heeft de directe volksraadpleging afgeschaft - nog wel het paradepaardje van D66, bang als politici zijn voor de echte volksdemocratie.
En Koning Willem bemoeit zich weer eens met politiek (klik hier). Mensenrechten in Mexico, waar heeft hij het over?


Ondertussen wordt het wanstaltige Eurovisie songfestival uitgemeten als een belangrijk evenement, iets waarvoor een ieder zich zou moeten schamen: zij die kijken en zij die meedoen in de door en door corrupte competitie. Al jaren gaat het niet om het beste liedje maar om de meest gestoorde act, en al jaren winnen transgenders in een apenpak.
In de Middeleeuwen traden travestieten en jokers ook normaal op tijdens feestoptredens voor de koning, maar daarna werden de hofnarren de tong uitgetrokken en opgevoerd aan de leeuwen. 


Nu was het de winnende beurt aan een kakelende onrein-vlezige Miss Piggy van Israël met haar Mickey Mouse coup in een bedorven 'kibbesoeb'. Wie nog beweert dat de wereld niet gestoord is, moet nodig naar een psychiater, maar Sanne Wallis de Vries had een leuke parodie gemaakt die door rechts Nederland niet werd begrepen.
China heeft nog het besef het eigen volk te moeten beschermen tegen dit gestoorde licht- en geluidsgeweld met enig vorm van censuur: slecht voor de ogen en het gehoor, en misschien kijken wel kinderen?
Je zou er bijna antisemiet van worden, want de vorige keer dat Israël won stuurden ze een aids homo met een baard gekleed in een jurk, het leek net de broer van Osama Bin Laden. Misschien is dat een vorm van Joodse humor, net als dat tijdens het 70-jarige bestaan van Israël ter verhoging van de feestvreugde bijna evenveel Palestijnen werden doodgeschoten als elke verjaardag telde.


En in Indonesië plegen hele gezinnen terreuracties - op christelijke kerken, vader, moeder, dochters en zonen (klik hier). Daar is de aanslag van de gek Malek F. in het Den Haag van de achterlijke burgemeester Krikke natuurlijk kinderspel bij (klik hier). Maar nog fraaier bewijst het de ook de gestoordheid van onze politici en bestuurders, kortom de failliet van onze maatschappij waarin het onmogelijk lijkt ogenschijnlijk simpele problemen krachtdadig te bestrijden. Er lopen kennelijk meer gekken buiten het gesticht dan dat ze er zitten opgesloten.

In Polen hebben ze een 4G-Christusbeeld (klik hier) van de handige commerciële priester, terwijl wij de schijnheilige commerciële dominee Pinokkio Rutte hebben die samen met koster Wiebes zich in alle bochten kronkelen om te beweren dat zij zich niet laten gijzelen door multinationals als Shell (vorige werkgever Wiebes) en Unilever (Mark's vorige werkgever Calvé pindakaas, van Unilever) - en wat ons als belastingbetalers 1,4 miljard per jaar gaat kosten.
Rutte zijn geloofwaardigheid het volk te bedonderen is tot een dieptepunt gedaald met de geheimzinnige afschaffing van de dividendbelasting. De media maken melding van de ontsnappingskunstenaar Teflon Houdini Rutte, maar eigenlijk is nog het meest beschamend dat ons parlement niet in staat is deze leugenaar(s) definitief de wacht aan te zeggen en onder te brengen in een slecht verpleegtehuis waar de bewoners stelselmatig worden mishandeld. Een gekkenhuis mag ook, een gesloten psychiatrische inrichting waar farmaceuten experimenteren met nieuwe medicijnen en ook de elektroshock weer is geïntroduceerd. Weer krijgt het klootjesvolk de leider(s) die het verdient.


We hebben tegenwoordig niet alleen met ultralinkse anti-Zwarte Piet terroristen te maken die sinterklaas willen doden - er zijn meer hulpsinterklazen!, maar dezelfde terroristen hebben het ook op de 4 mei herdenking gemunt met een lawaaiprotest (klik hier). Het zijn beroepsterroristen die overal tegen zijn, vooral tegen onze Westerse cultuur en beschaving.

De Nederlandse regering weet in het geheim ook al jaren van buitenlandse islamitische geldstromen naar de moskeeën in Nederland (klik hier). Het is niet alleen kwalijk dat dit geheim is gehouden voor het publiek en ook voor de gemeenten - en daarom ook schadelijk antidemocratisch, maar het gaat vooral om de verspreiding van intolerantie t.o.v. de westerse maatschappij en cultuur en aanwakkeren van terrorisme. Waar hebben wij een geheime dienst voor, wanneer ze deze tijdbom van gefinancierd terrorisme gewoon toelaten? Sinds wanneer houdt de overheid in Den Haag belangrijke zaken geheim voor gemeentes in Nederland?

Amerikanen komen ook nogal naïef over, vooral toen de Amerikaanse senaat de baas van Facebook Zuckerberg aan de tand voelde over de recente schandalen met gestolen gebruikersdata (87 miljoen van de 2 miljard gebruikers: Facebook verdient 20 euro per gebruiker per jaar aan bruto reclame inkomsten, maar mogelijk veel meer). De meeste senatoren begrijpen niets van het internet - terwijl het een Amerikaanse militaire vinding is, laat staan hoe Facebook werkt en geld verdient - en hoe slecht de gebruikersgegevens zijn beschermd: wat kan ze het ook schelen zolang niemand het merkt. De meeste senatoren waren vooral onder de indruk van de jonge multimiljardair, en prikten nauwelijks door de dunne huid van de onbenul die hij uithing: duizend maal excuses, hij zou het in de toekomst beter gaan doen. Maar het bedrijf was al jaren door kenners van de markt als onbetrouwbaar voor de gebruikers weggezet. Elke waarschuwing wegwuivend.

Niet alleen wordt de reclame gericht op de persoonlijke data die de gebruikers waarschijnlijk in goed vertrouwen of zelfs geheel onbewust hebben prijsgegeven, maar ook zoekmachine resultaten en gericht nieuws wordt toegezonden, waardoor de gebruiker eenzijdig en partijdig wordt voorgelicht. De news feeds bevorderen en bevoordelen de links met de berichten die het meest worden gedeeld. Dit kan onschuldig klinken, maar bij extremisten, terroristen en algemene intolerantie jegens andere groepen kan dit leiden tot schadelijke gevolgen.
Amsterdam doet het anders, die gemeente laat een bedrijf onderzoek doen via Facebook naar criminele hangjongeren (klik hier). Wanneer ze echt wat aan die problematiek gaan doen, zet Big Brother hier misschien een duidelijk statement hoe je gestolen informatie wel ten dienste van de gemeenschap kan gebruiken.

Er werden tientallen malen dezelfde domme vragen in het Amerikaanse congres gesteld, dus kennelijk luisterde niemand naar elkaar en hoorden ze vooral hun eigen gezwets maar al te graag. Zuckerberg lijkt intelligent, maar is meer een handige zakenman met nog sluwere dure ingehuurde advocaten achter zich. Hij is zeker geen Einstein: wie de biografie van Einstein leest, leert dat Einstein maar moeilijk aan werk en geld kon komen en vooral luierend en dagdromend zijn ontdekkingen deed met een IQ van 166. Hij had geen computer noch een laboratorium nodig, slechts pen en papier of een schoolbord en een krijtje.


Zuckerberg werd ook een commissie van het Europarlement ondervraagd. In eerste instantie wilde meneer dat met gesloten deuren, maar daar trapte men niet in. Daardoor zag het publiek dat ook hier maar weinig goede vragen werden gesteld en had Zuckerberg met zijn trawanten zich nog beter voorbereid om nietszeggend en niets belovend weerwoord te bieden, behalve dan zijn naïeve weinig geloofwaardige excuses aan te bieden. De ter zake doende vragen werden door hem niet beantwoord, hij leek wel een handelaar in cocaïne, heroïne en amfetamine en kwam ermee weg dat hij een geheime methode had bedacht die bijna iedereen verslaafd maakt, hij daarmee heel veel geld verdient en niemand hem wettelijk een halt kan of wil toeroepen. Dat belooft wat voor de toekomst met zulke zwakke politici en onbenullen van mogelijk corrupte bestuurders.


Schokkend was het verhaal dat De Volkskrant zaterdag 21 april publiceerde, waar ex-werknemers van Facebook aan het woord kwamen. Geen moderne technieken, geen wizkids, niet de slimme algoritmen zorgen voor een afdoende filtering van de schokkende berichten en gore bagger die gebruikers elkaar toezenden, maar een enorme horde van minstens 8000 jonge moderatoren (Facebook heeft 20.000 werknemers) die o.a. vanuit Berlijn in Duitsland voor een minimumloon in een duizelingwekkend tempo verplicht worden binnen record time de grootste smeerlapperij handmatig van de sites te verwijderen. Niet alleen het hoge tempo maar ook de schokkende beelden en teksten zorgen voor een enorme psychische belasting (klik hier), zelfs tot pogingen tot zelfmoord.
En ondertussen onze Mark Zuckerberg maar zijn zakken vullen met miljarden.
(Een dergelijk handmatige bijsturing van het systeem blijkt ook bij banken als ING, waar ze in de kelder nog op een achterlijk ouderwetse manier parallel aan het computersysteem de gegevens op papier verwerken, terwijl de baas een loonsverhoging van 1,5 miljoen werd beloofd. Dit bericht is van een klokkenluider.)
 

Overigens, bij ons in Nederland zal het niet veel anders zijn. Eigenaardig is dat het net lijkt alsof de westerse staten de privacy van de burger willen beschermen, maar ondertussen is Nederland net als de U.S.A., maar vooral natuurlijk China, Rusland en Turkije - om maar een paar te noemen, via de geheime diensten gewoon bezig om de burger te controleren en te bespioneren. Het enige verschil is dat ze je in het ene land veel sneller oppakken dan in het andere, maar ook dat zal een kwestie van tijd zijn. 'Big Brother is watching you' gaat wel steeds meer op de wereld van George Orwell lijken, alleen hebben de (ex-)communisten niet meer alleen het patent op de staatsbestuurde surveillance. 
Het eigenaardige is dat men een verschil maakt tussen terreur en terroristen en verwarde personen die een terreuractie uitvoeren. Maar zijn godsdienstwaanzinnigen ook geen verwarde personen met een geestelijke stoornis?


Men spreekt wel eens over de Einstein-generatie, mensen die in de digitale informatiemaatschappij zijn geboren - en slimmer lijken. Recent onderzoek heeft laten zien dat de nieuwe generatie vooral dommer is dan de voorgaande met ouderwets degelijk onderwijs, omdat ze tegenwoordig een achterstand hebben in eenvoudige dingen als lezen, schrijven en simpel rekenen (klik hier). Het onderwijs is niet alleen gaat hard achteruit sinds de invoering van de Mammoetwet en de invoering van al die absurde vernieuwingsexperimenten van politiek links - die geen verbeteringen van het onderwijs zijn geweest. Maar er is tevens een daling van het gemiddelde intellect o.a. veroorzaakt door de import en instroom van vreemdelingen met minder cultuur en ontwikkeling.
 

Op de lagere school zijn dat vooral vrouwen die slecht onderwijs geven, de kinderen zijn veel te brutaal en bovendien straffen juffen jongens meer dan meisjes (klik hier). Een duidelijk geval van discriminatie waardoor jongens later slappe watjes worden of onhandelbare klootzakjes. En de meisjes denken dat ze allemaal geweldige multitalenten zijn maar ondertussen nog geen aardappel gaar kunnen koken en nog niet tot tien kunnen tellen. Over het paard getilde feministische ladderkousen of ziekelijke stalkers op zoek naar gelijk recht. Onderwijl verblijven de veel te kleine kinderen op een kinderdagverblijf. Je kunt niet alles in het leven hebben, kinderen hebben een moeder en een veilig en gezellig thuis nodig. Terug naar het aanrecht, dames.

Een andere zaak betreft de oorlogszuchtige taal die de Amerikaanse onbehouwen patat- en BigMac-vretende boerenpummel president Trump uitslaat, en dezelfde agressieve taal die de Russen de Twitter-retoriek beantwoorden n.a.v. de bombardementen van de Amerikanen, Fransen en Britten in Syrië m.b.t. het mogelijke gifgasgebruik van president Assad. De onroerendgoedboer en redneck and orange face Trump zegt ook nog eenzijdig het atoomakkoord met Iran op. De binnenlandse en privéproblemen die Trump heeft inzake prostitueebezoek, de omkoping en de ruzie met de FBI onderzoeker naar corruptie, eindigen met een knal als afleidingsmanoeuvre.  Bijna iemand zal het meer over het hoerenbezoek hebben, een perverse prikkel om een halve oorlog te beginnen. Overigens zijn het elke keer symbolische speldenprikken die worden uitgedeeld, wanneer het merendeel van de kruisraketten - meer dan honderd miljoen dollar - met opzet op lege gebouwen en de lege zandwoestijn worden gericht. Terwijl één goed gerichte kruisraket op het paleis van Assad veel meer effect zou hebben, durft niemand het risico aan van de slangenkuil een tweede Irak met een vacuüm voor terroristen als IS te creëren. Zelfs Trump niet. Nog even afgezien van een ruzie met de Russen, maar de EU en de U.S.A. zijn militair machtiger. Hooguit komt een koude oorlog terug, 'but who cares'? Waren dat immers niet de meest veilige en rustige tijden waar iedereen wist wat ze aan elkaar hadden? Democratie is niet voor bange mensen.

Onlangs overleed oud-premier Ruud Lubbers. Er was natuurlijk zoals altijd alleen maar positief nieuws te melden, wat voor geweldig staatsman hij is geweest, over de doden niets dan goeds. Of toch niet? Lubbers schijnt aantekeningen te hebben achtergelaten, maar in zijn memoires is niets te vinden van zijn allergrootste en gevaarlijkste blunder. Nepnieuws dus, want behalve dat Lubbers een ongeneeslijke vrouwenbillenknijper was - waardoor hij bij de VN werd ontslagen, gaf hij zijn bedrijf Hollandia-Kloos als politicus indirect veel overheidsopdrachten.
 

Maar nog veel belangrijker: Lubbers was vooral de grote onbenul die de wereld gevaarlijk dicht bij een atoomoorlog bracht met India, door Pakistan via het Nederlandse Urenco te voorzien van informatie die nodig was voor de fabricage van de eerste Islamitische atoombom (klik hier). Hierbij speelden Abdul Khan en Henk Slebos een grote rol en die vrij spel hadden in Nederland. Ook Iran en Noord-Korea kregen later dezelfde informatie toegespeeld, waarmee Iran dus Israël kan bedreigen. Op een powerpoint foto die Netanyahu recent presenteerde, is een modelkopie van een Urenco centrifuge te zien voor de verrijking van uranium (klik hier).  Overigens liet hij niets nieuws zien van de grote hoeveelheid informatie die de Mossad volgens hem buit had gemaakt: de tekeningen waren ouderwets, schetsmatig en absoluut niet 'state of the art'. De onthulling van de boekenkast met ordners en ouderwetse CD's kwam nogal primitief over, dertig jaar geleden had het meer indruk gemaakt. Het lijkt er meer op dat de Iraniërs de Israëlische geheime dienst een poets hebben gebakken.

Het heeft niet veel gescheeld of er was tussen Pakistan en India een atoomoorlog uitgebroken, of tussen Israël en Iran - hetgeen nog altijd mogelijk is.
In 1985 werden 3,7 miljoen handtekeningen aan Lubbers aangeboden tegen de stationering van Amerikaanse kruisraketten in Nederland. Hoe schijnheilig kun je zijn om de petitie ook nog in ontvangst te nemen, terwijl destijds de Indiase Gandhi en zijn vrouw een bezoek brachten aan Nederland. Gandhi was uiteraard niet op de hoogte van het dubbelspel en het landverraad van Lubbers, zijn misdaad tegen de menselijkheid.


In het Midden-Oosten is de mogelijkheid nog steeds aanwezig op gebruik van atoomwapens, met het oorlogsmoeras in Syrië waar niemand een oplossing biedt. Wel spreekt men internationaal schande over het vermeende gebruik van gifgas - waardoor hooguit een paar honderd mensen in de loop van de tijd zijn getroffen, maar met conventionele bommen, granaten en ouderwets geweervuur mochten wel bijna 500.000 mensen de afgelopen 7 jaar worden afgeslacht? Vanwaar deze misselijkmakende hypocrisie?


Lubbers liet de spion Khan ontsnappen en gaf de geheime dienst de opdracht om bij het ministerie van justitie de documenten te stelen die tot de vervolging van Khan hadden moeten leiden. De desbetreffende rechter Leeser die de zaak behandelde (familie van de bekende Amsterdamse diamantair) kreeg jaren later een koninklijke onderscheiding. In een later interview onthulde ex-premier Lubbers een staatsgeheim, over de opslagplaats van nucleaire ladingen. Hoe (hoog)verraad, corruptie, fraude en seksuele intimidatie in een klein land een ordinaire zakenman als Lubbers een groot staatsman kan maken? Nogmaals, een land krijgt kennelijk de leiders die het verdient.

Een discussie die recentelijk in België wordt gevoerd is dat de F-16 gevechtsvliegtuigen nog lang niet zijn afgeschreven, zo doet een militaire klokkenluider weten (klik hier). Eigenaardig is dat sinds de aanschaf in Nederland in 1979 dergelijke rapportage onder het tapijt werd geveegd en resulteerde in de aanschaf van het peperdure JSF-toestel. Is hier sprake van bedrog en verkeerde voorlichting van de Tweede kamer?


Sociale media - ooit bedacht om studenten tamelijk serieus met elkaar te laten communiceren, vormen een massa(vernietigings-)wapen in het Wilde Westen wat het internet kennelijk zonder overheidsregulering nog steeds is: gehanteerd door meerdere opponenten, zowel voor als tegen de democratische beweging, maar vooral commercieel. Elke verandering is echter geen verbetering. Meer nog is het een wereldwijd vehikel met commerciële en politieke niet-transparante bedoelingen, zoals het verzamelen van 87 miljoen privé gegevens (door de Britse Cambridge Analytica) via het tamelijk achterlijke en schijnheilige bedrijf Facebook (klik hier) waar al jaren elke gebruikersbeveiliging faalt - of waar men de neus voor ophaalt. De baas Zuckerberg van Facebook weet ook al jaren dat het systeem zo lek is als een mandje en dat hij een monster van Frankenstein heeft gecreëerd. Het draait vaak ordinair om het verdienen van heel veel geld, door de grote beheerders van de systemen en ook van hun gebruikers. 

Dat maakt het proces tamelijk complex en corrumperend, ook in juridische zin om daar in internationale zin wat aan te veranderen. Vooral ook als blijkt dat het ministerie van Justitie en Veiligheid daar zelf negatief bij betrokken is. Maar het blijft niet bij buitenlandse handel in data. De Nederlandse Kamer van Koophandel blijkt ook dit hinderlijke spel mee te doen door bedrijfs- en privégegevens van ingeschreven door te verkopen.
Maar daar blijft het niet bij. De tiplijn Meld Misdaad Anoniem blijkt anonieme tips over misdaad door te verkopen aan overheidsinstanties (klik hier maar verklik hier niet). Per melding levert hen dat afhankelijk van de gemeente 22.50 tot 47,50 euro per melding op. Wanneer dit een normale zaak zou worden gevonden, zou je verwachten dat de tipgever dan het meeste geld zou ontvangen. Maar die krijgt niets. Kennelijk is er sinds de Tweede Wereldoorlog moreel gezien maar weinig veranderd in Nederland, behalve dan dat de verraders van Joden meestal een flink som geld kregen toebedeeld. Verraad als commerciële handel, het zou een nieuwe succesformule van Facebook kunnen zijn waar baas Zuckerberg zijn Joodse afkomst 75 jaar na dato verloochent. Misschien wel passend voor dit immorele decennium waarbij de vrijheid van die ene miljardair de vrijheid van miljarden anderen met de voeten treedt en alle grenzen van fatsoen overschrijdt.


Behalve de grote 'business' is het oorspronkelijk begonnen met anarchisme, idealisme, een leuk idee, lokaal uitgegroeid tot pesten, rancune en haatdragend gedrag op grotere schaal, soms overgoten met een cynisch sausje in de vorm van satire (als excuus?). Het gaat ook om moedwillige (politieke) misleiding door trollen waardoor verkeerde keuzes kunnen worden gemaakt of onjuiste inzichten worden verkregen: mensen op het verkeerde been worden gezet. Er worden rare spelletjes gespeeld, want de mogelijkheden en het bereik zijn enorm. Mensen afzeiken, op stang jagen, verkeerd voorlichten, bedonderen, misbruiken, het is de donkere kant van alles wat internet ook oorspronkelijk leuk en interessant maakte. Kennelijk zijn er regels nodig, maar Facebook hanteert behalve corrigerende algoritmen ook gewoon fysiek menselijke moderatoren. Je zou ze ook figuren kunnen noemen die censureren naar eigen inzicht, of naar voor de gebruiker onbekende reglementen. Wat wel bekend werd is dat de persoonlijke beveiliging van Mark Zuckerberg jaarlijks alleen al 9 miljoen dollar kost, maar wat is dat op een winstbedrag van 15 miljard?

Iedereen kent het voorbeeld van het doorfluisteren van een zin, met tien mensen op een rij. De laatste persoon zal niet hetzelfde vertellen als de eerste persoon. Niet moedwillig verdwijnt de eerste boodschap in een brei van verwaterde onzin, of tegenstellingen wanneer het woordje 'niet of 'geen' verdwijnen. Goed luisteren en juist navertellen is kennelijk een kunst die de gemiddelde mens kennelijk niet goed verstaat. En altijd een goed excuus om met onzinberichten op de loop te gaan.

De heer Van Vollenhoven meent dat oud en nieuw viering de gevaarlijkste dag van het jaar is. Maar feesten en kermissen met springkussens voor kinderen zijn al vele malen gevaarlijker (klik hier). En hoeveel feesten en manifestaties in binnen- en buitenland zijn in een grote tragedie geëindigd (klik hier), zoals branden in cafés en nachtclubs (klik hier), of doden en gewonden door gedrang tijdens muziekfestiviteiten en voetbalwedstrijden (klik hier)? Alleen al in Amsterdam zijn er drie gewonden per dag in het verkeer (klik hier).
En wie herinnert zich niet de cafébrand in Volendam (klik hier), toen een idioot met een brandende bundel kindersterretjes de uitgedroogde dennentakkenversiering aan het plafond in brand stak: 14 doden en 241 gewonden. Niet de gek met de sterretjes werd veroordeeld, maar de café eigenaar en zijn dochter.
Uit een eenvoudig vergelijkend onderzoek van statistiekcijfers blijkt dat het klussen, werken in en om huis en het sporten 100 keer gevaarlijker is dan het afsteken van consumentenvuurwerk in 2019/2020 (klik hier). Dat zijn de feiten, de antipathie die Van Vollenhove zijn leven lang tegen vuurwerk heeft, komt dus niet overeen met de waarheid.


Deze cijfers en gebeurtenissen zijn absoluut niet te vergelijken met onze jaarlijkse Oud en Nieuw viering: niet eerlijk noch rechtvaardig. Nogmaals, een hypocriete en onjuiste voorstelling van zaken en meten met twee maten van onze nepprins met nepnieuws, die steeds maar weer elk jaar op schreeuwerige wijze vooral persoonlijke aandacht weet te trekken. Een paljas die zijn professoraat cadeau kreeg omdat hij geen prins mocht zijn wijlen koningin Juliana.
De nepprins Van Vollenhove wordt ook beschuldigd van het gerommel met de onderzoeksresultaten van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.
Onder druk van de V.S. is het rapport afgezwakt over de crash in 2009 van een Boeing 737-800 van Turkish Airlines bij Schiphol. De corrupte Van Vollenhove bemoeide zich er dusdanig mee dat hij een enorme irritatie opwekte bij de andere organisaties die dergelijke ongelukken normaliter afwikkelen, maar ook bij medewerkers van ambulances liep hij en zijn medewerkers vreselijk in de weg. Het werk van de deskundige professor Dekker werd in de rapportage bijna geheel terzijde geschoven (klik hier). Van Vollenhove bleek het rapport van Dekker zelfs helemaal niet te hebben gelezen.
De Amerikaanse krant The New York Times meldde de vreemde gang van zaken op 20 januari 2020 (klik hier). De pilotenbemanning kreeg destijds voornamelijk de schuld omdat deze niet goed oplette, terwijl de Boeing apparatuur defect was en dat ook andere vliegtuigen van Boeing dezelfde makke hadden. Hier was dus sprake van een samenloop van omstandigheden, de piloten werden niet gewaarschuwd door het automatische vliegtuigsysteem dat waarschuwt voor een te lage hoogte en een te lage snelheid.
Als het klopt dat Van Vollenhove hier heeft zitten knoeien in het rapport, zijn de rapen nog niet gaar voor deze joker. Hoe kan hij zich professor noemen zonder enige studie of kennis van zaken?


In Nederland komen relatief weinig ongelukken voor met legaal 1.4G consumentenvuurwerk en dat cijfer gaat per jaar omlaag of stagneert ((klik hier). Wel stijgt het alcoholmisbruik. Gebruik van alcohol en het afsteken van vuurwerk gaan beslist niet samen, al gebeurt dat maar al te vaak wel. Ligt het dan aan de alcohol of aan het vuurwerk?
Al schijnen goede bedoelingen maar verkeerde werkwijzen zelfs politiek door de vingers te worden gezien (de PvdA Moorlag doctrine?). De rechtbank was het er in ieder geval niet mee eens (kik hier). De weg naar de hel is geplaveid met goede voornemens.

De geïmporteerde kwaliteit consumentenvuurwerk is vaak matig, er kan geknoeid zijn met het vuurwerk (wordt bijna nooit eerlijk gemeld in het ziekenhuis), of er wordt illegaal zwaar vuurwerk of professioneel 1.3G vuurwerk op verkeerde wijze gebruikt (klik hier). (Even voor de goede orde: een mortier is de lanceerbuis en het stuk vuurwerk heet de mortierbom of shell. Niemand in het nieuws gebruikt de correcte benaming.)

De pers meldt alweer dat er veel smog zal zijn door het vuurwerk, maar hoe weten ze dat nu al? Wanneer het waait en een beetje regent is daar geen sprake van en gaat het aantal ongelukken ook vaak juist naar beneden. Vuurwerkliefhebbers hebben net als anderen last van koude of regen en blijven dan eerder binnen.
En over vuurwerksmog gesproken (de combinatie van rook en vochtige lucht): de kwaliteit van lucht binnenshuis blijkt vaak zelfs slechter dan op een druk verkeerskruispunt (klik hier). Met name blijkt dit door de grote hoeveelheid fijnstof afkomstig van tal van bronnen (koken, open haard, kaarsen, wierook, huisdieren, slechte hygiëne door schimmelsporen, graspollen, etc.)

Laat Van Vollenhove eens naar een ter zake deskundige arts gaan met zijn morbide narcistische trekjes. En zijn zoon prins Bernhard junior tot de orde roepen - de pandjesprins met meer dan 590 huizen op zijn naam, die zich steeds meer als een ordinaire huisjesmelker misdraagt (klik hier). Van fatsoenlijke opvoeding van zijn eigen kinderen heeft Pieter ook al niets begrepen.

Van Vollenhoven overtrad regelmatig de wet door roekeloos gedrag op de weg, toen hij pas met prinses Margriet was getrouwd. Eén van zijn auto-ongelukken was dodelijk voor de tegenligger. Er werd flink gelogen (klik hier). Vreemd dat zo'n man de Onderzoeksraad voor Veiligheid vertegenwoordigt met een lading boter op zijn hoofd (klik hier). En dan een ander de les lezen over veiligheid? 


We kennen zo'n schijnheilige 'veiligheidsexpert' ook bij TNO, de man van de geflopte vuurwerk kooiconstructies. Zijn naam moet gezuiverd worden en dat doet hij door familie met gelijke naam op het internet te plaatsen, die zogenaamd in het verzet heeft gezeten. Pronken met de veren van een ander (klik hier) om een eigen duister verleden schoon te poetsen? Beschamende zelfverheerlijking van een leugenaar en lafaard, waarschijnlijk de meest schijnheilige huichelaar die ooit bij TNO heeft rondgelopen.

Misschien kan TNO een oplossing verzinnen waardoor soldaten niet meer op collega's schieten (friendly fire), zoals in Uruzgan in 2008 (4 doden, 1 zwaar invalide) of op de trainingsfaciliteit met papieren of linnen wanden (welke gek bedenkt zoiets) (klik hier).
Het ongeluk met de ondeugdelijke mortiergranaat in Mali is ook zo iets, de Amerikanen hadden al eerder gewaarschuwd voor de gevaren van de Bulgaarse HE80 mortiergranaat junk (klik hier). TNO had dat van de Amerikanen bij navraag al eerder gehoord, zonder enig verder riskant onderzoek te doen.

TNO is laatst ook weer in het nieuws over alcohol: TNO beweerde jarenlang bij monde van een hoogleraar dat een paar glazen alcohol per dag gezond was. Tijdens een echt groot recent onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek blijkt dat onzin: alcohol is altijd ongezond (klik hier).

Een oude trollenfabriek: na de 2e W.O. zat zogenaamd heel Nederland in het verzet. Maar in werkelijkheid bestond een groot deel uit landverraders en mensen die geen enkele weerstand boden. Van de Nederlandse politie was 80 % fout, en heden ten dage zitten daar nog steeds veel rotte appels (klik hier)  (klik hier). Politie, justitie en ook de staat produceren vaak zelf nepnieuws. De geschiedenis is te lezen in o.a. de werken van wijlen Dr. Lou de Jong.


Waarmee we terug zijn bij het begin van het verhaal. Vormt nepnieuws met name via het snelle wereldomvattende internet en de nieuwe 'sociale' media een soort van propaganda kankergezwel van bedrog? Dat wil zeggen, een onbeheerste verspreiding en vermenigvuldiging van onjuiste informatie die schade kan berokkenen aan de omgeving wanneer Jan en alleman daar geloof aan hecht: onze maatschappij, de democratie, de rechtstaat en onze westerse cultuur en beschaving in het bijzonder?
 

Het zijn niet alleen de vele nieuwssites die vaak onbetrouwbaar zijn en van anderen de onzin kopiëren. Maar juist ook die bronnen die vaak wel als betrouwbaar worden gezien zoals onze belangrijkste kranten, de NOS en ook Wikipedia in het Nederlands: ze zitten vol met fouten, al of niet bewust gemaakt met een dikke schijn van partijdigheid, politieke willekeur of gewoon luie slordigheid. Nog even afgezien van de puur onwetende domheid die via internet een stem heeft gegeven aan de grote dikke onbenul: in het land der blinden is Eenoog koning.
 

Hoeveel onenigheid, haat, strijd en zelfs oorlogen zijn niet begonnen met het eerst op grote schaal verspreiden van leugens en laster?
In Duitsland en Frankrijk wil men een verbod (klik hier)
maar hoe beoordeel je de maatschappelijk schadelijke impact en is dat niet in strijd met de vrijheid van meningsuiting?

Maar we willen geen censuur, en al helemaal geen zelfcensuur door politiek correcte stellingname, die meestal door pure lafheid behoorlijk links is georiënteerd: dient Zwarte Piet gelijk met de allerlaatste vuurpijl te verdwijnen uit onze Westerse cultuur? Alleen maar omdat een minderheid dat wil, vaak om de verkeerde redenen? 

De recente beeldenstorm, de MeToo-beweging, de hele dag drinken uit flesjes, en zelfs het niet mogen roken in de buitenlucht, modegrillen overgewaaid uit de U.S.A. en waar veel maatschappelijk puriteinse en bekrompen veranderingen vandaan komen - behalve een degelijke vuurwapenwetgeving (de goeden niet te na gesproken), spreken boekdelen. Het oprekken van de leeftijdsgrens voor alcoholische drank, sigaretten (is roken en drinken niet een vorm van uitgestelde euthanasie die door de overheid wordt belast en gefaciliteerd?) en het tegelijkertijd vrijgeven van de softdrugshandel is ook zo'n vreemde tegenstrijdigheid.  

Waar stopt deze bemoeizuchtige nonsens waar democratie, vrijheid, zelfredzaamheid en zelfbeschikking hoog in het vaandel staan? Terwijl de kosten voor de gezondheidszorg de pan uit rijzen, blijft euthanasie steeds maar een moeilijk bespreekbaar onderwerp dat alleen via de arts kan worden uitgevoerd. Terwijl het toch zo makkelijk en pijnloos is om koolmonoxide gas te gebruiken (klik hier). De barbecue is een ideaal apparaat daarvoor, met vooraf karbonaadjes en een goede fles whiskey. Om de 'goede werking' te controleren, kan een digitale koolmonoxide melder dienen. Op het internet is wel te vinden welke concentratie binnen welke tijd lethaal is in een kleine afgesloten ruimte.

Sommige optimisten menen dat een leugen(tje) 'om bestwil' in persoonlijke relaties juist een middel is om conflicten te vermijden, maar waar is de grens bij deze oneerlijke 'sociale vaardigheid' van het 'onder de pet houden' van informatie? De pessimist of de louche handelaar meent dat mensen gewoon belazerd 'willen worden' en de waarheid 'niet willen horen'. De doorsnee politicus meent dat het volk niet volwassen en deskundig genoeg is om per referendum te mogen stemmen: aristocratie.

Onlangs overleed de oprichter van Ikea. De man werd in het 20.00 uur nieuws min of min geëerd voor zijn ondernemerschap die op 5-jarige leeftijd begon met verkopen van lucifers. Maar niemand was kennelijk zo eerlijk om te vertellen dat de meubelzaak van Ikea uit ellendige rotzooi bestaat wat nooit goed in elkaar past en van ellende uit elkaar valt. En dat de vreselijke zuinigheid van de schatrijke multimiljardair o.a. veroorzaakte dat hij voortdurend overhoop lag met het slecht betaalde personeel. Tijdens de 2e W.O. stond de Ikea baas in het politiek neutrale Zweden aan de kant van de nazi's.  Maar over de doden niets dan goeds, of is dat zwijgen ook toch weer onderdeel van het nepnieuws?


Nepnieuws wordt vooral veroorzaakt door bepaalde lieden die denken het beter te weten dan de rest. Een oud voorbeeld betreft de problemen rond de Oostvaardersplassen. In de zomer schijt de enorme aalscholverkolonie alle planten morsdood, en in de winter gaan de grote grazers dood door continue gebrek aan voedsel. De gekken hebben bedacht dat dit een natuurlijke situatie is, met een hek eromheen, en het is zelfs bij de wet verboden bij te voeren. Zo zouden de soorten  zich in stand houden. 

Maar dat is natuurlijk volstrekte onzin, de situatie is volkomen onnatuurlijk, het is een door de mens aangelegde tuin. Het gebied is te klein om te ontsnappen aan de hongerdood.
Ook bij Schiphol laat men de ganzenpopulatie maar doorgroeien, totdat ze bij de tienduizenden moeten worden vergast.
Evenzo de overlast van de wilde zwijnen op de Veluwe of de herten bij de Zandvoortse duinen. Men heeft de situatie zo uit de hand laten lopen dat ze doodgeschoten moeten worden. Wat is er meer (een) zonde, het principieel niet eten van vlees dan het weggooien van vlees?
En elke bioloog in opleiding moet hartelijk lachen om de idiotie rondom de zeehondenopvang van Lenie. Wanneer de mens zich met de natuur bemoeit, gaat het mis. De mens weet kennelijk in Nederland niet meer wat echte natuur betekent, en wat daarvoor van belang is.


Vroeger was het heel gewoon dat zelfs een arts de ernst van de ziekte niet aan de patiënt meedeelde, zeker wanneer de ziekte dodelijk was. Waarom zou je de laatste dagen van de patiënt ook nog verpesten met mogelijk psychisch lijden? Meestal werd aangeraden wat extra vakantiedagen op te nemen, als alternatief voor een onnodig recept.

Onlangs deed dagblad NRC aan 'fact checking' (klik hier). Een lezer beweerde dat vuurwerk meer giftig zwaveldioxide in de lucht brengt dan het woon- en wegverkeer. Het bericht werd duizenden malen zonder commentaar doorgezonden en 'geliked'. Maar wat is er leuk aan dit soort bedrog? Nepnieuws dus.

Behalve dat de schrijver zijn domme basisschool rekenmethode niet deugde, wist hij niet eens dat zwavel in buskruit niet of nauwelijks tot SO2 wordt geoxideerd. Maar dat het vooral in onschadelijk kaliumsulfaat wordt omgezet en de witte rook mede veroorzaakt (klik hier).
De NRC (waarschijnlijk in samenwerking met journalist Karel Knip?) verwees het verhaal van het ingezonden stuk dan ook terecht naar het rijk der fabelen. Hetgeen je van een kwaliteitskrant mag verwachten, maar de NRC kan natuurlijk ook vóór publicatie foutieve of twijfelachtige inzendingen gewoon weigeren? Dat scheelt een hoop onnodige ophef.


Nee, als we het dan toch over echte gifstoffen hebben, neem dan de recente aanslag op de Russische ex-spion Skripal en zijn dochter in Engeland (klik hier). Het gif scheen in de vorm van gel of pasta aan de deurklink te hebben gezeten, waarvan sommige menen dat deze vorm juist niet heeft gewerkt. Maar het is moeilijk voor te stellen dat niet juist hiervoor is geëxperimenteerd op de goede werkzaamheid. Een gel geeft juist meer kans op succes wanneer ook een stof als dimethylsulfoxide is gebruikt om de doorlaatbaarheid op de huid te vergroten.

Met vader en dochter gaat het al veel beter en zijn naar een onderduikadres, dus de vraag is of het wel een erg sterk en modern zenuwgif is geweest. Wanneer dochter en vader er zonder kleerscheuren vanaf komen - wie hoort nog iets van die andere slachtoffers?, is die vraag gerechtvaardigd en kunnen de Russen met meer overtuigingskracht ontkennen dat zij het waren die de aanslag pleegden (klik hier). Meestal slagen hun pogingen om ex-spionnen en andere politieke tegenstanders alsnog succesvol de doodstraf op te leggen, als waarschuwing en vergelding dat verraad vroeg of laat altijd wordt bestraft - waar ook ter wereld. 

Wat dat betreft zijn andere landen zoals Israël en de Iraniërs in Nederland ook actief als spionnen met een 'license to kill' (klik hier). Een dodelijk verkeersongeluk of zelfmoord - drie keer zoveel als verkeersongelukken, gaat al gauw de kaartenbak van de gewone jaarlijkse statistieken in (klik hier). Minister Blok en de AIVD baas kunnen wel heel naïef en schijnheilig beweren dat het ongehoord is dat er moorden worden gepleegd - in het buitenland nog wel?, maar spionnen moorden elkaar al tientallen jaren lang uit. Dat is bepaald geen James Bond fantasie. De Israëlische geheime dienst heeft vele moorden op haar geweten, maar daar zul je Nederland niet over horen. Een van de geruchtmakende moorden betrof de aanslag van de Mossad op Dr. Gerald Bull die in Brussel woonde (klik hier). Bull was een technisch wapenexpert en de ingenieur werd ook door landen als Irak gevraagd wapensystemen te ontwikkelen. Israël wilde daar een stokje voor steken omdat het land zich bedreigd voelde.

Een wonderbaarlijke genezing (klik hier) uit de bijna-dood herrezen van de Skripals, of hebben de Britten een meesterlijke daad in de gezondheidszorg verricht - die de Nobel-prijs waardig is? Bij de dochter Julia was nog duidelijk de coniotomie wond te zien bij haar keel. Misschien was de aanslag uitbesteed aan de Noord-Koreanen, die als een 'vriendendienst' de Russen hielpen - en al eerder een aanval met zenuwgas uitvoerden. Misschien was de aanslag onprofessioneel klunzig, alleen een deurklink besmetten is nogal onzeker of het wel zal lukken. Opvallend is met hoeveel miljoenen aan kosten de Britten de hele omgeving van het huis van Skripal en de politieagent ontdoen van sporen gif: de hele huisraad wordt afgevoerd.
Wanneer het niet meer gaat om bewijsvoering te verzamelen maar om decontaminatie van het terrein, dan is een eenvoudige waterige 50 % natriumhypochloriet oplossing voldoende - dat is wel 10 maal sterker dan de standaardoplossing van gewoon bleekwater. Het lijkt er een beetje op dat de Britten vooral voor de bühne, het publiek en de internationale pers een show opvoeren. Waarom bijvoorbeeld worden allerlei attributen afgevoerd door mannen met zware gasdichte veiligheidspakken terwijl de omgeving al wekenlang wordt bewaakt door agenten (Bobbies) die volstrekt onbeveiligd zijn. De omgeving is slechts met plastic linten afgezet, dus iedereen kan eronderdoor.

Het is normaal niet te bewijzen waar een bepaalde chemische stof precies vandaan komt, tenzij deze met opzet van een markering is voorzien (klik hier) of bepaalde isotopen zijn gebruikt. Het gif schijnt vrij zuiver geweest te zijn, hetgeen op een professioneel laboratorium kan wijzen. Maar of dat Russisch was, en een militair laboratorium? Dat hoeft helemaal niet.
 

Er kunnen indirecte bewijzen zijn die de beschuldiging ondersteunen. Was de heer Skripal overigens wel zo onschuldig? Hij werd lang in de gaten gehouden, mogelijk was hij nog steeds actief of een bedreiging? Hij heeft immers zeker honderd Russische spionnen verraden. Wanneer Skripal een Amerikaanse (dubbel-)spion was geweest die was overgelopen, had hij minstens levenslang gekregen vanwege hoogverraad - in eenzame opsluiting in een isoleercel. Wat dat betreft hebben de Russen hem nog schappelijk behandeld - even afgezien van de beschuldigingen van de Britten en de aanslag.

In Nederland staan op hoogverraad tevens flinke straffen, al is dat niet levenslang of de doodstraf. In Nederland werden in het verleden de zwaarste straffen gegeven aan oorlogsmisdadigers, niet aan landverraders, maar die kregen tijdens de oorlog wel de doodstraf. De wereld van de echte James Bond is wat minder romantisch en er wordt wel gemoord maar veel minder gewoon neergeschoten. Wat dat betreft zijn onze militairen slappe watjes geworden, ze zijn niet eens bestand tegen een verhuizing van Doorn naar Vlissingen. Ze huilen tranen met tuiten en dreigen ontslag te nemen.



Werd eerder in 2006 nog gewerkt met het makkelijk te traceren giftige radioactieve polonium-210 bij ex-spion Litvinenko - dat leidde van het theekopje tot in het vliegtuig naar twee Russen, later vermoorde Kim Jong Un zijn halfbroer in opdracht door twee vrouwen met zenuwgif op pad te sturen - waarschijnlijk met VX (klik hier).
Nu is er dus onlangs waarschijnlijk gebruik gemaakt van een moeilijker traceerbare stof die onder de verzamelnaam Novichok bekend is (klik hier). Dit zijn door de Russen verder ontwikkelde nieuwe generatie zenuwgifstoffen - sinds de jaren '70, '80 en '90, opnieuw een aanwijzing dat onderzoek op dit gebied gewoon doorgaat, ondanks de internationale afspraken tegen het gebruik daarvan (klik hier). Ook Nederland doet mee.


Sommige novichok verbindingen zijn chemisch gekoppeld aan andere gifstof groepen, zoals het blaartrekkende fosgeenoxime, hetgeen ze extra akelig in werking maken en de lijdensweg van de vijand alleen nog maar lijkt te verlengen en te vergroten. Het gebruik ervan gaat dan meer op een vorm van sadisme lijken, i.p.v. iemand snel te doden, maar dat is waarschijnlijk ook de bedoeling. Al langer wordt de dood door de kogel of de guillotine als een snelle milde dood gezien, een dunne draadstrop als middenweg en de marteldood als de ultieme straf voor de verrader.  In militair opzicht is het ook gunstiger een soldaat te verwonden dan te doden, daar er dan meer soldaten voorlopig buiten gevecht zijn geplaatst omdat ze de gewonden moeten verzorgen en afvoeren. Het is maar door wiens ogen je het bekijkt.

Met Amerikaanse onbemande militaire drones ter grootte van een klein vliegtuig zijn zonder dat veel mensen het weten al meer dan honderdduizend mensen gedood, en waarvan een onbekend groot aantal onschuldige slachtoffers. De haat die daardoor ontstaat richt zich op de westerse maatschappij, waar de 'lonely wolves' rondlopen en nauwelijks te traceren zijn. De soldaten die de drones vanaf grote afstand bedienen, als ware het een computergame, staan onder grote stress. Klokkenluiders met gewetensnood hebben reeds hun grote bezwaren in de pers kenbaar gemaakt. Er is vaak moeilijk onderscheid te maken tussen gewapende strijders en onschuldige burgers.

De toekomst van de ontwikkeling van wapens ligt in kleinere en zelfstandig opererende drones die met grotere precisie kunnen schieten of explosieven af kunnen leveren. In principe zijn militaire robots al heel erg oud in de vorm van eenvoudige boobytraps die automatisch in werking traden. Toen nog met maar weinig elektronica maar wel met schokgevoelige mengsels van chemicaliën of corrosieve stoffen die binnen een tijdspanne een metalen draad deden breken, te samen met de ontsteker en het explosief een tijdmechanisme vormden, of gewoon een fysiek mechanisme. Te denken valt ook aan granaten die afgaan met zogenaamde struikeldraden, microschakelaars, schokgevoelige mengsels en verbindingen, of door middel van verandering in het elektromagnetisch veld - de proximity fuze, of met een infrarood oog. Munitie kan ook eerst penetreren en daarna detoneren, op een nauwkeurig bepaalde diepte of afstand. Signalen zijn gebruikt als akoestische, elektromagnetische zoals optische, laser, magnetische en radiosignalen, als wel temperatuur- en (lucht)drukveranderingen.

Raketten kunnen camera's bevatten, al of niet via een draadverbinding, of aangestuurd worden door met laser het doel aan te stralen. Batterijen die de apparatuur nodig hebben worden pas op het allerlaatste moment chemisch geactiveerd.

Eigenaardig genoeg vonden veel (militaire) ontwikkelingen eerst in de privésfeer plaats bij particuliere hobbyisten, al jaren geleden, net als dat de grote bedrijven in de kantoorautomatisering en elektronica zich in de jaren '80 lieten aftroeven door prutsende schooljongens in een garage of slaapkamer (zoals Steve Jobs, Steve Wozniak, Bill Gates, Larry Page, Sergey Brin, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, Chad Hurley e.a.)
. Het wereldberoemde NatLab (Natuurkundig Laboratorium) van Philips bakte er na de vervolmaking van de Compact Disc (dat ook een Amerikaanse uitvinding was van een particulier) ook niets meer van en verdween als sneeuw voor de zon. Philips liet het toen nog kleine Sony vrijelijk spioneren in hun bedrijven en laboratoria en deelde het CD patent. Hoe gek kun je zijn?
Niet voor niets hebben de Amerikanen via een deel van hun militaire websites particuliere hobbyisten reeds jaren geleden uitgenodigd hun ervaringen (uitvindingen) met hen te delen (klik hier), in ruil voor financiële ondersteuning of een baan, en hebben ze daartoe deels militaire sites met vrijgegeven documenten (declassified) voor het publiek opengesteld (klik hier). Dat moeten we de Chinezen en de Russen nog eens zien doen.


Drones komen tegenwoordig in allerlei vormen en maten voor, van een middelgroot vliegtuig tot de grootte van insecten als een libelle of miniheli die camera´s dragen, een explosief of met 'military grade' chemische gifstoffen kunnen worden geladen. Ze zijn nog heel erg duur, even duur als de anti-drone wapens die inmiddels zijn ontwikkeld om drones met storing van de zenderfrequenties uit de lucht te halen.
 

Drones kunnen ook giftige biologische wapens bevatten die zich bovendien kunnen vermeerderen en verspreiden via het zieke lichaam - of eerst via een gastheer als een parasiet - en zijn daarentegen relatief goedkoop, als ook het afleveren van radioactieve stoffen die makkelijk over te brengen zijn. Immers is één druppel van zeg 40 mg voldoende om in theorie tientallen tot honderden ernstig zieken of doden te veroorzaken, zeker via drinkwater, eetwaar of daar waar hygiëne ontbreekt. 

In plaats van steeds zwaardere wapens te ontwikkelen ligt de toekomst in het effectiever en dodelijker maken van kleine slimmere wapens, zelfsturende munitie, camouflage door gedeeltelijke onzichtbaarheid, onderscheppen van spionagesatellieten, de robotisering en miniaturisering. Laserwapens zijn vooralsnog veel te zwaar en log om ze overal in te zetten omdat ze een enorme energie capaciteit vereisen. Star war films waar met lichte pistool laserwapens dodelijke of verdovende zichtbare groene, rode en blauwe lichtpulsen worden verschoten zijn slechts een fabel, en bovendien wil men voor militair gebruik voor het oog onzichtbaar licht gebruiken om de verzender niet direct te verraden. Zoals met de inzet van infrarood chemische lasers
als het deuteriumfluoride type. Weersomstandigheden kunnen een handicap zijn, evenals reflecterende oppervlakken.

De vraag is of het niet handiger en veel goedkoper is om bestaande kleine biologische organismen zo te manipuleren tot een in opdracht vliegend ziekmakend of dodelijk wapen - geladen met een virus, bacterie of toxisch eiwit, dat energetisch gezien veel efficiënter is. Even ervan uit gaande dat ze specifiek alleen de vijand uitschakelen. Hier ligt gelijk een probleem van eigen bescherming, zoals vaccinering van eigen troepen tegen de ziekmaker. In het verleden heeft men zelfs geëxperimenteerd met biochemische stoffen die giftig waren t.o.v. een speciaal ras of DNA-type, of het blijvend steriel maken of zelfs mogelijk homoseksueel. Toen homoseksualiteit in het leger nog ongeaccepteerd was, zouden homoseksuele soldaten in theorie geen zin hebben in vechten en zich bovendien niet zullen voortplanten. Omdat dergelijke vreselijk bizarre ideeën op internationale bezwaren en grote protesten inzake de mensenrechten zouden stuiten, heeft men deze onderzoeken zover bekend diep in de ijskast geplaatst.

Nucleaire explosieve wapens zullen waarschijnlijk nooit worden ingezet, en dan nog hooguit vanuit de ruimte en met een enorme hoge snelheid. Dat scheelt in dure, zware en relatief langzame raketten die makkelijker te onderscheppen zijn zijn.

Per definitie is zenuwgif geen gas bij kamertemperatuur maar zijn het vaak vloeistoffen met de consistentie van olie. Ze zijn erg persistent en dringen makkelijk door de huid en slijmvlies, zeker ook in mengsels van bepaalde chemische stoffen (klik hier). Kleine hoeveelheden van 1 ml kunnen verpakt zijn in een kleine glazen capsule - die makkelijk is te verstoppen in het lichaam, werken soms via binair chemische reactie tussen twee minder schadelijke stoffen (makkelijk voor opslag, transport en militair gebruik in grote hoeveelheden), zijn  makkelijk te vervoeren en genoeg om in theorie honderden zo niet duizenden doden te veroorzaken. 


De Duits-Joodse Nobelprijswinnaar voor de chemie Fritz Haber (2e van links), destijds goede vriend van de Nobelprijswinnar voor natuurkunde Albert Einstein,  was ook de vader van de chemische oorlogvoering met o.a. chloorgas tijdens de 1e W.O in Ieper in België. Op dat moment waren er nog geen effectieve gasmaskers ontwikkeld.
De praktijk is echter weerbarstiger i.v.m. de verspreiding en stabiliteit van de stoffen, die afhankelijk is van veel factoren die men vaak niet in de hand heeft (het weer, windrichting). In de 2e W.O. zijn de eerste zenuwgassen ontwikkeld in Duitsland, maar nooit ingezet, mogelijk om die redenen van onbetrouwbaarheid. En bovendien zal het met de moderne analysetechnieken
niet lang duren of de vijand heeft het middel ook, of een tegengif ontwikkeld (zoals de Britten met British Anti Lewisite kwamen tijdens de 1e W.O.).
Eerste hulp medewerkers lopen een grote kans ook vergiftigd te raken en beschermende kleding en atropine-achtige stoffen als tegengif zijn vaak niet direct voor handen en werken slechts gedeeltelijk (klik hier)


Nog ver voor het internet tijdperk werd groot ingezet op het massaal fabriceren van dit soort stoffen (klik hier) en alleen al in Rusland is in de loop van de jaren zo'n 40 miljoen kg vernietigd, wanneer we dat moeten geloven. De Amerikanen hadden ook grote voorraden. Hoeveel er in de wereld bestaat van de nieuwe CBRN-wapens is volstrekt onduidelijk, ondanks internationale afspraken hierover, en te verwachten is dat ontwikkeling van nieuwe wapens gewoon doorgaat. Dat geldt overigens niet alleen voor de Russen en Amerikanen, maar voor tientallen andere landen (klik hier). TNO in Nederland test ook al jaren op gifgassen (klik hier) maar is ook veel kennis van na de 2e W.O. in de jaren '50 kwijtgeraakt doordat oude rotten in het giflab met pensioen gingen. Men testte toen ook in de open lucht, met alle gevaren van dien. Dierexperimenten zijn niet erg populair in Nederland en de vraag is waartoe ze dienen dan behalve de giftigheid te bepalen. Maar wanneer een organisatie als de OPCW zich in Den Haag bevindt, kun je moeilijk zonder eigen onderzoekslab.

Men vraagt zich onderwijl af waarom mogelijk de Russen voor dit soort aanslagen op tegenstanders kiezen, nu diplomaten over en weer zijn uitgewezen. Het is toch makkelijker een moord te laten lijken op zelfmoord, of iemand te laten verdwijnen in zee, de vijand neer te schieten of gewoon iemand 'per ongeluk' aan te rijden met een auto?
Het gebruik van gif werd vroeger als een typisch middel gezien voor vrouwen om mannen te doden, het werd als een laffe daad ervaren. Ook militair is het niet populair omdat het effect beperkt is en de uitkomst onbetrouwbaar.
 

Gifgebruik, ook al is dat soms te herleiden tot een bepaalde bron, heeft bij spionage meer met het verspreiden van angst, terreur en een vorm van sadisme te maken. Mensen te laten lijden en daardoor anderen te waarschuwen voor de schrikwekkende consequenties van hun hoogverraad. Wie kan 'ons' wat maken, wordt er dan gedacht, en probeer het maar te bewijzen wie het heeft gedaan en waar het vandaan komt. Vaak is er na een dodelijke aanslag op een (ex-)spion nooit actie ondernomen, immers was dat een onderdeel van het macabere spel van geheimagenten. 

Er is duidelijk een perverse prikkel om nieuwe wapens en munitie graag uit te proberen door de dames en heren uit het militaire (gif-)lab en die van de geheime diensten (zowel in het Oosten als het Westen). De oorlogsindustrie en de geheime diensten hebben elke keer weer een nieuwe proeftuin nodig om iets nieuws uitproberen in een echte oorlogsituatie en laat daardoor eerder de geschiktheid, succes of tekortkomingen van ontwikkelde wapensystemen zien. 

Onlangs werden een man en een vrouw in het Engelse Amesbury getroffen door een novichok type gif (klik hier). Men gaat ervan uit dat het om resten van de Skripal aanslag gaat. Het is niet ongewoon om op zwervers nieuwe gifsoorten uit te proberen, dit is al veel vaker gedaan door medewerkers geheime diensten en van militaire giflabs. Zie het als het ontwikkelen van medicijnen: eerst op dieren, dan op mensen, inclusief het gebruik op eigen militairen. Het placebo effect wordt ook getest, immers kan bij suggestie van vergiftiging ook een massahysterie ontstaan. Om zwervers in onze maatschappij maken de meeste mensen zich niet zo druk, zo is de gedachte.



Het verhaal gaat dat het tweetal in Amesbury het gif als weggegooid flesje parfum hebben aangezien - omdat het zo was verpakt en weggegooid. Mogelijk een methode om het binnen te smokkelen via handbagage. De Britse politie is twee Russen op het spoor gekomen van de aanslag, mogelijk geheimagenten van de GROe. Volgens de politie zijn in de hotelkamer van de Russen sporen ontdekt van het middel novichok, hetzelfde soort chemisch zenuwgas als gebruikt bij de Skripals. 

Dat gegeven op zich is heel erg vreemd en verwarrend, alsof de Russen hebben zitten spelen met het levensgevaarlijke gif (dronken van Wodka?) en een beetje hebben gemorst. Uiterst onwaarschijnlijk omdat het gif hoogstwaarschijnlijk zat opgesloten in dicht gesmolten glascapsules, die pas geopend worden vlak voor gebruik. Ook na de aanslag wanneer ze zelf besmet zijn geraakt, zouden ze zichzelf hebben vergiftigd en de aanslag weer traceerbaar hebben gemaakt - zoals bij het polonium-210. Het blijft dus daarmee een bizar verhaal van de Britten (klik hier), maar niets is onmogelijk. Vooral omdat de Russen plotseling met een nog onwaarschijnlijker verhaal kwamen dat ze de daders hebben achterhaald als gewone toeristen (klik hier). De lulkoek lag er zo dik bovenop, dat de Russen echt wat te verbergen hadden. Mogelijk zijn de twee daders wel Russische agenten, wie zal het zeggen, maar ze kwamen dom over. Vast geheim agenten die opgeofferd konden worden, zowel fysiek als administratief. Overigens, de Russen hebben veel moeite gedaan om zowel het OPCW in Den Haag als het OPCW lab in Spiez Zwitserland te hacken via een WiFi hack op korte afstand (klik hier). Door 'naming and shaming' heeft men vanuit o.a. Nederland geprobeerd de Russen internationaal te kakken te zetten, maar het schijnt ze niet veel te deren.


Met psychoactieve stoffen als LSD e.d. is ook uitgebreid geëxperimenteerd, op eigen militair personeel, niet omdat het doodt maar omdat reeds zeer kleine hoeveelheden iemand voor vele uren geestelijk volkomen in de war maakt en buiten gevecht stelt - met de mogelijkheid van blijvende geestelijke schade? Niet altijd waren de betrokken eigen militairen op de hoogte van het het experiment waar ze deel van uitmaakten.

Recentelijk beschuldigde de Russische minister Lavrov het buitenland van het gebruik van een andere giftige stof bij de Skripal-zaak (klik hier).
Er zou gebruik gemaakt zijn van de overigens al bekende pschychoactieve stof BZ (klik hier), een LSD-achtige stof oorspronkelijk ontwikkeld bij de Zwitserse farmaceut Hoffman-LaRoche.
Er was ook sprake van novichok type A-234 (klik hier). Is er een mengsel van giftige stoffen gebruikt? Dat maakt de zaak nog interessanter bizar en diabolisch, of zijn de afgenomen monsters of de analyseapparatuur vervuild geweest?
Diefstal van staatsgeheimen, misleiding, onrust stoken en het gevaar op gruwelijke wijze te worden vermoord, geestelijk gek gemaakt te worden of gehandicapt te raken door specifieke chemicaliën is het natuurlijke habitat van de geheime dienst sinds vele tientallen jaren. In de VS nam een topwetenschapper anthrax illegaal mee buiten het militair laboratorium om de bekende 'poederbrieven' op te sturen aan o.a. politici (klik hier).


De Russen weten ook dat zowel de Amerikanen, de Engelsen, de Chinezen, de Iraniërs, de Israëliërs en de Noord-Koreanen - om slechts maar een paar te noemen, een lading boter op hun hoofd hebben: ze hebben allen jarenlang geëxperimenteerd met de meest gevaarlijke radioactieve, biologische en chemische wapens, op dieren, maar ook op menselijke gevangen en hun eigen militaire personeel. Sommige gebiedsdelen of eilanden waar werd geëxperimenteerd, zijn nog steeds besmet en verboden gebied. Het Britse militaire laboratorium in Porton Down heeft wat dat betreft een slechte naam (klik hier).

Het Israëlische El Al vliegtuig dat in 1992 in de Amsterdamse Bijlmermeer neerstortte (klik hier), had o.a. een lading chemicaliën (waaronder DMMP) aan boord die bedoeld was voor het militaire CBRN-laboratorium in Israel. Sinds de aanslag in München op Israëlische sportatleten in 1972 (klik hier) had premier Golda Meir afgesproken dat elk El Al vliegtuig - vracht- of passagiersvliegtuig dat in Israël landde, wapens moest bevatten om in de toekomst nooit meer zonder te zitten en het land zwaar te bewapenen. Sindsdien zijn via de U.S.A. en Amsterdam als tussenstation mogelijk ook nucleaire wapens vervoerd. El Al heeft sinds de controles op hun ladingen in Amsterdam (ze hadden voorheen 20 jaar lang een complete vrijbrief alles te kunnen importeren voor overslag op Schiphol) hun depot naar Brussel verplaatst, waar van oudsher slecht wordt gecontroleerd. Schiphol heeft dus voor Israël altijd gediend als overslaghaven van massavernietigingswapens terwijl Nederland de andere kant uitkeek en bewust nooit iets controleerde. Zo kan de neergestortte Boeing van El Al niet een ongeluk zijn geweest maar een terroristische daad omdat deze vluchtroute jarenlang werd gebruikt om massaal wapens te vervoeren.

In tegenstelling tot wat men beweert, zijn alle acetylcholine-esterase remmers giftige organofosfaten door een beetje ontwikkelde student organische chemie best te maken, zeker ook uit een reeks van stoffen die commercieel als insectenbestrijdingsmiddelen worden verkocht. Het komt er eerder op aan om de producten in voldoende mate te synthetiseren, te stabiliseren en uiteindelijk te zuiveren, maar waarom zou je die laatste stap voor dat doel uitvoeren? De giftigheid is immers groot, ook bij een lage opbrengst en de bijproducten zijn waarschijnlijk ook giftig. 


De kunst is eerder om bij de synthese niet zelf te worden vergiftigd, maar dat is op zich niet zo moeilijk zolang men maar werkt in een afgesloten zuurkast of handschoenkast waar een lagere luchtdruk heerst dan daarbuiten, en een goede afzuiging.
Voor een simpel chemische wapen als mosterdgas is niet eens nodig dit vanuit de uitgangsstoffen te synthetiseren. De granaten uit de 1e W.O. liggen in grote stapels onbewaakt langs de landbouwwegen rondom de Somme in Noord-Frankrijk, maar ook in België. Zelfs na 100 jaar is de kwaliteit nog redelijk goed, alleen zijn de granaten roestig en de explosieven onbetrouwbaar. Iedereen die kwaad wil kan dus zo over enorme hoeveelheden gifgas beschikken (mosterdgas is trouwens ook een vloeistof bij kamertemperatuur (klik hier) en er zijn meerdere soorten ontwikkeld).


Ondertussen komen er geruchten uit het kamp om de Russen te ontlasten van de beschuldigingen: dat heer Skripal en zijn dochter bedorven vis hadden gegeten en daar ziek van zijn geworden. Dat zou wat makkelijker na te gaan zijn, ook al is dat geen slecht bereide Japanse Kogelvis.
De gevaarlijke bacterie die botulisme veroorzaakt, gaat ook gepaard met overgeven en verlammingsverschijnselen. Maar dan nog kan de vis met opzet vergiftigd zijn. Gewone voedselvergiftiging kan gaan om een ruime variatie van bacteriën, virussen, schimmels, algen planten, parasieten, prions en de gevormde toxines van de organismen.

Van biologische wapens kan de DNA sequentie en de (bacterie-)stam een aanwijzing zijn, maar niet meer dan dat. 'Weapon-grade' anthrax kan met niet al teveel moeite uit oude begraven vee kadavers worden gehaald, waar de bacterie door sporenvorming jarenlang kan overleven.
Het eiwit ricine van de wonderboomboon wordt al jaren als een chemisch-biologisch wapen gezien. Een aanslag met ricine ging de geschiedenis in als de 'paraplu-moord' (klik hier) in opdracht van de Bulgaarse geheime dienst - en mogelijk geholpen door kennis destijds van de Russische KGB. Ricine is makkelijk te extraheren en 2 mg voor een volwassene is dodelijk, maar weaponized botuline eiwit en anthrax zijn 10.000 maal zo giftig. Veel eiwitten worden echter bij verhoogde temperatuur makkelijk gedenatureerd.

Het feit dat de Skripals er zo snel bovenop zijn zou eerder pleiten voor het gebruik van een minder sterk zenuwgif, dan wel zullen de Britten een wondermiddel en afdoende medische behandeling hebben gevonden tegen zenuwgif. Het blijft een vreemd verhaal, ook al bevestigt de OPCW het gebruik van een modern zenuwgif. Niemand kan met zekerheid zeggen waar het vandaan komt, ook al waren de Russen de eerste die het synthetiseerden. In zoverre is de aanslag op de Skripals kennelijk volkomen mislukt, en de vraag is waardoor. Zelfs de artsen in Engeland staan voor een raadsel over de snelle genezing (klik hier), vooral ook omdat het ziekenhuispersoneel zelf eerst niet wist wat er aan de hand was en volledig onbeschermd rondliep. Pas later is het duo waarschijnlijk in een geïsoleerde ruimte gebracht.


De recente gifgasaanslag op de burgerbevolking in Syrië met mogelijk chloorgas wordt niet alleen door de Syriërs maar ook door de Russen ontkend. Er zou sprake zijn van massahysterie door onjuiste berichten. Recentelijk voerden de Russen een show op in de ambassade in Den Haag met opgetrommelde zogenaamde slachtoffers.
Lichaamseiwitten die met chloor en andere gifgassen reageren zouden in het bloed als metabolen moeten kunnen worden aangetoond door de laboratoria die werken voor de OPCW. Overigens is TNO niet een onafhankelijk instituut.

Het kan ook zijn dat de desbetreffende slachtoffers gewoon gestikt zijn door gebrek aan zuurstof. Explosieven en brandstoffen nemen zuurstof weg uit de lucht en laten stikstof, kooldioxide en koolmonoxide achter. Vaak ook nog stikstofmonoxide dat kleurloos is maar reageert met zuurstof tot het dioxide dat een geel-bruine kleur heeft en vaak in effect met geel-groen chloorgas door leken door elkaar wordt gehaald. Daarnaast is het gevormde stof van zand, steen, kalk en beton natuurlijk ook verstikkend.
Van belang is dat de testlaboratoria volstrekt objectief en onafhankelijk zijn, want met afgenomen monsters kan makkelijk worden geknoeid, en dat er een niet al te grote tijd wordt verspild bij de bemonstering. Het is op zich een vreemde situatie om beschuldigingen te uiten en represaillemaatregelen te nemen alvorens met zekerheid vast staat dat een partij kan worden beschuldigd. In Irak zijn door leugens van de Amerikanen en de Britten de andere landen de oorlog in gerommeld, en dat dreigt nu ook in Syrië te gebeuren?


Een oud-ambassadeur meent dat regeringen die door interne problemen in de knel komen (Britten, Amerikanen, Fransen, Russen, Israëliërs, maar ook Nederland en nog veel meer landen) dit soort militaire spanningen goed kunnen gebruiken om hun eigen interne politieke problemen te camoufleren (klik hier). Om het hoerenbezoek van Trump te camoufleren betaalde zijn advocaat de pornoster 130.000 dollar aan zwijggeld, maar 100 kruisraketten sturen richting Syrië - zonder dat ze veel schade aanrichten, kostte meer dan 100 miljoen. Dat is een hoop geld om de aandacht van het publiek weg te nemen, al deelden nu ook de Fransen en de Britten de kosten. Maar ook die konden wat andere - militaire - aandacht goed gebruiken. In tijden van oorlog en spanningen blijkt het volk zich als automatisch meer achter de eigen regering te gaan staan. 

De NOS trapte onlangs in een reportage bedoeld als een grap (klik hier) en maakte zo zelf nepnieuws. Vallen één april grappen ook onder nepnieuws of hebben we geen humor meer?
En laatst reisde journaliste Marieke de Vries van de NOS helemaal naar China om een reportage te maken. Niet over het buskruit en de vuurpijl - een interessante geschiedenis, maar over een nieuwe radiotelescoop. In de reportage vertelde Marieke dat de telescoop nog meer geluiden kon opvangen uit de ruimte. Hoe vreselijke domheid ook tot nepnieuws leidt. Kennelijk heeft Marieke niet goed opgelet tijdens de brugklas natuurkunde, want in het luchtledige kan geen geluid worden getransporteerd. Ze moest natuurlijk elektromagnetische straling noemen en de straling van elementaire deeltjes (niet te spreken over zwaartekrachtgolven), maar dat gaat het NOS-nieuws voor laag opgeleiden kennelijk te ver boven de pet? Marieke had beter thuis een natuurkundeboek kunnen nalezen dan met een dure cameraploeg helemaal op reis gaan naar het verre Oosten, om vervolgens aan de tv-kijkers onzin te verkopen. Is schaamteloze domheid ook niet vooropgezet wanneer een omroep beter zou moeten weten? En wat zegt dat van de rest van het nieuws uit China dat Marieke brengt, is dat dan wel waar? Dat we twijfelen aan Marieke is niet onze schuld.


Nepnieuws ontstaat ook door zaken min of meer bewust weg te laten, te verzwijgen, onder de pet te houden, of gewoon door onbenul. Dat gebeurt maar al te vaak, het gewone volk hoort vaak niet te beseffen dat de werkelijkheid anders in elkaar zit. De VPRO omroep die normaal sterk is in het achterhalen van feiten in het nieuws, maakte een blunder door een journalist monddood te maken inzake het fameuze verdwenen foto filmrolletje van Srebrenica - waarop genocide te zien zou zijn als bewijs. De kantonrechter veroordeelde de VPRO voor het betalen van 200.000 euro aan de journalist (klik hier)


Onlangs trad Halbe Zijlstra af als minister van Buitenlandse Zaken. Het ging alweer om een leugen, nepnieuws dus dat onder druk naar waarheidsvinding van De Volkskrant naar buiten werd gebracht. Het ging erom dat Zijlstra jaren geleden bij een bijeenkomst was geweest op het vakantieadres van de Russische leider Poetin. Mogelijk had hij ook van wat er gezegd was door Poetin verkeerd geïnterpreteerd, de onbenul, maar het was gehoord via de woorden van de topman van Shell - die er wel was geweest. Of was Halbe een mes in de rug gestoken door de olie- en gasboer Jeroen van der Veer, door hem niet te steunen vanwege geheime zakelijke afspraken met de Russen? En deugt Van der Veer zelf niet? Geopolitiek en multinationals, vaak in meerdere opzichten een gevaarlijke en maatschappelijk giftige combinatie: corruptie, belastingontwijking en monopolievorming zijn een constant reëel gevaar.

Maar daar ging het eigenlijk helemaal niet om. Door politici wordt er over de hele wereld voortdurend gelogen en worden kiezers bedrogen, democratie of niet (klik hier).
Het ging er eigenlijk om dat Halbe een slechte diplomatieke beroepsleugenaar is gebleken: hij liegt om volstrekte onbenulligheden (hoewel de inhoud explosief was) en geeft dat huilend toe tegenover hypocriete collega's die zelf volstrekt niet veel beter noch betrouwbaarder zijn (zoals ze o.a. bij de VVD langer op de hoogte waren). Liegen in landsbelang is hogeschool diplomatie en de waarheid vertellen is een vorm van landverraad. Nederland als kleine Pinokkio in de grote wereld dient kennelijk altijd over een extra lange neus te moeten beschikken, hoe lachwekkend de situatie dan ook is.

Als topdiplomaat dien je ongemerkt strategisch nepnieuws te verspreiden, althans dat is de mores, vooral ook als je uit het schijnheilige Nederland komt dat in het buitenland altijd de beste moralistische leerling uit de klas wil lijken. Halbe gleed vooral uit over zijn eigen weggegooide bananenschil. Overigens toonde kereltje Pechtold van D66 zich in de Tweede Kamer discussie een ware racist die kennelijk geen enkele Rus vertrouwt, net als zijn collega Ollongren in het kabinet overigens, die overal in Rusland spoken ziet.


En wat moeten we met het geweldsincident dat onze volksheld Marco Kroon opbiechtte? Waarom zou hij zichzelf  en zijn dienstmaten belasten met zo iets op te biechten wat ogenschijnlijk tot militair beroepsgeheimhouding hoort. Of is het een vorm van nepnieuws dat door een overbelast brein wordt gegenereerd? Hij maakte het probleem zelf groter door het te hebben over het niet schenden van staatsgeheim of niet in gevaar brengen van de geheime missie, maar deed hij dat niet juist met zijn eigen openbaringen? Kennelijk lopen er mensen nog steeds gevaar door die openheid te betrachten, ook 10 jaar na dato.

Het werd er tien jaar na dato alleen maar nog geheimzinniger door en riep nog meer vragen op: heeft Marco last van PTSS, is hij 'a loose canon', omdat i.p.v. twee gerichte schoten hij zijn hele magazijn leegde op de vijand? Normaal houdt een soldaat zoveel mogelijk munitie over, je kunt nooit weten of je die nog nodig hebt. Niet echt professioneel, hoewel misschien begrijpelijk gezien de geschetste voorgeschiedenis, maar het betreft duidelijk een ongecontroleerde afrekening uit frustratie. Marco schijnt zelfs de AK-47 van zijn vijand te hebben afgepakt en op hem te hebben leeggeschoten totdat hij onherkenbaar was, zo schrijft hij in zijn boek. Hij heeft zelfs bewijsmateriaal vernietigd. Wat met het lijk is gebeurd is onbekend, maar de warmte en het ongedierte zullen de rest van het opruimwerk hebben gedaan. En niemand neemt de soldaat in bescherming, of laat hem zwijgen om hem tegen zichzelf en anderen te beschermen. 


Zijn advocatenechtpaar Knoops, hoe goed ook, hebben kennelijk pas laat iets in de gaten en verwijzen naar een staatsgeheim document (klik hier). Mogen de Knoops die staatsgeheimen dan wel inzien om het pleit te bekrachtigen? Hoe komt men aan die gegevens terwijl defensie en de geheime dienst - zogenaamd - niets konden vinden. Of is dat ook gelogen? En ondertussen worden staatsgeheimen geschonden door steeds meer berichtgeving daarover. Oud-minister van Defensie Eimert van Middelkoop meende dat Marco psychische hulp moest zoeken. Van Middelkoop is echter zelf een dienstweigeraar geweest die het tot minister heeft 'geschopt'. Niet echt een man om direct een voorbeeld aan te nemen. Overigens, het ministerie van defensie betaalt wel Marco zijn advocaatkosten voor 300.000 euro (klik hier). Ja, topadvocaten schrijven hun rekeningen met een vork, maar er zou toch een maximum op moeten zitten die veel lager ligt.

Zijn die staatsgeheimen juist geheim omdat het strafbare feiten behelzen? Waren dit strafbare feiten die volgens de wet en internationaal recht verboden zijn?
De vraag is dan gerechtvaardigd waarom er dan niet vaker uit naam van de democratie in het geheim moorden worden gepleegd om de democratie te beschermen tegen criminele en politiek gevaarlijke types in de westerse wereld en specifiek in Nederland zelf. Teruggekeerde IS strijders zouden niet gevangen genomen moeten worden, of geherprogrammeerd, maar gedood worden, dat was ook de bedoeling van Mark Rutte toen hij die opmerkingen maakte. Maar hij had het toen wel over Syrië en niet in Nederland. Waarom zou je binnen je eigen landsgrenzen niet dezelfde principes handhaven?


De democratische staatsvorm is bij lange na niet perfect en kan door ongecontroleerde instroom van grote getale illegalen en terroristen op de knieën worden gebracht, of door dictatoriaal gedrag van een succesvol politicus worden bedreigd en op termijn zelfs worden afgeschaft. Dat heeft het verleden wel laten blijken, maar ook de recente ontwikkelingen in het buitenland klik hier). Een getalsmatige meerderheid door geboorteaanwas van andersculturele en andersmorele allochtonen kan de klok ver terugdraaien naar een intolerante maatschappij waarbij de oorspronkelijke bewoners hun verfijnde cultuur en hoge beschaving het onderspit delven. Gekluns en mislukkingen bij de geheime dienst, militair of civiel, zijn kennelijk nog een groter (staats-)geheim dan een succesvolle operatie, en in opdracht van de minister moet de pers aan zelfcensuur doen. Het moet toch niet gekker worden, een slechte zaak en de schade is al aangericht.

Misschien dat iemand het is opgevallen, maar toen de damschreeuwer op 4 mei 2010 oproer veroorzaakte tijdens de Nationale Dodenherdenking in Amsterdam (klik hier), raakte iedereen in paniek behalve één persoon: Marco Kroon.
Mensen die als helden door het leven gaan hebben kennelijk standaard een soort van valium door hun bloed lopen. Althans, ze ervaren de angst en paniek niet die een  doornsnee mens (of dier) wel ervaart: vechten, vluchten of bevriezen en aan de grond genageld staan, ook al is er vaak geen reëel gevaar. Sommige mensen bij politie, ambulance en brandweer hebben dat ook. Zou je niet eerder van een afwijking kunnen spreken, in plaats van heldendom? Wie loopt van nature op het gevaar af in plaats van ervandaan? Bij brandweermensen komt veel verborgen pyromanie voor, bleek uit buitenlands onderzoek. In Amsterdam is onder brandweer een corrupte en anarchistische dievencultuur ontstaan. 

Overigens zijn we er niet minder blij om dat dit soort niet-bange mensen bestaan wanneer de nood aan de man is, maar het biochemische kalmeringsmiddel  is eerder een grote uitzondering en abnormaliteit in de natuur die je moeilijk als heldendom kunt laten doorgaan. Ook dieren tijdens wereldoorlogen zijn onderscheiden met 'dapperheidsonderscheidingen'  zoals honden, duiven en paarden, dat zegt al genoeg. Onlangs zijn ratten getraind om explosieven te vinden. Wederom een teken dat 'dapperheid' niets met menselijke kenmerken te maken heeft en eerder met uitzondering en afwijking, afwezigheid.

Leven in een moderne eigen nieuwsfilter bubbel van de sociale media op het internet - zodat
men alleen met eenzijdige informatie geconfronteerd wordt die overeenkomt met het eigen beperkte wereldbeeld, levert meestal onjuiste informatie op met tal van volstrekt onnozele vooroordelen (klik hier) die een aardige gelijkenis vertonen met de verwarring die ontstaat bij een flinke psychiatrische persoonlijkheidsstoornis.
Overigens is de afzondering op het internet van andere groepen niet zo vreemd. Door de media die op de oude manier het nieuws vergaarden of verpozing brachten, zoals op TV, wordt vooral veel nutteloze ordinaire bagger geproduceerd dat tot in het oneindige ook nog wordt herhaald, zodat iedereen met een beetje fatsoen wordt weggejaagd.



Overigens geldt dat ook voor een internet 'service' als LinkedIn, waar veel personen zich een behoorlijke veer in eigen reet hebben gestoken: van de CV's klopt vaak aantoonbaar veel niet en zijn ze flink aangedikt, om maar niet te spreken van vals. Wat is dan de betekenis van zo'n enorm personenbestand vol met opgeklopte nepgegevens van carrière- en levensbeschrijvingen? 

Hier is groot wantrouwen niet nog een ziektebeeld in de psychiatrie, maar het antigif tegen dit hardnekkige probleem van internetbubbel autisme: de sociale media worden antisociaal.
Opzet kan ook nog mogelijk zijn (of zelfs een misplaatste scholierenhobby (klik hier) onder leiding van een halve gare docent die niets beters te doen heeft), en een recente variatie op dit thema betreft het pathologische 'nep-nabestaanden' fenomeen van de MH17 vliegtuigramp (klik hier). Is het nog te volgen met een gezond verstand?
 

De moraal van dit wat lange verwarrende verhaal: geloof niet direct alles, wees kritisch en doe vooral zelf moeite om feiten van fictie te blijven onderscheiden. Je kunt dat tegenwoordig zelfs niet meer aan de ooit redelijk betrouwbare bronnen overlaten. Je wordt belazerd waar je bijstaat en de bron of boodschapper van het kwaad heeft altijd wel een of ander rot excuus. Van het maken van een typefout tot een ventileren van een mening onder het mom van feitenkennis: de tijdelijke onbewuste (ontoerekeningsvatbare?) staat van Pseudologia phantastica.

Bronnen: o.a. het AD, De Telegraaf, Trouw, De Volkskrant, Het Parool en de NRC

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten