donderdag 27 februari 2020

Carbidschieten en modelbouwraketten het nieuwe 'vuurwerk'?



Knallen met carbid op Oudejaarsdag en de rest van het jaar raketten lanceren!

https://www.youtube.com/watch?v=uPCi5Rs7EuA&list=PLglJ1Cy-rfzineS1Fgl-N6t3WDCg_PxgH&app=desktop
Zelf modelbouw raketten het hele jaar lanceren, ja gezellig (klik hier).

Worden carbidschieten en de constructie van modelbouwraketten de nieuwe feesttraditie? (klik hier).
Zeker in deze tijden waarin vuurwerk op onrechtmatige wijze al of niet tijdelijk wordt verboden - vanwege corona is natuurlijk puur gelul, is een aanverwante hobby zoals het carbidschieten (klik hier) een leuk alternatief. In een klein leeg verfblik of in een
5 cm Ø kunststof buis tot één liter inhoud in stad en dorp - een stuk vers gehakte bamboe in Thailand lukt ook (klik hier), en in grote stevige stalen bussen of  HDPE buizen van 40 liter inhoud op de lege akkers van het platteland.

Vervelend genoeg hebben een paar idioten een heel nieuw idee bedacht 'om op bestelling' door een aantal dorpsbewoners boeren met een giertank op een aanhanger het dorp Joure binnen te laten rijden (klik hier), vlak langs de huizen en de giertank carbidkanon te laten afgaan tijdens het rijden. Met als gevolg dat in de hele buurt door de lucht- en geluidsdruk van boven de 180 dB alle ruiten sneuvelden (klik hier). Toegeven, de methode is geheel nieuw vooral tijdens het malle vuurwerkverbod, maar ook levensgevaarlijk want het knallen met carbid hoort op het lege platteland plaats. Daarnaast is een giertank absoluut niet bestand voor de gasdruk, dus de tank had ook nog eens kunnen exploderen. De daders zijn echter makkelijk te achterhalen dankzij de videobeelden, die kunnen voor de schade van tienduizenden euro's  opdraaien - overigens samen te betalen met de opdrachtgevers uit Joure. Dy't syn billen baarnt, moat op 'e blierren wêze, oftewel wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten.

Vuurwerk is niet bedoeld om het oude jaar uit te luiden maar om het nieuwe jaar feestelijk te begroeten en de boze geesten alvast te verjagen uit het nieuwe jaar. Vandaar het afsteken van vuurwerk in het nieuwe jaar op 1 januari na middernacht, maar veel mensen begrijpen dat kennelijk niet. Een vuurwerkverbod is dus min of meer het afroepen van hel en verdoemenis, een rampjaar 2021, de leden van het kabinet zullen wegrotten door de builenpest en venerische ziektes.
En er zijn meer dan genoeg boze geesten, vuurwerk tegenstanders, de corona pandemie maar ook de psychopaat Trump, nog niet vertoonde verschijnselen in het derde millennium die de mensheid bedreigen. Trump is ook nog eens een corona ontkenner en een groot complotdenker, ondanks dat hij zelf corona opliep en behandeld werd met allerlei experimentele medicijnen door 15 artsen - een luxe die voor de meeste mensen niet ie weggelegd. Geluk en gezondheid zijn dus wel degelijk te koop.

Maar niet getreurd, de mens heeft ook de pest of de zwarte dood overleefd (klik hier) waarbij waarschijnlijk 30 % van de populatie dood ging. Anno 2020 leven er veel te veel mensen op de aarde zodat er best 30 % oftewel ruim twee miljard kunnen worden gemist. Ze lijden anders toch aan ziekten en honger, verpesten het milieu of komen als islamitisch vluchteling in een bootje over zee om aanslagen te plegen en de westerse cultuur om zeep te helpen (klik hier) (klik hier). Onze manier van leven en de ongebreidelde aanwas hebben ons gevoelig en ontvankelijk gemaakt voor mondiale infectieziekten, hongersnood, nog grotere verschillen tussen arm en rijk en een grotere kans op natuurrampen. Onze politici zijn volstrekt incapabele onbenullen die het volk in de steek laten.

Eén boze geest zijn we bijna gelukkig al kwijt in 2020, de psychopathische leugenaar Donald Trump, dus is het wachten tot 20 januari 2021 voor de inauguratie van de wijze en vriendelijke Amerikaan Joe Biden. Het is een schande dat de dictator Trump zijn verlies nog niet heeft toegegeven, maar dat hij zich verzet tegen de overgang, geen geld beschikbaar stelt voor fondsen en hem niet informeert over het staatsveiligheidsbelang - wat een normale procedure is, is ronduit gevaarlijk. Waarschijnlijk zal hij door de hoge militairen tot de orde worden geroepen, want Trump is in staat om via het achterlijke geTwitter op te roepen tot een coup d'état. Het lijkt erop dat Trump het verschroeide aarde-beleid van dictators toepast. Hitler wilde een puinhoop achterlaten voor zijn opvolgers en gaf zijn eigen volk de schuld dat ze de oorlog niet hadden gewonnen. Er zijn duidelijke overeenkomsten met Trump die maar niet weg wil, iedereen de schuld geeft van zijn eigen tekortkomingen en iedereen bang voor de dwaas is. 

 

Sinterklaas moet ook al door de achterdeur zo onopvallend mogelijk binnenkomen zonder zijn bruinwerkers - geen supermarkt durft meer een Piet te tonen bang voor de wraak van een handvol terroristische Surinamers en een Marokkaanse burgemeester (klik hier), dus is wat sensationeel vermaak en een verzetje op zijn plaats om de coronaverveling te verdrijven, zeker zolang we geen afdoende noch voldoende vaccinatiemiddelen tot onze beschikking hebben. Terwijl de vaccinatiemiddelen in sneltreinvaart worden goedgekeurd en er al landen zijn die vaccineren, wil het achterlijke Nederland wachten tot half januari 2021. Niet omdat ze het zorgvuldiger dan alle andere landen willen doen - de EU heeft al groen licht gegeven, maar omdat ze bij het RIVM en de overheid de zaak nog niet op orde hebben! GODverdomme vuile gereformeerde christenhond Mark Kutte, maak jij ook deel uit van de achterlijke bijbelbelt, schurftige hond? De zoveelste schande, want net als het debacle met de toeslagenaffaire, behandelt de overheid de burger als een achterlijke crimineel. Zo is er opeens ook de inleveractie voor vuurwerk bij de politie, alsof het om illegale vuurwapens gaat. Zijn ze nu helemaal bedonderd, klootzakken? Laat ze de kolere krijgen! Vermoedelijk gaan met de jaarwisseling honderden auto's en vuilniscontainers de fik in, zoals het in en rond Den Haag al tientallen jaren de gewoonte is.

De farmaceuten beleven gouden tijden, wie tegenwoordig geen rente krijgt voor zijn banktegoeden moet investeren in de 'big pharma', het geteisem dat teveel vraagt voor medicijnen. Astra-Zenica verkoopt het corona vaccin trouwens het goedkoopst, het duurst is Moderna volgens uitgelekte berichten (klik hier). Maar ook vrijgevestigde artsen boren een goudader aan (klik hier). Zo ging de beurswaarde van het Duitse BioNTech in één jaar van 4 miljard naar 18 miljard euro (klik hier). Je zou haast gaan denken dat het coronavirus een uitvinding van diezelfde farmaceuten en virologen is, maar we zijn nog geen complotdenkers. Wie denkt dat Zweden het goed doet, heeft het verkeerd. Hoewel de koning van Zweden niet bar intelligent is, heeft hij toch een juist statement gemaakt door te zeggen dat de corona bestrijding in Zweden een drama is en dat de politiek faalt (klik hier).

Wel is het opvallend dat de rijken steeds rijker worden en de armen steeds armer, ook in onze moderne maatschappij.
Na de corona over een paar jaar dient onze maatschappij daarom drastisch te worden veranderd en veel democratischer te worden. CEO's van grote monopolisten dienen op de brandstapel te eindigen, of onder de guillotine zoals tijdens de Franse Revolutie, het zijn de nieuwe rijke stinkerds als
Google, Facebook, Apple, Microsoft, Yahoo en Amazon die de maatschappij terroriseren, maar er zijn er natuurlijk veel meer zoals de vieze McDonald's, Starbucks  etc. etc. Ze betalen ook nauwelijks belasting, dus een molensteen om hun nek en de plons in met dat schorem (klik hier). Europa dient zich te beschermen tegen kartel monopolisten als deze Amerikaanse bedrijven, maar ook China komt er in rap tempo aan.

Benieuwd ook hoeveel vuurwerk vanuit het buitenland voor de inluiding van het jaar 2021 wordt ingevoerd, want dat houdt die malle regering natuurlijk helemaal niet tegen wanneer in het buitenland vuurwerk wel is toegestaan - en ook daar corona heerst (klik hier). Hoe gaat men dat handhaven in Nederland met die anderhalve man en een paardenkop
(T. Uilenspiegel: "Un homme et demi et une tête de cheval"). Dat wordt een kat en muis spel en maakt het voor degenen met zwaar illegaal vuurwerk natuurlijk nog veel spannender, want daar zit men juist op te wachten om veldwachter Bromsnor gek te maken. Komt de politie aanrijden, wordt er opeens ergens anders vuurwerk aangestoken en vice versa. Verwacht wordt dan ook dat vuurwerk net als andere jaren gewoon wordt afgestoken. De kleine kinderen en kijkers blijven dan binnen, waardoor er veel minder ongelukken zullen gebeuren. Overigens moet niemand ons wijsmaken dat de brandweer het niet leuk vindt van brandje naar brandje te rijden, de doorsnee brandweerman is een pyromaan die geilt op vuur. Neem alleen maar eens de gebroeders Krap uit Amsterdam-Noord. Overigens zijn de meeste brandweerlieden vrijwilligers, dus hen wordt niets verplicht opgelegd. Ze hebben zichzelf aangemeld omdat ze gek zijn op vuur, en het vuur soms ook zelf stichten, ziekelijke pyromanie (klik hier).

De overheden komen met belachelijke dictatoriale maatregelen, zoals boetes van meer dan 4000 euro, ouders krijgen dreigbrieven van de gemeente en politie, buurten worden afgesloten, mensen worden uit hun huis gezet, er wordt preventief gefouilleerd alsof het om staatsgevaarlijke terroristische activiteiten gaat, het lijken haast joden razzia's van de nazi's in de oorlogsjaren. De Nederlandse politie heeft al een slechte naam als landverraders, 90 % van de politie was fout tijdens de 2e W.O. en werkte samen met de bezetters, vooral ook om de joden af te voeren naar de vernietigingskampen.
En in Frankrijk is het verboden om politieagenten te filmen wanneer ze een neger in elkaar slaan (klik hier), alleen omdat hij zwart is (klik hier). Tussen de demonstranten zit natuurlijk ook anarchistisch schorem, maar het gaat om de vrijheidsbeperkingen van miljoenen mensen. Het gaat om het bestrijden van corona, niet om mensen het leven onmogelijk te maken. Aan de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland, waar het nu zomer is, wordt gewoon vuurwerk afgestoken en massal een nieuwjaarsduik in de zee genomen.

De zwarte pieten-discussie is in Frankrijk nog niet geheel doorgedrongen, maar sinterklaas komt dan ook uit Spanje waar hij zwarte islamistische Moren had als hulpjes - in werkelijkheid waren het de Spanjaarden zelf die door de Moren uit Noord-Afrika werden geknecht, dus net andersom, en zo ook in Zuid-Italië. De gemengde Arabische en Italiaanse cultuur is nu nog steeds het meest herkenbaar op Malta.
Zo waren veel bewoners van Zuid-Europa slaven van de Noord-Afrikaanse Arabieren, wanneer men de geschiedenis een beetje kent. De Middellandse zee was een oord van Noord-Afrikaanse bandieten, zeerovers en slavendrijvers.

De corona pandemie is misbruikt om een vuurwerkverbod er doorheen te drukken
, want in de rest van Europa steekt de consument gewoon zijn vuurwerk af. Het vuurwerkverbod heeft absoluut niets met de corona pandemie te maken, maar alles met staatsterreur en straatgeweld. Het geweld dat de politie toepast om het vuurwerkverbod af te dwingen is te absurd voor woorden, het lijkt wel alsof de overheid een burgeroorlog uitlokt om helemaal niks dan behalve de zin van staat ten alle koste door te drijven. De volgende stap van politiegeweld is dat een kind dat wat kindervuurwerk afsteekt, neergeschoten wordt. Het is een schande dat de overheid zo'n onterechte paniek zaait onder de burgerij (klik hier). Angst is een slechte raadgever.
Een mens lijdt dikwijls het meest door het lijden dat hij vreest doch dat nooit op zal dagen. Zo heeft men meer te dragen, dan God te dragen geeft.

En natuurlijk een avondklok op Oudejaarsavond, zodat iedereen na 22.00 uur die zich op straat waagt, kan worden doodgeschoten door de nieuwe Bromsnor fascisten. Dat wordt dan vuurwerk uit het raam te gooien, maar er zit niets anders op.
Het lijkt wel oorlog, de politie patrouilleert zelfs met drones en helicopters met infrarood camera's of er teveel mensen aanwezig zijn in huis. Privacy bestaat niet meer, de staatsfascisten kijken bij je naar binnen wat je aan het doen bent. In plaats van dat de politie zich met het bestrijden van criminaliteit bezighoudt, terroriseren ze de gewone bevolking.

In België was er een hulpsinterklaas - een medewerker van een verzorgingstehuis, die een superverspreider bleek en bijna iedereen heeft besmet met corona (klik hier). We nemen aan dat deze sinterklaas ter plekke wordt doodgeschoten en op het dorpsplein wordt verbrand teneinde verdere verspreiding van pepernoten te voorkomen. Waarom hebben Nederland, België en ook Duitsland niet bij de aanvang van de derde coronagolf direct een lockdown aangekondigd? Nederland heeft het aantal besmettingen met 10.000 per dag laten oplopen, te krankzinnig voor woorden. Niet de burgers maar de overheid en in het bijzonder de regering moet voor het vuurpeleton.

Gaat de politie in te drukke straten in plaats van die te sluiten, ook op het winkelende burgers inslaan? Waar slaat die agressieve fascistische houding van de politie op en dus van di van dee overheid?

Corona kwam als een geschenk uit de hemel
voor de linkse vuurwerk tegenstanders.


De politie zorgt zelf voor extra druk op de ziekenhuizen door mensen in elkaar te slaan, vanwaar dat politiegeweld in vele door corona getroffen landen? Zelfs in landen met een vreselijke middeleeuwse dictatuur waar vrouwen worden gestenigd en een hand afgehakt wordt bij diefstal van een brood zoals in Iran, treedt men niet met zoveel zwaar politiegeweld op als in Nederland - terwijl consumentenvuurwerk in Iran al vele tientallen jaren verboden is maar toch illegaal het land binnenkomt. Wij leven in Nederland in een weerzinwekkende politiestaat,  dat is al bekend sinds de politie is gaan schieten op verwarde en psychotische mensen en zwervers. In een verpleeginrichting gooide de politie granaten naar een verwarde man (klik hier), de politie bestaat kennelijk zelf uit geestelijk gestoorden die hun vuurwerk misbruiken. In Amsterdam werd een gestoorde politiechef weggepromoveerd in plaats van ontslagen, hetgeen aan de orde van de dag is (klik hier). In die zaken waar de rechter aan te pas kwam, sprak de corrupte rechter de politie vrij, hetgeen betekent dat verwarde personen en psychisch labiele figuren vogelvrij zijn verklaard als ware het dat we leven in een onbeschaafd land in de 15e eeuw met banpalen rondom de stad.

Overigens, in Nederland mag je consumentenvuurwerk 1.4G nog wel bezitten, maar niet afsteken. Dat was ooit ook een politiek extreemlinks idee om het autobezit niet te verbieden, maar wel het rijden met de auto. Dat wordt vast moeilijk want zeg maar eens tegen een feestvierder dat hij dat flesje bier wel vast mag houden maar niet leeg mag drinken. Wanneer men in Duitsland bij de Lidl of Aldi supermarkt goedkoop maar uitstekend goedgekeurd consumentenvuurwerk gaat kopen - mits de lockdown half december 2020 in Duitsland daartoe gelegenheid geeft, doet hij of zij er goed aan niet de grens overdag bij een snelweg te passeren op de terugweg, maar een kleine secundaire weg te nemen na 18.00 uur. Blijf dus eventueel eten in het buitenland voor naar huis te vertrekken. Het meenemen van Nederlandstalige etiketten - en die in het buitenland op het vuurwerk te plakken (klik hier), helpt ook om het consumentenvuurwerk 1.4G legaal te houden bij het bezit.

Het is toch te betreurenswaardig en kleinzielig om kinderen dat plezier te ontnemen, wetende dat sinds de late middeleeuwen er nog nooit een algeheel verbod is geweest op vuurwerk. Sinds die middeleeuwen bestaat er al consumentenvuurwerk als voetzoekers en vuurpijlen, en naar een verbod van de plaatselijke overheid heeft ook toen nog nooit iemand geluisterd (klik hier). ook al stond er een boete van een maandsalaris op. En het verbod heeft nogmaals helemaal NIETS met de corona pandemie te maken. Logisch ook dat in veel landen anti-corona demonstraties plaatsvinden, want de idiote staatsmaatregelen van grove vrijheidsbeperkingen staan niet in verhouding met de corona uitwerking.

Zelfs de grote professionele vuurwerkshows gaan niet door, dus het hele corona lulverhaal van 'meer druk op de ziekenhuizen door ongelukken' is pure nonsense, bedrog, volksverlakkerij dat vuurwerkverbod. Je kunt shows in de buitenlucht best laten plaatsvinden met afstandsbeperking en mond-neusmasker. Bij de verkiezingswinst van de Amerikaanse Joe Biden was er wel plaats voor een groots vuurwerk en honderden drones die teksten en figuren deden oplichten. En daar hebben ze nog veel meer ellende van de corona.

Bedrieglijke zwaarmoedige klepzeikers dus bij de Nederlandse politieke en geestelijke elite, zwaar gereformeerde (klik hier) en katholieke kinderverkrachters (klik hier). Dat ook politici in de EU niet deugen, blijkt wel uit het feit dat de Hongaar
József Szájer van de partij van Orbán, die tegen zijn partij doctrine in actief een homo gangbangfeest bezocht, XTC bij zich had en de corona regels overtrad - en ook waarschijnlijk die van de verspreiding van HIV (klik hier). De man vluchtte via een regenpijp maar kon later worden aangehouden. De Hongaar heeft ontslag genomen, maar voorlopig kan hij nog genieten van een uikering die gerelateerd is aan het gemiddelde inkomen van een EU parlementariér van 12.000 euro per maand.

Modelbouw is een leerzame hobby voor de jong volwassen onderzoeker, maar ook voor kinderen onder deskundige volwassen begeleiding. Het zou de overheid sieren dat wanneer alleen nog maar op het platteland geluid mag worden gemaakt en niet in de stad, dit ook met andere dagen toe te staan. Zoals carbid (zonder 'e' spreek uit als karbiet, karbit staat ondeskundig) juist met Pasen in Duitsland wordt gebruikt.

Toen de rakethobby in Nederland arriveerde in de jaren '60 - aangewakkerd door de ruimterace tussen de Russen en de Amerikanen, waren er diverse groepen in Nederland actief. Als voorbeeld diende het boekje van Captain Brinley, Rocket Manual for Amateurs (zie de links aan het einde van het artikel). Eén vereniging daarvan betrof die bij De Jonge Onderzoekers in Haarlem die onder leiding stond van de chemicus Dr. Nico van Os (klik hier).  Met de groep van leerlingen en belangstellenden lanceerden zij modelraketten vanaf het strand bij Zandvoort richting de Noordzee.
De zeekust is ideaal en veilig experimenteerterrein, dat wist Werner von Braun al tijdens de 2e W.O. in Peenemünde aan de noordelijke Oostzee. Maar ook de Amerikaanse lanceerbasis Cape Canaveral van de NASA bevindt zich aan de kust van Florida aan de Atlantische oceaan. De Russen gebruiken geen water, maar al heel lang de lege steppen in Kazachstan. Remraketten doen de parachute zachter landen.

Er werd door sommige politieke partijen het afgelopen jaar gesuggereerd dat consumentenvuurwerk misschien gebezigd zou kunnen worden in verenigingsverband, om er controle op te houden en het vuurwerk toch niet helemaal te verbieden. Sluit de doe-het-zelf modelbouw in de pyrotechniek in verenigingsverband vandalisme uit, ongelukken, of gewelddadigheid en asociaal hufterig gedrag door gezamenlijke activiteit en meer sociale controle? De ideeën zijn niet nieuw en op zich lijkt het wel een aardige tegemoetkoming.
In de praktijk blijven onopgevoede hufters echter gewoon botte hufters en genetisch ongeneeslijke klootzakken blijven grote klootzakken, daar verander je niet zoveel aan. Dat soort tuig dient vooral niet in een fatsoenlijke vereniging ondergebracht te worden want anarchie kan zich verspreiden als een uitzaaiende tumor en dat zou een militaire discipline met de nodige sancties vereisen. Dan is het leerzame plezier er gauw van af.


Een 120 jaar oud hagel carbidkanon bij een kasteel in Slowakije
Wanneer het carbidschieten met stalen melkbussen precies is begonnen als cultuurfeest, is niet zeker, maar het is geen aaneengesloten periode daar carbid na de 2e W.O. in onbruik geraakte tot in de jaren '80.
Wat wel zeker is, is dat schieten met carbid vanaf 1896 op grote schaal werd toegepast in de landbouw omdat de Oostenrijkse burgemeester Stiger dacht dat hij als wijnboer met een kanon met een 5 meter lange conische koker gericht op onweerswolken, hagelbuien kon bestrijden. Eerst had hij buskruit gebruikt, maar daarna schakelde hij over op acetyleengas. De vortex of ringvormige gierende wervelwind die ontstaat bij de explosie zou i
n theorie dan de hagelstenen vorming voorkómen en zouden zo de oogsten gered kunnen worden. Het oorspronkelijke idee kwam van een Italiaanse professor in de mineralogie die in 1880 er nog aan toevoegde dat stofdeeltjes de kernen van beginnende regendruppels vormen en Stiger werkte zijn eigen ideeën uit.
Een wetenschappelijk onderzoek maakte echter een definitief einde aan het bijgeloof in 1906, na een massaal gebruik in 10 jaar tijd, en verdween het hagelkanon nagenoeg volledig van de markt (klik hier). De megafoon hoorns werden later in de 1e W.O. ingezet als grote oortrompet om de nadering van de vijand waar te nemen. Die functie werd later in de 2e W.O. overgenomen door het elektronische radar (RAdio Detection And Ranging).


Speelgoed Big Bang carbidkanon voor kinderen, 1926
De toepassing van carbid voor het produceren van geluid voor sport-, spel- en recreatieve doeleinden werd in het klein in de USA ontwikkeld door gebruik te maken van het gaskanon principe.  Het speelgoed carbidkanon werd bedacht door de Amerikaan Franklin in 1907, een natuurkunde professor aan de Lehigh University in Bethlehem, Pennsylvanië, voornamelijk omdat hij het vuurwerk van destijds te gevaarlijk vond voor kinderen.  

Wily, een andere professor in de natuurkunde aan dezelfde universiteit, richtte een bedrijf op dat de speelgoed  carbidkanonnetjes voor kinderen ging produceren - later de Big Bang cannon genoemd. Het afgebeelde carbid speelgoed is van rond 1926, 'Real noise for boys', het geeft een knal van 105 dB(A) op een halve meter afstand, heeft een grootte van ongeveer 23 cm lengte, 8 cm hoogte en 8 cm breedte, en is ook tegenwoordig nog nieuw te koop volgens het oude model (klik hier). Een carbid gasrevolver volgde in 1927 (klik hier). Een verbetert patentmodel voor het gaskanonnetje volgde in 1956 (klik hier). Het carbid zit als hele fijne losse korrels in tubes. De korrels worden uitgestrooid in een metalen schuitje dat in het kanon past, en gedraaid kan worden zodat de korrels contact maken met water dat zich in de loop bevindt. Met een vuursteentje wordt een vonk veroorzaakt die het gasmengsel ontsteekt.

Acetyleen of ethyn werd in 1836 ontdekt door de Britse scheikundige Edmund Davy, maar is daarna enigszins in vergetelheid geraakt totdat de Franse chemicus Marcellin Berthelot het herontdekte in 1860 en er toen de naam acetylène aan gaf. De anorganische bereiding via calciumcarbide en water werd ontdekt in 1862  door de Duitse chemicus Friedrich Wöhler en in 1892 grootschalig en goedkoop toegepast voor de ontwikkeling van acetyleengas. Dat kon goed gebruikt worden voor het lassen en snijden van metaal bij hoge temperaturen in plaats van plaatstaal met klinknagels te bevestigen.  In de luchtvaart werden later sterke lijmsoorten gebruikt i.p.v. klinknagels, die door de vele gaten de constructie verzwakten.

Maar ook als stadsgas werd het gebruikt om te verwarmen en in gaslampen waar uitzonderlijk veel helder wit licht werd geproduceerd. In de VS was dit proces een belangrijk onderdeel van de chemie-revolutie aan het einde van de 19e eeuw, mogelijk gemaakt door het enorme waterkrachtproject in de Niagara Falls waar goedkoop elektriciteit werd opgewekt voor 1 dollarcent per kWh om o.a. bij het chemische bedrijf Union Carbide calciumcarbide te produceren. De Amerikaanse waterkrachtcentrale bij de Niagara Falls levert tegenwoordig 2675 MW en die aan de Canadese grens aan de overkant 1997 MW (klik hier).

Reclame van Union Carbide uit 1922 voor acetyleen gaslicht.
Het blik was geen conservenblik maar bevatte 45 kg carbid.
Carbid prijzen werden kunstmatig hooggehouden doordat ieder
land zijn eigen fabrikant had  en er verboden prijsafspraken waren
om elkaar niet te beconcurreren. Dat leidde in de V.S. tot boetes
vanwege de Sherman Anti-Trust wetgeving. In Europa bestond
deze wetgeving nog niet door de verdeeldheid van de landen.
In het begin van de 20e eeuw waren calciumcarbid producerende landen en hun chemische bedrijven vaak verenigd in syndicaten die hun handelsbelangen veilig stelden. Zo concurreerden de Amerikanen  en de Canadezen niet met de Europeanen zoals de Duitsers, de Zweden, de Zwitsers, de Fransen, de Noren of de Britten (klik hier). Als bij de maffia had iedereen zijn eigen 'markt' en was er van eerlijke concurrentie en globalisering geen sprake. Rond 1915 lag de prijs per ton carbid bij US$ 70. Eén dollar in 1915 is tegenwoordig gelijkwaardig met 25 maal die waard door de inflatie, dus is het Chinese carbid in 2020 maar liefst 70 % goedkoper in groothandelsprijs. Dit komt niet alleen door de vrije concurrentie en de goedkope arbeidskrachten, maar ook door efficiëntere productiemethoden die soms zijn gepatenteerd (klik hier).

Calciumcarbide wordt gevormd door calciumoxide met cokes te verhitten onder uitsluiting van zuurstof tot een temperatuur van 2200°C waarbij gesmolten calciumcarbide en koolmonoxide gas ontstaat. Deze reactie wordt uitgevoerd in een elektrische vlamboogoven met grafietelektroden (klik hier). De methode werd in 1888 bedacht door de Canadees Willson en was economisch rendabel met goedkope elektriciteit door waterkracht, dus verkocht hij de vinding aan een Amerikaans bedrijf dat sindsdien de naam Union Carbide aannam en een grote chemische multinational werd.
Komt calciumcarbide of calciumacetylide voor het carbidschieten tegenwoordig goedkoop uit China (
US$ 500/ton of 40 eurocent per kg groothandelsprijs), met 5 MW vlamboogovens hebben ze daar een stijgende overproductie naar 17 miljoen ton/jaar. Het uit carbid gevormde acetyleen wordt in China voornamelijk voor de synthese van PVC gebruikt.
 

Rondom de eeuwwisseling van 1899 kwam carbid voor Europa van het bedrijf Elektro-Bosna van de Oostenrijkse industrieel Dr. Josef Kranz. Dat was de grootste chemische fabriek die de waterkrachtcentrale aan de waterval van de rivier de Pliva gebruikte met een vermogen van 8 MW (tegenwoordig 517 MW als deel van een veel grotere energiecentrale) om elektriciteit voor de fabriek op te wekken. Later maakten ook andere Europese landen met hun waterkrachtcentrales calciumcarbid.
Daar Nederland achterop liep in de industriële revolutie en die begon rond 1750 in Engeland en in Duitsland een grote chemische industrie ontstond, kan gevoegelijk worden aangenomen dat het carbidschieten zeker niet in Nederland zijn oorsprong vond. 

Duizenden nieuwe auto's met hagelschade op een parkeerplaats
Constructiebedrijven als de Oostenrijkse Carl Greinitz Neffen produceerden in tien jaar tijd tienduizenden hagelkanonnen, geen één ging naar Nederland. Het waren vooral de heuvel- en berglanden van Oostenrijk, Hongarije, Italië, Frankrijk, Spanje, Engeland, Duitsland, Zwitserland, Zweden, Noorwegen, Joegoslavië (tegenwoordig Bosnië - Herzegovina), Tsjecho-Slowakije (het huidige Tsjechië en Slowakije) (klik hier) en zelfs Australië waar de kunst van het carbidschieten op onweerswolken werd toegepast - en waar het carbidschieten ook zijn roemloos einde vond (The end of weather shooting 1907 (klik hier).  Alleen de U.S.A. behield het carbidschieten als speelgoed. 

In de jaren '50 begin '60 werden in Nederland gaskanonnen voor de export gebouwd die aan boeren verkocht werden om vogels te verjagen van de landbouwgebieden. Ze waren zelfs in de U.S.A. een groot succes. Met name ook bij Schiphol bulderden de gaskannonnen regelmatig om de start- en landingsbanen vrij te houden van grote vogels.  
Sinds de jaren '70 mag het moderne elektronisch gestuurde hagelkanon voor een prijs van US$ 50.000 weer op hernieuwd bijgelovige belangstelling rekenen. Er zijn zelfs autobedrijven als Nissan en Volkswagen die hagelkanonnen geïnstalleerd hebben bij hun parkeerplaatsen waar
Don Quichot vecht tegen de windmolens voor US$ 50.000
met een volautomatisch acetyleen hagelkanon
duizenden auto's op een nieuwe eigenaar wachten. Een overdekte garage lijkt een veel betere oplossing om schade te voorkomen.

De moderne hagelkanonnen werken niet met carbid, maar met gascilinders met acetyleen en zuurstof, waarbij de elektronica zorgt voor het juiste gasmengsel, de waarneming van onweer door een Doppler radar, de windrichting, het aantal schoten per tijdseenheid (vanaf 1 schot per 4 seconden) en de ontsteking, alles volledig geautomatiseerd via smartphone, internet of radiozender. Dat wil niet zeggen dat het dure apparaat ook werkt tegen hagel, het troggelt wel veel geld af van de goedgelovige boer en maakt een illusie armer.
De waarnemingen voltrekken zich voornamelijk in de waarnemer zelf en leiden soms tot zinsbegoocheling bij de onwetende - in het meest positieve geval is het een vorm van placebo-effect: de hagel blijft uit dus helpt het (klik hier). Ook Nederland heeft belangstelling in Brabant en Zeeland (klik hier).

Een acetyleenexplosie aan de grond levert op 3 km hoogte niet meer druk op dan 1 Pa, de druk van een A4'tje van 6 gram op een tafel. In Frankrijk en Italië schieten ze sinds de jaren '60 en '70 vuurpijlen en kleine raketten met explosieven in de onweerswolken.
Maar de gezamenlijke energie in een grote onweerswolk komt
overeen met die van een nucleaire explosie, aldus Dr. Herman Uman van het IC LTR in Florida USA (klik hier). Bij de nucleaire detonatie wordt een energetische druk gevormd van 450 TPa. Hoe wil men met een paar pufjes van 1 pascal een natuurkracht bedwingen die 450 biljard maal groter is? Een thermodynamische onmogelijkheid! Wat stampen we lekker hè, zei de muis tegen de olifant.
 
Het kan natuurlijk wel, natuurkrachten proberen te beteugelen door lancering van een militaire nucleaire lading per raket. Dit heeft ooit president Trump in zijn wilde fantasie eens getwitterd. Dat kost niet alleen vele miljoenen maar is ook volstrekt onaanvaardbaar en als middel erger dan de kwaal door de radioactieve fall-out. Weers- en milieubeïnvloeding met oorlogswapens in welke vorm dan ook is in 1978 in de ban gedaan door het wereldwijde ENMOD verdrag in Genève, dat door 73 landen in 2007 is ondertekend (klik hier).


Met de komst van de aardolie-industrie en de vondst van aardgas zou acetyleengas hieruit goedkoper worden bereid, en een belangrijke grondstof vormen voor de kunststoffen bereiding in de chemische industrie in tal van landen (klik hier).
Het calciumcarbide proces kan naast de verhoogde productie in China ook elders opnieuw een aantrekkelijke technologie worden naarmate grondstoffen op basis van aardolie en aardgas schaarser en duurder worden.
Met een verbeterd ovenontwerp en goedkope elektriciteit kunnen verdere besparingen in dit proces mogelijk zijn. Ook met het opwekken en opslaan van elektrische energie zal de anorganische chemie een grotere rol gaan spelen? Echter, de mogelijkheden van de fotosynthese is nog lang niet uitgeput, het
biologische systeem is tamelijk inefficiënt en kan veel meer energie/brandstof opleveren, ook eventueel waterstofgas naast het zuurstofgas.  

Stalen melkbussen werden geïntroduceerd in 1850 in Engeland waar ze de onhygiënische houten emmers vervingen. Later werd het staal vervangen door lichter aluminium, maar die bussen zijn niet gemaakt voor explosieve gasdruk en dus ongeschikt. Weer later werd melk opgevangen in kunststof containers die worden geleegd door een tankauto (RMO). Daardoor stopte de fabricage van melkbussen voor de afvoer van melk. In Nederland bestond er zelfs een melkpijpleiding (klik hier) in de tijd van de boterberg, zoveel zuivel werd er geproduceerd.

Vreemd genoeg zijn carbid hobbyisten niet met de tijd meegegaan en als de melkindustrie overgeschakeld op kunststof. Maar knoeit men in Nederland vaak met een bezopen kop nog steeds met allerlei gevaarlijke metalen containers die absoluut niet geschikt zijn voor explosieve druk, zoals omgebouwde giertanks e.d. Niemand die dat soort praktijken vreemd genoeg verbiedt. Is de boerenpummel zijn leven minder waard dan die van een stadse meneer, of moet er gewacht worden tot er echt doden vallen (klik hier)?

Goudriaan-Ottoland ten noorden van Gorinchem:
carbidschieten beantwoordt meer aan het simpele

woord 'vuurwerk'.
Op plattelands gemeentelijk niveau zijn er vaak wel tijdelijke toestemmingsregels en moeten zij die carbid willen schieten dit eerst melden, bijvoorbeeld twee weken van te voren bij de gemeente of veldwachter Bromsnor. In bepaalde gevallen moet een ontheffing aangevraagd worden in afwijking op de APV - hetgeen soms kan via een formulier op het internet, maar niet overal hoeft men melding te maken bij de gemeente voor het schieten met carbid. Wat dat betreft is het een beetje een zooitje, en zouden gemeentes dezelfde regels van tijdelijke toegestane verstoring van de openbare orde moeten hanteren.
 
In het gebied Goudriaan-Ottoland ten noorden van Gorinchem gebruiken ze in ieder geval stevige stalen buizen of oliepijpleidingen? (klik hier)  Of dit het goede naadloos getrokken stalen drukbuis is en minstens tot 100 bar druk kan hebben, is niet bekend. In lange buizen wil nog wel eens detonatie van het gasmengsel optreden en dan is 50 bar druksterkte te laag. Het ziet er in ieder geval gezellig uit en men lijkt oog te hebben voor de veiligheid van een ieder (klik hier). Dat is lang niet overal zo.

Bij twijfel dient men de leverancier te raadplegen over de specificaties en eventueel een schriftelijke garantie te vragen in verband met de kwaliteit van het geleverde materiaal. 

Stalen drukbuis is tamelijk duur terwijl de oud ijzerprijs nog nooit zo laag is geweest - 9 eurocent per kg, rara hoe kan dat?
Bij stalen drukbuis dient de wanddikte dan minstens 3 mm te bedragen bij een diameter van 20 cm - en dan is het gewicht 17 kg/m. De oud ijzerprijs is overeenkomstig 1,53 euro maar de vraagprijs voor naadloos getrokken staalbuis ligt boven de 100 euro/m? De tussenhandelaar verdient er dus goud geld aan, dat kan niet anders, want de hoogovens werken met geringe winst vanwege de internationale hevige concurrentie. 

In tegenstelling tot bij kunststof, wordt staal meestal kwalitatief beter van gedeeltelijk oud ijzer om te mengen - 25 % van de smelt, juist ook omdat het ijzer(III)oxide het gehalte aan koolstof verlaagt. Er is in principe geen verschil in kwaliteit tussen het oude gesmolten ijzer. Ook glas wordt meestal beter en smelt bij een lagere temperatuur met oud gebruikt glas.
Stalen drukbuis dient eerder taai dan hard te zijn (klik hier). Staal kan door bewerking en warmtebehandeling hard van oppervlak zijn en taai van binnen (klik hier). Er bestaan legeringen die sterker worden naarmate de mechanische stress groter wordt, vaak gebruikt voor militaire vliegtuigen.


Echter, kunststoffen vermengd met tweede hands of gerecycled kunststof zijn altijd kwalitatief slechter en dus zwakker in eigenschappen door de gebroken polymeerketens door (auto)oxidatie, oververhitting, radicaalvorming, e.d. Dit soort plastic dient men te vermijden wanneer hoge eisen worden gesteld aan drukbuis. Zelfs met gebruik van anti-veroudering beschermende middelen als polymeer stabilisatoren (klik hier) hebben deze nagenoeg geen effect na meermalen polymeer te hebben verhit in spuitgietmachines. Hergebruikte nylon varianten gaan bijvoorbeeld sterk achteruit in sterkte door vocht wanneer de korrels niet langdurig worden gedroogd voordat ze gebruikt worden in spuitgietmachines.
Met name PVC is zeer gevoelig voor degradatie door UV in zonlicht en de veroorzaakte ozon (foto-oxidatie). Ook de weekmakers verdampen snel en vormt PVC (zout)zuur dat moet worden weggevangen of geneutraliseerd. Polymeren zijn veel minder stabiel dan gedacht en zijn vaak afhankelijk van de toegevoegde stabilisatoren om jaren mee te gaan. Rubber wordt aangetast door ozon, die de zogenaamde ozon-barstjes vormen in banden.
Ook kunnen nog vlamvertragers worden toegevoegd
aan het polymeer die zijn bedoeld om de verdere ontwikkeling van een brand bij ontsteking te voorkomen of te vertragen (klik hier).

Hoge Dichtheid Polyethyleen buis voorzien van houten bodem plug
Een veilige en betaalbare oplossing is om het chemisch stabiele kunststof drukbuis van polyethyleen te gebruiken (HDPE of Hoge Dichtheid Polyethyleen) - dus géén PVC dat splintert, waarbij één of de beide zijden van de buis zijn afgesloten met een lichte polyethyleen plastic deksel of stopdop. Het HDPE dient nieuw te zijn (virgin) en niet gerecycleld.
Indien aan één zijde een houten plug wordt aangebracht van 10 cm dikte, dient deze prop met minstens 4  houtdraadbouten van 5 cm lengte met grote borgring te worden bevestigd. Voorboren is aanbevolen.
Het hout dient goed droog te zijn, anders krimpt het. De pluggen kunnen worden gezaagd van cylindrisch gefreesde palen die er strak ingeslagen worden (klik hier).
Hebben stalen melkbussen of oude gascilinders hoge vraagprijzen van 55 tot 195 euro en duurder, de kunststof HDPE buis van 20 cm binnendiameter met wanddikte 22,7 mm kost nieuw per meter 23,34 euro (ex. BTW) bij een afname van 10 meter, gegarandeerd tot 16 bar druk - meestal mag kortstondig de piekdruk twee keer zo hoog zijn (klik hier). Mogelijk zijn er goedkopere leveranciers wanneer leden van een club tegelijkertijd bestellen, zoals bij bedrijven als Wavin, Vink, Eriks of Dyka? China levert UHDPE buis tot 20 bar met een piekbelasting van 42 bar, prijs op aanvraag (klik hier).

Lijmen heeft geen zin bij HDPE maar wel zou ter versteviging een platte staalstrip over de bodem gelegd kunnen worden met een rechthoekig U-profiel dat de twee tegenover elkaar liggende bouten verbindt. De houten prop dient bestendig te worden gemaakt tegen water, en de afdichting met het plastic pijp moet uiteraard waterdicht zijn om het water vast te kunnen houden. Het hout ondoordringbaar maken voor water kan met diverse lagen gewone houtverf - de eerste keren flink verdunnen, en anders met een lak of beits, met olie of andere impregnerende hout coatings en sealers zoals Woodseal Pro. Carbolineum is in Nederland sinds 2001 verboden. Gekookte lijnolie is een drogende olie en is een goedkope oplossing: 500 mL voor 4,00 euro (Gamma of Praxis). Waterglas, een waterige oplossing van 37 % natriumsilicaat, is een alternatief dat o.a. hout onbrandbaar maakt: 1 liter kost 3,63 euro (DA drogist).

Een buis met een binnendiameter van 20 cm en een lengte van 100 cm heeft een inhoud van 31 liter, en bij een lengte van 130 cm is de inhoud 40 liter. Met een wanddikte van 22,7 mm en een dichtheid voor HDPE van 0,96 kg/dm3 (iets lichter dan water) heeft de 100 cm lange buis een gewicht 8,7 kg, dat is omgerekend een prijs van 2,68 euro/kg aan nieuwe polyethyleen voor de buis. De prijs voor ruwe niet-gerecycleerde nieuwe (virgin) HDPE korrels ligt bij een prijs vanaf 60 cent per kg bij afname per ton - bij een dalende ruwe aardolieprijs in begin maart 2020 op de Chinese markt (klik hier). Dat is dus een brutowinst van 23,34/8,7 = 3,00 (incl. BTW) : 0,60 x 100 % = 500 % voor de pijpfabrikanten met een goedkope matrijs.
 
Voor staal is de fluctuerende (dalende) termijnmarkt prijs per ton rond de 500 euro, of 50 eurocent/kg. Voor de staalbuis in het voorbeeld zou de brutowinstprijs ongeveer 100/17 = 5,88 : 0,50 x 100 % = 1176 % zijn. (N.B. Alle beurzen stonden in maart 2020 op verlies door de wereldwijde corona-crisis en er komt misschien een tweede corona-golf aan.) Waarom het prijsverschil van staalbuis dan zo hoog moet zijn, dat kan aan de hoge smelt- of verwerkingstemperatuur liggen of aan de nabewerking, maar niet aan het goede vermogen om oud ijzer te recycleren. Staal kan warm en koud worden getrokken tot de gewenste dikte en sterkte. Een brutowinst vermenigvuldigingsfactor van de HDPE grondstof van 10 x en die van staal van 12 x naar een standaard product als drukbuis zonder enige verdere bewerking, is vrij hoog.

Men dient voorzichtig te zijn de lengte van de buis bij gebruik met carbid niet teveel op te voeren, daar het risico op een gasdetonatie groter wordt. Het geluidsvolume neemt dan echt niet toe maar wel de vernietigende druk op de buis of cilinder. Deze druk is schoksgewijs tot maximaal 50 bar bij een detonatiefrontsnelheid van 2800 m/s. Opvallend is dat detonatie van een ethyn-zuurstof mengsel in een mengverhouding van 1:1 eenvoudig kan worden geïnitieerd door injectie met wat chloorgas (klik hier). Ethyn reageert sowieso explosief in contact met chloorgas - het mengsel is hypergool, maar de inleiding tot detonatie gemengd met zuurstof is bijzonder. Chloorgas kan o.a. worden bereid met 100 mL huishoud chloorbleekloog (5 %) en 50 mL zoutzuur (10 % oplossing van Gamma), er ontstaat ongeveer 0,3 L chloorgas (bij normale druk en kamertemperatuur). Pas op voor de huid en ogen! Carbidgas hoeft dus niet met vuur ontstoken te worden, een injectiespuit met wat chloorgas is genoeg.

 Tien meter lang HDPE buis uit een spuitgietmachine
Hoe HDPE buis gemaakt wordt door eerst te smelten, te vormen en te koelen met water, is hier te zien (klik hier) (klik hier). In principe zijn dit geen handelingen waarbij een dure ingewikkelde spuitgiet matrijs voor nodig is.
Met een beetje geluk ligt een stuk HDPE pijp in de juiste maat ook gratis langs de weg wanneer er ergens door de gemeente of provincie nieuwe kunststof leidingen worden aangelegd. De HDPE buizen zijn soms geel, oranje of zwart van kleur, maar kunnen in principe elke kleur hebben daar HDPE kleurloos is. Een paar meter is gauw te scoren als afgezaagd restmateriaal.
Men kan ook andere diameters HDPE nemen om een leuk demonstratie apparaat te bouwen, zoals de Deense scheikundeleraar deed (klik hier).

Met een elektronische hoge spanning ontsteker wordt het wat professioneler, helaas heeft Blokker hun goedkope hoge spanning vonk ontsteker niet meer voor 4 euro (klik hier) en hebben ze nu de vijf keer duurdere plasma-aansteker. De professionele vonkontsteker ontloopt de plasma-pomp niet in prijs (klik hier). Wie echter goedkoop wil inkopen, moet in China bij Aliexpress zijn. Niet dat het met bestellingen altijd goed gaat, maar bestel niet voor veel geld in een keer. Ook de compacte vonkontsteker die de carbidclub aanraadt voor 22,95 euro, is voor een paar euro te koop in China inclusief verzendkosten (klik hier). Veel Nederlandse bedrijven halen hun goedkope producten ook uit China, zoals gehoorapparaten die ze peperduur verkopen, medicijnen, grondstoffen, electronica, speelgoed of alle rommel van de Kruidvat, Xenos en de Action om maar wat te noemen, maar leggen er een vette winst op. Een hoge spanning vonkontsteker in China inkopen voor 2,30 euro en die verkopen in Nederland voor 22,95 euro is 1000 % winst en grenst aan de reinste oplichting. Waar is dat voor nodig, dergelijk verderfelijk kapitalisme en exorbitante zelfverrijking? Overigens kan het nog gekker, op gehoorapparaten zit vaak een winst van 2000 tot 4000 %. De gehoorapparaten winkelhouders die als paddenstoelen uit de grond schoten menen dat ze veel werk hebben aan het afstellen van de goedkope Chinese producten, en de verzekering betaalt de meeste kosten terug, is hun verdediging. Gelul natuurlijk, bullshit! Zo rijzen de ziektekostenpremies de pan uit die wij allen moeten betalen en worden zo op termijn onbetaalbaar.

Consumentenvuurwerk van de Chinese fabrikanten naar Europese winkelverkoper heeft ook een winstmarge van 1000 %, pure oplichting alleen door wat te schuiven met dozen, er wordt geen enkele extra waarde aan toegevoegd door de heren handelaren. Alleen al om deze reden zou het goed zijn consumentenvuurwerk op een laag pitje te zetten en het zelf te maken. De handel in vuurwerk is in de loop van de jaren in handen gekomen van zielenpoten met een fietsenwinkel die niet rond kunnen komen met hun handel, of patjepeeërs die schathemelrijk werden met het organiseren van piramidespelen of evenementen - die even makkelijk ook de drugshandel op hun terrein in handen hebben. Leve de corona zouden we zeggen, iedereen die het verdient gaat er in gezondheid op achteruit? Waarom moeten dure en vervuilende bedrijven als de KLM met belastinggeld worden gered van een faillissement? De dure tickets en hun rechten op Schiphol kunnen node worden gemist in de wereld van eerlijke concurrentie. Dat is oneerlijk tegenover de prijsvechters en ook nog slecht voor het milieu. Door de corona zouden we een nieuwe frisse maatschappelijke start kunnen maken wanneer er veel meer mensen wereldwijd waren overleden - zeg minstens 50 %, met name alle klootzakken het eerst natuurlijk want er lopen heel wat rond. Wanneer dat was gebeurd waren alle mensen opeens weer in god gaan geloven, maar nu krijg je een corona besmetting wanneer juist in de kerk het zoveelste gezang een aanvang vindt, door de gevaarlijke aerosolen in de lucht. Geen wierook zouden ze moeten verspreiden, maar verdampte waterstofperoxide van minstens 12 % om de schadelijke micro-organismen te bestrijden.

De vele typen moderne drukbuis zijn inmiddels uitgebreid met nog sterkere vezel versterkte soorten. Op zich is deze ontwikkeling niet nieuw want zacht PVC slang wordt al tientallen jaren verkocht met vezelversterking (klik hier), zoals die in de gewone tuin-, water- of luchtslangen. Maar ook de opvouwbare slang bij de brandweer neemt veel minder volume in en is zeer sterk bij hoge waterdruk.

Voordat men hier in Europa ging experimenteren met kunststof composiet buis waren er in de V.S. al experimenten gedaan door de Kosanke Labs sinds de jaren '80 (klik hier). Men had om vuurwerk mortierbuizen veiliger te maken, gekozen om kunststof HDPE buizen in elkaar te schuiven en de tussenliggende ruimte op te vullen met ander rubberachtig materiaal. Een van de meest succesvolle pogingen bestond eruit dat de tussenruimte met een vloeibare kunststof massa werd gevuld die eerst ging schuimen voordat dit materiaal sponsachtig uithardde. De schuimmassa was mogelijk op basis van een verlijmende polyurethaan? 
Na deze succesvolle experimenten gingen elders mensen voor andere doeleinden op gelijke wijze experimenteren. Met name waren deze ontwikkelingen een grote vooruitgang met het snel aanleggen van zeer lange lengtes flexibel en niet corrosief buis dat op grote haspels kon worden (af)gerold.

HDPE buizen kunnen ook uitgevoerd worden met staaldraadgaas, maar die zijn duurder (klik hier). Daar was ooit een Nederlands-Frans patent, doch de Chinezen maken het inmiddels massaal na en het materiaal is intussen gewoon overal te koop via de opdringerige Chinese Alibaba zakelijke zoekmachine of business-to-business webportalen
(klik hier). Maar ook de Indiase Indiamart webportaal verovert de wereld.
Namaak is meestal van mindere kwaliteit, men dient daar waakzaam en voorzichtig mee te zijn met alles wat ze aanbieden (klik hier). Zelden verbetert men een Europese of Amerikaanse vinding in het verre Oosten. Het staaldraadgaas gewapende HDPE buis in China is de helft minder dik in wanddikte dan normaal HDPE buis en heeft dan dezelfde drukwaarde van 16 bar als standaard HDPE drukbuis. Daar schieten we dan dus niet veel mee op.
Zoekt men op het internet dan is er zogenaamd nergens een Europese fabrikant te vinden maar wordt diegene die zoekt direct overladen met aanbiedingen uit China via Alibaba. Dat lijkt inmiddels een beetje op een ware internet terreur, een Chinese invasie van al die nietszeggende vreemd vertaalde en vaak onzinnige aanbiedingen. Men wilt toch zeker weten wat men thuis krijgt gestuurd en de informatie is allesbehalve volledig, het lijkt meer op SPAM op het beeldscherm en het ruikt soms naar bedrog.


Steel Wire Reinforced Thermoplastic Pipe
Reinforced thermoplastic pipe (RTP, of de naam 'flexible composite pipe' FCP HDPE, heet in het Nederlands vezelversterkt thermoplastisch pijp (klik hier) van Pipelife / SoluForce (klik hier) (voorheen DrakaPolva en Wavin (klik hier)) en kan tot 90 bar aan druk hebben (klik hier). Bespannen met aramide vezel versterkt Roblon tape is zelfs een druk tot 200 bar mogelijk en de moderne constructies gaan zelfs tot 450 bar (klik hier).
Speciaal RTP pijp gewapend met staaldraad gaas (klik hier) kan tot 150 bar druk aan
(klik hier), maar dus niet het Chinese type van mindere kwaliteit.
Deze druk komt bijna overeen met naadloos getrokken stalen buis of gascilinder staal dat van 200 tot 400 bar druk kan weerstaan (klik hier). De prijs, eigenschappen en kwaliteit worden concurrerend naarmate de staalprijs door de tussenhandel relatief hoog is.
Inmiddels is er ook UHMWPE (klik hier) of Dyneema  - dat is polyethyleen met een ultra hoog molecuulgewicht en loopt in meer dan 100.000 monomeer eenheden, bestaande uit zeer lange polymeerketens dat in sterkte kan concurreren met de supersterke aramiden zoals Kevlar en Twaron. De kunst bestaat er in de moleculen allemaal in de lengterichting te krijgen voordat het materiaal uithardt. De ontwikkelingen staan niet stil.

Let op, de boven beschreven soorten thermoplastisch kunststoffen, al of niet gewapend of vezelversterkt buis, is NIET gelijkwaardig met het glasvezel versterkt polyester (FRP) of epoxy composiet dat uit China komt en o.a. als vuurwerk mortierbuis wordt verkocht. Dit Chinese buis is een zogenaamde thermoharder en is géén flexibel buis. Het materiaal kan makkelijk bij overdruk scheuren. De kleine maten zijn al te koop voor 40 eurocent bij een diameter van 4 cm en 40 cm lengte (zie video), maar voor de 20 cm buis met een lengte van 100 cm vraagt men reeds 30 euro. Voor dat geld kan men veel beter drukbestendig thermoplastisch HDPE kopen.
Vaak is de productie in China puur ambachtelijk handwerk in kleine bedrijfjes waarbij er geen gecontroleerd kwaliteitsproduct te verwachten is, nog even afgezien van de veiligheidsomstandigheden voor de arbeiders (klik hier) die de hele dag glasvezelstof en dampen van chemicaliën zoals polyesterhars met benzoylperoxide katalysator inademen (klik hier voor de video).
 

Men dient bij de stalen constructies te waken voor roestvorming (oxidatie) en metaalmoeheid, oftewel kleine haarscheuren die na verloop van tijd kunnen ontstaan vooral onder stress door vermoedelijk rekristallisatie in het metaal.
Dit moet thermodynamisch gezien worden als een normale verzwakking in de loop van de tijd en die onontkoombaar is. Alle materie streeft naar een hogere entropie of grotere mate van wanorde (klik hier), waarbij de materie de laagste energetische toestand zal innemen.
In chemisch en fysisch opzicht wordt volgens de thermodynamische hoofdwetten alle materie of massa in het universum in de loop van de tijd zwakker doordat het vervalt naar de laagste intrinsiek energetische waarde, waarbij uiteindelijk waarschijnlijk ook moleculen en atomen uiteenrafelen tot sub-atomaire deeltjes die overgaan in energetische  achtergrondstraling. Volgens Einstein en Poincaré in de speciale relativiteitswet 
E = mc2 of  m = E / c2  is alle materie (massa) een vorm van energie die weliswaar niet verloren gaat maar wel in energie overgaat en in de uitdijende ruimte overal kan worden verspreid (klik hier). De temperatuur in het universum zal daardoor nooit 0 Kelvin bereiken maar iets daarboven blijven hangen. Elke massa van precies 1 kilogram komt volgens de relativiteitswet overeen met 90 miljoen gigajoule aan energie.
Vergelijk in de klassieke mechanica de formule voor kinetische energie E = 1/2 mv
2 (klik hier) gepubliceerd door de Franse dame Emilie du Châtelet in het jaar 1740. Wanneer de massa (m) de snelheid van het licht benadert (v wordt bijna c) - niets gaat sneller dan het licht, vervalt de numerieke waarde van een 1/2.

Ook grote granieten bergen, carborundum en koolstof diamant, of een goede kwaliteit gereedschapsstaal gaan dus geen eeuwigheid mee en zeker lasnaden verzwakken het metaal altijd ter plaatse. Naadloos getrokken staal is dus altijd het beste, of smeedijzer.
De lasnaden in het AZ-stadion dak en in de ingestorte garage constructie waren bijzonder ondeugdelijk gefabriceerd (klik hier). De breuk vindt dan net naast de lasnaad plaats, of de hele lasnaad laat los en heeft de metaaldelen niet eens met elkaar versmolten. Een behoorlijke controle ontbrak natuurlijk en om de kwaliteit te controleren van twijfelachtige constructies zijn er diverse testmogelijkheden die men verplicht dient uit te voeren (klik hier). Wanneer men dat wel doet bij vliegtuigen, waarom dan niet bij dragende constructies als grote daken en andere overspanningen?
Dus moet in principe naadloos getrokken buis worden toegepast bij het carbidschieten. Een ter zake deskundig werktuigbouwkundige zou de vaten, pijpen en cilinders elk jaar weer opnieuw moeten keuren of veilig gebruik (nog) mogelijk is, want alles gaat uiteindelijk kapot - of het gebruikt wordt of niet. Een grote verantwoordelijkheid voor de organisatie van het carbidschieten die verplicht gesteld zou moeten worden. Nieuw deugdelijk materiaal kopen is dan de enige oplossing.

Modelbouwraketten.

in 1954 de Amerikaan Orville Carlisle

http://www.vintageestesrockets.com/Articles/Magazines/Mechanix%20Illustrated%20October%201957.pdf
Amerikaanse magazine uit 1957 kondigde
nieuwe hobby aan met modelbouwraketten
Maar de familie Carlisle verdiende werkelijk niets aan hun modelbouwraket terwijl anderen er vandoor gingen met het idee en er rijk mee werden en over de hele wereld hun producten verkochten daar kan zelfs goedkope Chinese arbeid niet tegenop.

Er is door de antipathie tegenover Estes Industries en de hoge kosten, al een jarenlange groeiende internationale groep met mensen die zelf bouwen en niets kopen bij die dure fabrikanten en lucratieve monopolisten, immers zou de hobby anders onbetaalbaar worden. Maar dan dient men wel technisch onderlegd te zijn, veel literatuur erover te lezen en de beschikking te hebben over goede apparatuur, bouwmaterialen en betrouwbare chemische grondstoffen. Dat wordt steeds moeilijker gemaakt door de overheid.

Waar er wel duidelijk internationale richtlijnen voor zijn, betreft het Vervoer van Gevaarlijke stoffen

controlled traffic region). Des te groter de luchthaven, des te groter het  verboden luchtruim rondom het vliegveld, zeker wanneer het militair gebied betreft. Bij Schiphol heeft dat luchtruim een middellijn van bijna 30 km (15 nmi) tot aan de kust, in de vorm van een taart met een hoogte van 3000 voet (914 m). In andere gevallen is dat meestal 5 nautisch mijl (9,3 km) met een hoogte van 2000 tot 2500 voet, maar niet in alle landen gelden dezelfde richtlijnen. Recente luchtvaartkaarten van het betreffende gebied bieden uitkomst, inclusief de no-flyzones, maar ook de NOTAM (Notice to Airmen) kan belangrijke informatie bevatten (en waarop men zich dient te abonneren als piloot of gebruiker van het luchtruim).

CTR van Schiphol, van Zandvoort tot Weesp, en
van Zaandam tot Mijdrecht

Wat heeft de overheid en de luchtvaart over de luchtkolom te zeggen die boven de tuin is gelegen van de eigenaar van het huis en dat midden in de CTR van Schiphol ligt? In principe zou men dan niet eens in de tuin op de trampoline mogen - men vliegt immers gedurende een korte tijd, los van de grond. Een ballon oplaten kan dus ook niet?de vliegtuigen op veilige hoogte van 250 tot 300 meter bijvoorbeeld van of naar Schiphol over huizen kunnen vliegen, in afdaling of opstijging. De grondradar kan wel zo laag zijn afgesteld dat het de skyline van Amsterdam kan zien, maar alles wat stilstaat wordt er elektronisch weggefilterd. Dus bewegende objecten die groot genoeg zijn om te worden gereflecteerd door elektromagnetische straling in het radar golflengtegebied, worden herkend in het luchtruim. Dat kunnen trouwens ook neerslagbuien zijn of groepen met vogels, maar in het bijzonder metalen voorwerpen met een bepaalde vorm en grootte.





maar draadloze communicatie van meetsignalen en gegevens kan wel

Vergeleken met wat drones tegenwoordig allemaal kunnen en tegen welke lage prijs, daar kan een ouderwetse ballistische modelbouwraket eigenlijk niet tegenop in populariteit. De belangstelling is dan ook stukken minder dan in de jaren '60 en '70 toen de hobby op zijn hoogtepunt was, maar intussen is de belangstelling verschoven naar de high-power rocketry voor de serieuze beginnende modelraketbouw amateurs drie soorten propellants, stuwstoffen of aandrijfsassen die geschikt zijn - ook wel onjuist brandstoffen genoemd. Dat zijn die op basis van buskruit, de zink-zwavel sas en de suiker-kaliumnitraat motor. De opvolgende fase is die met composiet kaliumnitraat-aluminium, een met twee-componenten kunststof geharde stuwstof. Ze maken deel uit van de vaste raketbrandstoffen

De buskruitmotor stamt waarschijnlijk uit de vroeg 13e eeuw in China en heeft zijn dienst reeds bewezen. De Mongolen brachten in hun strijd vuurpijlen mee naar het Midden-Oosten en Europa. Daar werd de vinding al snel gekopieerd door de strijdende partijen. Een veiliger mengsel met een hogere activeringsenergie bestaat uit alleen kaliumnitraat 70 % en 30 % houtskool, dus zonder zwavel



De korrels vermalen tot poeder in een keukenmixer of oude koffiemolen.

Vervolgens moet 70 gram kaliumnitraat opgelost worden in 50 ml kokend heet water - waaraan een scheutje spiritus is toegevoegd en één druppel vloeibaar afwasmiddel om de oppervlaktespanning te verlagen. Zodat de 30 gram toegevoegd houtskoolpoeder tot in de diepste poriën het opgeloste nitraat goed kan opzuigen. Blijven roeren met een plastic lepel in een stevige 1 liter plastic maatbeker tot de massa snel is afgekoeld - zodat de kristallen klein blijven. Daarna kan het poeder door een metalen zeef worden gedrukt en op een stuk plastic een paar dagen te drogen worden gelegd. Het is daarna in principe klaar om direct gebruikt te worden, bijv, in een PVC koker.  




Er is oud een gezegde die luidt: 'Er zijn oude piloten en er zijn waaghalzen onder de piloten, maar er zijn geen oude waaghalzen onder de piloten'. Uitzonderingen daargelaten, de bevestiging op de regel.

Wil men poeders heel erg fijn malen, dan is een kogelmolen aangewezen die urenlang kan draaien

Vergeet niet dat wanneer de kogelmolen de poeders fijnmaalt, er een probleem ontstaat met het aanwezige vocht en dat het fijne poeder aan elkaar gaat zitten, meestal tegen de wand van de molen aangeplakt. Dat is niet de bedoeling. Het dus zaak om de poeders fijn en vrij beweeglijk te houden, en daarvoor moeten de poeders zoveel mogelijk worden gedroogd. Dat kan in een oven bij 120 graden C voor een paar uur. Ook het om de zoveel tijd toevoegen van antiklontermiddel helpt. Dat kan superfijn 1 % siliciumdioxide E551 zijn Ca(E341) en vormt het hoofdbestanddeel van onze botten.


Hoekige molens met rechte vlakken malen het beste. Wanneer men pyrotechnische mengsels maalt moet men uiterst voorzichtig zijn en zich niet in de ruimte begeven zolang de trommel draait. Er kunnen uiteraard géén samenstellingen worden getrommeld die gevoelig zijn voor wrijving, dat is vragen om grote problemen. Zwavelloos buskruit is goed te malen, evenals kaliumnitraat-suiker mengsels, en zink-zwavel mengsels hoeven alleen gezeefd te worden, malen is niet nodig. Bij twijfel altijd alleen de enkelvoudige grondstof malen.
Metaalfolie als aluminium, titaan van de draaibank, zink, en aluminium-magnesium-legering (magnalium 50:50) kunnen ook van schilfers worden fijngemalen met staalkogels in een kogelmolen, maar de poeders worden al gauw pyrofoor en gaan branden zodra de trommel wordt geopend en er lucht toetreedt. Dat komt omdat de beschermende oxidehuid mechanisch wordt verwijderd, waardoor het reactieve metaaloppervlak wordt blootgesteld.de deeltjes een specifieke reactieoppervlak hebben van 1 vierkante meter per gram of van 10 m²/g. Overigens is 1 m²/g meer dan voldoende fijn.

Parallel gewikkelde kokers van kraftpapier

Internet gebruikers worden door de overheid en hackers gevolgd.
Vraag om proefmonsters, de mogelijkheid om de zending te kunnen retourneren of teruggave van betaling te krijgen bij ontevredenheid, of later te betalen pas na aflevering. Begin met een kleine bestelling.


.
Voor de eigen inbreng is het om te beginnen verstandig een browser als Opera te gebruiken die gratis een VPN verbinding legt, zodat het eigen IP nummer onzichtbaar is voor kwaadwillenden, of anders een proxyserver te gebruiken. Google is een goede zoekmachine maar registreert ook alle zoektermen en maakt een persoonlijk profiel aan dat is gelinkt aan het IP nummer en het huisadres, de bankgegevens, creditcard, ziekenhuis, verzekeringen etc. en verkoopt al die privacy gevoelige gegevens aan derden of stelt ze beschikbaar aan de overheid, ook aan de buitenlandse wanneer die erom vraagt. Bizar is ook dat specifieke zoektermen op de Google regel ingetypt te hebben, regelmatig verdwijnen of voor een andere zoektermen worden ingewisseld zonder daar zelf de opdracht voor te hebben gegeven. Dat is de reinste bedrog en manipulatie van Google dat bijna grenst aan criminaliteit. Waarom doet Google dat, is dat commercie of weer een algoritme om je op een dwaalspoor te brengen? 

Jodenkoeken gaan in vervolg niet meer in de oven.
DuckDuckGo is een zoekmachine die zegt geen privacy gegevens te misbruiken zoals Google dat doet en dat hopen we dan maar. Google censureert ook zoekopdrachten in China voor het communistische regiem, een kwalijke zaak, en de software voor gezichtsherkenning wordt misbruikt voor discriminatie tussen rassen. In China is de zwarte piet niet meer te onderscheiden van de witte of gele piet dankzij de gezichtsbedekkende corona-maskers. Zo heeft elk nadeel ook zijn voordeel zou Johan Cruijff zeggen in het land van de stalkende overheid. In de 2e W.O. had Google - wanneer dat toen had bestaan, waarschijnlijk joden en onderduikers verraden, en gecollaboreerd met de vijand. 

De oprichters van Google, Larry Page en Sergey Brin, een duo zonder enige moraal en principes, begon tamelijk eerlijk zonder reclame hun activiteiten, maar ze maakten er met handige zakenlui een levensgevaarlijke 'surveillance capitalism' machine van die hen miljarden dollars opbracht

Het schadelijke is dat niet gericht wordt gezocht naar misdragingen van verdachte personen of criminelen, maar dat werkelijk alles van iedereen wordt verzameld. China is op dit moment waarschijnlijk het verst met de manipulatie en stalking van burgers. Per definitie beschouwt de overheid iedereen als een crimineel in wording. Wettelijk gezien is dat uiterst laakbaar, bedreigt dat de vrede en vrijheid in het Westen en ondergraaft dat onze democratie. Politici zijn vreselijk naïef, laf en dom en hebben vaak geen idee wat er werkelijk gebeurt, dus moeten we het hebben van klokkenluiders en onderzoeksjournalisten die ergens verstand van hebben en de schande openbaren aan het grote publiek.
Voor zover dus enkele waarschuwingen aan het adres van de modelbouw hobbyist.

Dan maar 65 % kaliumnitraat en 35 % suiker afwegen
en met zijn allen de lucht in.
Terug naar de desinfecterende geur van brandend zwavel, pek en het zielen schonende hellevuur.
De methode met poedersuiker en goedkoop landbouw kunstmest NPK 13-0-46 kaliumnitraat is goed te gebruiken in een PVC buis. Dit landbouw kalisalpeter is dus ongeveer 95 % technisch zuiver maar dat is voldoende. Het veel duurdere chemisch zuiver, of geschikt als conserveermiddel is niet nodig en kost meestal 10 euro per kg. In de video wordt gekozen voor de koude methode, dus niet de candy-rocket die vraagt om te worden gesmolten, bewerkelijker is en met meer risico op voortijdige brand.

Pyrotechnische mengsels of sassen voor de voortdrijving kunnen worden geperst, gegoten of aangestampt. Het persen en gieten vereist speciale apparatuur en bijzondere condities. Het aanstampen is de oudste en eenvoudigste methode. Van belang is verder dat de meeste raketmotoren een ziel hebben, een centrale holle ruimte in de lengterichting die meestal overeenkomt met 1/3 van de diameter van de binnenzijde van de huls en niet helemaal tot het einde loopt. Hierdoor vergroot het brandend oppervlak en wordt de gasdruk verhoogd, zodat door de versnelde uitstroom van verbrandingsgassen een grotere impuls ontstaat in de tegenovergestelde richting van de uitlaatgassen. 



De suiker-kaliumnitraat motor is niet nieuw, al in 1960 was sprake van deze aandrijflading (Brinley, pagina 80), dus minstens 60 jaar met succes gebruikt bij amateurs. Dit type is goed hanteerbaar, eenvoudig en vooral heel erg goedkoop, niet onbelangrijk.NPK kunstmest 13-0-46
Vraagt men om een grotere zuiverheidsgraad, dan wordt de grondstof weer duurder. Vaak is dat niet nodig in de pyrotechniek, tenzij bepaalde onzuiverheden grote problemen veroorzaken met de stabiliteit van de grondstof - en voor het pyrotechnisch mengsel in het bijzonder. Of onzuiverheden veroorzaken een negatieve invloed op de kwaliteit van de vlamkleur.
(klik hier)op staat. De overheid loopt dus liever het gevaar dat de eigen burgers (vooral anonieme arme zwervers) dodelijk worden vergiftigd dan dat ze geen verbruiksbelasting van een paar tientjes ontvangen! Eén liter snel opgedronken brandspiritus is dodelijk, zwervers vormen dan niet langer een probleem voor de nationale veiligheid? Een mensenleven is voor de overheid niet veel waard als het om belasting gaat. Dat bewees ook het Tv programma Monitor van de KRO/NCRV. De speciale hoge accijns geldt voor genotsmiddelen als alcohol en tabak, maar ook vreemd genoeg voor benzine en aardgas.

Van een totaal van 35 kg kunnen in de mengverhouding van 65 % nitraat en 35 % suiker 350 vuurpijlen van 100 gram mee worden vervaardigd. Maak niet meer brandstof aan dan voor één of twee motoren per keer uit veiligheidsoverwegingen. De brandstofkosten zijn dan 13 eurocent per suikerraketmotor, vergeleken met het zwavelloze buskruit is dat 30 cent per motor. Soms wordt een katalysator toegevoegd, 1 % rood ijzeroxide (roest). Dat hoeft niet maar het voordeel is ook dat men aan de egale oranje kleur kan zien of alle witte poeders goed zijn gemengd. IJzer(III)oxide kost ongeveer 10 euro per kg - goed voor 1000 raketmotoren

Voor het kleuren bij het mengen en het verbeteren van de verbranding kan ook één capsule 200 mg zwart Norit koolstofpoeder worden leeggeschud (20 eurocent per capsule), en anders ongeveer 1 gram gewoon goedkoop fijngewreven houtskool.

De standaard PVC afvoerbuis 3 mm wanddikte, 32 mm buitenmaat en afgezaagd op lengte 15 cm kost per stuk 21 eurocent bij de bouwmarkt (bij een gekochte totaallengte van 4 meter). Gebruik geen PVC 'recypipe', dat is gerecycled PVC en is veel te zwak door de vele verbroken polymeer ketens. Standaard PVC buis is niet zo sterk omdat sinds een aantal jaren PVC wordt geschuimd tussen de binnen- en buitenzijde van de buis. Dat scheelt aan gewicht en materiaal en wordt toch even duur verkocht. We worden weer bedrogen.

Suikerraket zonder zichtbaar vuur. Er komen vast kaliumcarbonaat,
gecondenseerd vloeibaar water, kooldioxide- en stikstofgas vrij.
Deze vorm van pyrotechniek is milieuvriendelijk, gerecycleerd,
ecologisch verantwoord, energie neutraal.en bullshitproof.
Er bestaat hoogwaardig PVC drukbuis in veel meer maten, maar dat materiaal is duurder. Er bestaat ook extra gechloreerd C-PVC dat over betere mechanische en chemische  eigenschappen beschikt




De stevigste stokken zijn die van bamboe, 8 tot 10 mm rond, 120 cm lang, een bundel van 10 voor 3,79 euro, dus tamelijk duur voor 38 eurocent per stuk
De uitlaat of nozzle en de afsluiting worden gemaakt van fijne kleikorrels van het type voor de kattenbakvulling, kosten 1,39 euro voor 5 kg (Aldi). Men kan bentoniet korrels gebruiken (bv. bij Hornbach) voor grondverbetering, maar dat is drie keer duurder. Men kan ook gratis vette klei uit de polder halen, dat laten drogen en vervolgens in stukjes hakken. Doen de Chinezen ook. Rivierklei ligt bij de rivieren en zeeklei ligt in Noord-Nederland, rondom het IJsselmeer en in Zeeland.

Deze vuurpijl kost dan in totaal ongeveer 78 eurocent per stuk aan grondstoffen en bouwmateriaal exclusief arbeid - of 56 eurocent met de PVC installatiebuis als stabilisatie stok. De raketmotor zelf kost 40 eurocent, dat is dus 44 Amerikaanse dollar cent, dat is 3 % van de kosten van de vergelijkbare Estes motor van US $ 17,00.

De nuttige lading moet nooit in de PVC motorruimte worden ondergebracht, maar in een aparte kartonnen ruimte daarbovenop, de zogenaamde 'payload', het draagvermogen dat de lading tot minstens zo'n 60 meter hoogte moet brengen afhankelijk van de wensen - maar als modelraket vaak vele malen hoger komt. Het draagvermogen moet hierbij experimenteel worden vastgesteld en wat de juiste hoogte is wanneer de motor is opgebrand en de raket snelheid verliest - het hoogtepunt van de parabool of apex. Voor het meten en vaststellen van de hoogte zijn er eenvoudige wiskundige driehoeksmetingen en berekeningen
De totale kosten komen hier zeker niet boven de 1 euro uit. Voor de goede gewichtsbalans moet het zwaartepunt vlak achter de motoruitlaat liggen - wanneer de stok op de vinger wordt gelegd ter balancering, of vlak achter de motor van een raket. Is de motor te zwaar dan moet de stok worden verlengd, of aan het uiteinde iets verzwaard. Lanceren uit een lange ruime buis.

Dan is gelijk bekend hoeveel de Nederlandse handel aan vuurwerk verdient, die winsten zijn gigantisch, want zo'n vuurpijl met nuttige lading zal gauw 10 euro in de verkoop kosten, De raketmotor van Estes met dezelfde maten kost 15 euro en wordt volautomatisch gemaakt met speciale machinerie.




De fijne poeders kunnen voor het laden met huishoud spiritus worden bevochtigd met een plantenspuit of lege sproeifles, waarna de massa tot korrels worden gemaakt in een grofmazige, 1 mm mazen gaas keukenzeef - 18 mesh
Voordat de kleiproppen worden vastgeslagen, moet de binnenkant van de PVC buis aan de voor- en achterkant van binnen worden opgeruwd met een priem of vijl door flinke krassen aan te brengen in een draaiende beweging parallel aan de ronding - anders vliegen de kleiproppen er uit door de druk. Soms wordt nog eens 50 % scherp rivier- of metselzand aan de klei toegevoegd (geen zeezand dat ronde korrels heeft) om de grip op de kokerwand te vergroten. Fijn gezeefd gruis van kapotgeslagen rode terracotta bloempotten, of gruis van kapotte schelpen kan ook worden gebruikt.

Weg jonge onderzoekers, weg natuurwetenschappers in de dop. Je mag helemaal niets meer in deze maatschappij dan op tijd belasting betalen, en als toeslagontvanger ben je sowieso crimineel.
pyrotechniek vuurwerk ipa
1695 Cornelis Dusart, Opa die vuurpijlen afsteekt 
met de kinderen, ter ere van Willem III van Oranje,
eerst als stadhouder van o.a. Holland en sinds 1689
koning van Engeland, Ierland en Schotland (klik hier)
Museum Boijmans van Beuningen,
uit het legaat van Dr. J.C.J. Bierens de Haan, chirurg
't Is maar dat men het weet wanneer een volgende keer iemand over het gevaar heeft of de zin van het vuurwerk. Vuurwerk is een eeuwenlange goede traditie die de meeste mensen bewonderen en plezier van hebben, en voortkomt uit de zonnewende vuurfeesten, het Germaanse Joelfeest Arno Bonte met zijn bedrog aan handtekeningenacties (klik hier) is sinds 2018 GroenLinks wethouder, geen wonder dat Rotterdam antivuurwerk is en dat de drugs met zeecontainers tegelijk ongecontroleerd de haven bij hem binnenkomen - met de groeten van de linkse PvdA Marokkaan als burgemeester. 010 heeft het vuurwerkverbod aan hen te danken en aan TNO medewerkers als de uitvreter R.Webb.

C

Is vuurwerk eerder voor stoere mannen dan voor vrouwen, en hoe deftig of niet dienen de dames en heren te zijn? Ene mejuffrouw Saint André in Parijs adverteerde als zelfstandig ondernemer in 1760 in de hoedanigheid van  'Artificière du Roi' (vuurwerkster van de koning) en meende op wetenschappelijke aanbeveling en goedkeuring te kunnen rekenen met reeds 20 jaar ervaring

1695, Cornelis Dusart, Vrouw met vuurpijl,
Museum Boijmans van Beuningen
Kennelijk waren vrouwen vroeger stoerder.
Zie aan de rechterkant publiek met, ter viering,
brandende pektonnen op twee palen
Overigens was interesse voor vuurwerk van de heer en dame voor die tijd niet uitzonderlijk. Op Duitse schilderijen en tekeningen uit dezelfde periode ziet men net geklede galante dames en heren beide siervuurwerk afsteken (

Deftig of niet, vuurwerk is gewoon niet voor slappe watjes, niet voor onverantwoordelijke warhoofden of slecht opgevoede Calvinistische klootzakken die denken dat ze uitverkoren zijn, noch voor onhandige brekebenen of notoire alcoholisten, drugsgebruikers, vandalen en andere asociale mongolen. Goedgekeurd consumentenvuurwerk van gevarenklasse 1.4G heeft een uitstekende staat van dienst en vliegt niet uit zichzelf in brand. Het is per definitie niet massa-explosief wanneer niemand iets openpeutert en de inhoud verzamelt, of TNO de experimenten ontoelaatbaar onwetenschappelijk manipuleert (CHAF-project in Polen).

Let op, chemische stoffen van nano-deeltjes grootte (een miljardste meter) zijn chemisch actiever dan grotere deeltjes vanwege hun grotere reactieve oppervlak, en in een mengsel betekent dat de vergroting van de verdelingsgraad. Zo zijn bepaalde nano-thermieten vergelijkbaar met flitskruit wat betreft explosiviteit, zelfs bij zeer geringe massa en geen enkele opsluiting. Er wordt meestal geen gas geproduceerd, maar vooral plotseling enorm veel hitte die de omringende lucht doet uiteenzetten en vervolgens weer ineen doet klappen bij afkoeling, hetgeen een explosief geluid veroorzaakt  - vergelijk de verhitting van lucht bij een elektrostatische bliksemschicht. 

Flitskruit samenstellingen en thermieten zijn vaak volkomen ongeschikt als aandrijfsassen daar er niet of nauwelijks geleidelijke gasproductie ontstaat, maar wel een plotselinge vernietigende hoge temperatuur en verhitte luchtdruk wordt uitgeoefend (in principe is dat dus géén detonatie bij 400 tot 900 m/s). Hoewel Prof. Shidlovsky in zijn boek Principles of Pyrotechnics wel een voorbeeld noemt van een thermiet reactie waarbij de raketmotor op uitgestoten kopergas! functioneert, dient de motor tegen dat soort hoge temperaturen wel bestand te zijn en is dat eerder curiositeit. Immers dienen bij efficiënte raket voortdrijving de uitlaatgassen moleculair zo klein en licht mogelijk te zijn. Een ander raar voorbeeld is een raketaandrijving met mangaandioxide en aluminium als thermiet reactie, waarbij de motor een witte staart vertoont die overgaat in zwarte rook. Het gereduceerde hete mangaan verbrandt dus weer aan de lucht tot zwart-bruin mangaandioxide!
De informatie gegeven op de Wikipedia site, zowel de Engelse als de Nederlandstalige over metaalhoudend flitskruit, is dan ook volkomen fout, zeker in chemisch opzicht. Het is een schande en een gevaar dat dergelijke nitwits bij Wikipedia de dienst uitmaken en hun onbenul kunnen ventileren! Geef geen donaties aan Wikipedia.


Man steekt vuurpijl af vanwege algemene blijdschap om de
 inname van Namen door stadhouder Willem III en koning
 van Engeland, september 1695 (klik hier voor de vergroting)
Tekst onder: 'Vreede is beter als overwinning'
Prentmaker: Cornelis Dusart
Er zijn dus meer brandbaar explosieve mengsels die weinig tot geen gas produceren, een aantal behoren tot de redox reacties van thermiet (klik hier). Een van de sterkste is gebaseerd op de zogenaamde 'crackling star' sas die geen opsluiting nodig heeft om zelfs bij kleine hoeveelheden toch te exploderen. De sas bestaat uit

De concentratie kan bij vaste stoffen worden verhoogd door de massa te persen in een kleiner volume, dus druk uit te oefenen en op te sluiten. Verder is een katalysator van belang die de activeringsenergie verlaagt, waardoor de reactiesnelheid positief wordt beïnvloed en dus de ontstekingstemperatuur wordt verlaagd. Men dient erop te letten dat de ontstekingstemperatuur veiligheidshalve niet te laag wordt, waardoor de gevoeligheid voor (vroegtijdige) ontsteking te groot wordt.
In de pyrotechniek dient men ook te waken voor een te droge lucht (minder dan 50 % relatieve vochtigheid) waardoor statische elektriciteit kan ontstaan, een gevaarlijke ontstekingsbron. In de wintertijd is er bij lage temperatuur altijd onvoldoende vocht in de koude lucht, dus dient men geen pyrotechnische mengsels samen te stellen tenzij men het vochtgehalte meetbaar verhoogt en eventueel antistatische spray toepast.



Een oplossing om de porositeit te waarborgen, is uit te gaan van een hard wordende micro-schuim matrix met open schuimcellen (klik hier).

Is er sprake van explosieve verbranding van aluminium deeltjes, niet bij een detonatie maar bij een relatief zwakke opsluiting, dan reageert een aanzienlijk deel niet met de oxidator maar verbrandt dit aan de omringende lucht als een lichtflits. Dat betekent bijvoorbeeld dat een flitskruit lading geen chloraat of kaliumperchloraat hoeft te bevatten, maar dat fijn gepoederd buskruit (meal powder) en 20 % fijn aluminium voldoende is voor hetzelfde effect. Het Amerikaanse leger maakt hier gebruik van bij oefenmunitie.

Indien men belangstellend is voor het onderwerp, kan men lid worden van diverse clubs en verenigingen. In willekeurige volgorde:

  • Een ander soort suikerraket met sorbitol (duur!) (klik hier).
  • Nederlandse site over kleine modelbouw raketten (klik hier).
  • Capt. B.R. Brinley, Rocket Manual for Amateurs uit 1964 (klik hier).
  • Engelstalige Wikipedia over de modelbouwraket (klik hier).
  • Site AeroTech Consumer Aerospace High-Power Rocketry (klik hier).
  • Engelstalige Wikipedia voor de hobby High Power Rocketry (klik hier).
  • Tekst boek Guide to Homemade Rocket Motors, D. Sleeter (klik hier).
  • Fireworks by Reverend Ronald Lancaster (klik hier)
  • Pyrotechnics by G. Weingart (klik hier)
  • A Manual of Pyrotechny by G.W. Mortimer (klik hier)
  • The Details of the Rocket System by Sir W. Congreve (klik hier)
  • Rocket, Missiles and Spacecraft of the Air and Space Museum (klik hier).
  • The Chemistry of Fireworks by S. Russell (klik hier).
  • Spin Stabilized Rockets, Williams, Klofkorn, Harrison (klik hier)
  • PVC Rockets, J. Smiley (klik hier).
  • Carbide cannon design (klik hier).
  • Quick and Easy Black Powder ball Mill (klik hier)
  • How to Use a Ball Mill Safely (klik hier).
  • Pyrotechnics Ball Mill Theory, L. Sponeburgh (klik hier).
  • Google search for Rocket Tooling Kits (klik hier).
  • Small Rocket Manual, simple testing motor trust (klik hier).
  • Rocket and Spacecraft Propulsion, Prof. M.J.L. Turner (klik hier).
  • Composite Propellants, potassium nitrate based, H.O. Toft (klik hier).
  • Stability of Model Rockets, J. Barrowman (klik hier).
  • Military and Civilian Pyrotechnics, by  Dr. H. Ellern (klik hier)
  • Whistle Rockets by Ned Gorski (klik hier)
  • Whistle catalyst Tests (klik hier).
  • Military Pyrotecnics by H.B. Faber (klik hier).
  • Nano-thermite, Wikipedia (klik hier).
  • ATF Orange Book Law and Regulations (klik hier).
  • Black Powder Manufacturing, I. von Maltitz (klik hier).
  • Strobe Rockets, Ned Gorski (klik hier)
  • Selected Pyrotechnic Publications Vol. 1 by Dr. T. Shimizu (klik hier).
  • Selected Pyrotechnic Publications Vol. 2 by Dr. T. Shimizu (klik hier).
  • Fireworks, the Art, Science and Technique by T. Shimizu (klik hier).
  • Fireworks history by S. Werrett (klik hier)
  • Collection of Pyrotechnic Compositions, Cannonfuse (klik hier).
  • Chemistry of Pyrotecnics, Prof. John Conkling (klik hier).
  • Firesmith Instructions and Tutorials (klik hier).
  • Selected Pyrotechnic Publications Part 3 Kosanke (klik hier).
  • Selected Pyrotechnic Publications Part 4 Kosanke (klik hier).
  • Selected Pyrotechnic Publications Part 5 Kosanke (klik hier).
  • Selected Pyrotechnic Publications Part 6 Kosanke (klik hier).
  • Selected Pyrotechnic Publications Part 7 Kosanke (klik hier)
  • Selected Pyrotechnic Publications Part 8 Kosanke (klik hier).
  • Lecture Notes Pyrotechnic Chemistry No. 2, Kosanke (klik hier)
  • How to Make model Rocket Engines by Ned Gorski (klik hier).
  • Loading Pressures for Rockets, Passfire (klik hier).
  • Home Built Model Rocket Engines, G. Jacobs (klik hier)
  • Handbook of Model Rocketry by G.H. Stine, 4e ed. 1975 (klik hier).
  • Model Rocket Projects for the Genius by G.D.J. Harper (klik hier).
  • Website R. Nakka, technical references (klik hier).
  • National Association of Rocketry, NAR safety rules 2014 (klik hier)
  • Website Vlaamse (model)Raket Organisatie VRO (klik hier)
  • Website Nederlandse (model)Raket Organisatie NERO (klik hier).
  • ColorChanging Sparks from Rare Earth Metal Powders (klik hier).
  • Nanomaterials in Pyrotechnics, by Sarawadakar, Agrawal  (klik hier).
  • Making Nano-structured Pyrotechnics in a Beaker, by Gash (klik hier)
  • Handbook of Safety Assessment of Nanomaterials, B. Fadeel (klik hier)
  • California Rocket Fuel (klik hier) 🙂

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten