zondag 6 januari 2019

Nepnieuws en ondeskundigheid maken vuurwerk zwart

Nepnieuws of propaganda onzin wordt niet alleen met negatieve opzet of politieke doelgerichtheid verspreid. Het kan ook uit onwetendheid zijn of toch gewoon om een mooi verhaal te vertellen, maar wel ter meerdere eer en glorie van zichzelf en voor het eigen gewin: roem, geld, macht, of een combinatie van die factoren in de vorm van een baantje. Zo zijn reeds in meerdere landen journalisten ontslagen bij de gezaghebbende pers (klik hier), ook in Nederland (klik hier). Net als destijds bij de vuurwerkramp in Enschede de brandweer zich liet omkopen, liet een journalist zich betalen met gratis vuurwerk voor het maken van een nep reportage over illegaal vuurwerk (klik hier).

Nog een mogelijkheid is dat het nepnieuws ontstaat doordat een bekende journalist op leeftijd is en aan geheugenverlies lijdt door veroudering, en de hoofdredactie dat niet door heeft of uit beleefdheid de schrijver zelf wil laten merken dat het tijd wordt ermee op te houden om onzin uit te kramen.
Met name geldt dat voor de afnemende kwaliteit van de stukjes van Karel Knip in de NRC, maar er zijn veel meer van die figuren die te lang doorgaan en lang over datum zijn. Ze vergeten zelfs wat ze in het verleden ooit geleerd hebben. De NRC is zogenaamd een 'kwaliteitskrant' waarvan je meer zakelijke juistheid, serieuze wetenschappelijke objectiviteit en rechtvaardigheid verwacht. Niet dus.


Dat zelfs jonge journalisten flink in de fout kunnen gaan, blijkt wel
uit de informatie van het OM dat journaliste Boersma haar ex-vriend, een Syriër die onlangs in Nederland is gearresteerd omdat hij een leider is geweest van de terroristische organisatie Jabhat Al Nusra, aan valse papieren zou hebben geholpen (klik hier). Samen met zijn broer vormden de gevangen Syriërs waarschijnlijk kopstukken van de terroristische organisatie.
Mogelijk gaat het om blinde naïviteit van een verliefde vrouw die door de man er is ingeluisd. Boersma kreeg op staande voet ontslag bij het FD waarvoor zij werkte, omdat ze destijds bij sollicitatie geen open kaart had gespeeld. In plaats van dat mevrouw Boersma zich een potje gaat schamen, verschijnt ze met haar domme tronie op tv om te vertellen dat ze de Nederlandse staat voor het gerecht sleept. Ze heeft echter mazzel dat ze door Nederland een vrijgeleide kreeg en Turkije haar heeft uitgeleverd, want het land van despoot Erdogan had haar anders opgesloten, gemarteld, verkracht en psychisch in vieren gedeeld (klik hier).


Een andere opmerkelijke zaak betreft een Limburgse gemeenteambtenaar Petar Blasic die onder pseudoniem ook als journalist vele berichten verzon voor tal van gerenommeerde bladen (klik hier). Ongelooflijk dat zo'n oplichter jarenlang ongecontroleerd zijn gang kon gaan. En het ergste van alles is dat volgens een Leids universitair onderzoek dagelijks miljoenen gebruikers de bullshit ook nog delen met anderen (klik hier). Het is duidelijk dat hier bepaald geen Einstein-generatie is geboren, maar een domme kliek van kopieerders die het in intelligentie en ontwikkeling niet haalt met die van 50 jaar of zelfs 100 jaar geleden zonder de smartphone. De 'smart' zit duidelijk in de 'phone', oftewel diegenen die er miljarden mee verdienen, en niet al die domme gebruikers die al zwetsend en onzin uitwisselend via internet, de rekening betalen. 

In het nieuws was ook dat een lid van de koninklijke familie voor een vermogen aan kunst heeft verkocht (klik hier), en schijnt koningin Maxima haar vermogen zonder duidelijke belastingopgave deels te hebben ondergebracht in haar geboorteland Argentinië (klik hier).
En in de Efteling zijn ze gek geworden, daar gaan ze poppen verwijderen die mogelijk door een handjevol mongolen als racistisch zouden kunnen worden aangemerkt (klik hier). Advies: ga voorlopig niet naar de Efteling, dan gaan ze vanzelf wel failliet.
Trouwens, Sint Piter
en Swarte Pyt zijn ook weer in het land (klik hier).

Onlangs 30 december 2018 schreef de bekende Karel Knip van de NRC een artikel over vuurwerk (klik hier). Karel kreeg in 2002 zelfs een eredoctoraat uitgereikt vanwege zijn semi-wetenschappelijke artikeltjes over alledaagse wetenschap. Onzin natuurlijk, anderen moeten jaren van echt wetenschappelijk onderzoek uitvoeren voor hun doctoraat en er is geen enkele echte wetenschapper die met zijn bul in Wikipedia staat. Die twee gekken van MythBusters met hun kinderachtige 'spielerei' wat niets met echte wetenschap te maken heeft, kregen ook een ere-doctoraat in Nederland. Waarom doen die universiteiten dat, ze staan voor joker en het maakt de titel behoorlijk minder in waarde.
Knip heeft dus wat te verliezen wanneer hij de waarheid niet spreekt, of onzin beweert om interessant te doen en de pseudo-wetenschapper uit te hangen. Laat staan op laaghartige wijze politiek te bedrijven.


In het bewuste artikel citeert Knip kennis van de Nederlandstalige Wikipedia, maar iedereen weet dat die vol met onzin staat geschreven door nitwits. Zo beweert hij dat chloraten en perchloraten als instabiele en onbetrouwbare oxidatoren worden beschouwd. Maar dat geldt juist niet voor de perchloraten. En het hangt maar af van het pyrotechnisch mengsel (of de sas genoemd) of chloraat onbetrouwbaar is. In veiligheidslucifers is kaliumchloraat zeer betrouwbaar en werkt perchloraat absoluut niet, maar het hangt ook deels van het kation af of het molecuul stabiel is. Zo is natriumchloraat onstabiel en hygroscopisch, zodat er reeds bij kamertemperatuur ClO2 gas wordt gevormd door autolyse. Deze stof wordt door het gevaar dan ook absoluut niet in de pyrotechniek gebruikt, maar alleen als bleekmiddel.
 

Wanneer je Wikipedia toch gebruikt, lees dan liever de Engelstalige versie. Die is ook niet zonder fouten, maar deze versie wordt door het veel grotere taalgebied beter gecontroleerd en gemodereerd. Wikipedia heeft een ernstig mankement: niet de deskundige maar de meerheid met een grote waffel hun gegevens worden geciteerd. Daarom werkt democratie op dit niveau niet. Deskundigen zijn vaak met een kaarsje te zoeken en zijn altijd in de minderheid. Vandaar dat ook politiek vaak niet werkt.

Karel Knip beweert verder dat de ware explosieven nooit in vuurwerk terecht zijn gekomen, maar dat is niet waar. Het kaliumzout van picrinezuur is in combinatie met nitraat in luchthuilers gebruikt, reeds eind 19e eeuw voor het eerst in Frankrijk en daarna vooral in Duitsland. Dit mengsel werd nog in 1960 toegepast, doch tegenwoordig niet meer verwerkt in consumentenvuurwerk.
Daarnaast komt een ware explosief voor in knalerwten, zilverfulminaat (klik hier). De Wikipedia informatie is niet geheel juist. Er treed een echte detonatie op, maar de hoeveelheid is hierin beperkt tot minder dan 0,1 milligram per erwt, een papieren zakje met fijn grind. Men vermeldde een detonatiesnelheid van 1700 m/s (klik hier), maar waarschijnlijk is die snelheid met meer massa veel hoger en in de buurt van 4500 m/s.


Maar het is ronduit beschamend wanneer de heer Knip schrijft dat de wetgever heeft gedacht bij vuurwerk: 'je kan er hoogstens een oog mee verliezen' en 'het volk moet toch een verzetje hebben'. Dit is natuurlijk onzinnig en pure demagogie: vuurwerk in zijn algemeen en de wetgever in het bijzonder in een kwaad daglicht stellen. Met het oogmerk consumentenvuurwerk op termijn te verbieden door leugens te vertellen? Knip draagt daarmee bij aan het verbod op consumentenvuurwerk door leugens te vertellen. Dat doen meer columnisten, maar van Knip verwacht je dat hufterig onwetenschappelijk gedrag niet.

Vuurwerk is niet zomaar een onbetrouwbaar Chinees importproduct (klik hier) maar heeft ook een lange roemrijke Europese ontwikkeling ondergaan (klik hier). De Europese kwaliteit vuurwerk was oorspronkelijk veel beter dan de Chinese, maar in de jaren na 1960 werd vooral het goedkope Chinese vuurwerk geïmporteerd. In concurrentie verloor het Europese product en gingen tal van bedrijven failliet of specialiseerden zich alleen nog maar in import. Dat geldt niet alleen voor Europa, maar wereldwijd. Het is beslist nodig om de ontwikkeling van de pyrotechniek te begrijpen (klik hier) eer hier een fatsoenlijk oordeel over te vellen. 

Overigens is de kwaliteit van sommig Chinees vuurwerk beter geworden in de loop van de jaren, met name van bepaalde bedrijven (Vulcan) die betere grondstoffen en materialen gebruiken en een strengere productiecontrole hanteren.
Aan de andere kant lijkt de export van Chinees vuurwerk in handen gekomen te zijn van een grote monopolist (klik hier). De maffia-achtige praktijken drijven zowel productprijzen als de transportkosten op terwijl de kwaliteit achteruit zal gaan - want dat is de consequentie. Veiligheid van producten en diensten is vaak volkomen onderschikt gemaakt aan de economie, door de grove winsten die kunnen worden gemaakt - vergelijk de zaken van de prijsvechters in de luchtvaart en de diensten van Uber.
In veel landen is uitsluiting van concurrentie door monopolie bij de wet verboden volgens het mededingingsrecht.


Ondanks het jaarlijkse gejammer van een minderheid van militante tegenstanders van vuurwerk, is dit in strijd met de statistieken die laten zien dat het aantal gewonden door vuurwerk in zes jaar tijd is gehalveerd (klik hier). De twee doden waren te betreuren door zwaar illegaal professioneel vuurwerk, dat op verkeerde wijze was gebruikt. De politie is nog bezig de juiste toedracht te achterhalen. Ook werd iemand gewond door een carbidkanon, een omgebouwde giertank. Giertanks zijn niet gebouwd om de enorme gasdruk te weerstaan, maar daar zal geen haan naar kraaien (klik hier). Niemand controleert op de veiligheid bij het afschieten van ondeskundig zelf in elkaar geprutste carbidkanonnen.Terwijl de ontwikkelde energie die vrijkomt soms overeenkomt met het afschieten van een vuurwapen.


Een misselijkmakende opmerking dus van Knip. Bovendien kan oogletsel ook worden opgelopen met sporten of een hobby, zoals een ongeluk met een grasmaaier, draaibank, een slijpmachine, een mes, schaar of breinaald. Shorttracker Sjinkie Knegt werd zwaar gewond nadat zijn kleding in brand was gevlogen bij het aansteken van een houtkachel - hij had waarschijnlijk licht ontvlambare benzine gebruikt i.p.v. vloeibare paraffine. Prins Friso overleed na een sneeuwlawine. Terwijl hij ook een doctorstitel had - zelf verdiend, ging hij toch eigenwijs off piste skiën. Jaarlijks vallen er relatief veel doden tijdens het skiën, laat staan al die gebroken ledematen of blijvende invaliditeit (Michael Schumacher). En zo kunnen we wel even doorgaan. Moet je dat allemaal gaan verbieden?

Waar is de eigen verantwoordelijkheid? Moet je dan thuisblijven? Juist in en om huis ontstaan de meeste huishoudelijke ongelukken. Het gebruik van fietsen is veel gevaarlijker en dodelijker laten de statistieken zien - 350.000 ongelukken en 200 doden in het jaar 2012 in Nederland. Maar elke dag stappen we weer vrolijk op de fiets, want dat is zo gezond en goed voor het milieu. Zelfs de dokter zal dat beamen. Met elektrische fietsen en snorfietsen gebeuren relatief zelfs nog veel meer ongelukken.
 

Ongetwijfeld zijn er mensen die refereren aan het oudejaar 'vreugdevuur' in Scheveningen (klik hier). Hoewel het niets met vuurwerk te maken heeft, had hier de brandweer de leiding moeten hebben, niet de bevolking of de volkomen onbenullige burgemeester Krikke. Niet alleen was de brandstapel te groot, maar door de zeewind was het onverantwoord het vuur te ontsteken. Er ontstonden enorme vonkenregens door het vurenhout en door de hitte ook lucht turbulenties die vuurduivels of vuurtornado's vormden. Men had het evenement uit kunnen stellen, en bij ongehoorzaamheid had de brandweer de stapel nat kunnen spuiten of met een bulldozer omver kunnen werpen. Van politie of brandweer was echter weinig te merken. 

Het is te begrijpen dat mensen jaarlijks een uitlaatklep moeten hebben 'om zich even te laten gaan', maar dat moet wel feestelijk blijven en niet ontaarden in rellen en vernielzucht - met name door dronkenlappen en gastjes die drugs hebben gebruikt
. Dat heeft verder niets met vuurwerk te maken.
Premier Mark Rutte zei dat hij de raddraaiers die zich met oud en nieuw hebben misdragen tegen hulpverleners 'het liefst allemaal persoonlijk in elkaar wil slaan'. Wat een lul. Niet alleen een opmerking die hij nooit waar kan maken, maar ook nooit waar zal maken omdat hij daarvoor veel te slap en te laf is - en die als homo niet eens uit de kast durft te komen. Nog even afgezien of het wel verstandig is en dus tamelijk onbeschaafd zoiets te zeggen als hoogste baas die het goede voorbeeld moet geven, reageerde Geert Wilders geheel terecht met de opmerking: '
Met zijn handtasje zeker'. Wanneer je in Nederland uit zelfverdediging voor eigen rechter speelt, rekent de politie jou in en niet degene die de ruzie begon. Of je wordt als assistent-leraar van school gestuurd (klik hier). Laat Rutte daar eens wat aan veranderen, want wettelijk deugt dat van geen kanten.

Bovendien is het hysterische gedoe van Rutte volkomen onterecht omdat het geweld tegen de politie rondom nieuwjaar al jaren afneemt (klik hier). Ook hier dus weer nepnieuws, puur bedrog door de minister-president. Met zijn gereformeerde leugenachtigheid en valse beloftes waren we al bekend, nu nog opsodemieteren.
De politie is al jaren 'triggerhappy' en schiet vooral graag op verwarde mensen (klik hier), want dat durven ze wel, met zijn allen tegen één. In Amsterdam werd een verward persoon doorzeefd met 20 schoten (klik hier). In dit soort gevallen zou de politie strafrechtelijk vervolgd moeten worden. Logisch dat politiemensen bij de bevolking weinig populair zijn. Hoge politiebazen gaan ook regelmatig door corruptie in de fout (klik hier). Maar corruptie komt wereldwijd voor, vooral via Nederlandse brievenbusfirma's, zoals de rijkste vrouw van Afrika (klik hier).

 
Politieagenten moeten natuurlijk geen watjes zijn die bang zijn voor rellen bij grote mensenmassa's. In elke politiewagen zitten tegenwoordig een mannetje en een vrouwtje. Moeten ze soms voor nageslacht zorgen, of de orde handhaven? Waarom niet twee stoere beren van kerels? In de verenigde Staten patrouilleert de politie vaak alleen in de wagen. Wanneer ze uitstappen hebben ze hun hand reeds op hun vuurwapen gelegd. Dat moeten we nog eens in Nederland zien, die cowboy sheriffs die in hun eentje de wet handhaven. In de VS worden echter wel onredelijk veel gekleurde mensen neergeschoten en opgesloten. In ieder geval dat het probleem van tekort aan politieagenten in Nederland voor patrouilles gelijk volledig oplossen. Een motoragent zit toch ook alleen op zijn motorfiets, waarom moeten ze in de auto altijd met z'n tweeën? En natuurlijk de verwarming in de politieauto onklaar maken, zodat het binnen net zo koud is als buiten, zodat ze meer zullen uitstappen.

Waarom moet Nederland altijd zelf opnieuw het wiel uitvinden? In het buitenland vinden regelmatig met name in de lente van dit soort grote vuurfestijnen plaats, zoals in Duitsland maar ook in het Spaanse Valencia met de Fallas of de Focs de Blanes in de Costa Brava. Daar vinden gelijktijdig honderden grote georganiseerde feestvuren plaats op de vele stadspleinen. Maar alles staat onder controle van de brandweer en politie, die hebben het laatste woord wanneer zaken dreigen uit de hand te lopen. In de praktijk blijkt dat vaak helemaal niet nodig, want er heerst al tientallen jaren lang een heerlijk gedisciplineerde wanorde waar twee miljoen toeristen op afkomen.
 

Men klaagt wel eens over vuurwerklawaai in Nederland, maar dan moet je elk jaar in maart niet in Valencia zijn. Daar duurt vuurwerk een week lang, dag en nacht en je doet geen oog dicht. De cultuur wordt van opa en oma op de kleinkinderen overgebracht, en er zijn nauwelijks wanklanken. Een enkele keer een ongeluk ja, maar die gebeuren vaker in het dagelijkse verkeer.
In Nederland heerst er een intolerante zeur- en zeikcultuur, op elke slak wordt zout gelegd via die infantiele (a-)sociale media, en van huis uit zijn veel jongelui slecht opgevoed. Daar ligt de basis, dus ook voor de maatschappelijke ellende.


Verder beweert Karel Knip dat kindersterretjes uit chloraat of perchloraat en aluminium bestaan, maar dat is volstrekte lariekoek. Wanneer hij fatsoenlijke pyrotechnische literatuur erop zou naslaan - die tegenwoordig gratis op internet te vinden is, zou hij beter weten (klik hier, blz. 309).
In het artikel bazelt hij verder over kwikfulminaat dat in trektouwtjes zou zijn gebruikt, en deze onzin haalt hij uit de onbetrouwbare Nederlandse Wikipedia.
Knip is duidelijk een Wikipedia-adept, want al zijn informatie inclusief de vele fouten daarin komen telkenmale lui gekopieerd uit Wikipedia, en in zijn slechte artikeltjes terug.

En wanneer je dan toch onthult wat er mogelijk aan pyrotechnisch mengsel in trektouwtjes zit - niet altijd hetzelfde, of als chemische stof
in knalerwten, vertel er dan wel even bij dat deze vervaardigd moeten worden volgens de 'natte methode', oftewel met water, omdat ze anders tijdens het productieproces reeds ontploffen. Belangrijk voor figuren die de informatie van hem misschien in de praktijk willen brengen.
 

Knip wijst op het 'extraheren van zilverfulminaat uit Chinees zand (lees: fijn grind) ' van knalerwten - op zich een zeer onverantwoordelijk gevaarlijke suggestie. Zijn klanten zullen van de koude kermis thuiskomen. Het zout kent geen gangbaar oplosmiddel en is bovendien in zeer geringe mate haast onzichtbaar aanwezig. Wees dan stoer en verwijs naar de literatuur voor de chemische synthese, want die is zeer eenvoudig. Duidelijk is dat het chemisch inzicht van Knip zeer beperkt is, maar dat weerhoudt hem er niet van domme uitspraken te doen of gevaarlijke praktijken te adviseren. Knoeien met vuurwerk zoals hij dat propageert, leidt alleen maar tot ongelukken. Een knalerwt is tamelijk onschuldig, maar wanneer die door geknoei met 'extractie' vlak bij je ogen ontploft, kan het fijne grind mogelijk letsel aanrichten. Kan de lezer de schade verhalen op de NRC, of bij Dr. Karel Knip?

Last but not least verwart Karel Knip de begrippen zilverfulminaat in knalerwten (een waar explosief dus toch in kindervuurwerk, hetgeen hij eerst weersprak) en fulminerend goud uit de 17e eeuw. Fulmineren is een oud synoniem voor 'flink tekeer gaan'. Dit zogenaamde knal- of klatergoud - wat ook door de Nederlander Cornelis Drebbel werd gebruikt in demonstraties aan het Engelse Hof na 1604, is een complex zout van goud(III)-ionen in reactie met een oplossing van ammoniak (huishoud ammonia) en is van zeer verschillende samenstelling (klik hier), naar gelang de soort uitgangsstoffen - en de hoeveelheid daarvan. 


Belangrijkste basisbestanddeel is het gevormde tetra-amminegoud(III) kation dat kan zijn gecombineerd met het chloride, oxide of hydroxide anion. Eenvoudige chemicaliën waar de alchemisten reeds ruim over beschikten.
Al deze complexe zouten zijn explosief, maar wel in verschillende sterkte en gevoeligheid.
Bij explosie wordt onder andere een wolk elementair goud gevormd dat net als het hierna te bespreken tri-joodnitride paars van kleur is door het jood.
Nanodeeltjes van goud zijn niet goudkleurig. Dat het fulminerend goud een gat sloeg in een lepel, is een eeuwenoude fabel die nooit experimenteel is geverifieerd. Het hangt er natuurlijk vanaf van welk materiaal de lepel is gemaakt en hoe dik het materiaal is, en hoe groot de massa explosief was. Waarom probeert Knip het zelf eens niet volgens de wetenschappelijke methode. Of is hij zelfs daartoe niet in staat met zijn ere-doctoraat op zak?


Dit fulminerend goud heeft echter niets met de stof zilverfulminaat (AgONC) gemeen, dat een verbinding is van zilver met het fulminaat-ion bestaande uit zuurstof, stikstof en koolstof (klik hier) en heel anders wordt bereid - met opgelost zilver in salpeterzuur in reactie met ethanol.
Om het verhaal wat scheikundiger te maken, ammoniak vormt met nogal wat stoffen gevoelige explosieven. Tollens reagens is wèl een ammoniakaal zilver complex -
het diamminezilver complex of Ag(NH3)2 + (klik hier). Het kan bij opdrogen explosief worden, maar dat komt omdat er dan endotherm zilvernitride (Ag3N) wordt gevormd. Dat is echter geen explosief azide, dat zijn de zouten met het N3 ion.
Bij explosie van zilververbindingen ontstaan fijne nanodeeltjes zilver die giftiger zijn dan grovere deeltjes (klik hier). De grenswaarde voor de giftigheid in lucht bedraagt 1,6 ppm, de MAC-waarde is 0,1 tot 0,01 ppm.
Nanotechnologie lijkt nieuw maar de oude colloïdchemie en het sol-gel proces (klik hier) betreft vaak dezelfde materie bij 1 tot 1000 nm deeltjes.


Een verwante verbinding betreft dat met jood in ammoniakaal milieu, dat tri-joodnitride of
I3N (klik hier) oplevert, een van de meest gevoelige explosieve stoffen door sterische hindering. In explosieve kracht maakt het wel wat uit of jood eerst in water oplost met behulp van kaliumjodide, dan wel alleen fijn kristallijn I2 in contact wordt gebracht met ammonia en de overmaat wordt verwijderd (bijv. met een kunststof büchner filtertrechter). In het tweede geval is het minder zuiver maar wel krachtiger explosief, een nog steeds niet helemaal opgehelderd verschijnsel. De eenwaardig negatieve tri-jodide-ionen worden in oplossing kennelijk toch minder efficiënt omgezet in polair covalent gebonden jood in dissociatief ammoniakaal milieu. Sterker nog, lang verblijf in ammonia maakt de donkere neerslag zelfs binnen een paar uur geheel onwerkzaam - in tegenstelling tot wat bij Wikipedia wordt beweerd. Dat misschien ter geruststelling. Overigens een goed algemeen veiligheidsadvies: maak nooit teveel aan, hooguit enkele tientallen milligrammen en werk niet met breekbaar glas o.i.d. in verband met scherfwerking voor het geval van voortijdige explosie. En draag beschermende kleding, handschoenen en een veiligheidsbril. Hoewel jood een essentieel element is in de voeding voor het schildklierhormoon, is elementair jood in de lucht verspreid giftig bij waarden van 2 ppm en is de MAC-waarde 0,1 ppm.

Deze stof joodnitride (al of niet zwak gebonden aan NH
3 en geformuleerd als I3N·NH3 in een monodentaal ligand), is verder nergens goed voor, behalve dan voor een spectaculaire demonstratie in de zuurkast van het klaslokaal (zet wel de afzuigventilator aan!). De verbinding is zéér slag- en stootgevoelig, gevoelig voor vonken, wrijving, zwak laserlicht en alfastraling (ioniserende heliumkernen) en bij explosie komt door sublimatie een paarse wolk moleculair jood en stikstofgas vrij.
De demonstratieproef is alleen geschikt voor zeer ervaren scheikundedocenten die niet bang zijn aangelegd. Een zeldzaamheid tegenwoordig, want alle interessante en spectaculaire experimenten zijn verdwenen uit de schoolklas - volstrekt ten onrechte. Dat maakte scheikunde juist zo aantrekkelijk voor de jongelui, de magie en toverkunst die ook de alchemisten zo aantrok eeuwen geleden. De watjes
en angsthazen onder de scheikundeleraren laten alleen dit soort demonstratieproeven zien op het YouTube kanaal. Waardeloos, er gaat niets boven puur natuur.

Kortom, een krantenartikel onwaardig voor Karel Knip die een doctorstitel als cadeau kreeg - en die hij beter terug kan geven aan de VU in Amsterdam. Een beetje goed zoekwerk zonder nodige diepgravende studie had hem niet misstaan, een gemiste kans. Nepnieuws dus ter meerdere eer en glorie van hemzelf en voor het eigen gewin, want werkelijk niemand anders heeft wat aan dit schizofreen broddelwerk. Aan de ene kant is hij nieuwsgierig als een klein kind maar aan de ander kant vindt hij als nurkse oude man vuurwerk dus veel te gevaarlijk voor het gewone volk - maar niet zodanig om er toch flink wat zelf aangebrachte onverantwoorde onzin aan toe te voegen in een zogenaamde kwaliteitskrant. Nou, die naam zijn ze al eerder kwijtgeraakt bij de NRC. Misschien moet die Peter Vandermeersch eens weg, of is hij al weg?
Angst voor het onbekende gevaar komt natuurlijk voornamelijk door gebrek aan kennis en onkunde. Doe daar wat aan, Karel, of houd je er niet mee bezig.

NRC mag trouwens van de rechter de naam van de vieze professor niet noemen (klik hier), Ronald Beltzer heet hij trouwens, en hij is met emiraat of ontslagen. Een acht voor een nacht en voor een tien mag hij je kutje zien. Typisch dat een rechter de hand boven het hoofd houdt van een ex-collega en de pers zo chanteert, dat ruikt naar klassenjustitie in een inteelt gezelschap van deftige gebeft geboefte. Overigens moet gezegd worden dat het vrouwenvolk ook niet geheel vrijuit gaat, en zijn nogal wat dames die zichzelf voor een goed cijfer aanbieden, stalken zoals Hellen Mees en vele anderen, of gewoon de hoer spelen. Ondergetekende weet nog van de middelbare school dat er al hoertjes van 14 jaar rondliepen die uit asociale milieus kwamen. Dan krijgt de jongen al gauw de schuld. Overigens deed de politie niets met aangiften 40 jaar geleden, de zedenpolitie was toen afgeschaft en homoseksuelen konden gewoon vrij in het Amsterdamse Bos de liefde bedrijven en daarna op het wandelpad hun behoefte doen. Vrijheid blijheid heette dat toen, en iedereen liep met topless op het strand en in het park. De tijden nu zijn een stuk preutser geworden, en dat zal ongetwijfeld komen door de import van al de schijnheilige islamieten met hun boerka's en nikabs.
 

Wanneer Karel Knip er dus een gewoonte van maakt onzinnige rotzooi te publiceren zonder enige kennis van zaken, zou dat een goede reden zijn hem te ontslaan - of hem als inmiddels bejaarde freelance stukjesschrijver een schop onder zijn ijdele kont te verkopen. Hoogmoed komt meestal voor de val. Hij kan beter gaan vissen wanneer al zijn ontbrekende kennis van de onbetrouwbare Nederlandstalige Wikipedia moet komen - en dat geldt natuurlijk ook indirect voor al die luie scholieren die op precies dezelfde wijze als Karel Knip verkeerde informatie bijeensprokkelen. Dat levert waardeloos schoolwerk op, en een slechte docent die niet beter weet - en waar er helaas genoeg van zijn, valt het niet eens op. Of nog erger, het interesseert ze misschien niet eens.
Wanneer Karel Knip zijn onkunde demonstreert met nogal wat suggestieve onzin, pertinente onwaarheden, onjuistheden, leugens en vooroordelen jegens consumentenvuurwerk die politiek zijn getint - kennelijk met de opzet het onderwerp negatief in de schijnwerpers te zetten, dan ben je niet alleen een domoor maar ook een grote lul. 


Het feestelijk gebruik van vuurwerk wordt onterecht een flinke milieuschade toegerekend. Eerdere metingen van het RIVM bleken minimaal en sterk afhankelijk van de wind en de neerslag. Op de site van het RIVM was afgelopen jaar te zien dat in tegendeel tot Nederland tijdens oudjaar, België geheel gekleurd is door fijnstof (klik hier) (scroll naar beneden). Of er worden gigantische hoeveelheden in België afgestoken, of er is iets aan de hand met de betrouwbaarheid van de metingen. De laatste.

Een ander kenmerkende voorbeeld komt nog wel uit het scheikunde onderwijs. In de peperdure boekenserie Chemie Overal voor het VWO staan veel fouten. Bij het stukje over explosieven heeft men foutief gesuggereerd dat bij de verbranding van buskruit veel SO
2 gas vrijkomt (2e oplage 1993, blz. 158 over redoxreacties). Het tegendeel is waar. Zwavel wordt hier voornamelijk tot K2SO4 geoxideerd en tot H2S gas gereduceerd (klik hier), dus netto gebeurt er bijna niets met de lading van moleculair zwavel (zwavel-atomen vormen een cyclisch ringmolecuul met de formule S8).
En verder in de tekst: alleen een lont brengt brisante springstoffen niet tot detonatie, daar heb je echt ook een slagpijpje voor nodig. Voorts wordt een van de meest gevaarlijke mengsels met rode fosfor genoemd, waarom zou je die informatie verstrekken aan onwetende leerlingen - en ook leraren, zonder de veiligheidsmaatregelen? Standaard ontbreekt bij het scheikundeonderwijs, zowel voor de leerling als de leraar, een voor de chemie toegepaste EHBO-cursus.
Waarom hebben de schrijvers niet de moeite genomen om deskundigen te raadplegen over dit specifieke onderwerp? Wordt het boek dan nog duurder?


De Amerikaanse filosoof Daniel Dennett schreef eens: 'Mensen zijn niet noodzakelijkerwijs dom - of een onbenul, ze zijn vooral gedesinformeerd'
. Dat impliceert aan de ene kant een grote verantwoordelijkheid voor, en veel kennis van, de objectiviteit nastrevende verslaggever, maar aan de andere kant een tamelijk gemakzuchtige passieve inborst van de lezer of consument - zo typisch in met name de Amerikaanse claimcultuur. Fabrikanten van magnetron apparaten dienen in Amerikaanse gebruiksaanwijzingen te vermelden dat je je kat er niet in kan drogen: binnen 10 seconden exploderen reeds de ogen van het dier. Voor politici en de kiezers gaat dit principe des te meer op: kiezers zijn door hun volksvertegenwoordigers vaak slecht geïnformeerd, soms zelfs bewust en wijst men op geheimhouding of een dooddoener als staatsgeheim in plaats van transparantie en openheid. Zo kunnen blunders en geheimgehouden onkunde juridisch altijd worden afgedekt. 


Wanneer je dit nu eenmaal weet in deze moderne internettijd
, jouw IQ ruim boven de 100 ligt - achterlijkheid en dementie even daargelaten, en waar bedrog overal in de maatschappij op de loer ligt, is gebrek aan inzicht toch vooral aan je eigen lamlendigheid te danken. Laat dat een aanmoediging zijn voor Karel Knip zijn lezers niet voor de gek te houden, laat staan te bedriegen met desinformatie om ondertussen als voor expert door te gaan. Dat is hij dus duidelijk niet.
Voor de consumerende lezer betekent dat geen groot geloof te hechten aan de stukjes van Knip, en uiterst kritisch te zijn op alles wat überhaupt wordt beweerd of gepubliceerd - zelfs in de zogenaamde kwaliteitspers, hier of op tv in nieuwsrubrieken. En dat geldt helaas ook voor schoolboeken.


 "Garantie krijg je alleen op een broodrooster", zei de bekende Amerikaanse acteur Jack Nicholson eens als detective tegen zijn cliënt. Hypocriete rechters in de VS leggen al jaren buitensporige geldstraffen op voor de grootste onbenulligheid, om het leger van duizenden immorele juristen op 'no cure no pay' basis miljoenen te laten verdienen. Vuurwerk zou wel eens de dupe kunnen worden van dergelijke machinaties, want overal worden mensen opgejut vuurwerkvrije zones in te richten - met als uiteindelijk doel een totaalverbod op consumentenvuurwerk. Zo doet de zogenaamde onafhankelijke rechter toch aan kwalijke politiek via de achterdeur.

Maar dan gaat vuurwerk een ongecontroleerd ondergronds leven leiden, dat kan niet anders met onze intelligentie, onze hormonale driften naar behoud van eeuwenoude cultuur, nieuwsgierigheid en traditionele periodieke baldadigheid. Buitenlands goedgekeurd 1.4G consumentenvuurwerk - bijvoorbeeld van Lidl of Aldi, waar het Nederlandstalig etiket ontbreekt, kan worden voorzien met eigen gemaakte etiketten via deze download (klik hier).
En niet te vergeten, onze open grenzen en de vrijhandel in Europa. Oké, de overheid dient daarop toe te zien - maar wel als die van zorgzame ouders, en het land niet te laten verworden tot een bruut verbiedende, burgers bespionerende, wantrouwende politiestaat - waar verwarde personen de doodstraf krijgen door een politiekogel i.p.v. psychiatrische hulp, en de voor miljarden zwendelende en witwassende bankdirecteur strafrechtelijk vrijuit gaat. Want dat wordt oorlog met deze vorm van klassenjustitie.
Moreel verval komt tegenwoordig als slecht voorbeeld van een kant waar je het niet van zou verwachten. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, dus laat het niet zover komen, HH.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten