zondag 5 januari 2020

Wetenswaardigheden voor de trieste emo klimaatseibelaar (dl 1)

N.B. De tekst wordt regelmatig aan de actualiteit aangepast en lulkoek en nepnieuws onschadelijk gemaakt.

Nieuws aan het Chinese front: wordt de menselijke overbevolking eindelijk gedecimeerd door het Corona-virus? Is dit een man-made-virus ontsnapt uit een (militair) Chinees laboratorium? Vooral het feit dat de dokter die het eerst het nieuwe virus ontdekte - en moest zwijgen van de overheid, ging er ook zelf aan dood ongeacht zijn jonge leeftijd.
De huidige pandemie samen met de enorme migratie vanuit Afrika en het Midden-Oosten richting Europa en de dreiging van terrorisme bewijst maar weer eens waarom wij weer grenscontroles moeten invoeren, en dat het opgeven van grenzen binnen Europa een heel slecht idee was - het Schengen-akkoord. De Britten zijn wijzer en stappen resoluut uit de EU. Ook dezelfde munteenheid was een heel slecht idee.
 

De politie zelf deugt niet (klik hier) 
Tientallen foute agenten (klik hier)
Agenten actief in harddrugs (klik hier)
Openbaar Ministerie deugt niet (klik hier)
Politieman schiet eigen gezin dood (klik hier)
Seksuele intimidatie politiechef (kik hier)
Hoofdagent in Schiphol smeergeld affaire (klik hier)
Politie Marokkanenverdelgers? (klik hier)
Politie schiet verwarde vrouw dood voor
de ogen van kleine schoolkinderen (klik hier)
Misstanden bij politie (klik hier)  
Frauduleuze politiecultuur: jarenlange
gesjoemel met geurproeven (klik hier) 
Ontslag en straf in politiekorps (klik hier)
Politie maakt selfies bij geëxplodeerde
grillroom (klik hier)  
Agent politie pleegt zelfmoord na 
pesten door collega's (klik hier)
Twee mensen door politie aangereden (klik hier)  
Politie schijt in broek vanwege lege granaat (klik hier)
Justitie houdt gevoelige informatie achter (klik hier)


Dat neemt niet weg dat de wereldbevolking met minstens de helft minder kan en dan zijn alle milieuproblemen verdwenen als sneeuw voor de zon. Maar warmer zal het klimaat zeker worden, ook zonder de mens, wanhte klimaat verandert al MILJARDEN jaren en door de uitdijende zon zal het klimaat steeds warmer worden. Hoewel het eerst een paar jaar kouder zal kunnen worden door de enorme bosbranden en de fijne roetdeeltjes in de hogere atmosfeer.
 

Er zijn gewoon veel te veel mensen op deze wereld en de evolutie brengt daar een nieuwe balans in door de populatie op een pandemie te trakteren. En anders zijn er wel andere natuurrampen zoals overstromingen, vulkaanuitbarstingen of een inslag van een enorme meteoriet die het leven op aarde bedreigen - en ook weer nieuwe kansen creëren. Vanwaar is de mens zo belangrijk???

Niet voor niets breekt een epidemische ziekte in China uit, de expansiedrift en gebrek aan hygiëne is daar normaal. Het is ook het jaar van de rat. Hond, rat en slangen worden daar gewoon gegeten die mogelijk geïnfecteerd zijn door vleermuizen. Handelaars zijn daar daar vaak meedogenloos corrupt, en nemen het niet zo nauw met de gezondheid van de medemens. Het ene na het andere schandaal duikt op.

En China gaat optreden, maar dan tegen de illegale productie van vuurwerk
, voor het eerst in tientallen jaren van gedogen. En China exporteert geen saluut mortierbommen meer boven de 2 inch als 1.3G professioneel vuurwerk. Je kunt die grotere shells wel importeren, maar dat gaat heel veel geld kosten omdat ze in vervolg onder de gevarenklasse massa-explosief 1.1 vallen. Ook geldt de maatregel voor shells boven de 6 inch. 


In vervolg dienen de vuurwerk mortierbommen een gedegen valtest te overleven, iets waar de Chinezen tientallen jaren lang de hand mee hebben gelicht. Vanuit Nederland werd regelmatig door de vuurwerkhandel gevraagd aan de Chinezen gevarenklasse 1.3G professioneel vuurwerk te verzenden als 1.4G consumentenvuurwerk, hetgeen ten strengste verboden is (klik hier). Dat deden ze niet alleen in Nederland maar over de hele wereld, want dat is goedkoper.

Aanleiding voor de Chinezen zijn recente ongelukken in fabrieken in de vuurwerkprovincie Liuyang. Men moet nu toestemming vragen aan de overheid om tijdelijk te mogen beginnen met werken, om de voorraad grondstoffen en grote hoeveelheid gecumuleerde halffabrikaten te verminderen. Gevaarlijke praktijken als fabriceren in een grote opslagruimte en opslaan van grote hoeveelheden klaar materiaal in een werkruimte zijn aan de orde van de dag en veroorzaken de meeste ongelukken, maar ook het transport tussen de twee ruimtes gaat vaak veel mis.
Een vergadering van vuurwerkambtenaren en controleurs staat gepland op 5 maart 2020 in Beijing en zal naar verwachting 2 of meer weken duren, wat betekent dat de meeste vuurwerkfabrieken in Liuyang mogelijk pas eind maart weer aan het werk zijn.

De vuurwerkramp in Enschede had ook met het met opzet  verkeerd classificeren te maken, door de federatie gevraagd - Harm Smallenbroek (destijds baas van SE Fireworks) had Harry Kapel (ex-rijksoverheid hoofdambtenaar Gevaarlijke stoffen) daarom verzocht bij de Chinezen druk uit te oefenen. In het AD van februari 2020 klaagde Smallenbroek over zijn vermeende onschuld (klik hier). Maar hij liet als erfenis na de verkoop van zijn bedrijf een bom achter die op ontploffen stond. Er deugde werkelijk niets van de veiligheidsmaatregelen.

Nu bijna 20 jaar na dato gaan de Chinezen de zaak eindelijk serieus nemen. Wanneer je dat Europees bekijkt, kan dat positieve gevolgen hebben voor de eigen productie van 1.3G vuurwerk in de fabrieken - waarvan de meeste werden weggevaagd door het goedkope Chinese product sinds de jaren '60.

Omdat goedkope arbeid ontbreekt in West-Europa, zal er vooral geproduceerd worden in de lage loonlanden in Oost-Europa. 

Bijzonder is dat in Tilburg een winkel van 1.4G consumentvuurwerk werd beroofd (klik hier). Dit verschijnsel komt waarschijnlijk doordat er een enorme winstmarge zit op consumentenvuurwerk, waardoor het interessant wordt voor de georganiseerde criminaliteit - ook met zogenaamde ripdeals (klik hier).
Eigenaardig genoeg vond er ook een gewapende roofoverval plaats op een vuurwerktent in de USA waar men vaak vuurwerk buiten in de open lucht verkoopt (klik hier). Een medewerker van de vuurwerkverkoper wist het wapen afhandig te maken en schoot één van de vier overvallers dood.


De politie wil met een achterlijke advertentie het kabinet bewegen alvast knalvuurwerk te verbieden. Door de klimaatreligie en milieu-massapsychose zal consumentenvuurwerk op termijn helemaal worden verboden, want de milieuactivisten hebben het contact met de werkelijkheid verloren. Het volk wordt ziekgepraat door de media en de terreur van de onbenullen en de nitwits. Het was wachten op het moment waarop de klimaatdrammers en onheilsprofeten rotzooi zouden trappen wanneer ze hun zin niet door kunnen drijven. Wanneer de politie door linkse anarchisten niet met vuurwerk wordt belaagd, doen ze dat wel met stenen (klik hier) of brandbommen. Willen ze stenen, flessen en benzine in de ban doen? En opeens hebben we een bombriefgek, alle brieven en postbussen verbieden, of toch maar de waanzinnige opsporen (klik hier)? Tijdens zogenaamde (nieuwjaars)feestjes wordt er altijd veel alcohol gezopen en drugs gebruikt. Waarméé wordt gegooid is niet de schuldige - vuurwerk, stenen, flessen benzine, maar het straatschorem is de schuld. Doe daar wat aan, pak ze op en straf ze streng.

De politie noemt Nederland onrustig en dat het oorlog is met de jaarwisseling (klik hier). Wanneer de politie niets uitlokt, niet provoceert en lekker binnen blijft, zal het heus wel meevallen. Maar wat blijkt, de politie en brandweer kennen het straattuig omdat ze in dezelfde schorem buurt wonen. Het AD meldde dat de brandweer de daders kent maar geen aangifte durft te doen omdat ze de ouders kennen, citaat:
"Zij worden bij wijze van spreken bekogeld door kinderen van mensen die ze goed kennen, en later in het dorp weer tegenkomen. Dat maakt het lastig om aangifte te doen.” (klik hier) Hier breekt toch je klomp van zoveel laffe stompzinnigheid, ze zijn bang dat ze de rest van het jaar worden getreiterd.  Hoezo geen aangifte? Pak ze op, straf ze streng en zorg dat ze elk jaar met de jaarwisseling een straatverbod krijgen met een meldingsplicht bij de politie.

De onrust valt in Nederland reuze mee wanneer je naar Hongkong kijkt, of Chili of dichterbij in Parijs waar ze al maandenlang vreselijk aan het rellen en het vernielen zijn vanwege prijsverhogingen en het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd. In Nederland werd zonder rellen de leeftijd van 65 naar 67 verhoogd, de hoogste leeftijd in heel Europa! En niemand protesteerde in groten getale. De protesterende boeren en bouwers hielden het heel netjes. De politie hier lult maar wat en het zijn vooral de linkse anarchisten die zwaar illegaal vuurwerk misbruiken. Terwijl GroenLinks de drugs wil legaliseren, willen ze wel een vuurwerkverbod, maar het zijn juist die linkse drugsgebruikers die vuurwerk een slechte naam bezorgen. GroenLinks en de PvdD willen zogenaamd onze hulpverleners beschermen (klik hier). Onzin natuurlijk, want eerst ging het hen zogenaamd om milieuvervuiling en dierenleed. De Haagse burgemeester wil nu een handhaafbaar vuurwerkverbod, hoe wil hij dat bereiken door niet al het vuurwerk te verbieden wanneer de politie niet wil optreden tegen straattuig (klik hier)?
Die hulpverleners blijken ook niet altijd brandschoon, zoals pyromane brandweerlieden in o.a. Amsterdam-Noord, corrupte politiemensen (zie de lijst onder de poster), en ambulancebroeders die zelf vaak door roekeloos gedrag en irritante sirenes verkeersongelukken veroorzaken.
 

In Berlijn (klik hier) en Brussel (klik hier) was het met oudejaarsnacht een puinhoop, kennelijk is die idioterie internationaal en niet beperkt tot Nederland - maar dat wisten we al. In Zuidoost Australië wordt men geteisterd door enorme vernietigende bosbranden met een oppervlak zo groot als België, maar ze steken toch gewoon rustig een heel groot vuurwerk af in Sidney. Mensen moeten een verzetje hebben na zoveel ellende, zal de overheid hebben gedacht.

Het ongeluk met twee doden in Arnhem had weinig met vuurwerk te doen, twee jonge psychopaatjes staken een zitbank in de hal van een flat in brand met sterretjes waardoor twee mensen het leven lieten toen de lift waarin ze zaten weigerde en ze in de rook stikten. Het jongerengesticht in met die daders - die inmiddels weer vrij rondlopen omdat ze minderjarig zijn, en tevens straf voor hun niet oplettende ouders. Dat zal ze leren. Het straatschorem straffen, en niet al die brave mensen die er niets mee te maken hebben en netjes vuurwerk afsteken, de dupe laten worden door de regels te verzwaren. De wet moet veranderen dat ook jeugdig straattuig met hun asociale ouders strenge straffen kunnen ondergaan, en niet dat de gemeenschap ervoor moet boeten. Laat ze ook de schade betalen die door de brand is ontstaan. De kutmarokkaan van een Arnhemse burgemeester moet zorgen dat het straattuig en hun ouders door de buurt en de gemeente worden weggepest naar Verwegistan, waar ze wegrotten in de hel. Arnhem heeft nog wel wat meer problemen, de helft van de scholen heeft een ernstig drugsprobleem (klik hier). Consumentenvuurwerk verbieden maar drugs legaliseren. Het salafisme tiert ook welig in het Marokkaanse Arnhem (klik hier).

De achterlijke burgemeester van het dorp Veenendaal wil een vuurwerkverbod (klik hier). Laat hij zich met het verkeer in zijn gemeente bezighouden, elk jaar vallen daar doden.
En de politie heeft een nieuw nonsense argument om vuurwerk te verbieden. Ze komen met de onzin dat illegaal vuurwerk wordt geïmporteerd via drugskanalen (klik hier). Daar is absoluut geen bewijs voor, behalve dat ze in een auto met vuurwerk ook resten van een hennepplant vonden. Dat bewijst natuurlijk helemaal niets, stelletje kloothommels in een achterlijk wespenpak. Zorg dat de politieorganisatie zelf op orde is zonder al die corrupte klootzakken (zie onder poster). Drugs worden trouwens sinds de jaren '60 in Nederland gedoogd door de overheid. Dan moet de politie niet liggen zeiken dat 60 jaar later Nederland een narcostaat is geworden waar het dweilen is met de kraan open. En ondertussen gaat Bromsnor als een pedofiel achter kinderen aan die een rotje te vroeg afsteken.


De christelijke partijen blijken verdeeld te denken over vuurwerk (klik hier). Dat verbaast ons helemaal niets want dat zijn allemaal schijnheilige protestanten en gereformeerden. Heel Zuid-Europa is vóór vuurwerk, en hoe toevallig blijken dat allemaal katholieke landen te zijn. Het Reformatorisch Dagblad publiceerde een stuk over vuurwerk, dat ieder land zijn eigen regels kent (klik hier). Vreemd genoeg ontbreken in het stuk vuurwerklanden bij uitstek, zoals Italië, Malta en Portugal waar de ware kunst zich als zeevarende naties juist heeft ontwikkeld en over Europa heeft verspreid sinds de late middeleeuwen. Een gemiste kans om het volk wat te leren.


5 november Guy Fawkes Day, 1605 het buskruitverraad
Maar ook de Britse landen ontbreken in het gereformeerde stuk, waar vuurwerk met Guy Fawkes Day wordt gevierd, de datum dat de katholieke oproerkraaiers werden betrapt, Guy Fawkes met buskruitvaten en lont in de kelder van het Parlement - een complot tegen de protestantse koning Jacobus I en de Schotse adel (klik hier).
 

Dat in Duitsland 1.4G consumentenvuurwerk in de supermarkten tussen de appels, peren en de blikken sperziebonen ligt, komt niet door de onverantwoordelijkheid van de Duitsers, maar heeft met onterechte angst van Nederlanders te maken die sinds de vuurwerkramp in Enschede in hun broek schijten. De stommiteiten van het bedrijf SE Fireworks, de gemeente Enschede, de brandweer, de politie en de landelijke overheid met de verantwoordelijke controlerende ministeries hadden allemaal schuld, maar de burgers in heel Nederland waren de dupe. Ze mochten niet alleen de rekening betalen, een half miljard euro aan schade, maar ook de vuurwerkwetgeving werd aangescherpt en bedrijven uitgekocht en opgedoekt.

Nederlanders zijn geen helden in de geschiedenis, schijtbakken zeg maar, of zelfmoordenaars als Van Speijk, maar vooral ook verraders van Anne Frank en meelopers met de vijand, of het nu Spanjolen waren of Moffen. En de Nederlandse wetgevers zijn bange schijtlijsters die nergens verstand van hebben dan alleen maar verboden uit te vaardigen in het land van de gore Calvijn met zijn achterlijke predestinatiewetten die het toppunt vormen van discriminatie. Vroeger werd Nederland kikkerland genoemd, maar we zijn een vreselijk kankerland geworden. Na de jaarwisseling stonden de kranten vol met gekanker over vuurwerk, een afspraak die de linkse columnisten met elkaar hadden gemaakt. Er werd nauwelijks schade door gewoon gebruik van goedgekeurd 1.4G consumentenvuurwerk geconstateerd, wel veel brandstichtingen en gebruik van zwaar illegaal vuurwerk door asocialen die dronken waren van de alcohol en veelal ook drugs hadden gebruikt. 

In januari werden politieagenten ook veel met stenen belaagd (klik hier). Ga je stenen verbieden? Kinderen werden met messen betrapt (klik hier), ga je alle messen verbieden bij de noodlijdende Blokker? Vroeger was het normaal dat padvinders een mes bij zich hadden aan hun riem - zichtbaar dus, of schoolkinderen om een appel te schillen. Veel volwassenen hadden ook een knipmesje bij zich. Of een heus Zwitsers legermes, een zogenaamde multi-tool waarmee je van alles kunt doen als ontkurken, blikjes openen, schroeven, knippen, vijlen, zagen, snijden, priemen, etc. Zo'n ding kost minstens 100 euro, dus niet zo'n Chinees namaak van 5 euro dat bij het minste geringste uit elkaar valt. Zo'n nepding is een gevaar voor jezelf. Met een knipmes kun je trouwens moeilijk steken zonder jezelf te verwonden.
De Nederlandse overheid maakt van de burgerij onvolwassen mongolen door al die verboden uit te vaardigen, het lijkt Singapore wel (klik hier). En dan komen de verboden nog uit de EU erbij waarover we niets te zeggen hebben als klein land. Onlangs wilde een arts dat de zonnebank wordt verboden (klik hier). Natuurlijk krijg je huidkanker van de zonnebank, maar dat krijg je eerder van de zon. Wil je de zon verbieden?
 

Op het internet staan filmpjes waarbij een waterpistool is omgebouwd tot een vlammenwerper die 10 meter ver schiet. Erg gevaarlijk met al dat smeltbare plastic, maar ga je dan waterpistolen verbieden? Je kunt er ook tabasco in doen, dan heb je een iets voor zelfverdediging, ook verboden. Van een doosje lucifers kun je een brandbom maken, ga je lucifers verbieden? Of een fles benzine die als molotovcocktail kan dienen?
De bedoeling is dat ouders hun kinderen fatsoenlijk opvoeden en verantwoordelijk leren omgaan met gevaarlijke voorwerpen of omstandigheden - zoals oversteken in het verkeer. Maar wanneer de burgemeester van Amsterdam dat niet eens kan met haar criminele zoontje, omdat ze het te druk heeft, of op vakantie is en het rotjoch alleen achterlaat? Moet de maatschappij dan voor de verantwoordelijkheid opdraaien? Femke Halsema gaf De Telegraaf de schuld omdat die de zaak groter had gemaakt dan dat zij vond. Ja, dat is makkelijk, de boodschapper van het slechte nieuws krijgt dan de schuld, niet zij en haar man. 


In Amsterdam sluiten ze ook het zwembad wanneer criminele Marokkaanse jongens de Nederlandse meisjes seksueel lastig vallen, want in hun gestoorde inteelt ogen is iedereen in bikini een hoer tenzij je helemaal bedekt bent met smerige stinkende zwarte lappen.
Je zou zeggen dat de criminele Marokkanen worden verwijderd of een toegangsverbod krijgen, maar dat vindt de directie van het zwembad discriminatie. Dus dan gewoon voor iedereen gaat de tent dicht, goed of kwaad. Dezelfde onrechtvaardige maatregel wordt voor consumentenvuurwerk genomen, omdat een paar kwaadwillenden met illegaal vuurwerk de boel vernielen en de politie belagen. Voor miljoenen goedwillenden gaat de vuurwerkkraan verder dicht tot er niets meer van de eeuwenoude Germaanse vuurtraditie en cultuur overblijft. De jihadistische Arabische terreurcultuur neemt echter toe, alleen gaat het islamitisch extremisme ondergronds. De Arabieren blijven werken aan hun eerste atoombom, waarschijnlijk met hulp van Pakistan - en waarvan de informatie werd verschaft door de Nederlandse Urenco en oud-premier Lubbers voor de verrijking van uranium (klik hier).


Wanneer het Nederlandstalig etiket ontbreekt op bijvoorbeeld goedgekeurd goedkoop consumentenvuurwerk 1.4G van Aldi of Lidl in Duitsland - dat naast de boontjes en de appelmoes ligt, kan een eigen etiket worden gemaakt via deze download (klik hier). In Duitsland staan elk jaar steeds langere rijen met Nederlanders om vuurwerk te kopen dat de helft goedkoper is en uitstekend van kwaliteit - beter dan die rotzooi in Nederland. In Nederland worden de prijzen door de handel kunstmatig hoog gehouden door met elkaar geen concurrentie aan te gaan en prijsafspraken te maken zodat het overal even duur is, iets dat in Nederland als wel in heel Europa verboden is bij de wet. De mededingingsautoriteit NMa dient daarop toe te zien, maar de ambtenaren kijken de andere kant uit en doen liever niets. De regering heeft liever dat vuurwerk onbetaalbaar wordt, en dat lukt ze aardig want alles is schreeuwend duur.


Er stond een stuk in de NRC van 19 december 2019 waarin gesuggereerd werd dat de vrije verkoop van consumentenvuurwerk 1.4G in Nederland aan banden zou kunnen worden gelegd wanneer men clubs toestaat hun eigen vuurwerk af te steken (klik hier). Dat is een slecht idee. Als voorbeeld zou Malta gelden waar nooit ongelukken gebeuren? Nou, geloof dat maar niet, diegene die dat beweert is nog nooit op Malta geweest of bij een vuurwerkfabriek. Dat op Malta vuurwerk bezigen goed geregeld is, is natuurlijk lariekoek.
De suggestie van vuurwerkclubs is niet nieuw, er is in het verleden al geprobeerd begin jaren '90 iets van de grond te krijgen - waar Karel Knip van de NRC ook destijds aandacht aan heeft besteed. Nederland betreft een ongedisciplineerd volkje waar alleen carbidboeren niet opvallen omdat niemand geïnteresseerd is in de winter op het lege platteland (klik hier).


De onderhandelingen met de overheid werden destijds overschaduwd en gestopt na de vuurwerkramp in Enschede. Consumentenvuurwerk 1.4G en professioneel showvuurwerk 1.3G werden geheel onterecht over één kam geschoren. De overheid kocht vuurwerkbedrijven uit en joeg handelaren met hun opslag over de grens.
De leden van de vereniging destijds groeiden ook uit elkaar doordat de ene helft legaal wilde blijven en wilde onderhandelen met de overheid. En de andere helft wilde dan maar liever illegaal doorgaan op een geheime locatie, waar de ene na de andere ongeluk plaatsvond - onder leiding van Rutger Webb die later bij TNO terechtkwam bij de afdeling munitieveiligheid. Een grotere gospe bestaat er niet. Een vuurwerkvereniging is een kruiwagen met springende kikkers die je niet allen braaf in de kruiwagen kunt houden, ze willen allemaal wat anders en een andere richting op. Met als resultaat dat veiligheidshalve de club moest worden opgeheven door het ongedisciplineerde anarchistische gedrag van een groot aantal leden onder leiding van Webb.

Malta is voor Nederland absoluut geen goed voorbeeld, want Malta is zo corrupt als een land maar kan zijn, met het motto: Quid pro quo of Voor wat hoort wat (klik hier). Er wonen 400.000 mensen en eigenlijk zijn ze allemaal familie door inteelt, de ene hand wast de andere, een land van vriendjespolitiek door familie(ver)banden. Veel zaken die niet kloppen worden in de doofpot gestopt, en wanneer je de corruptie aan de kaak stelt, word je op maffia-achtige wijze letterlijk een kopje kleiner gemaakt (klik hier)


Op vuurwerkgebied zijn de Maltezers echter kampioenen doordat ze zelf hun vuurwerk maken en NIETS uit andere landen of China wordt geïmporteerd. Kinderen mogen geen vuurwerk afsteken. Maar dat er geen ongelukken zouden gebeuren bij de volwassenen? Regelmatig gaat een fabriekje de lucht in en gaan mensen dood. Dan volgt er een katholieke processie door de straten, wordt God aangeroepen, men drinkt een glas, deed een plas en alles bleef zoals het was. Elk vuurwerkfeest is ter ere van een katholieke heilige, dus de kerk zal het gebruik van vuurwerk stimuleren. Op het Maltese archipel wordt al het ongerijmde, het onbetamelijke en het ongehoorde
onder een heel groot tapijt geveegd.

Bijna elke bandclub kent zijn eigen fabriekje, er zijn er zo'n 50 waarvan er evenveel illegaal zijn. De chemicaliën worden van staatswege gecontroleerd en gedistribueerd, bijna niets is commercieel van opzet. Met name maken ze nog veel gebruik van chloraat, dat het 1.3G professioneel vuurwerk extra gevaarlijk maakt. Men weet dat maar men maakt het niet veiliger, men is vreselijk eigenwijs en werkt met oude receptuur die voor elke bandclub het geheim van de smid is, een heilig relikwie. Er is dan ook een grote competitie tussen de clubs onderling, wie het mooiste vuurwerk kan tonen met nieuwe effecten en kleuren. Beroemd zijn de multibreaks of meerslagbommen, of mounted shells zoals ze het zelf noemen, een type vuurwerk dat typisch Maltees en Zuid-Italiaans is maar vanwege de gevaren tegenwoordig niet snel in Noord-Europa te zien zal zijn.
Helaas heeft de afgelopen jaren de typische Maltese vuurwerkcultuur flink ingeboet - die veel leek op die van Japan, en is die veranderd in de standaard vuurwerkshow die elders ter wereld ook te zien is. Het kan niet anders dan dat Malta nu ook stiekem Chinees vuurwerk importeert. Erg jammer, zo gaat alle vuurwerk op elkaar lijken, 'made in China' en verdwijnt een oorpronkelijk eeuwenoude Italiaanse traditie.


Het maken van groot professioneel vuurwerk van gevarenklasse 1.3G vraagt nog veel meer kennis, kunde en vaardigheid dan het veilig afsteken ervan - dat in vele landen is gebonden aan het behalen van een certificaat voor groot professioneel vuurwerk. Het is een onmogelijke opgave om een dergelijke unieke Maltese kunstvuurwerkcultuur over te plaatsen naar Nederland, waar de doorsnee mentaliteit ongelooflijk ongedisciplineerd is, hardleers, eigenwijs en men totaal niet bereid is om door te studeren en veel praktijkervaring op te doen, de pyrotechniek zich eigen te maken. Vuurwerk is op Malta vooral ook een sociaal gebeuren. Bovendien zou bij het eerste ongeluk de Nederlandse protestante overheid het project direct stilleggen of geheel stopzetten, hetgeen in het katholieke Zuid-Europa echt niet gebeurt: ongelukken zijn all in the game, wie niet de hitte kan verdragen, moet uit de keuken blijven.

Daarnaast is er in Nederland weinig plaats om de pyrotechniek te beoefenen of te experimenteren zonder dat andere mensen er last van hebben - en dat is eigenlijk overal. Waar geen huizen staan heet het opeens allemaal natuurgebied volgens de milieufascisten. De Nederlander klaagt al steen en been over alles en nog wat. Niet voor niets kozen de ILT en TNO voor landen als Duitsland of Polen om vuurwerkexperimenten te doen op militaire terreinen - alsof wij die niet zouden hebben. Nederland is zwaar bemoeizuchtig gereformeerd en intolerant hypocriet protestants en Malta is zwaar rooms-katholiek met een grote mate van verdraagzaamheid, eigen verantwoordelijkheid en persoonlijke vrijheid. De katholieke cultuur en geloofsbeleving zijn zeer sterk verweven met de vuurwerkcultuur in Zuid-Europa (klik hier). Er staan geen hekken om het vuurwerk, noch is er politie en zelfs ontbreekt de brandweer - de huizen zijn toch van zandsteen en er groeit nauwelijks iets. Wie te dichtbij gaat staan brandt zichzelf door de hete vonken, en heeft zijn lesje wel geleerd voor de volgende keer. Zo ging het in Nederland ook 50 jaar geleden, maar we hebben alle verantwoordelijkheid bij de overheid gelegd, die ons van de wieg tot het graf moet verzorgen en 'pamperen'. Een ongezonde infantiele situatie.


Bewegend grondvuurwerk in Malta, ook wel vrouwenvuurwerk genoemd (klik hier)
Die bijzondere vuurwerkculturen gelden vooral ook voor Spanje en met name voor Italië, het laatste land waar de kunst van het vuurwerk maken hoog is ontwikkeld door de gebroeders Ruggieri. Van Italië vertrokken de broers in 1740 naar Frankrijk aan het koninklijk hof van Versailles en naar Engeland in dienst van de koning en de admiraliteit. Ook bij deze gebroeders kwamen ernstige ongelukken voor. Vuurwerk is niet vrij van risico.
Het is echt een onbegonnen zaak om vuurwerkclubs als alternatief voor particulier afsteken in te voeren in Nederland, geen goed idee dus. En Malta is geen goed voorbeeld, een eiland van nog geen 10 km bij 30 km breed waar 50 vuurwerkfabriekjes in het heuvelachtige niemandsland zijn gevestigd. Dat is vragen om problemen in Nederland.

Kroonprinses Amalia (waarom heet ze opeens Catharina?) was 7 december jarig, ze werd 16 jaar. Ze is veel te dik, maar dat even daargelaten. In de pers stond dat ze van haar ouders een fiets kreeg. Leuk, maar over twee jaar wordt ze echter 18 jaar en dan krijgt ze van de overheid zomaar 1,5 miljoen euro per jaar overgemaakt. Dat is ruim 4000 euro per dag, of om precies te zijn 4109,60 euro per dag. Daar kun je elke dag zelf een dure fiets voor kopen.
Is het koningshuis nog wel van deze tijd waarin iedereen moet bezuinigen, niet vanwege de economie, maar vanwege de zware ongefundeerde milieueisen. Meer dan 138.000 mensen moeten in Nederland naar de voedselbank (klik hier), anders redden ze het niet, en het worden er steeds meer. Nee, dit heeft niets met tolerantie of jaloezie te maken, dit heeft met gezond verstand te maken dat afwezig is. En over rechtvaardigheid en eerlijk delen. En nee, zogenaamde vluchtelingen en vreemdelingen zul je niet treffen bij de voedselbank, die krijgen meer dan genoeg om hun eigen potje te koken. Ze moeten het Nederlandse voedsel niet, zoveel honger hebben ze...


De zogenaamde befaamde tolerantie van de gemiddelde Nederlander is ver te zoeken tegenwoordig, we zijn preuts en onverdraagzamer, overgewaaid uit de puriteinse U.S.A. met de gestoorde Trump. Vergelijk dat eens met de jaren '70 in Europa, 50 jaar geleden dus, toen was er meer vrijheid en hield men veel meer rekening met elkaar.
Altijd maar klagen en overal wordt de politie voor gebeld, over de knal van een rotje, over blaffende honden, over roken, over afval, kapotte straatverlichting, onderhoud van openbaar groen, scheve stoepen, verzakte riolering, parkeren, verkeer en gladheid, ongedierte, lawaai van muziek, burenoverlast en last but not least zwarte piet. Je hebt verboden om op het gras te lopen, zich buiten de paden te begeven, verboden te vissen, verboden vogels te voeren, verboden voor gebruik van metaaldetectoren, verboden te vliegeren, verboden ballonnen op te laten, verboden voor de BBQ te branden, verboden voor vuurwerk in de wijk en verder overal prikkeldraad wat je in het buitenland nauwelijks zult vinden - een verwondend relikwie uit de 1e W.O. waar Nederland niet eens aan meedeed maar wel goudgeld aan verdiende. 


Lucht, water en bodem zijn echter schoner dan 50 jaar geleden, maar het milieu moet kennelijk nog schoner. Terwijl we steeds ouder worden,
onbetaalbaar oud, gemiddeld 85 jaar, dus zo vies is het milieu niet. In de middeleeuwen was de gemiddelde leeftijd 40 jaar - en 10.000 jaar daarvoor slechts 25 jaar, toen waren er veel minder mensen en was er helemaal geen industrie noch verkeer van auto's en vliegtuigen, en geen miljoenen varkens, kippen, geiten en koeien, geen PFAS of asbest. We gingen eerder dood door natuurlijke oorzaken als ziekte en besmetting door onhygiënische omstandigheden, naast de honger en ondervoeding door oogstmislukking of oorlog (klik hier). Juist de chemie en het gif tegen kwalijke organismen hebben onze honger laten verdwijnen en ons veel ouder doen worden. Overigens zijn niet kanker en hart- en vaatziekten de voornaamste doodsoorzaak in de moderne wereld, maar op wereldniveau is dat bloedvergiftiging, een ontstekingsreactie op een infectie (klik hier).

We worden flink in de zeik genomen door het linkse veganistische geitenwollensokkenprolerariaat die bij elke scheet groot milieu alarm slaat. Van de meeste stoffen in het milieu weten de wetenschappers niet eens het effect op langere termijn. Vaak blijkt er een micro-organisme te ontstaan die de vreemde stof opeet en er van leeft. De geestelijk gestoorde klimaat onheilsprofeten en de media nemen het negatieve nepnieuws maar al te graag over, lekker meeschreeuwen met de meute. Want waar moeten ze het anders over hebben?


Zo kwam RTL nieuws onlangs met een kulbericht dat je eten bij je schoonfamilie met Kerst slecht is voor je darm microbioom (klik hier). Een beschamend slecht onderzoek dat niets zegt omdat de regels van de natuurwetenschappelijke denk- en werkwijze niet zijn toegepast (klik hier). Alleen intellectuelen van het type Albert Einstein zijn in staat zonder laboratorium en zonder experimenten met slechts pen, papier en wiskundige wetmatigheden natuurwetenschappelijke problemen op te lossen. Maar ook die ontdekkingen dienen aan het experiment te worden blootgesteld om de juistheid te verifiëren. 


Depressiviteit is onbewezen onzin, ze bedoelen dat je buikloop kan krijgen van andere darmbacteriën in een andere omgeving, maar dat is ook bekend van op reis gaan en ziek worden van het eten aldaar. Dat hoeft geen voedselvergiftiging te zijn, en zeker niet aan de olijfolie te liggen, maar de andere bacteriën bij de voedselbereiding en vooral bij de waterconsumptie. In leidingwater zit in toenemende mate allerlei ziekmakende stoffen en vreemde micro-organismen, vooral in het buitenland. De plaatselijke bevolking is vaak gewend aan die voor buitenlanders vreemde bacteriën en afvalstoffen, maar ze maken ons tijdelijk ziek.
Het RIVM liet al jaren geleden zien dat de meest gebruikte voorgeschreven medicijnen aanwijsbaar in het drinkwater zitten via het afvalwater - wat niet hiervan kan worden gezuiverd en toeneemt in concentratie in de jaren (klik hier). Op micro-organismen heeft dat wel degelijk effect, dus waarom op ons darm microbioom niet? Auto-immuunziekten als de ziekte van Crohn blijken bij inbreng van 'gezonde darmflora' - na de doding van de eigen darmflora met een antibiotica kuur, bij sommige patiënten een heilzame werking te hebben. Probiotica als Yakult zijn daarvoor veel te verdund om een goede werking te kunnen hebben, en het is zonde van het geld. Een gezonde drol van de buurman geeft meer waar voor uw geld, en waarschijnlijk kost het niets.


Geen nieuws onder de zon dus. Is het wel eens opgevallen wat voor een dom nieuws ons door RTL en de NOS wordt voorgeschoteld? In België is dat niet veel anders, wat wil je, maar de Britse BBC brengt veel betere berichtgeving - wanneer ze het NIET over de Brexit hebben. Ook de achtergrondnieuws is veel beter, net als dat er Duitsland bijna altijd intellectuele figuren worden uitgenodigd om de nieuwe ontwikkelingen te duiden. Zeer leerzaam, ook al ben je het er niet mee eens. Ons nieuws lijkt voor kleine kinderen te zijn gemaakt, door journalisten die nauwelijks middelbare schoolkennis hebben opgedaan en gebruiken Jip-en-Janneketaal omdat ze het zelf anders ook niet begrijpen in het avondnieuws. Nieuws voor mongolen door mongolen, we worden er niet wijzer van. Er zijn triest genoeg maar weinig programma's waar je wat van opsteekt, het is allemaal bagger.


We zijn geen volk van kunstenaars en intellectuelen, en ook geen volk meer van onderwijzers en dominees, maar een volk van onbeschaafde en intolerante kankeraars die dommer en dommer worden omdat mensen als mongolen zich alleen nog maar met hun smartphone bezig houden met slap gelul. Ja, dat is echt iets om je te ergeren en zorgen te maken, om je te schamen. Kinderen worden dommer en kunnen slecht lezen, schrijven en rekenen en dat komt door de slecht opgeleide onderwijzeres.
Maar dat komt ook door de grote instroom van achterlijke inteelt buitenlanders die verdwaald zijn - zeker, en een gevaar vormen voor het onderwijs, de economie en de volksgezondheid. Ze vormen allesbehalve een verrijking maar een bedreiging voor de veiligheid. Dat geldt met name voor fanatieke jihadistische islamieten die de westerse maatschappij willen hervormen tot een soort van kalifaat. Daar is men in Nederland hard op weg.


Van Luther en de achterlijke predestinatie Calvijn moeten we het dus al helemaal niet hebben - ook als het over vuurwerk gaat, met name van de laatste aanhangers denken ze dat ze allemaal bij de geboorte uitverkoren zijn door god en in de hemel komen. Dat is pech hebben voor ze, want god bestaat niet en de hemel al helemaal niet. Ze komen wel in de hel, wanneer de zon in het heelal uitdijt doordat die is opgebrand en alle waterstof is gefuseerd tot helium, verbrandt de aarde met alles wat zich daarop bevindt.
Over 1 miljard jaar zal de zon 10% helderder zijn dan nu, waardoor de aarde warm genoeg is om genoeg waterstof aan de ruimte te verliezen om al haar water te verliezen (klik hier). Overigens is de aarde waarschijnlijk al eerder de atmosfeer kwijtgeraakt door het verlies van het aardmagnetisme, doordat de kern is afgekoeld (klik hier). Dat is een fysische zekerheid en er blijft slechts een planetaire nevel over (klik hier). Pech voor al die gasten die denken hun familie en vrienden weer tegen te komen. Alleen het idee al lijkt verschrikkelijk en onmogelijk. Daar zitten vast klootzakken tussen als Andries Knevel? Brrrr... de gedachten al van de Ejo gek die als enige met god sprak nog voor zijn dood.

Het toppunt van klimaatterreur is dat op Tv regelmatig tussen reclames door een vrouwenstem klinkt met de grootst mogelijke bullshit dat 'Als we het aarde kunnen opwarmen, kunnen we de aarde ook afkoelen!' van JustDiggIt, een zogenaamde NPO zonder enig verstand van zaken.
Een dergelijke logica moet een mongool hebben bedacht, zo van wanneer je een spijker in een plank slaat, kun je hem er ook weer uittrekken. Maar kun je na de geboorte van een kind na jaren het kind ook weer terug stoppen in de baarmoeder? De natuur is geen spijker. Je kunt oude mensen niet jonger laten worden en alles maken zoals het vroeger was. Dat is de fantasie van een klein kind of van een volwassen geestelijk gestoorde.


Zo koelen we de aarde af volgens de fantasie van kinderen
en volwassen milieu-fascistische randdebielen.
Ontwikkelingen in de natuur zijn niet omkeerbaar en alles verandert, dat is een volkomen normaal proces of je het nu leuk vindt of niet. Het klimaat wordt warmer op aarde en dat ligt niet alleen aan de mens maar vooral aan de groeiende intensiteit van de zon. Er bestaan wel talloze evenwichtssituaties en natuurlijke balansen, maar in principe is de evolutie van het leven onomkeerbaar en een voortdurende verandering en aanpassing aan de wijzigende omstandigheden. Dat is de leer en ontdekking van Darwin, en daarnaast bestaat er ook nog de niet levende of abiotische natuur (klik hier). Niets blijft hetzelfde, alles stroomt (Panta rhei).
De natuur in de breedste zin van het woord is de natuurlijke, fysieke of materiële wereld of het universum. 'Natuur' kan verwijzen naar de fenomenen van de fysieke wereld, en ook naar het leven in het algemeen. De studie van de natuur is een groot, zo niet het enige onderdeel van de natuurwetenschappen. De thermodynamica leert dat de natuur in al zijn verschijningen streeft naar een zo groot mogelijke entropie of wanorde, een toestandsgrootheid als de tweede hoofdwet.

De aarde warmt niet alleen door de mens op, maar voornamelijk door de infraroodstraling van de zon en voor een deel de aardwarmte, en om de 300.000 jaar zeilt er een levensgevaarlijke asteroïde de dampkring binnen die een deel van de aarde vernietigt en de temperatuur doet stijgen, en door de blokkering van de zon door het stof vervolgens afkoelt. Aardwarmte komt voor 30% voort uit de restwarmte van de tijd van het ontstaan van de aarde, voor 70% uit radioactieve vervalprocessen, die in de aardkorst al vele miljoenen jaren voortdurend warmte hebben opgewekt en dit vandaag nog steeds doen.

Dezelfde onzin in het Engels op de Nederlandse Tv (waarom Engels?) zegt een stem: "The future is in our hands".
Nee, de toekomst ligt NIET in onze eigen handen, dat bepaalt de evolutie van de levende en abiotische factoren (klik hier) en de fysische en chemische processen in ons zonnestelsel! Ooit naar school geweest? De wetten van de thermodynamica liggen niet in onze handen in het grote geheel. je kunt er misschien een stoommachine mee bouwen, maar daar is alles mee gezegd.


Elke natuurwetenschapper zal bevestigen dat de verre toekomst de vernietiging van de aarde en ons zonnestelsel betekent, hetgeen niets met religie te maken heeft. De toekomst ligt niet in onze handen maar is bepaald door de natuurkundige wetmatigheden in het heelal (klik hier).
De toekomst is vooral ook afhankelijk van toevalligheden en catastrofes die vroeg of laat zullen komen en in het verleden reeds de gang van de natuur hebben gevormd. Door een toevalligheid ontstond de mens.


De formule van Einstein
E = mc² en de toenemende versnelling waarmee de hemellichamen zich van elkaar verwijderen, impliceert dat de materie in chaos zal worden uiteengerafeld en slechts energie overblijft in een donker leeg heelal, de Big Rip (klik hier).
We worden via de Tv bedrogen door nitwits en gelovigen in een oppermachtige, figuren die nooit naar een behoorlijke school zijn geweest. Nepnieuws uitgekotst en betaalt met ons eigen belastinggeld. Wij mensen kunnen niets zelf bepalen, we moeten maar afwachten wat het wordt. De natuur wordt vaak als mooi omschreven maar wie goed kijkt ziet dat het leven hard is, meedogenloos en vaak ook heel onrechtvaardig. Maar aan al de menselijke emoties geeft de natuur geen enkel gehoor. Het is eten of gegeten worden en nakomelingen produceren. Meer zingeving is er biologisch niet, dat zal elke bioloog beamen.

Het volk te Brussel belet het ontsteken van een vreugdevuur van
opgestapelde pektonnen opgericht door Sasburgh, de Nederlandse
gezant namens de Staten-Generaal, ter viering van de overwinning op de
Engelsen in de Vierdaagse Zeeslag, 1666. Rijksmuseum.
Een oproep om daartegen in actie te komen, tegen het gezeur, de terreur en het cultuurpessimistische gejammer van de 'weg-met-ons' mentaliteit. Hollands glorie, schep vreugde in het leven (klik hier) en zet je zorgen aan de kant. Er wordt zonder veel redenen moord en brand geschreeuwd, en ja, Nederland is een narcostaat dat gegeven staat in schril contrast met de jacht van Bromsnor op kinderen die een rotje te vroeg afsteken.
Vreugdevuren worden verboden, en wat zoal niet meer. In 1666 belette het volk een vreugdevuur dat namens de rijksoverheid zou worden ontstoken. Dat waren nog eens andere tijden.


Dat de politie overal spoken ziet en de burgers als crimineel behandelt, heeft met beroepsdeformatie te maken en dat is een psychische ziekte, veroorzaakt door het langdurig uitoefenen van een bepaald beroep - met name bij ambtenaren die het volk als de vijand beschouwen. Bij de Belastingdienst is het niet anders, Er is maar één oplossing, ander werk. De minister van Justitie en Veiligheid tracht de problemen met onwillige ambtenaren op te lossen door ze een kantoorruimte te geven in een heel ander gebouw. Zou dat helpen wanneer ze in de pauze elkaar niet meer in dezelfde kantine tegenkomen?

Het concept beroepsdeformatie is terug te vinden in het werk van de Belgische psycholoog Warnotte, die de blikvernauwing bij tal van beroepen heeft geconstateerd. Zo denkt men dat hij of zij onmisbaar is,en dat de schuld altijd bij een ander ligt. In de gezondheidszorg gaat diegene die daar werkt iedereen ook buiten de zorginstelling als een patiënt zien en die ook zo aanspreken en behandelen. Het is beroepsgerelateerde stress en hoogmoed die komt voor de val.
Wat is er trouwens met onze psychologie wetenschappers aan de hand? Werd enkele jaren geleden Diederik Stapel ontmaskerd als een groot fraudeur, nu is het de beurt aan Lorenza Colzato. Een Italiaanse professor die nadat zij in Leiden had lesgegeven naar Duitsland verdween, maar werd betrapt op wetenschapsfraude aan de Leidse universiteit (klik hier).


Een beruchte plek van beroepsdeformatie is de Amsterdamse brandweer. De stoere mannen vormen een staat in een staat en luisteren alleen naar zichzelf. Ze weigeren te voldoen aan algemeen geldende regels en hebben een vrijstaat gecreëerd waarin luieren en niets doen op kosten van de staat gaat. Dat noemen ze paraat staan voor calamiteiten. Ze verrijken zich al veel langer, vele decennia, door bij brand zogenaamde 'souvenirs' mee te nemen van een bedrijf dat in brand staat. In gewone taal heet dat gewoon stelen van andermans eigendommen. Er lopen er ook lieden rond, net als bij de politie afdeling gevaarlijke stoffen, die pyromanen zijn. Zo helpen ze zichzelf aan het werk en kunnen ze hun geestelijk gestoorde uitlaatklep ventileren zonder dat iemand er wat van merkt.

En dan de beroepscriminelen: boven- en onderwereld verdienen 20 miljard aan drugs - dat is drie keer de jaaromzet van alle bloemenveilingen in Nederland, en worden niet aangepakt (klik hier) en (klik hier). Sterker nog, Nederland gaat softdrugs legaliseren. Als er maar belasting wordt betaald dan daalt de moraal en mag je van de regering van drugs een psychose krijgen, een dwarslaesie oplopen of paranoïde of schizofreen worden. Ga echte boeven vangen, of verdient de corrupte politie ook aan de drugshandel?

Het lachertje van het jaar is dat de politie 21.000 paar oordoppen laat aanmeten voor de Heilige Hermandad (klik hier). Opperhoofd Akerboom eist ook 17.000 tasers van de regering, want hij wil natuurlijk iedereen een hartverlamming kunnen bezorgen in de politiestaat - in de V.S. reeds 1000 dodelijke slachtoffers. Stroomstootwapens hebben een nog negatiever effect op mensen die verward zijn, medicijnen gebruiken en in een psychotische toestand verkeren. Daar is onvoldoende onderzoek naar gedaan.
Nu nog 21.000 veiligheidsbrillen, 21 kilometer aansteeklont en 3500 flessen nep-champagne en de feestvreugde bij de hermandad kan beginnen.


Het AD komt met het gelul van Waylon (Willem Bijkerk) - gesponsord door dat commerciële bedrijf Beter Horen, dat de jeugd doof wordt van vuurwerk en je een peperduur gehoorapparaatje aanpraat. Nee lul, je wordt doof door concerten en muziekfestivals van Waylon, luidruchtige machines, Schiphol, smartphones en tablets waarop de kwijlmuziek van Waylon hard wordt gespeeld via oortjes. De piekbelasting van vuurwerk speelt geen enkele rol bij het blijvend doof worden, nepnieuws dus van het AD (klik hier). Als Waylon blijvend doof was geweest, was hij geen musicus geworden, maar de zakkenwasser Willem Bijkerk gebleven. Boycot Willem Waylon met zijn commerciële gelul, want hij verdient hier veel geld aan, aan het verspreiden van propaganda voor het bedrijf beter Horen.

De Urgenda
eco-fascisten
"Er ist wieder da" slaat niet zozeer op de titel van een flauwe Hitler-parodie - komische Duitsers bestaan niet, maar op de alsmaar groter wordende kliek die links lult en rechts zakken vult. De klootzakken als van de Wereld draait door zoals die Matthijs die maar dan ook geen cent bijdragen aan een betere wereld, zoals ook de eco- en andere beroepsfascisten als de Urgenda en antizwartepietenbeweging, de corrupte en beroepsgedeformeerde politie en pyromane en stelende brandweer, de drugs-boven- en onderwereld, zakkenvuller Waylon met zijn bedriegerij en nepnieuws, de klunzen en autisten van TNO, de al of niet koninklijke kleptocraten, de KNMI-mongolen met hun dunne schijtcode oranje, de corrupte politici, de teringlijders die vinden dat we IS-terroristen met hun kankerfamilie terug moeten nemen - kan Julio Poch ze niet gedrogeerd met het regeringsvliegtuig, samen met Willem aan de knuppel, in de oceaan dumpen? 

Surveillance Kapitalisten als de grote tech-bedrijven, de alsmaar zich als konijnen neukende bevolkingsaanwas, de zwaargelovigen die ziekten verspreiden - omdat ze zich niet willen laten inenten, de onbenullen en de nitwits van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten - er is géén natuur in Nederland, het is aangeharkt park. De klimaatconferentie vindt plaats in Madrid in plaats van in Chili waar de schurft is uitgebroken, maar wedden dat al die klimaatfascisten niet lopend komen maar met het vervuilende verkeer? Waarom kan dat niet per internet, scheelt geld en milieuvervuiling.
Zo ook de kutkinderen inclusief Greta Thunberg met haar inoperabele hersentumor,
Greta is door het blad Time uitgeroepen als klimaatmongool van het jaar. Het is toch treurig met de wereld gesteld wanneer je een geestelijk gestoorde onvolwassene uitroept als boegbeeld. Gefelicitaart, kan ze daarna door de takkenwijf versnipperaar of zoals in de middeleeuwen op de brandstapel met deze heks en onheilsprofete. Van die misnoegde rotkop krijgt iedereen gelijk de acute builoop.

We zagen laatst op de Duitse WDR het programma Abenteuer Erde - wat doorgaans interessant is, maar we moesten kotsen van het linkse gelul over het 'nieuwe oerbos' rond de Duitse Eifel en waar dieren konden leven zonder last te hebben van mensen. Pardon? Daar zakt je broek toch van af: dat hele park is aangelegd door mensen! De Duitse Tv, maakt niet uit wel kanaal, wordt steeds linkser waarbij het voortdurend gaat over de klimaatverandering. Maar die vindt al miljoenen  jaren plaats en zal nooit ophouden. Dat is wat natuur betekent.
Een Duitse onbenul had het zelfs over dat het klimaat in 5 jaar tijd 1,5 graad warmer was geworden - de warme zomer van 2018 natuurlijk meegerekend. Tjonge, dat is me toch wat. De Duitse mongool besefte niet dat klimaat verandert in de miljoenen jaren, en dat je over een tijdspanne van 5, 10 of 100 jaar je niets kunt concluderen. Kom maar weer eens terug met je gezeik over minimaal 1000 tot een miljoen jaar.
In Duitsland zijn ze ontzettend politiek links geworden en zeiken ze op de Tv elk uur over de 'Klimawandel', en geven daaraan alle negatieve veranderingen de schuld. Nog even en Hitler en Mussolini waren een product van de 'Klimawandel' en waarschijnlijk ook wel de uitbraak van de 1e W.O. en 2e W.O. Das heisst zum Kotzen! En dan verschijnt er een nieuwe partij als de AfD en opeens zijn dat fascisten.
Nee, de linkse klimaatdrammers zijn eco-fascisten.


Nederland wordt steeds meer een land van zielenpoten, schijtlijsters, kinderen en vooral de eco-fascisten die hun zin willen doordrijven, ook al gaat dat ten koste van het milieu. Want verstand van zaken is er niet bij.
Deed TNO nog jaren geleden hun gevaarlijke vuurwerkproeven in Polen
oktober 2005 op het militair oefenterrein dichtbij Stalowa Wola, waar ze een lekkere rotzooi konden achterlaten in opgeblazen zeecontainers - Hitler deed zijn experimenten op joden ook vooral in Polen, nu wordt het kleine spul 1.4G consumentenvuurwerk in Duitsland getest omdat er werkelijk nérgens plaats is in het kleinzielige Nederland (klik hier). Wat een ongelooflijk zielig land is dit. Nergens een plekje om vuurwerk te testen, dus eigenlijk ook niet om gewoon met oudejaarsviering wat legale consumentenvuurwerk af te steken? Dat is een beetje de teneur. 

Nee, er is geen plaats is voor vuurwerk en ook niet voor zwarte piet - die moeten uitwijken naar het buitenland, de laatste door een handjevol met Surinaamse hufters die schijt hebben aan de democratie. Heren van de inspectie, wij halen ons vuurwerk ook al tientallen jaren uit Duitsland, het is daar beter en vooral de helft goedkoper. Met name van Aldi en Lidl. Wanneer je wat test op het parkeerterrein, vindt niemand dat erg. Je wilt toch weten wat je koopt.
En in december smeren we ons gezicht helemaal zwart met buskruit en vaseline, als een dikke vette opgeblazen volgevreten negerin, zo'n hoerenmadam die zich laat naaien door Jan en alleman om voor 25 euro naar de nagelstudio te gaan (R.Vuijsje): de koningin van Paramaribo met haar verspreiding van venerische ziekten.


Wat is er mis met de Nederlandse militaire terreinen waar altijd wordt geoefend? We weten nog uit onze jeugd dat we experimentele raketten die meer dan een kilometer hoogte haalden, op het militaire terrein mochten lanceren. Dat was ver weg van de bewoonde wereld. Of oefent Nederland toevallig in het voormalige Oostblok tegen de Russische grens? Straks moet daar het consumentenvuurwerk worden getest, en wanneer de Russen dan op de rode atoomknop.drukken, ligt dat aan het vuurwerk geknal dat bij hen het alarm laat afgaan.

Waarom kan dat kleine spul in Duitsland wel afgestoken worden, en weigeren de Duitsers niet hun land te laten vervuilen met Nederlands restafval? En hoe zit dat met de kwalijke gassen, dampen en fijnstof, die worden nu in Duitsland verhoogd door toedoen van onze halvegare ILT testpiloten. Het is alsof je alle vuilniszakken uit Nederland naar Duitsland en Polen brengt en daar stort. TNO gaat niet voor niets naar Zeeland verhuizen, dan kunnen ze daar de boel vervuilen en overlast veroorzaken zonder dat iemand het merkt.


Maar consumentenvuurwerk 1.4G testen in het buitenland is te gestoord voor woorden, en het zegt ook iets van de kleinburgerlijkheid en intolerantie van een klein land.
Het valt nog mee dat niet alle vuurwerk in Nederland wordt verboden maar dat de overheid bussen in gaat zetten om vuurwerk afstekers net over de grens in België of Duitsland af te zetten. Een tikkeltje asociaal ook van de Nederlandse overheid, om het buitenland te gebruiken als afvalputje, en in Nederland moord en brand te schreeuwen wanneer iemand een scheet laat en direct bureau Halt inroept voor hulp.


Er klopt ook iets niet met dat de politie met de jaarwisseling oordoppen nodig heeft om te gaan patrouilleren. Horen ze vuurwerk in een auto niet veel zachter dan daarbuiten, en zit dat mannetje niet met zijn fikken in de onderbroek van dat vrouwtje? Die hebben geen tijd om ergens achteraan te gaan en echte boeven op te pakken. Ze hebben ook geen plastic oordoppen nodig maar een rubber condoom.

In vuurwerkwinkels liggen doorgaans ook geen oordoppen te koop maar wel veiligheidsbrillen, dat lijkt ook veel belangrijker dan oordoppen. Willen de politieambtenaren niet in hun rust worden gestoord? Hebben ze gevoeliger oortjes dan de rest van Nederland?  Die oordoppen vallen niet goed te rijmen met de veiligheid. Ga je op die voet door dan zou je de politieagent ook moeten voorzien van een bouwhelm, zoals de Engelse bobby, omdat er nog wel eens een stok van een vuurpijl naar beneden wil vallen. 


Die Engelse bobby's lopen trouwens ongewapend rond, en dat zou in Nederland ook zo moeten zijn, want er worden tientallen keren per jaar onnodig mensen gedood die eigenlijk door de GGZ opgevangen zouden moeten worden (klik hier). In Assen werd door een volksgericht mogelijk een onschuldige gehandicapte gedood (klik hier), dat komt natuurlijk omdat ook door de politie verwarde gehandicapte mensen vogelvrij worden verklaard. De daders lopen weer vrij rond omdat er geen sprake was van mishandeling, maar wanneer je met vijf man bovenop een mens gaat liggen en je alle lucht daardoor uit zijn longen perst, is dat wel degelijk mishandeling - ook al kwam daar alleen maar 4000 Newton aan zwaartekracht aan te pas. De overheid heeft zowaar een website voor deze categorie vogelvrij verklaarden (klik hier).

Onze nationale koninklijke dorpsgek Van Vollenhoven deed een duit in het zakje door over 'een goed voorbeeld van burgerarrest' te kwetteren, waar zwetst deze schaamteloze rampenprins over na dit laffe zinloze dodelijke geweld (klik hier). Zelf heeft hij zijn kinderen slecht opgevoed, zoals de zakkenvuller en huisjesmelkerprins Bernhard - naar wie de beruchte kleptocratentaks is vernoemd.
De middeleeuwen zijn in Nederland teruggekeerd waarbij de dorpsgek van toen van alle kwaad werd beticht door het gepeupel. Nog even en vreemde oude vrouwen worden weer vals beschuldigd en krijgen een heksenvervolging waarbij de brandstapel volgt of de verdrinkingsdood (klik hier). Dat neemt Bromsnor een hoop werk uit handen en ruimt lekker op. 

Heksenverbranding aan het eind van de middeleeuwen

Binnenkort gebruikt de politie geen gewone pepperspray meer maar een biochemisch wapen dat specifiek letaal op bepaalde etnische groepen werkt? Er ligt nog ergens geheime receptuur bij de Russische, Canadese, Zuid-Afrikaanse, Britse en Amerikaanse geheime dienst in een vergeten laboratoriumjournaal, quote:
'scientists conducted race-based chemical warfare experiments on San Jose Island' (klik hier). Dus als voorbeeld: de neger gaat dood, de blanke niet, of de Arabier wordt onvruchtbaar maar niet de Noord-Europeaan of de Aziaat wordt blijvend mentaal gestoord maar niet degene van Kaukasische ras. In tijden van oorlog werkt militair-operationeel het invalidiserende vermogen van wapens en munitie efficiënter dan de dodelijke omdat er meer personeel en materieel nodig is de zieken te verzorgen en af te voeren. Elektroshocks via tasers invalidiseren of doden ook (klik hier) (klik hier).

De Israëlische geheime dienst Mossad is ook mogelijk betrokken bij de ontwikkeling, zoals de El Al Boeing bij de Bijlmerramp afgeladen was met chemische grondstoffen voor zenuwgaswapens (klik hier). Een nieuw zenuwgas dat Arabieren doodt maar geen joden?
Mogelijk was het neerstorten van het vliegtuig geen technisch defect - waarbij er vrij onlogisch van alles aan stevig materiaal afbrak, maar een geplande aanslag omdat in elk vliegtuig van El Al, passagiers vervoerend of slechts lading, altijd wapens en munitie worden vervoerd via Schiphol sinds de regels die Golda Meir invoerde na de aanslag op atleten in München in 1972 (klik hier). Israël zou koste wat kost zichzelf tot de tanden gaan bewapenen en dat geldt nog steeds als gouden transportregel. De desbetreffende Nederlandse kabinetten deden daar niet moeilijk over en op Schiphol had Israël de vrije hand - ook in het vervoer van kernwapens via de V.S. met als tussenstop Amsterdam. Sinds El Al er een potje van heeft gemaakt in de Bijlmer, zijn ze verhuisd naar Brussel waar werkelijk alles mogelijk is. Vlamingen en Walen werken als vanouds daar niet samen.


Tijdens de 2e Wereldoorlog werden
300.000 gehandicapten gedood door de nazi's.
Maar in andere landen werden in
katholieke instellingen ook gezonde kinderen
misbruikt en gedood tot ver in de jaren '70
en dat is mogelijk slechts het topje
van de ijsberg. In Zweden werden 63.000
vrouwen gedwongen gesteriliseerd tot 1976
om het ras zuiver te houden (klik hier)
(klik hier)  en (klik hier)


Het aantal meldingen van verwarde personen neemt enorm toe (klik hier). De politie gaat fascistoïde trekken vertonen die systematisch geestelijk gehandicapten naar de andere wereld helpt. Zoals Adolf Hitler ook eerst de eigen gehandicapten doodde voordat hij aan de joden begon met Aktion T4 (klik hier), euthanasie heette dat toen, iets wat tegenwoordig een hele andere betekenis heeft als dat op humane en vrijwillige basis gebeurt aan het eind van het leven. Overigens, het OM spreekt nu nog over dood door schuld bij euthanasie op demente bejaarden, ook al hebben ze een euthanasieverklaring getekend (klik hier). Waar haalt de politie dan de goedkeuring vandaan om verwarde personen systematisch te doden?
In Hoensbroek leverde de politie wel een hele domme actie, of is dit een pleonasme? Een verwarde man liet zijn huis vollopen met aardgas en de politie gooide daar een flitsgranaat naar binnen, zodat het gas tot explosie kwam (klik hier). Van de politie moet je het maar hebben, van verstandig nadenken hebben ze daar niet gehoord.


Nee, behalve met het doden van geestelijk gehandicapten zijn politiemensen slappe watjes geworden onder aanvoering van hun linkse vakbond. Er is zelfs een meldpunt geopend voor dienders die elkaar pesten, gôh wat zielig (klik hier). Ze hebben toch een pistool, een elektrische taser, een wapenstok en pepperspray om hun pestende collega te belagen? En ze gaan toch regelmatig naar de sportschool? Leg eens een verstikkende nekklem aan bij die treiteraar? Wanneer je het lef hebt geestelijk gehandicapten te doden, kun je toch ook een pestende collega te lijf?


Die gehoorbescherming betreft geen gewone wegwerp oordoppen van polyurethaan schuim van een paar cent die ze willen aanschaffen (klik hier), maar peperdure aangepaste oordoppen die minstens 100 tot 150 euro per persoon kosten. Overigens dien je die elke keer ook goed te reinigen, anders krijg je een gemene bacteriële oorontsteking die kan leiden tot blijvende doofheid. De dienstkloppers zijn gewaarschuwd, want dan ben je nog verder van huis dan wat tijdelijk lawaai van rotjes.
 

We hebben echter het idee dat die oordoppen helemaal niets met vuurwerk te maken hebben. Maar wel met die 1100 muziekfestivals per jaar die de politie min of meer verplicht moet bezoeken vanwege de controle op drugs (klik hier). De geluidsoverlast veroorzaakt volgens de GGZ niet alleen blijvende fysieke schade, maar ook psychisch leed. (We wachten nog op de geestelijk verwarde politieagent die door zijn collega wordt doodgeschoten.) 
Piekbelasting van geluid bij vuurwerk in fracties van seconden is echter veel minder schadelijk dan urenlange constante belasting door muziek van 100 tot 120 dB(A) voor het gehoor (klik hier). Daar treedt blijvende schade op, niet bij vuurwerk. Waarom probeert de politie ons anders doen geloven dan de werkelijke feiten over vuurwerk en muziekfestivals? Daar moet een politiek linkse boodschap achter zitten.


Het geluidsniveau op muziekfestivals is vaak niet te harden.
Het was de politie die moord en brand schreeuwde en het dun in hun broek deed vanwege de jaarwisseling. Ze hebben het over dat ze met te weinig agenten zitten, maar er zijn gewoon teveel mensen op de wereld. Daar moet wat aan worden gedaan.

Het is een beschamende vertoning dat de Nederlandse paniekpolitie al in mei 2019 met gemeenschapsgeld een peperdure advertentie in de media plaatste om alsjeblieft knalvuurwerk te verbieden. Om in de nabije toekomst natuurlijk al het consumentenvuurwerk het land uit te bannen (klik hier)? Gaat de politie ook alcohol en drugs verbannen uit Nederland?  Dat zal moeilijk gaan nu de Europese Unie steeds belangrijker wordt en alle landen in de rest van Europa absoluut niet van plan zijn een verbod op consumentenvuurwerk in te stellen met de open grenzen (klik hier). De politie en al die andere meelopers piesen flink buiten te pot met deze domme ondoordachte en door angsthazen ingeven actie (klik hier)


En ja, er zijn idioten met vuurwerk die zich nergens aan storen. Pak ze op en geef ze een flinke boete of sleep ze voor de rechter bij voortdurende overlast.
Zo is het in bepaalde plaatsen de gewoonte bij verjaardagen van particulieren midden in de nacht vuurwerk af te steken. De randdebielen menen 'dat dit moet mogen' maar ze begrijpen kennelijk niet wanneer iedereen die mening is toegedaan, dat je elke dag wel een feest hebt met vuurwerk (klik hier). Die gasten verpesten het natuurlijk voor de rest, want alleen met de jaarwisseling mag consumentenvuurwerk 1.4G worden afgestoken. Voor de rest van het jaar is dat verboden en dient de politie de wet te handhaven.
Wil je op een andere dag legaal vuurwerk afsteken, ga dan naar een groot vuurwerkfeest in het buitenland. Veel leuker, zoals de Spaanse Falles in Valencia beginnend elke tweede week in maart van het jaar (klik hier).


Veldwachter Bromsnor heeft een slechte naam door zijn voortdurende gezeik en bemoeizucht, dat is een kenmerkend in bekrompen Nederland: geen vuurwerk, geen zwarte piet, geen paasvuur, geen barbecue, geen ballonnen oplaten, niet wildplassen tijdens carnaval, verboden niet te ver in zee te gaan (klik hier) - want er verdrinken altijd meer mensen wanneer het warm weer is, verboden om ook buiten te roken, verboden het gras te betreden, verboden te vissen, verboden je fiets te parkeren, verboden paddenstoelen te plukken, verboden dieren bij te voeren bij de Oostvaardersplassen - want ze moeten van de honger dood gaan (klik hier), verboden de wolf op de hei te (be)zoeken - die tientallen schapen heeft gedood (klik hier), stoepkrijten verboden (maar geen verbod tijdens Koningsdag de stoep vol te plakken met plastic tape?), verboden je auto op straat te wassen (klik hier), verbod op een metaaldetector te gebruiken en de laatste mode is een aankomende verbod op het populaire  magneetvissen met supersterke neodymium magneten waarmee je zelfs een scooter uit het water kunt tillen (klik hier)

De laatste twee verboden zijn met name omdat men wel eens wapens en munitie wil opvissen, en de politie en de militaire EOD zijn te belazerd om de troep te komen opruimen. Alsof het veiliger onder de grond of in het water ligt? Dat is dus niet zo, want het water vervuilt en het metalen corroderen, maar wat niet weet wat niet deert? Een onzinnig dom standpunt. Trouwens, met een gewone ouderwetse dreghaak vind je ook van alles en nog veel meer, daar heb je geen dure magneet voor nodig - want de meeste metalen zijn niet magnetisch.

Het slaat natuurlijk nergens op dat wanneer de politie vuurwerk overlast niet weet te handhaven - en de nachtrust niet weet te bewaren voor de bevolking, ze vuurwerk dan maar voor iedereen het hele jaar willen verbieden.
Zo dachten ze in de V.S. het alcoholgebruik in te dammen door het helemaal maar te verbieden, de grote drooglegging van 1920 tot 1933 (klik hier). De problemen, de illegaliteit en criminaliteit werden daardoor alleen maar des te groter, met een enorme zwarte markt als gevolg. Nog even afgezien hoe je zoiets wilt controleren en handhaven. Niet dus.


Maar die vreselijke bekrompen bemoeizucht! Een paar dagen warm weer en het is KNMI alarmcode rood en wordt iedereen via de smartphone, radio en tv gemaand voldoende te drinken en niet te lang in de zon te lopen. Ja, er zijn inderdaad 400 meer doden in die week gevallen door uitdroging, bleek later (klik hier). Dat zijn meer slachtoffers dan met de MH17.
Maar stop vooral geen ijsjes in je vagina (klik hier), stop ook met de nieuwe trend vaginastomen (klik hier) en maak geen kunstpenis van een vuurwerkfontein en ga er vooral niet mee swaffelen (klik hier). Nu hebben we niet allemaal een vagina en zaagsel in ons hoofd - ongeveer de helft, maar we zouden willen zeggen: sodemieter op en bemoei je met jezelf. Stop ermee om de bevolking als een stelletje onnadenkende, ijsjes in hun reet stekende en in hun broek pissende mongolen te behandelen. Ja, er zijn gekken maar de meerderheid is niet gek. En de gekken mogen tegenwoordig vrij rondlopen zodat ze als schietschijf kunnen dienen voor de laffe cowboys bij de politie.


Zoek de verschillen, welk wespenpak zit beter getailleerd?
De echte mongolen zitten bij het KNMI, bij de radio en tv, bij de media, de politie en justitie en in het algemeen bij de ambtenaren, de politiek en de regering die zich werkelijk overal mee bemoeien tot je er doodziek van wordt. Het is een ziekelijke neiging om zich met iedereen en alles bezig te houden en zo mensen lastig te vallen in hun doen en laten. In de informatiewereld waarin wij leven worden we zonder het in de gaten te hebben al door honderden bedrijven en duizenden camera's voortdurend in de gaten gehouden. Inmiddels houdt de ene helft van de bevolking de andere helft in de gaten, net als in de vroegre DDR.

Dat heeft niets meer met veiligheid te maken, maar juist met onveiligheid en bedreiging. Zoiets gaat op 'stalking' lijken, een obsessieve massapsychotische toestand die zowel in het Nederlands Wetboek van Strafrecht als in het Belgisch Strafwetboek wordt genoemd en met belaging wordt aangeduid: iemand in zijn leven, zijn vrijheid en functioneren op arglistige wijze bedreigen. De vraag is waar die al die massa's aan gegevens allemaal voor worden gebruikt (misbruikt) en hoe lang en waar die worden opgeslagen. In China is men al zover met het digitale staatsterrorisme en alle verboden dat het oude communistische DDR systeem in haar burgerspionage zwaar overstijgt. Niet voor niets protesteren de Hongkong Chinezen tegen de gevaarlijke bemoeizucht van het Chinese vasteland van dictator Xi Jinping.

Zoek de verschillen, wie ziet er aardiger en onschuldiger uit?
Het kabinet is wel van plan volgend jaar 2020/2021 categorie 3 of een deel daarvan, van het consumentenvuurwerk te verbieden. Zoals bijvoorbeeld Chinese rollen, maar daar ligt het probleem helemaal niet. Men wil het zwaarste consumentenvuurwerk verbieden, maar dat stelt in Nederland niets voor (klik hier). Wat bedoelt men met zwaar? Zwaar van gewicht of massa - een grote rol? of zwaar in verband met het harde geluid? In de Wet milieugevaarlijke stoffen wordt er voor consumentenvuurwerk een maximum geluidsniveau gesteld van 153 dB(A) op 2 meter afstand (klik hier). Wanneer men dat wil veranderen zal daar een nieuwe wettelijke bepaling voor moeten komen.

Het heeft weinig zin daarvoor bepaalde soorten goedgekeurd consumentenvuurwerk als schuldige aan te wijzen. Bij jeugdigen die vuurwerk harder willen laten klinken, is het al tientallen jaren gebruikelijk om knalvuurwerk onder een viaduct af te steken. Dat effect hoor je al van verre maar al het vuurwerk klinkt daar harder. Het viaduct zorgt dan als een klankkast voor de versterking van het geluid door de resonantie, diffractie, reflectie en zelfs echo - waardoor je dezelfde knal vaker hoort en de horizontale geluidsdruk wordt verhoogd en verder draagt dan normaal het geval was geweest. Viaducten afbreken dus?
 

Het waarnemen van geluidssterkte is ook afhankelijk van de frequentie, waardoor de sterkte van het geluid of de dB(A) is afgeleid van de gewone decibel op de logaritmische schaal, en corrigeert de geluidssterktes voor de gevoeligheid van het menselijk gehoor. Hoge tonen reiken lang niet zover als lage bromtonen die vaak door de bodem en water doordringen, en een afstand van 10 kilometer kunnen overbruggen in iets meer dan 6 seconden. Dit is met name het geval bij windmolens en transformatoren voor deze windmolenparken - die trillen vanwege de omvorming naar wisselstroom met een frequentie van 50 Hz (klik hier). Wanneer dat 24 uur per dag is maal 365 dagen, dan word je een nerveus wrak en rijp voor een psychiatrische inrichting.
Mensen blijken niet zozeer beïnvloed te worden door het aantal decibellen, als wel geïrriteerd te raken door geknal de dagen voorafgaand aan de jaarwisseling waarbij afsteken van vuurwerk niet is toegestaan. Betere handhaving door de politie lijkt dan eerder een oplossing van het probleem, maar dan moet je wel willen optreden. Politieagenten zitten echter liever binnen bij de warme kachel in december.


Oordoppen in, veiligheidsbril op en
aansteeklont in de aanslag,
afstand bewaren en prettige jaarwisseling.
Is er een inversielaag in de lucht, dan kan geluid of een explosieve drukgolf door kromming weer terugkomen op aarde. Een en ander was het geval geweest bij het vuurwerkongeluk in Culemborg in 1991 (klik hier). Daken van huizen die verder waren gelegen van de explosie waren van bovenaf ernstiger beschadigd dan die van dichterbij gelegen - die bovendien werden beschermd door een dijk. Van de informatie die Wikipedia geeft, klopt niet veel, evenals de aannames van TNO die niet berusten op werkelijk gemeten feiten. Zo beweerde TNO statische elektriciteit als oorzaak, maar dat kunnen ze nooit zeker weten, dat is een standaard aanname wanneer je echt niet weet wat er precies is gebeurd. Pseudo-wetenschappelijk gelul dus waarmee je ambtenaren het bos kunt insturen zodat ze niet verder vragen.

Wikipedia meldt dat in de tijd van Koolen eens per twee of drie weken er een controleur langskwam bij MS Vuurwerk, die het volgens H. Kapel, de toenmalige commandant van het Korps controleurs gevaarlijke stoffen (een inspectiedienst van het ministerie van Verkeer en Waterstaat) zou moeten hebben gezien als de maximale hoeveelheid was overschreden. Doch, Harry Kapel was corrupt, liep later tegen de lamp en werd ontslagen, kwam in dienst bij de commerciële vuurwerkclub en verdween in de gevangenis vanwege illegale vuurwerkhandel. Het zou prettig zijn wanneer Wikipedia zijn informatie op orde houdt.

Bekend was dat MS Vuurwerk van Henk Koolen net als SE Fireworks vuurwerk maakten van grondstoffen, iets waarvoor beide bedrijven geen vergunning hadden. Zowel buskruit als het veel krachtiger aluminiumhoudend flitskruit (flash) behoren tot de gevarenklasse 1.1 voordat dit is verwerkt tot producten in 1.3G vuurwerk. MS Vuurwerk had geen licht vuurwerk opgeslagen, noch SE Fireworks, ze hadden vooral professioneel vuurwerk van de zwaarste categorie. Koolen had ook meerslagbommen (multibreaks) die in principe niet geschikt zijn in Nederland omdat de laatste slag meestal heel laag bij de grond met een daverende klap eindigt. Die kwamen bijvoorbeeld bij de vuurwerkshows bij Paleis Het Loo in Apeldoorn als een duveltje uit een doosje, daar werd het mooiste en zwaarste vuurwerk getoond dat o.a. uit Malta kwam en minder veilig was in gebruik. Overigens, later gaf bewoner Pieter van Vollenhove toe dat hij vuurwerk maar niets vond, maar wel de kosten van toegangskaarten en tickets voor parkeergeld incasseerde.

De anti-vuurwerklobby heeft het voor elkaar dat groot professioneel vuurwerk opeens ook in het verdomhoekje zit. Het AD meldde dat het jaarlijkse Scheveningse vuurwerk aan het strand aan eigen succes ten onder gaat (klik hier). Hoe kan dat nou?
Op het Scheveningse vuurwerkfestival valt veel af te dingen, maar dat het onveilig zou zijn is pure lariekoek. Er is niets zoveel veiliger dan vuurwerk aan het strand boven water af te steken. Wel zijn er vaak wat problemen met het toestromende verkeer, maar de mensenmassa verdeelt zich meestal netjes langs de boulevard. Wat wel een probleem vormt, is dat er tegenwoordig grapjassen zijn met drones met camera's en die boven de mensenmassa gaan vliegen. Dat is officieel ook al jaren verboden.
Wat er wel mis is, is dat het geen echte eerlijke vuurwerkcompetitie betreft. Zogenaamd wedijveren elk jaar verschillende landen met elkaar, maar dat is allemaal doorgestoken kaart. Er is maar één bedrijf die al het vuurwerk afsteekt en die de zaak esthetisch gezien aan alle kanten kan manipuleren. Dat gebeurt dan ook en destijds heeft Henk Koolen toen hij nog leefde en het vuurwerk afstak, dat ook toegegeven. Hetgeen niet wegneemt dat de shows vaak best fraai zijn, vooral in het weekend - toevallig wanneer de meeste mensen komen kijken.


Dieren nemen geluiden weer anders waar, ze zijn gevoeliger voor geluid maar zelf maken ze ook heel veel lawaai, zoals kikkers, meeuwenoverlast (klik hier) en blaffende honden. In Limburg is de brulkikker zelfs uitgeroeid (klik hier), dat is wat er met exoten in Nederland gebeurd onder gereformeerde Mark Rutte, dus het is wachten op een goede oplossing voor al die vreemdelingen die verdwaald zijn zeker en hier binnenkomen en de inheemse cultuur zwaar verstoren en bedreigen. Gaan die in de hakselaar net als de mannelijke kuikentjes en de brulkikkers, of vragen we ze naar hun naam?
Wie ooit in een tropisch regenwoud van Zuid-Amerika, Afrika of Azië is geweest, weet dat het geluid oorverdovend is door tal van dieren zoals brulapen, insecten als cicaden en vogels als de kaketoe (klik hier). Het hardste lawaai van 180 dB en hoger wordt echter geproduceerd door de potvis en de blauwe vinvis, maar dat is onder water (klik hier) waar de geluidssnelheid 4,6 maal hoger is dan die in lucht. Daardoor kunnen enorme afstanden worden overbrugd voor communicatie van deze dieren bij lage frequenties: in 1 minuut kan 90 kilometer worden afgelegd.


De Partij voor de Dieren wil in Nijmegen bij de Vierdaagse opeens een lasershow in plaats van vuurwerk (klik hier). Al 103 jaar wordt vuurwerk afgestoken en iedereen is daar altijd blij mee geweest. Vervuiling blijkt van de deelnemers zelf te komen, niet van vuurwerk (klik hier) en mensen blijken zelfs hun vuil te storten in ophaalplaatsen voor kleding (klik hier).
Op Schiphol en tal van andere plaatsen worden dieren juist verjaagd met laserlicht (klik hier) omdat pyrotechniek niet werkt. Zelfs aan de brullende vliegtuigmotoren bij 180 dB(A) hebben de vogels maling. Laserlichtshows gaan ook gepaard met lawaai, alleen komt dat dan uit speakerboxen als zogenaamde muziek. Dat is onnatuurlijker dan dat van licht en geluid die lijken op donder en bliksem en waar de dieren al miljoenen jaren aan zijn gewend. Laserlicht is schadelijk voor de ogen van de dieren, met name voor de vogels, maar ook voor mensen.


Onlangs is Tweede Kamerlid Femke Merel van Kooten van de PvdD op gestapt en voor zichzelf begonnen, met als reden dat ze niet alleen wil opkomen voor dieren, maar ook voor mens en milieu. Dat is nu juist wat een 'one-issue' partij als de PvdD zo belachelijk maakt, maar Mereltje had dat natuurlijk van tevoren kunnen weten en dat maakt haar keuze schijnheilig en achterbaks: geen merel maar een roofvogel, kopte De Telegraaf (klik hier). Zijn er alleen hysterische ruziezoekende vrouwen vertegenwoordigd bij de PvdD? Het zal niet de eerste keer zijn dat een partijkader gezamenlijk in psychotherapie gaat (klik hier), de externe deskundigen spinnen er garen bij met hun uurtje factuurtje.
 
Om laserstralen en afbeeldingen te kunnen laten zien, moet er iets zijn waardoor het licht kan weerkaatsen, oftewel reflectie genoemd. Het is niet mogelijk om in heldere lucht effectieve zichtbare laserstralen te maken voor een show en het is onmogelijk om 3D bewegende laserafbeeldingen op magische wijze in de lucht te laten verschijnen door projectie zonder dat er iets is waar het licht op kan worden afgebeeld, kan reflecteren. Om in het geval van zichtbare stralen en bewegende beelden iets fraais te produceren betekent dit dat er voldoende grote deeltjes in de lucht moeten zijn - groter dan de golflengte, maar ook weer niet teveel, vloeibaar, vast of allebei zoals stof, mist, rook, smog, vochtigheid, lichte regen of sneeuw. Of voor meer beheersbaarheid kunnen de reflecterende deeltjes worden toegevoegd met nevel-, mist- of rookmachines, rookpotten, waterschermen (Disney), vloeibare stikstof nevelgordijnen - waarbij waterdamp condenseert, vuurwerkrook, e.d. Een en ander is ook afhankelijk van de wind en temperatuur of de reflectiedeeltjes lang genoeg blijven hangen. Kortom, zo makkelijk is een goede lasershow nu ook weer niet en vuurwerk kan bijna altijd onder de meeste omstandigheden behalve harde wind.
 
Bij verdubbeling van de afstand is het geluid 10 dB zachter
In Chinese rollen zit alleen maar buskruit verwerkt dat geen harde knallen veroorzaakt en het geluid blijft beneden de 150 dB(A) op 2 meter afstand. Ook de grote vuurpijlen veroorzaken nauwelijks veel lawaai vanwege de hoogte waar ze uit elkaar spatten. Dat geldt ook voor de single shot mortierbuisjes, die knallen zijn behoorlijk hard op 2 meter afstand maar dat is dan wel op 32 meter hoogte dat ze pas ontploffen. Dan blijft van 155 dB(A) gemeten op 2 meter afstand nog maar 115 dB(A) over op 32 meter hoogte.

Maar woont iemand in een hoge flat van 10 verdiepingen, dan hoort diegene het geluid van vuurwerk dat omhoog schiet veel dichterbij. Het is dus niet juist om appels met peren te vergelijken. Bovendien is de meting van geluidsterkte afhankelijk van veel factoren. Iedereen weet dat een rotje afgestoken op het strand aan zee of op het platteland lang niet zo hard klinkt als midden in de bewoonde en ommuurde stad. Registratie van geluidsdruk heeft geen enkele betekenis wanneer niet ook alle omgevingsfactoren als harde of zachte ondergrond, reflectiemuren en obstakels en juiste gemeten afstand tot de bron worden vermeld in de resultaten, naast het belang van de kwaliteit van geijkte testapparatuur en meerdere meetopstellingen onder verschillende hoeken. Kortom, vuurwerkgeluid dient volkomen objectief te worden gemeten om een eerlijk en gewogen oordeel te vellen, en niet afhankelijk te zijn van het aantal meldingen van klagers. 

Het gezeur en geklaag van een klein aantal mensen kan natuurlijk nooit een objectieve maatstaf zijn, vooral als ze politiek zijn ingegeven zoals door activisten van GroenLinks die voor een algemeen vuurwerkverbod ijveren en voortdurend goochelen met de cijfers (klik hier).
Hoe komt een linkse gemeente als Arnhem aan 900 vuurwerkvrije zones (klik hier)? In Amsterdam - dat een 6 x grotere stad is dan Arnhem, is er juist 30 % minder animo voor vuurwerkvrije zones, en ging het aantal zones van 212 naar 151 (klik hier). Dat ruikt naar Arnhemse manipulatie en bedrog. Statistisch kan er nooit zo'n grote afwijking bestaan en bij 900 zones betreft het de hele stad.


Volgens welingelichte kringen zijn het extremisten van GroenLinks die illegaal vuurwerk afsteken teneinde hun doelstellingen te bereiken: een totaalverbod op consumentenvuurwerk. Ze zijn tot alles in staat, net als in de jaren '70 en '80, met illegale acties, aanslagen, brandstichting en inbraken door Rara, waar de campagneleider van GroenLinks Duyvendak lid van was.
De appel valt niet ver van de GroenLinks boom, want de zoon van burgemeester Femke Halsema is een crimineel (klik hier). De gewapende inbraak werd wekenlang stiekem onder de (politie)pet gehouden: klassenjustitie. Via een openbare brief in de media probeerde Halsema - die op vakantie was, de zaak nog recht te praten en De Telegraaf de schuld te geven van de ophef, over 'een bord voor je kop hebben' gesproken (klik hier)


Ze mag haar zoon wel eens beter opvoeden, weer zo'n crimineel op de wereld geschopt omdat ze het zelf te druk had met haar eigen vrouwen carrière? Zoonlief had het verboden onklaar gemaakte vuurwapen van zijn vader Oey, de man van Halsema. Intussen heeft pa een taakstraf gekregen, maar dat ik ook weer klassenjustitie, want ieder ander had een half jaar onvoorwaardelijk gevangenis gekregen vanwege de strenge maatregelen tegen vuurwapenbezit.

We weten nog van de familie Vorrink van de PvdA waarbij zoonlief van de minister in de anarchistische jaren '70 onder de schuilnaam Koos Zwart de wietprijzen via de VARA radio meedeelde (klik hier). Het was een Sodom en Gomorra waar we nu de ellende van meemaken met de ouders van die generatie. 


Maar de PvdA maakt het ook bont in het heden, in 020 werd door heer Dikken de voetbalvereniging bestolen van 120.000 euro (klik hier), en in 010 pleegde PvdA raadslid Van Eikeren verzekeringsfraude (klik hier). En dan maar de burgers de maat nemen en aanspreken op hun verantwoordelijkheid.
Dat geldt niet voor de dames en heren politici. 010 heeft ook een linkse kutmarokkaan als burgemeester net als in het achterlijke Arnhem met 900 vuurwerkvrije zones, vandaar ook dat ze trots melden de eerste stad te zijn met een volledig vuurwerkverbod (klik hier). Kutmarokkanen die hier de dienst uitmaken. Nou, gefeliciteerd, ze herbergen ook gluiperds als van TNO die vroeger met illegaal vuurwerk speelden en een hoop ongelukken veroorzaakten. 020 wilde een duit in het zakje doen door ook een algemeen vuurwerkverbod uit te spreken, wie biedt er meer? Voorlopig zul je dus wel consumentenvuurwerk mogen kopen maar het niet mogen afsteken, zoals veelal in België het geval is? In België mag je daardoor het hele jaar vuurwerk kopen. Dat maakt van elk huis een potentiële vuurwerkopslag die groter en groter wordt, vandaar dat ze daar vaak uit de huiskamer verkopen. 


Burgemeester Halsema ziet de bui al hangen, en meent dat een algemeen verbod risico's inhoudt (klik hier). Ze kent haar criminele zoontje maar al te goed, en weet dat verbieden niet helpt. Een bundel brandende sterretjes van een imbeciel veroorzaakte de cafébrand in Volendam: 14 doden en 200 gewonden (klik hier). Ga je dan kindersterretjes verbieden? Of lucifers? Of brandende kaarsen? Niet de schuldige persoon werd vervolgd en veroordeeld, maar de cafébaas en zijn dochter omdat de tent niet goed brandbestendig was en vluchtwegen waren geblokkeerd. Dat is ook een verantwoordelijkheid van de brandweer en de gemeente die moeten toezien op de algemene veiligheid en controle, en brandonveilige locaties sluiten. Maar daar werd geen verantwoordelijkheid genomen, geheel ten onrechte.

Het verbieden van knalvuurwerk en vuurpijlen is de waan van de dag, daar ligt het probleem helemaal niet (klik hier). De vuurwerkbranchevereniging accepteert dat zonder meer, zonder enige vorm van reden, discussie noch enig bewijs (klik hier). Die Marcel Teunissen is natuurlijk een ontzettend domme klootzak die geen verstand van vuurwerk heeft. Het gaat de branche alleen om de centen, de dikke winst, verder zal het ze worst wezen wanneer een lange traditie van eeuwen verdwijnt. Er is zoveel baarlijke nonsense geschreven de laatste dagen, ook door columnisten waarvan je het absoluut niet van verwacht. De kolder in je kop en het produceren van nepnieuws heeft dus iets besmettelijks waardoor redelijkheid, feitenkennis en rechtvaardigheid plotseling op de schroothoop belanden. Een ware middeleeuwse heksenjacht waarbij volkomen onschuldigen op de brandstapel belandden. Het is te gestoord voor woorden.


Je stimuleert er de illegale vuurwerkafstekers mee met dit domme besluit, en hoe denken ze dat te handhaven? In een schurkenstaat als Iran is consumentenvuurwerk al decennialang verboden, toch komt het vuurwerk het land binnen en wordt er een kat-en-muis spelletje gespeeld met de burgerij en de politie tijdens de jaarwisseling. Zo zal dat ook gaan in al die andere steden die algehele vuurwerkverboden instellen in Nederland: het werkt niet in een democratie met open grenzen en waarbij de buurlanden geen enkel begrip kunnen opbrengen voor het domme standpunt. Sterker nog, er zal een enorme handel net over de grenzen ontstaan met België en Duitsland.
De Chinezen zullen niet treuren, van de 77 miljoen euro verkocht in Nederland ontvangen zij nog geen 5 %. De meeste winst maakt de handel in Nederland zonder toegevoegde waarde door het schuiven met dozen, maar niet te vergeten gaat ook 21 % naar de overheid als belasting. Van een artikel dat 100 euro kost in de winkel gaat dus 21 euro naar de belastingdienst, 50 euro naar de winkelier, 25 euro naar de groothandelaar en 4 euro naar de Chinese fabrikant. De werknemers in de Chinese fabriek verdienen niet meer dan 1 tot 2 euro voor een hele werkdag van 10 tot 12 uur en lopen de meeste risico op een ongeluk. Voor een artikel van 100 euro zijn ze niet langer bezig dan een uur, dus zijn de arbeidskosten 0,10 tot 0,20 cent. De materiaalkosten voor 1.4G consumentvuurwerk liggen rond de 1 euro, omdat 90 % uit papier, karton en klei bestaat. De brutowinst voor de fabriek is dan ongeveer 2,80 euro. De vervoerskosten van China naar Nederland ligt op ongeveer 0,25 cent per kg, maar in de zeecontainers wordt betaald per volume-eenheid.

In de V.S. werd in de jaren '20 van de vorige eeuw het land drooggelegd in verband met alcoholisch dranken, maar de 'prohibition' werkte alleen maar de illegale handel en criminaliteit in de hand. De Italiaanse maffia begon zich ermee te bemoeien, en gezien in Italië op vuurwerkgebied ook veel meer mag in 2020 zal de maffia zich ook hier met de export van vuurwerk naar Nederland gaan bemoeien omdat het zeer lucratief is. Is het algemeen vuurwerkverbod soms een voorbode voor de legalisering van drugs door de overheid? Of voor een algeheel rookverbod? Een reetveeg pietenverbod?


Alle goden hebben onheilspellende gaven in de doos van Pandora verborgen.
Er zal met carbid worden geschoten in de steden zodat de ramen uit de sponningen vliegen (klik hier), duizenden zogenaamde vreugdevuren worden aangestoken met zakken huisvuil in de steden met een verbod, autobranden zullen toenemen en pyromanen lopen met jerrycans benzine rond.
De mensen zullen zelf ook vuurwerk gaan maken met de grondstoffen die vrij verkrijgbaar zijn in het binnen- en buitenland, en internet barst van de informatie hoe je vuurwerk kunt maken. Het hek is van de dam, men opent de doos van Pandora.
Je weet wat je hebt maar je weet niet wat je krijgt door een krankzinnig verbod op een eeuwenoude cultuur. Het vurige nieuwjaarsfeest heeft zijn oorsprong in het Germaanse Joelfeest (klik hier), dat weer een erfenis is van honderdduizenden jaren van viering bij alle menselijke culturen tijdens de zonnewenden. Het zit intussen in de menselijke genen, want de menselijke culturen die bang waren voor het vuur, bestaan niet meer en zijn uitgestorven. De moderne mens leerde het vuur beheersen en wist zo slimmer, rijker en ouder te worden. We leerden ons zonnestelsel en de kosmos te ontdekken, we weten wanneer de kosmos ontstond en wanneer ons zonnestelsel zal ophouden te bestaan en het vuur zal doven (klik hier). (Prof. J.Goudsblom, Vuur en beschaving)

In de Griekse mythologie hadden Prometheus en zijn broer Epimetheus van Zeus de opdracht gekregen om de mens te maken. Zij maakten dan ook eerst de man, maar omdat die man zo ongelukkig was, stal Prometheus een brandende toorts van de Olympus en schonk de mensheid het vuur
.
Ook de mens wordt bestraft voor de diefstal van het vuur, Zeus gaf Hephaistos de god van de smeedkunst, opdracht een mooi maar gevaarlijk en nieuwsgierig nieuw schepsel te maken, de vrouw slechts gevormd uit aarde en water. Zeus stuurde deze vrouw, genaamd Pandora, met een doos (!) naar de mens en drukte haar op het hart nóóit in de doos te kijken, hoewel hij wist dat zij haar nieuwsgierigheid nooit zal weten te bedwingen. 

Alle goden hebben onheilspellende gaven in de doos van Pandora verborgen.
De mythe van Pandora wordt soms gezien als een pre-christelijke beeld van de Bijbelse zondeval. Het Sodom en Gomorra waren twee hypothetische steden van zonde die in Genesis 18-19 in de Hebreeuwse Bijbel worden genoemd.
De denkbeeldige zondige steden bestaan in werkelijkheid al eeuwen, maar in huidige herinnering zeker in Nederland sinds de jaren '60 van de vorige eeuw en dat worden er anno 2020 alleen maar meer met prostitutie, alcohol-,
drugs- en gokverslaving, moord en doodslag, ontucht met kinderen, diefstal, laster, hebzucht, bedrog en last but not least groeiende burenoverlast door asociaal hufterig gedrag waarbij men met de ander geen rekening houdt. In dat rijtje komt consumentenvuurwerk totaal niet voor, ook niet bij die mallotige Rijdende rechter, maar de linkse media en politici maken er een heksenjacht van met heel veel ketelmuziek in de januari kranten - want het is komkommertijd. Nu kunnen er wel 350.000 mensen een anti-vuurwerkpetitie hebben ondertekend - hoe is dat gecontroleerd?, er wonen nog altijd 17 miljoen mensen in Nederland, dus dat is slechts 2 % die tegen vuurwerk is, en 98 % is vóór vuurwerk.
 
De harde knallen komen met name van illegaal vuurwerk en die kunnen wel 160 tot 170 dB(A) of meer bedragen - gemeten op een afstand van 2 meter.  Het zijn vooral gestoorde alcoholisten, drugsverslaafden en drugshandelaars die dit soort gevaarlijk illegaal vuurwerk gebruiken (klik hier). De overheid meent dat de goeden onder de kwaden moeten lijden, volstrekt onrechtvaardig natuurlijk.
De berucht illegale Cobra 6 met 50 gram aluminiumhoudend flitskruit (flash) produceert op 2 meter afstand een geluidssterkte van 187 dB(A) in nog geen 1 milliseconde (
pagina 384 van de Geselecteerde pyrotechnische publicaties van K.L. en B.J. Kosanke, Flash Powder Output  Weak Confinement). Hetgeen neerkomt op ongeveer 1500 bar explosieve luchtdruk. Van dichtbij is de luchtdruk dodelijk. We hebben het hier over in Nederland zwaar illegaal vuurwerk, maar in Italië is het gewoon legaal te koop boven de 18 jaar. Die Zuid- en Oost-Europese katholieke landen zijn echt niet van plan hun vuurwerkbeleid op de Nederlandse gereformeerde onverdraagzaamheid en bekrompenheid aan te passen, zelfs niet op het asociaal gedrag van een handjevol klootzakken. Dat is het probleem van Nederland zelf, laten ze hun kinderen fatsoenlijk opvoeden tot beschaafde burgers. Veel problemen worden veroorzaakt door de allochtonen en de import van vreemdelingen waaronder veel asocialen en criminelen. Nederland heeft een groot opvoedkundig probleem, vraag dat maar eens aan de leraren - die in toenemende mate geen zin hebben les te geven terwijl ze wel een uitkering krijgen.

Het zwaarste geluid komt meestal van carbidkanonnen - die legaal zijn in Nederland buiten de steden op het platteland, en dat geluidsniveau bedraagt vaak op 2 meter afstand 180 dB(A) of meer naar gelang de grootte van de kanon - oftewel een geluidsdruk van 20 kPa (= 0,2 bar of 0,2 atm overdruk). Dat is een oorverdovend geluid en kan  trommelvliezen makkelijk doen scheuren wanneer men geen afstand houdt of geen gehoorbescherming gebruikt (klik hier). Op 512 meter afstand is die geluidssterkte gereduceerd tot 100 dB(A).


Decibelschaal, voor vergroting klik hier
Maar het grootste probleem in Nederland heeft helemaal niets met lawaai van vuurwerk of carbidkanonnen te maken, als wel met de grote groeiende onverdraagzaam en intolerantie jegens andere personen, andere gewoonten of een andere cultuur (klik hier). En de verhuftering van de maatschappij die niets met vuurwerk van doen heeft, maar alles met opvoeding van kinderen door de asociale ouders.

Een slecht voorbeeld vormen sinterklaas en zwarte piet waar een handjevol gestoorde Surinamers tegen protesteren, maar wel hun zin krijgen een volksfeest voor kinderen te demoniseren. Volgens dezelfde raddraaiers moeten straatnamen van oude Hollandse zeehelden en bronzen beelden van hen verdwijnen vanwege slavernijverleden. Dat is kunst en cultuurgoed in ons eigen land. Waarom gaat dat zwarte schorem niet terug naar de rimboe waar ze vandaan komen?


Maar ook intolerante islamieten menen hun onbeschaafde cultuur en zedelijke achterlijkheid en bekrompenheid aan ons allen Nederlanders dwingend op te moeten leggen. Ze vormen een minderheid maar vallen meisjes lastig in zwembaden en noemen ze hoeren, omdat hun eigen achterlijke vrouwvolk in zwarte vieze lappen rondloopt. In de jaren '70 liepen de Nederlandse dames topless langs het strand, maar door de nieuwe geïmporteerde en door andere importculturen opgelegde preutsheid en achterlijkheid durft niemand dat meer. Ook homoseksuelen en joden met keppeltjes worden op straat lastig gevallen, uitgescholden of in elkaar geslagen door vertegenwoordigers van achterlijke inteelt importculturen. Politici hebben daar doorgaans geen last van in hun ivoren toren.

Verbazingwekkend is ook hoe mensen massaal bedrogen worden via dating sites, terwijl dit al jaren aan de gang is. De dames blijken gewoon heren te zijn en tegenwoordig worden massaal (ro)bots gebruikt die mensen aan een lijntje houden (klik hier). Immers gaat het altijd over hetzelfde standaard gelul dat kan worden geautomatiseerd. De klanten zitten zich af te trekken op een robot, een en ander doet denken aan Woody Allen zijn orgasmatron in de film Sleeper (klik hier). En zo is Allen de toekomstvoorspeller van het kaliber Charlie Chaplin in Modern Times. Maar er waren al tientallen jaren geleden vrouwen die hun GSM op vibreren zetten, in een condoom hulden en in hun vagina stopten, en zich dan door hun vriend lieten bellen. Decathlon heeft al jaren een waterdicht hoesje, alleen de aparte clitoris stimulator ontbreekt nog. De Quote had het in 2012 reeds over krasvaste spettertelefoon.


We brengen in herinnering de Barbarijse slavenhandel waar islamitische zeerovers uit Noord-Afrika van de late middeleeuwen tot aan de 19e eeuw meer dan 1 miljoen blanke christelijke slaven maakten uit de landen van Zuid-Europa (klik hier). Acht eeuwen daarvoor hadden Moorse islamieten Zuid-Spanje en delen van Zuid-Italië veroverd (klik hier). Moriaantje zo zwart als roet, het is een gotspe dat men nog steeds denkt dat Europeanen alleen slavendrijvers waren van Afrikanen. Dan vergeet men de Barbarijse kust van Noord-Afrika dat van Turkije tot aan het huidige Marokko onder het Ottomaanse rijk viel en vooral bestond uit Arabische bandieten en zeerovers. 

Tegenwoordig infiltreert half Afrika door middel van betalende gelukzoekers als zogenaamde bootvluchtelingen - abusievelijk migranten genoemd, en zijn er criminelen die eraan verdienen en die ze op sleeptouw nemen (klik hier), maar ook de Duitse heks Simone Rakete, de mensensmokkelaar van SeaWatch. Maar ook de organisatie ArtsenZonderGrenzen maakt zich schuldig aan mensensmokkel en is een criminele organisatie, net als .
Vroeger lieten specialisten van de geheime dienst dat soort boten zinken, zoals de Franse marineleden deden in 1985 bij
het Greenpeace schip de Rainbow Warrior. Waarvoor hebben wij een AIVD en MIVD of zijn dat ook weer slappe watjes? Willen ze geen bloed aan hun handen? Zij die de democratie bedreigen dienen te worden uitgeschakeld, zoals de V.S. doet met de militaire top van Iran met drones. Ja, dan laten de Iraniërs een passagiersvliegtuig met opzet neerstorten met luchtafweergeschut en raketten die twee maal hoger kunnen vliegen dan een lijntoestel - twee maal 10 km.

Over bloed gesproken, het bedrijf Sanquin vraagt Turken en Marokkanen om bloeddonoren omdat hun bloed anders is dan dat van Noord-Europese westerlingen.
De bloedtranfusiedienst van Het Rode Kruis en de bloedbanken zijn sinds 1998 gefuseerd tot het bedrijf Sanquin, dat zogenaamd een stichting is, maar bloed gewoon voor veel geld aan de ziekenhuizen doorverkoopt dat ze gratis inzamelt. In het buitenland word je betaald als je bloed doneert, immers wordt het ook daar doorverkocht. 


Menselijke organen mogen ook niet worden verkocht ter donatie in Nederland, maar in arme landen als India is er een levendige handel in organen. Het lijkt immoreler om miljoenen mensen een levenslang in pure armoede te laten leven. Nederland houdt er een eigenaardige moraal op na, want wanneer iemand in Nederland op sterven ligt omdat er geen geschikte orgaandonor is, verhuizen sommige patiënten gewoon even naar het buitenland waar de koop van organen wel mogelijk is. Nederland verplicht liever iedereen om gratis orgaandonor te laten worden, terwijl per definitie iemand zijn eigen lichaam onaantastbaar is en zijn of haar eigendom blijft, ook tot vlak na de dood. Ook hier denkt Nederland weer moreel de beste leerling van de klas te zijn, maar de hypocrisie viert hoogtij.


Het is de houding van bepaalde mensen om niet bereid te zijn andere mensen afwijkend te laten denken en te handelen en in hun waarde te laten. Dat lijkt dus eerder op een afwijkend en verboden gedrag in een modern democratisch land, want intolerantie staat gelijk met discriminatie, onderdrukking, ongelijkheid en dictatuur dat strafbaar is (klik hier). De dictatuur van de straat van een stelletje tuig dat een kinderfeest verpest, of de jaarwisseling met vuurwerk. De autochtone Nederlanders die in de meerderheid zijn, worden in hun eigen land gediscrimineerd en in de volksgezondheid bedreigd door een minderheid van allochtonen die hun wortels hebben in een achterlijk deel van het buitenland - met al hun tropische ziektes en plagen (klik hier). Er is maar één advies wanneer de cultuur je niet bevalt en ziektes of jihadisme (klik hier) meebrengt en verspreidt: opzouten! Pleur op (klik hier), en wanneer je Aboutaleb heet klinkt het wat minder verdacht: rot toch op (klik hier) maar rot zelf ook op! Niet goedschiks, dan desnoods kwaadschiks een kruisvaart tegen het gespuis.

Discriminatie is in de rechtsstaat tegen een belangrijk grondbeginsel van de democratie, dat zegt dat alle mensen gelijkwaardig zijn. Dat soort intolerantie dient met hand en tand te worden bestreden in een vrij land. In Artikel 90 van het Nederlands Wetboek van Strafrecht staat dit met betrekking tot de voor burgers onderling geldende straf- en civielrechtelijke verbodsbepalingen en definieert discriminatie als volgt: 'Onder discriminatie of discrimineren wordt verstaan elke vorm van onderscheid, elke uitsluiting, beperking of voorkeur, die ten doel heeft of ten gevolge kan hebben dat de erkenning, het genot of de uitoefening op voet van gelijkheid van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden op politiek, economisch, sociaal of cultureel terrein of op andere terreinen van het maatschappelijk leven, wordt tenietgedaan of aangetast.'
Het afsteken van goedgekeurd consumentenvuurwerk eens per jaar met de jaarwisseling is een goede eeuwenoude traditie, een maatschappelijk genot en cultureel immaterieel
erfgoed dat met alle middelen in stand dient te worden gehouden. Een algeheel vuurwerkverbod is antidemocratisch en verbiedt ten onrechte de vrijhandel.


SIGMUND
Regelmatig gaan huizen de lucht in, en als het geen gas is denkt men gelijk aan vuurwerk. De oorzaak ligt vaker in de relationele sfeer of een verward persoon pleegt moord of zelfdoding. Daar wordt weinig over gesproken, maar de politie meldt gemiddeld 40.000 gevallen van verwarde personen per jaar en dat getal is stijgende (klik hier). Sommige bronnen menen echter dat het aantal recent is verdubbeld. Steeds meer probleemgevallen die eerst in klinieken verkeerden, lopen op straat rond of moeten van de regering zelfstandig wonen - terwijl ze dat niet kunnen. 

In 2018 pleegden 1829 personen zelfdoding in Nederland. Dat is 3 maal meer doden dan er in het verkeer vallen. In Turkije pleegden 3161 mensen zelfdoding alleen al met cyanide (klik hier). Dat is natuurlijk erg weinig met 71,5 miljoen inwoners (klik hier). Vast zijn er veel en veel meer, maar wordt dat niet statistisch bijgehouden.
Hoe komen Turken zo makkelijk aan cyanide? Chemicaliën zijn sowieso makkelijk verkrijgbaar, maar een andere vindplaats is bij de winning van zilver uit acanthiet (klik hier). Er zijn bij die mijnen vergiftigde cyanide poelen en meren ontstaan (klik hier)


Het mineraal wordt opgelost in cyanide: Ag2S + 4 NaCN 2 Na[Ag(CN)2] + Na2S

Zink toegevoegd, zilver komt vrij: Zn + 2 Na[Ag(CN)2] → Na2[Zn(CN)4] + 2 Ag 
 
Natriumtetracyanozinkaat vormt als afvalstof een bron van vrij cyanide vanwege de instabiliteit van het complex zout in de waterpoelen en meren waar het in de natuur wordt gedumpt - eventueel samen met zuur. Uit het complex wordt dan weer amfoteer zinkhydroxide (via water) gevormd met natriumcyanide.

In
Turkije is suïcide nog altijd een groot taboe, een schande en is die door de religie streng verboden - en indirect dus ook door de islamitische staat of dictatuur. De stijging in Turkije lijkt gerelateerd aan de duurder wordende economie, waardoor gewone mensen hun rekeningen niet meer kunnen betalen. Iets dergelijks dreigt ook in ons land.
De twee doden in Vlaardingen waren te wijten aan een explosief dat de man - die in het leger diende, tot ontploffing bracht nadat hij eerst zijn vrouw had vermoord (klik hier). Niet voor niets liepen er zoveel mensen van de KMar rond, de militaire politie. We horen er niets meer over en de media zwijgen als het graf. Psychiaters zijn bang voor zogenaamde 'copycat suicide' (klik hier). Geef de politie hun wapen en munitie niet meer mee naar huis.


De vuurwerkbranche voor consumentenvuurwerk is zelf ook schijnheilig en achterbaks. Wanneer zij menen dat bepaalde andere producten wel gevaarlijk zijn of onveilig, waarom verkopen ze dat vuurwerk dan? Hebben ze wel eens van maatschappelijke verantwoordelijkheid en zelfregulering gehoord? Op die manier gooien ze hun eigen glazen in en verpesten ze het voor de goedwillende consument. De handelaren zijn vaak voornamelijk in de lucratieve winst geïnteresseerd, niet voor de kwaliteit van de waar die ze veel te duur verkopen. Vuurwerk kan de helft goedkoper en dan verdienen ze er nog goed aan, dat bewijzen zaken als Aldi, Lidl, Kaufhaus en Baumarkt in Duitsland. In ons land heerst er een monopolie markt waar onderlinge verboden afspraken worden gemaakt, elkaar niet te beconcurreren en de prijzen kunstmatig hoog te houden. Waar is de NMa die dit verbiedt?


Waar het om gaat is dat de politie niet bij machte is wat te doen aan de import en het gebruik van het illegale vuurwerk. Bovendien blijken alcohol en drugsgebruik vaak de oorzaak van ongelukken met vuurwerk, maar ook in het verkeer. Daar liggen de echte problemen, en Nederland is berucht om het slappe beleid rondom drugs. Omdat de plaatselijke gemeenteverordeningen per buurt moeilijk zijn om een verbod te handhaven, moeten daarom alle brave burgers die  veilig consumentenvuurwerk afsteken het maar ontgelden? Omdat dronken automobilisten vaak ongelukken veroorzaken, ga je dan het autorijden voor iedereen verbieden?

Je zou zeggen: heeft de politie niets anders te doen dan zich met futiliteiten bezig te houden? Ga boeven vangen! De politie is liever lui dan moe. Straks krijgen we weer de rellen rondom sinterklaas en houdt de heldhaftige politie Friezen tegen op de Afsluitdijk. Met een gang naar de rechter natuurlijk, want de anti-pietenbeweging krijgt gelijk van de linkse rechter. Je zou toch verwachten dat de politie er voor zorgt dat een oud cultureel leuk kinderfeest ongestoord kan verlopen, maar in plaats daarvan wordt een handjevol ordeverstoorders uit de Bijlmer een hand boven het gekleurde hoofd gehouden. Zo krijgen de meeste burgers automatisch een hekel aan de politie.


De politiemensen zijn watjes geworden, een slap mannetje en een nog slapper week vrouwtje met een dikke incontinentie luier om haar reet in een autootje die beide niet opgewassen zijn de orde te handhaven, maar meestal binnen de kortste keren zijn getrouwd om hetzelfde soort sukkels met oordoppen op de wereld te brengen.
En ondertussen gaat de top bij de politie dure feestjes geven, laten ze zich omkopen door Autopon met de aankoop van bedrijfswagens, en zitten er criminele mollen binnen het politieapparaat die acties ondergraven en gegevens voor terroristen vergaren of ze van te voren waarschuwen (klik hier)


Laat de politie in de eerste plaats eens het eigen corrupte straatje schoonvegen (klik hier), en zich dan bezig houden met de echte criminaliteit, want met de helft van alle aangiftes in Nederland wordt niets gedaan en die gaan zo de prullenbak in. Bovendien lijdt de politie zelf al jarenlang aan ernstige interne problematiek die maar niet wordt opgelost (klik hier).
De politie durft alleen op te treden wanneer ze met z'n allen laf één man op zijn nek springen en een dodelijke nekklem of wurggreep uitoefenen. Ook is militair Marco Kroon kennelijk elke keer de pispaal, en de politie heeft het nu ook op hem gemunt, een kwalijke zaak (klik hier).


En dan is er de hoofdcommissaris die met elke nieuwjaarsreceptie en een glas champagne in de hand meedeelt dat de criminaliteit alweer is gedaald dankzij hun inspanningen.
De waarheid is echter net andersom, alleen mag de politiek en het publiek dat niet weten en worden de statistieken naar believen aangepast. Zoiets heet wetenschappelijke fraude. Nietsnutten zijn het, oplichters, bang om op te treden tegen echte gangsters, terwijl verwarde psychotische mensen worden doodgeschoten i.p.v. dat ze een behandeling krijgen bij de GGZ. 


Nee, dan gaan ze liever bang zitten zeuren over een rotje één keer per jaar en een verbod op zwarte piet. Wel eens in Italië of Spanje geweest met al dat vuurwerk het hele jaar door? Daar is Nederland het braafste jongetje van de klas bij. Mensen, houd eens op met dat slappe gezeik en ga aan het werk. Wanneer een politieman zijn baan te gevaarlijk vindt - moeilijk te geloven in de meeste gemeenten, en meent dat hij onderbetaald wordt, dan gaat hij of zij toch iets anders doen en in de gezondheidszorg werken, of in de bouw muurtjes metselen? Er zijn banen genoeg. Dat is beter voor de politie zelf en de maatschappij.

Klimaatpippi op de abortus glijbaan
Het doemdenken is voor de zoveelste keer weer helemaal terug van weggeweest, meldde Trouw onlangs (klik hier). Angst en paniek worden niet alleen via de sociale media verspreid door allerlei halve garen, maar de gewone media, de politiek en onze overheid doen daar ook gezellig een potje aan mee. De politie schreeuwt moord en brand, want ze worden in hun rust gestoord. 
Niet alleen terrorisme dreigt, maar mensheid rot weg en de aarde vergaat, de hemel komt naar beneden en ook geen rotjes meer of vleesrollade in december. Konijnenvoer en sandalen worden verplicht en op plastic gebruiken staat inmiddels de doodstraf.
Maar pak eens een wereldbol van 30 cm doorsnede en je zult Nederland niet terug kunnen vinden. Nederland is op de aardbol een muggenpoep van generlei betekenis qua klimaat en natuur. Wanneer heel Nederland zou worden geasfalteerd - inclusief dat rottige strand met dat akelige zand, maakt het nog geen biet uit. Niemand in de wereld elders zal het moeras missen.

Een van de meest irritante goede doelen 'reclames' is die van het WWF, die kinderen op verschillende plekken laat rondschreeuwen dat ze het niet langer pikken omdat de aarde anders vergaat. Wat een vreselijk gestoorde domme advertentie van het WWF. Het WWF is sowieso een organisatie die vroeger door wijlen Prins Bernhard werd geleid - die zelf in Afrika op groot wild jaagde met zij sjieke vriendenclub, en bovendien buitengewoon corrupt was en zich liet omkopen - met o.a. de Lockheed affaire.
Het zijn juist diezelfde kinderen die zoveel energie van de aarde opgebruiken en als er iemand afval zomaar op de grond pleurt en schijt heeft aan het milieu, dan zijn dat diezelfde onopgevoede kinderen wel. Volgens psychiater Buitelaar is een op de tien kinderen ernstig psychisch gestoord (klik hier). Hetgeen overeen zou kunnen komen dat wanneer ze volwassen zijn, 10 % van de bevolking antidepressiva slikken. Gevaarlijker wordt het wanneer ze financieel rijk en politiek machtig worden, iedereen kent de voorbeelden.


We hebben ouderen nog nooit troep van McDonald's op straat zien gooien, maar toevallig wel al die verwende stompzinnige verwende kinderen die dat soort ongezonde, ziekmakende smerige Amerikaanse fastfood vreten. Opvallend is het groot aantal puberende meisjes die schijt hebben aan de maatschappij, maar het zijn wel 'onze kinderen'. Twee heksen zijn Sylvana Simons en de Zweedse Greta Thunberg (klik hier). Beide zijn ook psychisch gestoord, en Greta durfde sprekend voor de VN met haar mismaakte hoofd - die te lang in een verlostang heeft gezeten tijdens de geboorte, de wereldleiders te beschuldigen 'dat zij haar van een gelukkige jeugd en toekomst hebben beroofd'. In de middeleeuwen waren beide heksen levend verbrand inclusief de familie.


Er waren verschillende media die zich afvroegen waarom de Zweedse (en ook de Surinaamse) zoveel weerzin en walging veroorzaken. Wel, dat is heel simpel. Wanneer je de hele dag door een mongool met een IQ van 70 met ADHD en nog wat enge ziektes wordt geconfronteerd, en ook nog een zwartgele hoornaar of paardenwesp om je hoofd zit te irriteren, dan krijg je neigingen door beide in de limonadesiroop te willen verzuipen. Dit moet wettelijk ook kunnen en niet onder moord of doodslag vallen, maar onder dringend verzoek tot euthanasie door uitzichtloos en ondraaglijk lijden.
 

Verkoop rotkinderen een rotschop, laat hun fietsbanden leeglopen, volg ze en prop alle afval die ze achterlaten van de hele buurt plus een paar hondendrollen in hun brievenbus. Want ook de ouders zullen asocialen zijn, dat kan niet anders. Rotkinderen verkankeren ook later de maatschappij, gaan in drugs handelen e.d. Smeer de weggegooide milkshakes uit over de ramen. Wat in de V.S. begint als ellende hebben we vaak hier 10 tot 20 jaar later ook, zoals het 'kutkind-syndroom' (klik). Ze zijn vaak al te groot om zonder dat het opvalt alsnog te aborteren of terug te stoppen in de baarmoeder.
In Amsterdam-Buitenveldert ontdekte de politie weer kut-kinderen, type grote messen (klik hier). Nu kun je bij de Blokker ook een groot slagersmes kopen, dus daar gaat het niet om. Maar consumentenvuurwerk moet kennelijk wel uitgebannen worden, en messen niet? Het probleem is ook niet het voorwerp waarmee ze rondzwaaien of bij zich hebben, maar het straattuig zelf dat moet worden opgepakt - ongeacht de leeftijd, en in een heropvoedingskamp moet, inclusief hun asociale ouders.



Het kabinet hoopt dat iedereen meedoet met het zogenaamde Klimaatakkoord. Maar dat doen wij niet. En waarom niet? Omdat geen enkele wetenschapper bij het overleg betrokken is geweest volgens dagblad Trouw (klik hier). En de allerbelangrijkste maatregel ontbreekt geheel, namelijk doe iets aan de overbevolking, domme van de potgerukte gereformeerde Mark Rutte en al die godsdienstwaanzinnige trawanten op de wereld, want daar ligt het allergrootste milieuprobleem, achterlijke klimaattafelaars en andere psychotische seibelaars! (klik hier). 

Waarom doet Rutte ons land in de uitverkoop en levert Rutte ons land uit aan de EU-regels, terwijl in andere landen men schijt heeft aan de EU. In Duitsland blijft men gewoon heel hard rijden op de snelweg, en in Polen schakelen ze van steenkool over op gas. Maar wij sluiten het gas af, er mag geen huis meer worden bijgebouwd en alle boeren moeten stoppen en hun koeien, varkens en kippen in de hakselaar doen. in Frankrijk stoten ze minder kwalijke gassen en dampen uit en dat komt omdat Frankrijk al tientallen jaren geleden heeft gekozen voor kernenergie. Maar bij ons werd deze afgeschaft juist door de linkse politiek. Is Rutte stapelgek geworden? De venerische ziektes zijn bij hem naar zijn weinige hersenmassa gestegen, hij speelde al piano midden in de nacht en maakte daarmee de hele buurt wakker, de asociaal. En al dat gereformeerde gelieg van Markutte, levert dat niet op den duur een vreselijk kwaadaardige hersentumor op? Rutte is een man van weinig principes, hij geeft zelfs drugsbazen met bloed aan hun handen een hand, zoals Bouterse (klik hier). Ja, dan geef je Adolf Hitler ook een hand wanneer hij nog zou leven, Rutte geeft iedereen een hand.

Wilders zei terecht in de Tweede Kamer op 14 november dat we geen stikstofprobleem hebben maar een Rutte-probleem. Er wordt ons een crisis aangepraat door politici, eigen schuld dikke bult (klik hier). Het is de zwalkende Rutte zonder kennis en zonder ruggengraat die een paar jaar geleden autorijders nog 130 km/u liet rijden, en nu moet heel Nederland naar 100 km/u of lager, zonder dat dit enige zoden aan de dijk zet. We worden geregeerd door linksliberaal mongolen die zich de wetten voor laten schrijven door andere linksgroen mongolen, totdat de hele maatschappij op slot zit. In het buitenland lachen ze ons uit, wat een zielepoten die Ollanders. In een berenvel weer de natuur de bomen in.
Niet zo gek dat de Britten weg willen uit het gekkenhuis van de EU, alleen maken ze er zelf een zooitje van door daar 3 jaar lang over te zeiken en te bakkeleien. Nederland moet weg uit de EU.

Op 29 juli 2019 werd aangekondigd dat op de wereld reeds is verbruikt wat de aarde in één jaar kan leveren (klik hier). Waar hebben we dat vaker gehoord? Dat betekent dus dat er 50 % teveel mensen op de aarde wonen, en dat dit aantal terug moet naar minder dan 3,8 miljard inwoners. 

Ja, al die brutale achterlijke rotkinderen die de boel zelf vervuilen en veel energie verspillen hadden geaborteerd moeten worden. Dat gaat met een staafmixer die in de baarmoeder wordt aangebracht en dan gehakt maakt van de foetus. Want ook de abortusarts wil natuurlijk niet zien dat er een klein levend mensje tevoorschijn komt, eer de boel in de vuilnisbak wordt gesmeten voor de aasvreters. Misschien kan de gehakte abortusprut wel in de vegahamburgers van McDonalds? 


Of iedereen moet met de helft genoegen nemen en de reserves op aarde moeten eerlijker worden verdeeld, hetgeen een onmogelijkheid is omdat de mens van nature een egoïstische diersoort is ondanks zijn vermogen op de langere termijn over de gevolgen na te kunnen denken. Anticonceptie, sterilisatie en abortus zijn dus de enige oplossingen, want de mens blijft een diersoort die kennelijk alleen zo te beteugelen is, en anders moet de evolutie dat doen door honger, rampen, oorlog of ziekte en plagen. Sommigen menen dat het probleem niet de overbevolking betreft, maar de schaarste aan middelen zoals voedsel en schoon water. Dat is natuurlijk economisch benaderde onzin van oorzaak en gevolg door elkaar halen.

Dagblad Trouw meldde dat Indonesië qua verbruik van de reserves op aarde het beter doet dan Nederland (klik hier). Maar Jakarta is wel een van de meest vervuil(en)de steden ter wereld, en de Indonesiërs steken elk jaar enorme hoeveelheden oerwoud in brand die zelfs op satellietbeelden zijn te zien (klik hier). Hoezo doet Indonesië het beter dan Nederland? Dat komt dan alleen omdat Indonesië zo groot is en veel kleine eilanden onbewoond zijn, en het leven van de arme bevolking nogal primitief is. En ongetwijfeld zijn de 150 vulkanen niet meegerekend in de vergelijking van Trouw (klik hier). Sommige uitbarstingen in Indonesië hebben in het verleden het klimaat op de gehele aarde veranderd. Appels met peren vergelijken.


Sinds 1950 heeft de wereldbevolking zich anno 2019 verdrievoudigd tot 7,6 miljard en daarvan leeft 80 % in Azië en Afrika - waarvan de laatste het snelst groeiende continent is dat zorgt voor de grootste emigratie richting Europa. De rijken worden rijker, de armen worden armer en er zijn steeds meer armen en minder rijken - maar die zijn wel schatrijk.
Minder mensen op de wereld betekent minder armoede, minder honger, minder ziekte, minder vervuiling, minder migratie, minder verkeer, minder asfalt, minder broeikasgassen, minder overlast van de buren (of vijandige stammen), minder oorlog, minder moord- en doodslag, minder criminaliteit, meer biodiversiteit, etc. (klik hier)
Volgens de VN neemt de honger toe door de droogte in de wereld (klik hier), maar alleen een halt toeroepen aan de bevolkingsexplosie helpt daartegen, niet het herverdelen van schaars goed. Nogmaals, meer mensen betekent meer honger en meer ziekte. Dat is geen toeval, dat is hoe de natuur en de evolutie werkt. Overbevolking van een soort decimeert zichzelf. Wie teveel van de schaarse grondstoffen van de aarde opeist, richt zichzelf te gronde. De ecologie zorgt voor een natuurlijke balans.


Een goed begin is in Nederland de kinderbijslag direct af te schaffen, want het is idioot een fokpremie uit te reiken ten koste van de belastingbetaler enerzijds en ten koste van de natuurlijke bronnen anderzijds. Er zijn al veel te veel mensen op de wereld die elkaar in de weg zitten in armoede en honger en ziekten verspreiden zoals in Midden-Amerika (klik hier)  en Azië (klik hier). Beloon mensen die geen kinderen nemen en die met minder genoegen nemen.  Geef vooral niet aan die zogenaamde goede doelen (NGO's) met zielige plaatjes en verhaaltjes in de media, want dat leidt tot meer overbevolking. Ziekte en de hongerdood zijn de evolutionaire opruimers van het teveel van een soort. De mensen die zichzelf opruimen door stommiteiten, of het nu jihadi zelfmoorterroristen zijn of zogenaamde bootvluchtelingen die zichzelf verzuipen, 'these are some of Darwin's more effective selection mechanisms to put them out of the gene pool' zoals de Amerikanen zeggen. De natuurlijke selectie overwinnen is als de dwaze held Don Quichot die tegen de windmolens vocht. De NGO's worden er schatrijk mee met hun gebedel - vooral voor zichzelf, maar het zet op termijn geen enkele zoden aan de dijk om de mens van de ondergang te redden. Weggegooid geld en sentimenteel gezeik, de wetten der natuur zijn niet te koop.

Exponentiële groei van de wereldbevolking (klik hier)
kan worden tegengegaan door evolutionaire beperkingen
als honger, oorlog, rampen, ziekte en plagen wanneer
anti-conceptie, sterilisatie en abortus niet werken
Ook het idee opgevat dat met al die rooms-katholieken, joden, streng gereformeerden, andere bijbelbelt orthodoxen en islamieten in de regering en de politiek er absoluut niet gepraat mag worden over geboortebeperking? Is dat godslastering?
Ook in andere landen mag dat kennelijk niet. Je moet dan maar op de koop toenemen dat van de tien kinderen er acht zullen sterven door honger en ziekte. Ook in Nederland moet men rekening houden dat mensen minder oud worden dan in het verleden het geval was (klik hier). De piek is waarschijnlijk bereikt, hetgeen ook consequenties heeft voor de pensioen-gerechtigde leeftijd. Doordat meer vrouwen hetzelfde werk doen als mannen, gaan ze ook eerder dood.


Wat is er zo belangrijk aan de menselijke soort dat het een groot gevaar mag vormen voor zichzelf, de omgeving en de ecologie op aarde (klik hier)? Het zal toch niet zo zijn dat elke zwaar gelovige in welke religie dan ook inclusief de gehele politieke linkse kerk een milieugevaar vormt voor de mensheid op aarde door ongebreidelde overbevolking? Zich te vermenigvuldigen en te verspreiden als een rattenplaag?
Werd de mens in de middeleeuwen slechts 40 jaar, tegenwoordig wordt de mens 85 jaar. Maar dat is een onnatuurlijke en waarschijnlijk ook onwenselijke ontwikkeling. De oude mens heeft veel verzorging nodig en de kosten van de gezondheidszorg rijzen de pan uit en worden onbetaalbaar, ook de de uitbetaling van de pensioenen. Dat een lagere leeftijd van de mens normaler en natuurlijker is en niet de 85 jaar, bewijst de onvruchtbaarheid van de vrouw, de menopauze of de overgang. Die is begrensd rond de 50 jaar, een tijd dat de vrouw haar natuurlijke functie verliest en allerlei gebreken gaat vertonen. 


Bij mannen is de overgangsleeftijd niet hormonaal bepaald, maar boven de 45 jaar hebben de meeste mannen de beste tijd gehad en gaat het daarna bergafwaarts. Ook hun biologische functie is voltooid. Een mens zou dus niet ouder moeten worden dan 50 jaar en het streven naar een onsterfelijkheid is egoïstische waanzin. Daarmee zouden een hoop maatschappelijke, sociale en milieuproblemen zijn opgelost. Vergelijk de toestand van een dier in de natuur en een dier in gevangenschap van de mens. Het dier wordt in gevangenschap twee keer zo oud als in de natuur, hetgeen betekent dat de mens zijn eigen leeftijd op een onnatuurlijke wijze heeft verdubbeld. Dit is tegen de regels van de natuur in, tegen de natuurwetten waar het recht van de sterkste geldt, 'the survival of the fittest'. De mens wordt door het onnatuurlijke streven op een langer leven ongezonder, en als soort zwakker ten opzichte van de natuurlijke vijanden - met name ziektes door micro-organismen, zwakte van hart en bloedvaten, als wel auto-imuunziektes en woekering of pathologische uitzaaiing - het ongeremd vermenigvuldigen van eigen lichaamscellen (kanker).

Al die orthodoxen hebben zich nooit wat aangetrokken van de evolutieleer omdat ze er gewoonweg niet in geloven of het domweg niet willen begrijpen. Daar ligt natuurlijk het grote probleem van de menselijke 'beschaving' - die maar een vernislaagje dun is, die een plaag vormt door gebrek aan kennis van de natuur en ontkenning van de wetenschap. Niet alleen ten koste van alle flora en fauna vermenigvuldigen ze zich als konijnen, maar vooral ten koste van het overleven van de eigen soort voor zover zich iemand daarvoor echt interesseert. De oplossing is niet te vinden in welk heilig boek dan ook, behalve in die ene uit 1859,
On the Origin of Species by Means of Natural Selection, or the Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life van Charles Darwin (klik hier). Overigens was Darwin van mening dat de Duitse Alexander von Humboldt de belangrijkste wetenschappelijke wereldreiziger was en hem als groot voorbeeld diende (klik hier).

Nederland heeft een slechte naam wanneer het echt op gevaar en oorlog uitdraait. Hopelijk breekt er ook geen oorlog uit, want met die mankenelis Ank Bijleveld en dat gebroken geweertje sla je echt een modderfiguur met die twee pantsertanks die we huren van de Duitsers. En was vroeger die Eimert van Middelkoop van de CU ook niet een dienstweigeraar als minister van Defensie? De V.S. voeren de druk op bij Nederland via hun ambassadeur die uit hetzelfde hout is gesneden als zijn president en nogal ongemanierd is als Amerikaan van Nederlandse komaf. Overigens hebben ze hier geen ongelijk, als het op militaire inzet aankomt presteert Nederland onvoldoende en laat liever een ander de kooltjes uit het vuur halen. In de middeleeuwen werd de koopvaardij beschermd door de admiraliteit, dat was hun taak. Waarvoor heb je een defensie?

Niet voor niets deed Nederland door lafheid niet mee in de 1e W.O. en verdiende liever aan alle strijdende partijen. Ons land stelde ook helemaal niets voor in de 2e W.O., behalve dan dat er een hoop verraders rondliepen - lees de boeken van Dr. L. de Jong. Zogenaamde verzetshelden hebben maar dan ook geen seconde bijgedragen aan de verkorting van de oorlog, eerder zijn door hun weinig doordachte domme acties talloze onschuldigen de dood ingejaagd. Iemand die wel heeft bijgedragen aan de verkorting van de oorlog is Alan Turing, de bekende Britse wiskundige (klik hier).

En in de oorlogen daarna was Nederland ook een schandvlek, zoals de politionele acties in 1947 en 1948 - die geen oorlog mochten heten in het Nederlands Indië van toen en waar hele dorpen uit wraak door Nederlandse soldaten werden platgebrand (klik hier). En natuurlijk in juli 1995 bij de val van Srebrenica waar onder de ogen van DutchBat 8000 mannen werden vermoord (klik hier). Even later stonden ze met prins Willem-Alexander en premier Wim Kok feest te vieren. 


De Hoge Raad verlaagde onlangs de Nederlandse verantwoordelijkheid voor slachtpartij in Srebrenica tot 10 % (klik hier). De slager die zijn eigen vlees keurt, had dat niet onafhankelijk gekund en heeft de raad langs elk lijk de meetlat gelegd?
We kunnen ons nog goed herinneren dat
Ybo Buruma werd benoemd tot de raad in 2012. Buruma had echter een kwalijk verleden omdat hij destijds in de krakers- en Rara-bende figureerde, in een tijd dat voorlopers van GroenLinks aanslagen pleegden op bedrijven en het ministerie van Justitie. Op 14 augustus 2008 trad zijn maat in het kwaad Wijnand Duyvendak af als lid van de tweede Kamer nadat hijzelf in zijn memoires toegegeven had zich te hebben gezondigd aan bedreigingen, inbraak en brandstichting in zijn tijd als milieuactivist en Rara-lid. De moordenaar van Pim Fortuijn kwam uit hetzelfde criminele activisten milieu en had al een moord op zijn geweten voordat de tweede moord plaatsvond.
Duyvendak keerde echter als een duvel uit een doosje terug als campagneleider van Jesse klaver. Wie met pek omgaat wordt ermee besmet. Onderwereld en bovenwereld zijn ook in de politiek met elkaar nauw verweven, niet alleen in de maatschappij (klik hier).


Witte Pieterman en vrouwelijke Sinterklaas met Saturnus mijter,
of Pipo de clown en Mammaloe (klik hier)?
Een ander schandvlek betreft de Nobelprijs voor de vrede draagster Aong San Suu Kyi die van genocide wordt beschuldigd en hier te lande was om te worden beklaagd bij het Internationale Hof (klik hier).  Ze blijkt een wolf in schaapskleren te zijn nu ze de macht heeft. Wordt er wel eens een Nobelprijs teruggeëist? Ze is niet dat zielige lachende vrouwtje van weleer, maar een gewetenloze heks met een grauwe rotkop die haar straf nog moet hebben nu ze de genocide van haar leger goedpraat. De eeuwige bloem in h'r haar blijkt van een brandnetel. De buurlanden hebben haar nu voor de rechter gedaagd. 

Voor ons een waarschuwing om vooral niet aan die belachelijke positieve discriminatie te doen en vrouwen voor te laten in functies waar nog geen 50/50 verhouding heerst met mannen. Hier gaat het niet om kwaliteit maar vaginale voorkeur. Bij de islamieten en de joden zijn vrouwen in de religie per definitie onrein en staan ze op de tweede of derde plaats. Ooit gehoord dat bij het lager onderwijs al die juffen op de brandstapel moeten omdat ze te dom zijn om goed les te geven en dat ze met minstens 50 % aan mannen moeten worden vervangen?

Dat het klimaat op aarde langzaam gemiddeld genomen warmer wordt is een feit, maar dat ligt niet aan de mens. Klimaatverandering is van alle tijden en vond al miljoenen jaren geleden plaats, en dat houdt niet op.
De aarde wordt sowieso intensiever verwarmd door de zon dan miljoenen jaren geleden, en dit proces gaat door totdat de aarde uiteindelijk in rotatie bijna stilstaat en verbrandt door de zon - die het leven geeft en uiteindelijk definitief ook ontneemt. Niets blijft zoals het is, dat is de wet van de levende en niet-levende abiotische natuur, waar ook in de gehele kosmos.


De zon dijt uit en de snelheid van de aardrotatie neemt af, want 400 miljoen jaar geleden had een jaar nog 420 dagen en 2 miljard jaar geleden waren dat er 850 dagen. Bij het ontstaan van de aarde was de uitstralende aardwarmte groter dan de opgenomen energie van de zon, maar sinds de afkoeling van de aarde is dat omgekeerd. En ook de maan verwijdert zich verder van de aarde, zodat er geen getijden in zee meer zullen zijn. Doordat de getijden wrijving veroorzaken, gaat de aarde steeds langzamer draaien.

Zaterdag 30 maart 2019 was het Earth Hour en gingen de lichten een uur uit om aandacht te vragen voor de klimaatverandering (klik hier). Een zinloze ondoordachte actie die ook nog gevaar oplevert voor alle energiecentrales, die een enorme piekbelasting te verwerken krijgen waar ze vaak niet op zijn berekend. De actie demonstreert het vreselijke onbenul van de linkse klimaatdrammers die het overgrote deel van de mensheid dwingend gaan opleggen wat goed en slecht voor ze is. Zelf is de gemiddelde klimaatemo bepaald niet hooggeschoold maar wel zeer onverdraagzaam en intolerant en lopen de anarchisten en andere mentale chaoten te protesteren en bedreigingen te uiten met gezichtsbedekkende kleding zoals pruiken, maskers en bivakmutsen. Stond daar niet een verbod op sinds de boerka en de nikaab (klik hier)? Trouwens, hulde voor de buschauffeur die het gesluierde schorem de bus uitgooide (klik hier). Eindelijk iemand die naar de wet handelt.

Vaak komen ze uit de kringen van GroenLinks, terwijl de leiders daarvan zich schijnheilig distantiëren maar wel alle verantwoordelijkheid dragen voor het opruiende en demoniserende karakter van de demonstraties. Onlangs werd Kamerlid Özdil op dictatoriale manier bij GroenLinks de partij uitgewerkt. Een vrijdenkende academicus die door een VMBO'er apparatchik aan de kant wordt gezet. Een ander verstandige GroenLinkser is professor David Smeulders, hoogleraar Energy Technology aan de TU van Eindhoven. Hij vindt dat we gasgebruik helemaal niet terug moeten draaien, want alle alternatieven zijn milieuvervuilender, duurder en kosten veel geld door subsidies. De elektriciteit die we steeds meer gebruiken, kan moeilijk uit wind- en zonne-energie voortgebracht worden, dat komt nog steeds uit kolen- en gascentrales. Nog niet eens te spreken over het gebruik van waterstofgas, dat gaat echt tot het jaar 2100 duren en dan moeten we voortmaken. Een land als Duitsland ligt voor op ons. Ook zullen we ons moeten bezinnen op een veilige vorm van toekomstige kernenergie. De landen die dat hebben zoals Frankrijk stoten veel minder afvalgassen uit.

Mocht van o.a. GroenLinks zwartepiet al niet meer wegens discriminatie, geen plastic tasjes, geen vuurwerk op veel plekken, niet wildplassen tijdens koningsdag (klik hier) of carnaval, geen ballonnen meer oplaten (latex is natuurrubber, maar latex condooms bij McDonald's mogen weer wel (klik hier)), nu mogen de paasvuren ook niet meer (klik hier) en volgens de laatste berichten hebben de zielige veganisten het al over dat een plakje kaas dodelijk is voor de planeet (klik hier). Een ander milieuprobleem is dat we met veel te veel idioten zitten die we kunnen missen als kiespijn, omdat ze niets in positieve zin bijdragen.

Het bedrijf Unilever haakt met hun margarine Becel in op de vega mode, door met een stomme reclame te beweren dat planten de toekomst hebben (klik hier). Hoezo, welke imbeciel heeft dan beweerd dat het overgrote deel van het dierenleven zonder plantenleven kan? Wanneer planten geen toekomst hebben, hebben dieren dat ook niet, grote onbenullen van Unilever. Eenzelfde domme bewering kwam jaren geleden in de reclame terecht, zoals 'bloemen houden van mensen'. Als er wel een ding zeker is, is dat bloemen helemaal niet van mensen houden omdat ze maar worden vetrapt in de natuur of in de bollenvelden door domme toeristen.
Maar sommige soorten bloemen hebben wel insecten nodig hebben voor de voortplanting. Eerder hebben bloemen een hekel aan mensen, want ze worden als slaven behandeld en verkocht, schuin afgesneden en op een vaas gezet om ze te laten verpieteren. Lang leve het gelul in de ruimte.


Overigens over de paasvuren gesproken, in Duitsland branden ze overal (klik hier), de brandweer heeft de omgeving gewoon nat gemaakt. Zo doen ze dat in Zuid-Europa ook al tientallen jaren bij vuur(werk), maar in achterlijk Nederland moet dat wiel nog worden uitgevonden. Een paar dagen warm weer in Nederland en het KNMI slaat gelijk op code rood.
Bij branden in een vuurwerkopslag of een vuurwerkfabriek dient men de grootste afstand te betrachten, ook de brandweer en politie, en alleen de omgeving te vrijwaren van de verspreiding van het vuur dat door het karakter van vuurwerk snel om zich heengrijpt. Het heeft ook geen zin om bij vuurwerk te blussen, vuurwerk blijft branden omdat het zichzelf van zuurstof voorziet - of in bredere zin een oxidator. Dat geldt voor 1.4G consumentenvuurwerk, maar zeker voor 1.3G professioneel groot vuurwerk waar niet geblust moet worden vanwege de gevaarzetting voor een massa-explosie. Er dient een afstand van 500 tot 1000 meter in acht te worden genomen, en dat geldt met name voor nieuwsgierig publiek.


De trieste emo klimaat clown
Eerst was het excuus de droogte, nu de fijnstof. De fijnstof blokkeert trouwens het zonlicht, waardoor de temperatuur daalt en dat de klimaatopwarming tegengaat. Of gaat het toch ook om de gezondheid? Maar we worden steeds ouder, dus zo'n vaart zal het niet lopen, en ouder worden kost de maatschappij handen vol met geld. We moeten zelfs langer blijven werken en worden gekort op de pensioenen. Dat wordt een armoedige oude dag. We worden er niet vrolijker op.
Nog wat feiten over gezondheid: in Europa krijgen 44 mensen per minuut een voedselvergiftiging en er gaan altijd een paar dood aan. Dit is vooral te wijten aan warm weer en gebrek aan hygiëne (klik hier).


In het droge Zuid-Europa steken ze elk jaar des te meer vuurwerk af, dat door de feesten van de katholieke heiligen onlosmakelijk met de cultuur is verbonden. Dit geldt voor Portugal, Spanje, Italië en bijvoorbeeld Griekenland (klik hier). En dan maar klagen in Nederland wanneer iemand te vroeg een klein rotje afsteekt, we zijn gewoon een buitengewoon zeikerig en intolerant volk geworden - onder leiding van GroenLinks en hun aanhangers van geitenwollensokkendragers.

 
De mens als biologische soort is door de eeuwen heen nogal een ramp gebleken, die een gevaar vormt voor zichzelf, andere levende organismen en het milieu (klik hier). Er zijn vooral grenzen aan de economische groei en die van de explosieve bevolkingsaanwas, de desastreuze overbevolking. Laten we voorop stellen dat de natuur hard is, en in politieke termen is de natuur rechts en niet links. Immers, wanneer de natuur zijn gang kan gaan overwint de sterkste. Dat is niet oneerlijk maar dat is waarop de evolutie werkt. Eerlijk of oneerlijk doen er niet toe, dat zijn menselijke termen van emotionele bemoeienis. De politieke overheid is betuttelend en dat moet niet zo zijn. De overheid mag wel zorgen voor rust en orde en dat mensen gelijk behandeld worden ongeacht achtergrond of afkomst, en gelijke kansen krijgen in de maatschappij die van nature ook het recht van de sterkste laat gelden. En dat de natuur met respect en kennis van zaken wordt behandeld en dieren niet als derde rangs wezens worden gezien, de onvolmaakte 'mens'.

De idiotie van de onbenullige mens die er in talrijke mate ook is, blijkt maar weer eens wanneer een foeilelijke kerk afbrandt door een stommiteit van dakdekkers. De Notre-Dame in Parijs is nog niet uitgebrand of er heeft zich al een schare veel te rijke zakkenvullers gemeld die bijna een miljard euro bij elkaar willen sprokkelen voor de wederopbouw - plus een reclame gevelsteen en een leuk plaatsje in de hemel, want normaal zouden ze in de hel branden, in het eeuwige vagevuur (klik hier). Eeuwige roem dus via de schijnheilige katholieke klingelbuidel voor L'oréal
, Dior, Moët, Mumm, Vuitton, Cardin, Laurent, etc. etc. Overigens, nog niets is werkelijk betaald en staat de zaak nog steeds op instorten.

Terwijl het klootjesvolk staat te applaudisseren bij zoveel achterlijke goedheid en hypocriete naastenliefde, kan het grootste deel van de gift bijna volledig worden afgetrokken van de te betalen belastingen. Dat is ook in Nederland zo (klik hier) dus de belastingbetaler betaalt de gift, hetgeen betekent dat het belastinggeld niet kan worden gebruikt voor betere maatschappelijke doeleinden. Een sigaar uit eigen doos, zou Monica Lowinsky zeggen. Gaat het om een gift van een miljard, dan komt dat bedrag op de begroting van de regering tekort, zo eenvoudig is dat.
 

En in het arme buitenland willen ze ook geven - en aftrekken van de belasting, wat een tragedie. De eerste priesters (Dark Fathers) zijn al gespot die hun al jaren leegstaande kerken - door o.a. de schandalen van pedofilie, een nieuw leven in willen blazen door ze ook in brand te steken (klik hier). De gekste complottheorie komt voorbij in het internettrollen netwerk. Het internet is wat dat betreft een voortwoekerend kankergezwel geworden.

Van klimaatmonnik naar klimaatpaus tot klimaatterrorist
Maar voor de echt belangrijke maatschappelijke en sociale problemen is er geen geld. President Makron heeft gezegd dat de kerk nog mooier wordt, ja, daar is niet veel voor nodig met dat sentimentele gezeur. Het lijkt wel of mensen meer van slag zijn dan tijdens terreurgeweld.
Wat wel nodig is dat als er geen gele hesjesrevolutie komt waar er weer echt koppen gaan rollen, er door de regering een kleptocratentaks wordt geheven. Die zou in Nederland volgens de CU naar de koninklijke huisjesmelker moeten worden vernoemd, de Bernhardtaks, zoals we dankzij hem ook zijn kleptocratencircuit in Zandvoort hebben - en het lawaai en de luchtvervuiling gesponsord wordt met belastinggeld ter goedkeuring van GroenLinks (klik hier). Het wordt volgens hen een 'duurzaam' evenement, het kan verkeren en moet toch niet gekker worden want dat gelooft toch geen mens? Hoe machinale vervuiling en overlast tientallen jaren weg was uit Zandvoort, biologisch evolutionair wordt goedgepraat anno 2019 dankzij een koninklijke oranje kleptomaan.
 

Toch is het milieu veel schoner geworden dan 100 jaar gelden toen de oceanen, rivieren, kanalen, sloten en meren massaal dienden als open riool. Nu de plastictroep in de oceanen nog, maar die is chemisch veel stabieler en inerter. Er zijn echter bemoedigende ontwikkelingen, de Stanford universiteit heeft meelwormen ontdekt als opruimers van polystyreen inclusief de giftige vlamvertragers (HBCD) daarin (klik hier).
De terugkeer van kikkers, salamanders en watervlooien is plasjes water is vaak een goed teken. 


Men heeft inmiddels ontdekt dat tal van bodemorganismen in staat zijn vervuilde grond te regenereren, en zelfs chemicaliën en aardolieproducten te verwijderen door hun metabolisme. Met name ontdekte men de bodemorganismen onder plaatsen waar oude benzinestations hadden gestaan, maar ook daar waar aardolie en bitumen op natuurlijke wijze uit de grond omhoog komen. Veel is nog onontdekt, en vergeet niet dat aardolie een natuurlijk afvalproduct is van miljoenen jaren oud afgestorven biologisch zeeleven.
Aardolie is voor de mens een nuttige grondstof afkomstig van oude gefossiliseerde organische mariene materialen zoals zoöplankton en algen die onder anaerobe omstandigheden is ontstaan, evenals aardgas. Aardolie is dus géén chemisch product, wel kunnen uit aardolie allerlei waardevolle chemische producten en grondstoffen waaronder brandstoffen worden gewonnen.

Toch beweren wetenschappers dat Nederland 40 jaar geleden op tal van terreinen voorop liep in Europa, op medisch gebied, met onderwijs, wetenschap, techniek, wetenschappelijk onderzoek etc. We noemen alleen al als voorbeeld het verdwenen wereldberoemde NatLab van Philips. Waarom hebben wij zulke centra van excellent wetenschappelijk onderzoek niet (meer)? Wij als land vormen in 2019 maar een magere middenmoot en de kindersterfte van pasgeborenen is nergens zo hoog als in Nederland. Dat is laatste is een slechte mentaliteitskwestie. En kinderen op school worden steeds slechter in lezen, schrijven en rekenen. Een beschamende ontwikkeling die vooral ook met de import van vreemdelingen te maken. Er komen jaarlijks 150.000 asielzoekers bij, een getal dat door wetenschappers alarmerend en onhoudbaar wordt genoemd (klik hier).


Aan de andere kant, natuurbescherming en milieuproblematiek kunnen beide goed samengaan op wetenschappelijk gebied. Wanneer men de bacterieculturen in het laboratorium vermeerdert en eventueel efficiënter maakt, kan men ze uitzetten in extra vervuilde grond. In dat licht is het niet zo bijzonder dat wetenschappers inmiddels bezig zijn de evolutie in een reageerbuis (klik hier) versneld te laten plaatsvinden door verbeterde eiwitten en enzymen. In 2018 werden drie chemici voor hun werk de Nobelprijs uitgereikt, de Nederlandse potentiële laureaat overleed helaas even daarvoor (klik hier)

De chemici brachten organismen, eiwitten en enzymen in verschillende concentraties van vervuiling of met bepaalde stoffen in contact, en isoleerden de ontstane veranderde 'mutante' eiwitverbindingen. Iets wat in de natuur evolutie wordt genoemd maar eigenlijk gewoon biochemie is. Evolutie berust op biochemie waar organismen de specifieke eigenschappen en kenmerken doorgeven aan de nakomelingen door het erfelijke DNA. Daarbij kunnen fouten ontstaan in het DNA - het genotype, zodat er afwijkingen optreden in de uiterlijke kenmerken - het fenotype. Wanneer die afwijkingen 'positief' zijn, treedt onder invloed van de biologische omgevingsfactoren selectie op onder de nakomelingen die aangepast zijn aan de nieuwe omgevingsfactoren.
Op moleculair niveau zijn dat aminozuren, eiwitten, enzymen en hormonen die veranderingen teweegbrengen.
Bij de metamorfose van de rups in de vlinder wordt nagenoeg het gehele organisme afgebroken door celdood (apoptose) tot een oersoep van eiwitten, enzymen en hormonen, waarna er door enkele stamcellen door differentiatie een heel nieuw dier wordt opgebouwd in slechts enkele dagen tijd. In een normaal lichaam zijn veel celdoders aanwezig zodat regeneratie kan ontstaan. Dit proces houdt op een gegeven moment op: ouderdom door ziekte, vergiftiging en oxidatieprocessen (radicaalvorming).
 

Onlangs werd een gevaarlijke ontwikkeling van de virus PRRS ontdekt op een Deense varkenboerderij (klik hier). Boosdoener is een recombinante stam die is ontstaan doordat twee vaccins tegelijkertijd in een varken aanwezig waren. Op dat moment is een hele nieuwe PRRS-stam ontstaan. Het bedrijf veranderde van vaccin op dat moment. Dit vaccin is door het bevoegde ministerie tot nadere orde van de markt gehaald in Denemarken. Het probleem met het diagnosticeren van PRRS is dat de analyses foutieve resultaten opleveren zodra maar een kleine mutatie heeft plaatsgevonden, en de hele stal daarmee reeds besmet is geraakt. De schade in Europa loopt in de miljarden euro's op jaarbasis.

Het kan ook positief uitvallen. Zo bleek enkele jaren geleden dat stoffen als chloraat en perchloraat geen permanente vervuiling veroorzaakten. Chloraat werd ooit als onkruidverdelger verboden omdat het niet zou worden afgebroken. Niet veel later ontdekte men dat er bacteriën zijn die beide stoffen op natuurlijke wijze afbreken (klik hier).
Maar dan moet je natuurlijk niet zo'n fout maken als een Belgische drogist, die in plaats van magnesiumsulfaat als laxeermiddel een zak met natriumchloraat meegaf aan een klant (klik hier).


Een bijzonder onderzoek werd onlangs gedaan naar gevaarlijke bacteriën op papiergeld (klik hier). Dat geld stinkt en vies is, dat wisten we al. Het onderzoek lijkt bijzonder, maar tien jaar geleden werd onderzoek gedaan naar sporen drugs op papiergeld: 90 % van het kleine bankpapier in de V.S. bevatten sporen cocaïne (klik hier), maar ook darmbacteriën werden gevonden op papiergeld evenals ziekmakende hepatitis virussen (klik hier). Dat brengt ons gelijk bij het onderwerp mensen opzettelijk te vergiftigen via bankbiljetten door geheime diensten.


Er zijn ontwikkelingslanden waar geld zo smerig is dat men het wast met zeep en schone biljetten teruggeeft voor een klein bedrag extra, maar ongetwijfeld levert dit slijtage op - of is onbekend of er valse biljetten tussen zitten. Men zou anti-bacterieel nano-zilver kunnen verwerken in het speciale nieuwe bankpapier,
dat naast houtcellulose vooral ook uit draden katoencellulose, vlasvezelcellulose en een steeds groter wordend aandeel aan kunststof polymeren bestaat, zoals het haast onverwoestbare nonwoven HDPE Tyvek vezel van DuPont (klik hier). De juiste samenstelling is vaak geheim, inclusief de drukinkttechnieken met gebruik van watermerken, fluorescerende vezels en hologrambeelden.

Muursteenkruit of Alyssum murale
Een van de recente ecologische ontdekkingen betreft de plant Alyssum murale of muursteen(schild)kruit, een zogenaamde hyperaccumulator (klik hier). Op vervuilde grond in Albanië bleek de plant nikkelvervuiling in sterke mate op de nemen en in de bladeren op te slaan, zogenaamde 'phytoremediation' (klik hier). Wanneer men de planten oogst en voorzichtig verbrandt en de as extraheert, blijft er veel nikkelmetaal over. Deze techniek werd op een gegeven moment niet alleen gebruikt om de grond te ontgiften, maar ook om gericht bepaalde metalen uit de bodem te halen. Deze techniek noemt men 'phytomining' of phytoextractie (klik hier), ook wel 'bioleaching' genoemd (klik hier).
Overigens, het biologische verschijnsel is niet nieuw en ook in Nederland allang bekend. Zo komt het zinkviooltje of
Viola calaminaria alleen maar voor in Zuid-Limburg en België op de met zink vervuilde grond, een oude storthoop van de vroegere mijnbouw die doorloopt naar Luik in België (klik hier). Het zinkviooltje wordt als zeer zeldzaam gezien en is wettelijk beschermd. Waar een vuilstortplaats al niet goed voor is.
Wanneer er op het droge land dergelijke ecologische systemen bestaan, moeten die toch ook in de oceanen bestaan? We weten nog erg weinig van het zelfreinigende vermogen van de aarde. We moeten alleen voorkomen dat de aarde sneller vervuild wordt dan het regenereringsvermogen. 


Men vraagt zich wel eens af waar het leven op aarde begint en ophoudt op hoogte en in diepte. Op tientallen kilometers hoogte in de ijzige kou bevinden zich nog micro-organismen, maar zelfs op een diepte van 7 kilometer. Daar heerst normaal een temperatuur van 150 graden C en minimaal een druk van 700 bar.
Er leeft 1,3 km diep zelfs nog een rondworm die de micro-organismen daar opeet. En ook 2,5 km onder de zeebedding bevindt zich nog leven. Het leven is onvoorstelbaar taai en bestand tegen grote druk en temperatuurverschillen. 

Geologen waren tijden geleden op zoek naar het oudste gesteente op aarde dat nog niet verdwenen was door platentektoniek en subductie, en dat bleek bijna vier miljard jaar oud te zijn. Maar wat is veel ouder dan het oudste gesteente op aarde en waar iedereen dagelijks gebruik van maakt en het leven uit is opgebouwd? Water! 

Het meeste water is ouder dan de leeftijd van de zon, 4,6 miljard jaar oud (klik hier). Denk daar eens aan wanneer je een bad neemt. Een deel van het water op aarde is ontstaan tijdens de vorming van de aarde (klik hier), maar een groot deel is ontstaan door ijs bevattende asteroïden die zijn ingeslagen in de loop van de tijd  (klik hier). Dit heeft de isotopen-waarde van het water op aarde beïnvloed, immers is een deel van de aarde zelf afkomstig en een deel van interstellaire oorsprong - dat een andere isotopen-verhouding heeft en ouder is dan de aarde. Echter, er bestaat water met een bepaalde isotopen-samenstelling die niet overeenkomt met een van deze twee bronnen, waar komt dat vandaan? De oorsprong daarvan is nog onderwerp van wetenschappelijk onderzoek. Een mogelijkheid is dat de derde bron is ontstaan toen water door de hoge temperatuur en druk in de samenstellende gassen is overgegaan, dus waterstof en 

zuurstof, en dat deze gassen later weer water hebben gevormd, bijvoorbeeld door bliksem.
 

Het oudste materiaal op aarde is echter afkomstig van buiten ons zonnenstelsel en is verborgen in een meteoriet (klik hier). Het is ongeveer 2,5 miljard jaar ouder dan onze aarde, oftewel 7 miljard jaar oud. De meteoriet werd reeds gevonden in 1969 in Australië, maar de datering kon pas later worden gedaan met nauwkeurige metingen. Het gaat om de Murchison meteoriet (klik hier).en de oudste deeltjes van 7 miljard jaar zijn klein als zandkorrels, bestaande uit hard siliciumcarbide die zijn ingekapseld in jonger materiaal door accretie in de astofysica (klik hier): het samentrekken van materie ten gevolge van de eigen gravitatiekracht, of samentrekken van materie ten gevolge van de elektrostatische ladingen van deeltjes of door een drukgolf. De meteoriet was destijds goed zichtbaar als vuurbal en bracht in totaal 100 kg materiaal mee naar de aarde, een deel viel zelfs door een dak van een huis. Het bijzondere is dat het ook organisch materiaal bevat waaronder 15 aminozuren. De Murchison meteoriet behoort tot het chondriet type van steenachtig samengeklonterd materiaal, in tegenstelling tot meteorieten van ijzer-nikkel of die met een tussenvorm.

Toen de aarde nog jong was en er rond 4 miljard jaar geleden primitief leven ontstond, was zuurstof eerder een giftig gas. Immers anaerobe bacteriën hadden het niet nodig, en de cyanobacteriën en algen produceerden het als afval - alleen een klein deel hadden ze nodig voor de nachtelijke celademhaling. Het zuurstof hoopte zich op en door het UV-licht van de zon ontstond er een zuurstof-radicaal die met zuurstofgas een beschermende ozon-laag vormde die het dodelijke UV-licht tegenhield. Daarna kon er behalve in zee ook primitief leven op het land zich ontwikkelen. Het zuurstofgehalte groeide naar 35 % en de levensvormen die van zuurstof leefden, werden steeds groter in omvang en massa. Branden, vulkanisme en het oxideren van de bodem mineralen hebben het zuurstofgehalte naar de huidige 21 % gebracht. Hoewel veel organismen tegenwoordig zuurstof voor het leven nodig hebben, blijft zuurstof een gif dat uiteindelijk het organisme door radicaalvorming zal verouderen en dodelijk ondermijnen. Naast de dieren, de planten, schimmels, virussen en eiwitten als prionen, bestaat er nog een aparte groep leven behorende tot de protisten, een eukaryoot organisme (klik hier).

In veel andere landen loopt men met de natuurbescherming en de milieuproblematiek 50 tot 150 jaar achter: wat gaan die aan het milieu en de bedreigde natuur doen? In Polen maar ook in vele andere landen stookt men nog steeds op bruin- en steenkool en in Polen breidt men zelfs uit. Die landen doen dus niet mee aan enig milieu- of klimaatakkoord. En dan spreken we niet eens over al die ontwikkelingslanden of landen met opkomende economieën. Vroeger was het Duitse Roergebied ontzettend smerig met zware industrie, maar in de loop van de jaren is alles zo goed als schoon. Hetzelfde geldt voor de omgeving van Londen in Engeland, hoewel in het westen van Engeland en ander achtergebleven gebieden nog steeds veel op kolen wordt gestookt. 

Er is volgens veel wetenschappers maar één oplossing voor een beter milieu en de duurzaamheidsproblematiek, en dat is minder consumeren. Maar omdat bijna niemand dat zal doen, zowel niet de armen (hebben toch al niets) als de rijken (zijn egoïsten die hun rijkdom willen uitbuiten), is de enigste oplossing wereldwijde geboortebeperking, desnoods verplicht. Echter, geen land zal dat verplichten. China heeft dat wel gedaan, maar sinds hun enorme economische groei bestaat die beperking niet meer. En welk land wil interen op de bevolkingsgroei, met als resultaat dat het land er internationaal steeds minder toe doet? Een methode om geen oorlog te hoeven voeren is om het eigen volk ongebreideld te laten uitdijen, ten koste van anderen, zoals destijds ook Adolf Hitler van plan was omdat hij kanonnenvoer nodig had en 'Lebensraum' voor zijn Arische volk in het Derde Rijk.


Aan de nieuwe Duitsers van na de 2e W.O. kunnen wij nog wel een voorbeeld nemen, wij met de vervuilende Corus/Tata, Chemours (DuPont), het Chemelot chemiepark (klik hier), Shell en Dow Chemical en nog een paar anderen hun bedrijventerreinen zoals het failliete fosforbedrijf Thermphos. Ook uitgestoten rookgassen worden meestal gefilterd en weggewassen in Nederland, maar het kan natuurlijk altijd beter. Overigens liggen er nog steeds gevaarlijke oude chemische dumpterreinen in Nederland, waar ook de overheid geen raad mee weet. In het verleden hebben afvalverwerkingsbedrijven met goedkeuring van de overheid het milieu zwaar kunnen vervuilen. Men komt er pas achter wanneer er een nieuwe woonwijk wordt gepland en mensen ziekteklachten krijgen als blijkt dat ze op een oude vuilnisbelt leven. Chemiebedrijven en aanverwante instellingen (maar waarschijnlijk ook onderzoekslaboratoria) schenden massaal de veiligheidsregels (klik hier). Er gaan jaarlijks zes maal meer werknemers dood bij de deze bedrijven dan in het verkeer als slachtoffers vallen (klik hier).

Jarenlang is ons in Nederland wijsgemaakt dat het oppervlaktewater en het drinkwater beide van goede kwaliteit zijn, maar dat schijnt dus niet zo. Het eigenaardige eraan is dat de overheid hier niet op wees - en kennelijk ook niet regelmatig controleert, maar dat het initiatief moest komen van bezorgde burgers die het water lieten testen in een onafhankelijk laboratorium. Milieucriminaliteit in Nederland bestaat al zeker 50 jaar, met name in en rondom de havens van Rotterdam, Amsterdam en Delfzijl door zogenaamde afvalverwerkingsbedrijven onder toezicht van bewindslieden van met name de VVD zoals Neelie Smit kroes en Ivo Opstelten, maar ook Jan Pronk van de PvdA (klik hier). Opstelten wist als burgemeester van Delfzijl chemische bedrijven aan te trekken dankzij zijn aanbod om zonder problemen of extra kosten afvalstoffen te lozen op de Waddenzee.
Aan afvalstoffen worden miljarden verdiend, maar plotseling hoopt de afval zich op en krijgen we Italiaanse maffia toestanden (klik hier).


Maar ook in het buitenland komen contaminaties voor van oppervlaktewater en drinkwater door milieucriminelen (klik hier)  (klik hier) (klik hier). Een van de grootste Amerikaanse schandalen betreft de stad Flint, waar het drinkwater eerst werd betrokken uit een schoon gletsjer meer. Maar er werd een private waterleiding aangelegd dat vergiftigd rivierwater gebruikte, dat niet alleen mensen ziek maakte, maar het water was ook nog duur in aanschaf (klik hier). Privatisering van belangrijke gemeenschapsvoorzieningen neemt gevaarlijke vormen aan, vooral wanneer er geen concurrentie is. In Nederland heeft het RIVM al jaren geleden dankzij gevoelige analyseapparatuur geconstateerd dat veel medicijnen en andere ongewenste stoffen ons drinkwater vergiftigen (klik hier).


Ook het zwembadwater is curieus genoeg van dubieuze kwaliteit in Nederland (klik hier), daar moest een student aan te pas komen die wilde promoveren op een eenvoudig onderzoek. Het is wachten op ernstige infecties, want in een gesloten systeem met veel mensen die het niet zo nauw nemen met de hygiëne - met kleding zwemmen en niet douchen of eerst naar het toilet gaan, is het vragen om problemen. 


In België zijn mensen besmet met de legionella bacterie door industriële uitstoot van besmet koelwater (klik hier). Inmiddels is de bron gelokaliseerd, maar vreemd genoeg mag van de rechter de bron nog niet worden bekendgemaakt. Dat kan natuurlijk nieuwe besmettingen opleveren die op conto komen van meneer de rechter. Vreemd is dat men al jarenlang weet dat industriële koelwaterinstallaties een gevaarlijke bron van ziekteverspreiding kunnen zijn (klik hier), maar dan moet je dat wel regelmatig controleren en niet de slager zijn eigen vlees laten keuren. Stilstaand water in waterleidingen vormt ook een gevaar, laat altijd het water even stromen voordat het wordt gebruikt (klik hier). Kraanwater is beperkt houdbaar, dat blijkt ook uit studentencontainer woningen waar legionella voortdurend aanwezig is (klik hier).
Ook de luchtkwaliteit is de woonhuizen is vaak van slechtere kwaliteit dan die van de buitenlucht. Dat ligt vaak aan ziekmakende microben, schimmelsporen, koolmonoxide, formaldehyde en fijnstof afkomstig van open haard, allesbranders, kaarsen, wierook, e.d. naast het natuurlijke radioactieve radongas uit de aardbodem (klik hier).

Een ander eigenaardig geval betreft een lading zand dat mogelijk is vervuild (klik hier). De gemeente Barneveld wordt door de rechter in het ongelijk gesteld, omdat ze niet hebben hard kunnen maken óf en waarmee het zand was vervuild. Typisch onkunde van een rechter: je kunt pas analyseren en kwantificeren wanneer je weet om welke stoffen het gaat, anders is het zoeken naar een naald in een hooiberg.


De evolutionaire ontwikkeling van de mens en zijn toekomst
Klimaatopwarming door alleen de mens en voornamelijk vanwege kooldioxideproductie door verbranding van fossiele brandstoffen - naast die van uitademing/respiratie, is wetenschappelijk niet te bewijzen, omdat er vele tientallen variabele factoren van belang zijn en die voor de objectief wetenschappelijke onderzoeksmethode uitgesloten dienen te worden. 

Kooldioxide vormt bovendien een onontbeerlijke voedingsbron voor de flora - en die weer voedsel oplevert voor de fauna, dus zonder kooldioxide gaat alles dood.

Het bewijs leveren dat klimaatopwarming 'door de mens' komt is dus per definitie een onmogelijke opgave, en het zegt ook niets over welke mensen met welke levenswijze de grenzen overschrijden. Want met de aanduiding van 'de mens' - en dus dat ieder mens daaraan even schuldig zou zijn of evenveel zou bijdragen, is ook onzin. Het meest rechtvaardige is dat per mens en per bedrijf te beoordelen. De vervuiler betaalt. Bovendien is 90 % van alle oorspronkelijke kooldioxide gas door de miljoenen jaren heen als dikke lagen kalksteen en krijt (calciumcarbonaat) op de aardkorst neergeslagen en opgestuwd (klik hier), en daar heeft de mens met zijn briljant verstand geen milligram aan bijgedragen omdat in die tijd de mens evolutionair nog niet bestond. 


De kringloop van de fotosynthese en de ademhaling van de cel
Dat een gemiddelde kooldioxide molecuul eenmaal in de atmosfeer door verbranding weer zal bijdragen aan de vorming van glucose via de fotosynthese van de plant - de koolstof kringloop - waartoe ook een klein aandeel methaan behoort, of door de carbonaat-silicaat kringloop terecht zal komen in de zee - inclusief de verbranding van fossiele brandstoffen, duurt op zijn vroegst enkele duizenden jaren en eerder een miljoen jaar. Elk organisme, dus elke plant of dier, maar ook elke sediment, bevat een deel van een vroeger gestorven plant of dier, een vorm van reïncarnatie of recycling, net als dat alle materie uit miljarden oud sterrenstof bestaat. Het kooldioxide gas dat als carbonaat sediment is neergeslagen in de oceanen, komt door de platentektoniek in de subductiezone en wordt in het vloeibare magma naar beneden gedrukt. Bij vulkanische uitbarstingen wordt uit dit carbonaat door de hitte weer kooldioxide vrijgemaakt. Naarmate ook het binnenste van de aarde afkoelt en zijn vloeibaarheid verliest, zal ook geen kooldioxide uit de aardbodem meer vrijkomen.

Het is misschien een aardig idee dat dit op deze planeet o.a. van een mooie boom zou kunnen zijn of zelfs van een dinosaurus, maar dat zouden net zo goed over een tijdje wat moleculen van Adolf Hitler kunnen zijn die met zonlicht omgezet worden in een molecuul glucose. Een mens bestaat uit 3 duizend miljard cellen (klik hier) en elke cel bestaat weer uit 100 biljoen moleculen en het metabolisme hangt sterk af van de persoon en de verrichtte inspanningen. Er zijn 109 triljard triljard lucht moleculen rond de aarde, en daarvan is 21 % zuurstof. Aan water is er 1,4 miljard km3. Ondanks de immense grote getallen vindt op den duur er weer uitwisseling plaats met iets of iemand, dat is onontkoombaar in de kringloop van alle materie.

Krijtrotsen, Dover, Engeland, chemisch gebonden kooldioxide
Kooldioxide gas is dus geen gif, het is onmisbaar voedsel voor de planten die daar met water glucose van maken. De dieren maken daar weer beschermende schelpjes of skeletten van (klik hier).
Van de glucose, het zetmeel en de cellulose dat de planten maken, leven de dieren, schimmels en microben. Dieren en dus ook de mens hebben calciumcarbonaat nodig voor het stevige en beschermende endo- of exoskelet, tanden, de pantsers, koralen maar ook voor de eencellige algen zoals de coccolithophoren. Deze organismen spelen een belangrijke rol bij het wegvangen en opslaan van kooldioxide op aarde (klik hier). Naar schatting bestaat de aardkorst uit 7000 triljoen kg kalk sediment dat daar in de miljoenen jaren is gevormd door plantaardig en dierlijk kalk. 


In Nederland vindt men kalk of krijtformaties in de Zuid-Limburgse grotten waar ook de eerste archeologische vuursteenmijnbouw werd verricht zo'n 6000 jaar geleden (klik hier). Er zijn ook bacteriën die calciumcarbonaat neerslaan via de hydrolyse van ureum (klik hier). Men probeert hier gebruik van te maken in de betonindustrie, waardoor scheuren als gevolg van betonrot worden gevuld met calciumcarbonaat voordat er onherstelbare schade ontstaat (klik hier). Beton is echter behoorlijk alkalisch zolang het niet is uitgehard, dus dienen de organismen daar bestand tegen te zijn. Een oplossing daarvoor meent men gevonden te hebben in het toevoegen van dergelijke organismen in hun sporenvorm. Een spore is een slapende cel die zich met een dikke beschermende celwand heeft omringd die taai en waterdicht is waardoor de cel kan wachten op gunstige milieuomstandigheden.

Coccolithophoren kalkplaatjes (klik hier)
Vergelijkbaar zijn de diatomeeën (klik hier), eencellige algen die hun kunstzinnig gevormd extern skelet maken van siliciumdioxide en daarvoor 6,7 miljard ton elementair silicium (als hydroxide) per jaar opnemen uit de oceanen, meren en rivieren. De stam bevat wel 10.000 soorten en hebben gedurende de miljoenen jaren lagen sediment afgezet van soms wel 800 meter dik. Men schat dat diatomeeën voor zeker 20 % bijdragen aan de atmosferische zuurstofvorming, hoewel er een paar soorten heterotroof zijn. Vanuit het opgeloste orthosiliciumzuur vormen diatomeeën siliciumdioxide (klik hier) en dragen zo bij aan de biochemische siliciumcyclus (klik hier) of nog belangrijker aan de carbonaat-silicaat-cyclus (klik hier)

Het levenloze diatomeeën sediment dat chemisch gezien met holle fraai gevormde zuivere zandkorrels kan worden vergeleken - als ware het gekristalliseerde sneeuwvlokken, wordt ook wel kiezelgoer, infusoriënaarde of diatomiet genoemd. Een materiaal dat Alfred Nobel gebruikte om het vloeibare explosieve nitroglycerine in op te zuigen zodat het een min of meer vaste vorm kreeg dat makkelijker was te hanteren. Hij noemde het verpakt in rollen bruin papier dynamiet. (Erg stabiel was de combinatie niet, die werd later verbeterd door NG te gelatineren met cellulosenitraat. Maar ook hieruit verdampt NG op den duur.)


Een deel van de droge Afrikaanse Sahara zou uit kiezelgoer bestaan dat aan de oppervlakte is verschenen. Volgens klimatologen en archeologen duurt het ongeveer 16.000 jaar voordat de Sahara woestijn weer groen wordt (klik hier). Dit volgens een regelmatig patroon van wisseling van klimaten, zoals 11.000 tot 9000 jaar geleden Egypte ook een oase was van vruchtbare grond in de tijd van de Farao's.


Zonder kooldioxide gaat dus alles dood, want bij de aanmaak van glucose in de fotosynthese wordt het benodigde water door de energie van het bladgroen gesplitst in waterstof en zuurstof. Zuurstof wordt vrijgegeven aan de atmosfeer zodat iedereen kan ademen. De glucose, zetmeel of cellulose kunnen weer in dierlijk organisme langzaam verbranden met zuurstof tot kooldioxide en water. Zo is de kringloop weer rond.
Bij de gewone fotosynthese heeft men het over
95% van de plantaardige biomassa die bestaat uit zogenaamde C3-planten. Daarnaast bestaat er nog de C4-plant en CAM-plant fotosynthese die iets anders verlopen. 

In de chemische vergelijking komen de ingekleurde atomen in de moleculen voor de reactie terug in de moleculen na de reactie, dus zuurstof wordt vrijgemaakt door de plant via de fotosynthese uit het opgenomen water. Zowel in het NOS nieuws als dat van RTL maakte men de middelbare school fout dat de planten van kooldioxide zuurstof maken. Nee, planten maken van het opgenomen water zuurstof. Van kooldioxide maken ze glucose - of aaneengeregen tot zetmeel of cellulose, dat dienst doet als brandstof voor de meeste soorten leven op aarde.

12 H2O + 6 CO2 C6H12O6 + 6 H2O + 6 O2
water+  kooldioxide  glucose +  water +  zuurstof

Kooldioxide is dus geen gif die we kwijt moeten, integendeel, het is voedsel, en zorgt mede voor een temperatuur balans in het nodige broeikaseffect zodat het op aarde niet te koud wordt. Maar je kunt het ook omdraaien zoals Paracelsus (1493-1541) deed: "Alle Dinge sind Gift und nichts ist ohne Gift, allein die Dosis macht, dass ein Ding kein Gift ist." Zo is water ook gevaarlijk wanneer je meer dan 6 liter in één keer drinkt, of 300 gram keukenzout inslikt, of puur zuurstof inademt (klik hier) voor langere tijd, terwijl je alle drie stoffen beslist nodig hebt om te overleven. Het gaat dus om de dosering, de hoeveelheid per tijdseenheid, in balans of evenwicht.

Zo heeft men gemeten dat in slecht geventileerde klaslokalen (klik hier), kindercentra en sporthallen de concentratie kooldioxide gas door menselijke uitademing 5 tot 10 keer hoger kan zijn dan die in de buitenlucht (0,04 %) en dat dit slecht is voor de concentratie en kan zelfs duizeligheid en verwardheid opleveren. De hoeveelheid waterdamp neemt ook met procenten toe waardoor het benauwd wordt. De hoeveelheid zuurstof neemt af tot beneden de 21 % en het prestatievermogen neemt duidelijk af bij 19 % zuurstof. Is het vaak al moeilijk de aandacht bij de les te houden, op zo'n manier wordt het haast onmogelijk in een verstikkende atmosfeer.


Kennelijk interesseert de overheid zich daar veel minder voor, want een tijdje geleden hebben leden van een brandweerkorps het idee opgevat dat eens te controleren met geijkte apparatuur. Maar daar is weinig mee gebeurd van overheidswege. Een slechte zaak, daar goede ventilatie ten goede komt aan de leerprestaties. Er zou in openbare ruimten en klaslokalen apparatuur moeten komen die de kooldioxide meet. Waarom zou je je wel zorgen maken om de buitenlucht en niet om de binnenlucht die vaak veel ongezonder is (klik hier)


In veel ruimtes zijn er koolmonoxide meters en brandmelders, daar kan nog wel een belangrijke meter bij. Het koolmonoxide gehalte is vaak te hoog (klik hier).
De kooldioxide meters zijn echter veel duurder en moeten gekalibreerd zijn, anders geven ze verkeerde meetresultaten door (klik hier), of raadpleeg anders de gemeentelijke brandweer bij de aanschaf van deugdelijke meetapparatuur.
Een en ander aan slechte kwaliteit lucht geldt ook voor de lichamelijke prestatie van (top)sporters en dat betreft  veel verontreinigende stoffen (klik hier) in de lucht.
De MAC-waarde voor kooldioxide op een 8-urige werkdag bedraagt 0,1 %, en bij 7 % tot 9 % in de lucht treed binnen 5 minuten tot 1 uur de dood in (klik hier) - afhankelijk van de snelheid van ademhaling, die automatisch zal toenemen bij zuurstofgebrek. 


Overigens, koolmonoxide gas is wel snel in geringe hoeveelheden giftig (klik hier), dat ligt aan de grotere binding aan het hemoglobine in het bloed. Die giftigheid wordt vaak per ongeluk ontdekt of soms juist expres toegepast voor suïcide. Vaker is er sprake van gebrek aan zuurstof en een verhoogd kooldioxide gehalte, hetgeen ongeveer dezelfde verschijnselen veroorzaakt.
Koolmonoxide is ook een biochemische signaalstof (neurotransmitter) en in dichtheid iets lichter dan lucht. Koolmonoxide wordt op natuurlijke wijze door het lichaam geproduceerd als een bijproduct van de omzetting van protoporfyrine in bilirubine. Deze koolmonoxide combineert ook met hemoglobine om carboxyhemoglobine te vormen, maar niet op toxisch niveau.
In een Duitse seksclub was er een koolmonoxide alarm, maar met 300 mensen in een slecht geventileerde ruimte leidt dat sneller tot teveel kooldioxide en zuurstofgebrek (klik hier). Het prestatievermogen bleek dusdanig gedaald, dat er geen seks werd bedreven.


Toen stadsgas of lichtgas nog bestond - vergast steenkool dat kwam uit de plaatselijke gasfabriek (klik hier), bevatte dit gasmengsel ongeveer 10 % koolmonoxide en werd dat regelmatig gebruikt voor zelfdoding - vooral via de oven in de keuken. De auto benzinemotor uren laten draaien in de afgesloten garage werkte ook (klik hier) - maar dan wel zonder moderne katalysator op de uitlaat. Een ander alternatief was een goedkope petroleumkachel als de Foetsie, maar die moet dan niet beveiligd zijn tegen CO gasvorming - anders gaat de vlam automatisch uit. Bedenk ook dat de ruimte warm wordt, dus een dag dat het koud is voorziet in de behoefte om extra te verwarmen met gas, petroleum of kool, de fossiele brandstoffen. 

Het zijn niet alleen onbekende mensen die zelfdoding plegen, bekende of beroemde personen zijn er genoeg en de lijst is lang niet compleet
, waarschijnlijk is het slechts een topje van de ijsberg (klik hier). Niet altijd kan zelfdoding worden bewezen of andersom, terwijl euthanasie bij bekende personen als de schrijver Hugo Claus niet worden vermeld (klik hier). Juist bij Hugo Claus als katholieke Belg laaide het euthanasiedebat destijds hoog op (klik hier). Interessant genoeg wilde Claus zijn eigen dementie niet meemaken, een debat dat nog steeds leeft in België en Nederland: mag een wilsonbekwame demente ondanks zijn of haar euthanasieverklaring toch worden geëuthanaseerd? Niet veel artsen zijn daartoe bereid, zeker omdat de wetgeving daarover onduidelijk is. Wanneer iemand te lang wacht en dement raakt, is er geen sprake meer van wilsbekwaamheid.
Begin oktober werd bekend dat ex-minister Ella Vogelaar zelfdoding had gepleegd na een periode van depressiviteit (klik hier). Vroeger werden dat soort omstandigheden verzwegen.
Overigens, de organisatoren van het Depressi-gala steken subsidie in eigen zakken, om er depressief van te worden (klik hier). Waar hebben we dat toch meer gehoord, dat organisatoren van goede doelen het geld voornamelijk in eigen zak steken. Ze doen het bijna allemaal, er blijft veel aan de strijkstok hangen.


Er werd in 1996 een boek uitgegeven, The Peaceful Pill Handbook (klik hier), kennelijk was de tijd er rijp voor, voor verandering in verband met de grotere vrijheid van de mens en de individualisering in de V.S. en West Europese landen. Het zware juk van eeuwenlang christendom en kerkelijke bemoeizucht was al afgeworpen sinds de jaren '60 en '70 en het werd niet als een grote zonde of een weg naar de hel gezien om suïcide te plegen. Er was zelfs geen taboe meer om erover te praten, iets dat juist vaak voorkómt dat men zover komt. Sterker nog, de term euthanasie die tijdens de 2e W.O. besmet was geraakt door de misdaden van de nazi's, maakte een comeback in een neutrale setting. Vaak spreekt men niet over euthanasie maar over pijnbestrijding en palliatieve sedatie die vaak met een overdosis gepaard gaan. 

Er werd in de politiek serieus nagedacht over legale wetgeving die in kracht trad in de periode 2001/2002. Er zijn echter strenge eisen aan gebonden, mogelijk te strenge i.v.m. dementerenden en jonge kinderen in uitzichtloze situaties (klik hier). Er wordt geëist dat de aanvrager tot op de dag van de euthanasie handelingsbekwaam is en goed van geest. Dat is in geval van ernstige ziekte van kleine kinderen en geestelijke aftakeling van ouderen teveel gevraagd. 

Het programma Zembla kwam op 16 oktober met een bericht dat een jong meisje van 19 jaar met anorexia en dat suïcidaal is (klik hier), al anderhalf jaar op bed ligt vastgebonden in een psychiatrische GGZ kliniek - en zij is zeker niet de enige. Is dit een menswaardige manier van leven met moeilijke hopeloze gevallen? Er zijn 5600 anorexia patiënten in Nederland waarvan er 5 tot 10 % per jaar overlijdt, dat wil zeggen door uithongering of suïcidale dood en de politiek en artsen hebben er geen enkele grip op. Maar uithongering is een vorm van zelfdoding, of daar nu een psychisch lijden aan ten grondslag ligt of niet. Dwangmatig een infuus aanleggen is natuurlijk niet de oplossing, en een voedingssonde leidt vaak tot braken - hetgeen de slokdarm beschadigd.
 

Waarom komt zo'n crepeergeval niet in aanmerking voor euthanasie wanneer er duidelijk sprake is van uitzichtloos en ondraaglijk lijden? Wanneer zo iemand geholpen wordt aan een vredige en pijnloze dood, wordt degene die geholpen heeft juridisch vervolgd vanwege hulp bij zelfdoding.
Dagblad De Trouw publiceerde onlangs een klein onderzoek van het CBS dat de helft van de Nederlanders euthanasie ook mogelijk wil maken voor wie het leven beu is (klik hier), oftewel er is steun voor een breder begrip van het 'voltooid leven' (klik hier). Voltooid is een nogal persoonlijk begrip dat vraagt om kennis, inlevings- en bevattingsvermogen in het leven van een ander, en vooral barmhartigheid, mededogen met mensen die het heel erg moeilijk hebben. Levensmoeheid is een begrip waarmee zelfs Google het zo moeilijk heeft en niet komt met een definitie, maar verwijst naar euthanasie en zelfmoord.
Overigens wordt de zoekmachine van Google steeds slechter, verandert halverwege de zoeksessie ook de ingetypte zoektermen en gaat zo zijn eigen gang. Zelfs het gebruik van aanhalingstekens verandert daar helemaal niets aan. Of dat nu automatisme is via een wiskundig algoritme of een aantal bemoeizuchtige medewerkers, Google zelf wordt dommer en slechter.


Er is een enorme hoeveelheid algemene informatie beschikbaar op het internet dat redelijk op wetenschap is gebaseerd via bijvoorbeeld de zoekmachine Google Scholar - naast de enorme hoeveelheid bullshit op andere sites, het meeste via bronnen in Zwitserland waar euthanasie gelegaliseerd is. Het is geen instructie, het is slechts gedetailleerde informatie die heel erg betrouwbaar is. Zo zijn op tal van websites syntheses van stoffen te vinden die behulpzaam zouden kunnen zijn om beter algemeen geïnformeerd te raken. Het betreft ook hier op deze website geen instructie, maar fysische, chemische en fysiologische informatie. Bij alle informatie is de bron vermeld, waar nog meer diepgaande informatie is te lezen over het desbetreffende onderwerp.


In Zwitserland is een instituut Dignitas gevestigd voor euthanasie onder leiding van artsen en verpleegkundigen en waar veel buitenlanders ook gebruik van maken wanneer ze hun leven voltooid vinden, of ondragelijk lijden en niet gehoord worden in hun eigen land (klik hier). De kosten zijn echter niet gering, de Zwitserse schoorsteen moet ook roken lijkt het, en non-profit zegt niet zoveel wanneer de directieleden een hoog inkomen hebben. Die hoge kosten zijn nergens voor nodig, zo zouden mensen die het niet kunnen betalen niet in aanmerking kunnen komen. Een volledig verzorgde dood met crematie kost minimaal 10.000 euro. De euthanasie alleen kost 5000 euro, dat is kassa vergeleken met de werkelijke kosten. Crematie kost in Nederland ongeveer 800 euro en de Nembutal is vrij goedkoop via het legale circuit. Dus zou dat niet meer dan 1000 euro hoeven te kosten inclusief begeleiding.

Men gaat er kennelijk van uit dat als het maar duur genoeg is, mensen er minimaal gebruik van zullen maken en ervan zullen afzien. Het gebouw van Dignitas is geen luxe, het is een gewoon huis met twee ruime kamers op een industrieterrein. Ook de liberale Zwitsers willen zoiets liever niet in hun achtertuin in een woonwijk. In tegenstelling tot in Nederland of België, moet de cliënt in Zwitserland zelf de dodelijke handelingen verrichten door Nembutal te slikken, voorafgaand aan een anti-braakmiddel. De arts biedt dus slechts assistentie, hulp bij zeldoding, hetgeen sinds kort ook is goedgekeurd in Duitsland door het Federale gerechtshof in Karlsruhe (klik hier). In Nederland en België doet de arts dat meestal per infuus, dus is het hier de arts die de dodelijke handeling verricht.
Dat neemt niet weg dat de bekende Britse schrijver Terry Pratchett in 2010/2011 een indrukwekkende documentaire maakte over het onderwerp euthanasie en de Dignitas reis, Choosing to Die (klik hier). De documentaire werd in Engeland met gemengde gevoelens ontvangen. Een niet bestaande god die dus niet kon of wilde ingrijpen in Auschwitz-Birkenau en op nog zoveel andere nare plekken, mag slechts over de dood beschikken? Pratchetts werk kreeg diverse eervolle vermeldingen (klik hier).



Ook de documentaire van Pritchett toont de onrechtvaardig, zo hebben de rijken altijd hun privileges op een heerlijk leven en uiteindelijk een zachte zelfgekozen dood - ook al moeten ze daarvoor een reis ondernemen.
De armoelijder moet zijn hele leven lijden, vandaar dat er ook zoveel gelovigen zijn die denken dat ze het na hun dood beter zullen krijgen. Bij een 'zelfmoord' of zelf gekozen dood door euthanasie kom je niet in de hemel, kan het onrechtvaardiger? Dat is pech hebben wanneer daar niets van blijkt. Het geloof in het hiernamaals is de opium voor het gewone volk (Marx).


Dat euthanasie ook voor 1 of 2 cent kan zonder voor de trein te springen, laten we verderop zien. Dat bespaart een hoop geld. Het is verbazingwekkend dat de overheid slecht zorgt voor de ouder wordende mens die ook nog chronisch ziek is - het worden er percentueel steeds meer door de vergrijzing, en ook de jeugdzorg is al heel lang sterk onder de maat en zijn er ellenlange wachtlijsten voor de GGZ. Slachtoffers van mishandeling in de jeugdzorg krijgen 5000 euro compensatie (klik hier).
Vreemdelingen en migranten gaan voor in Nederland, dat noemen ze beschaving wanneer ze eigen volk op de laatste plaats zetten. Het is dan niet vreemd dat men zich geen raad weet, dan uit het leven te stappen. Er zijn nog steeds verpleegtehuizen en thuiszorginstellingen die slecht werk leveren maar toch winst maken ten koste van hun cliënten (klik hier).Er is niet zoveel veranderd vergeleken met vroeger, het verpleegtehuis daar wil je niet dood worden gevonden, dat is een spookhuis.


De aanwezigheid van een dergelijk instituut als Dignitas of algemene informatie verstrekken is geen uitnodiging het voorbeeld te volgen. Eerder is gebleken dat wanneer mensen meer weten, zij eerder zullen afzien of hun pogingen zullen uitstellen. Het delen van informatie en de vrijheid van drukpers is een hoeksteen van onze democratische samenleving. Weten hoe je iets kunt doen of hoe iets werkt. Dat de uitvoering soms verboden is, is een ander verhaal en de verantwoording ligt bij degene(n) die de praktijk uitvoert - en actief meehelpt.
Zo is op tal van websites te lezen hoe je een wapen maakt, maar het gebruiken is vaak beperkt tot noodweer en zelfverdediging zover het illegaal bezit al niet verboden is. Dat is van land tot land anders geregeld, maar is het dan verboden om te laten zien hoe een wapen wordt gemaakt? Een sok met een blok harde zeep erin kan in noodsituatie al als een zwaaiend wapen dienen. Een gratis rondleiding bij de Belgische firma FN in Herstal bij Luik leert ook een heleboel. Ze hebben daar een mooi wapenmuseum.


Nederland is altijd het laffe land van het gebroken geweertje geweest, in de 1e W.O. niet meegedaan met de geallieerden en in de 2e W.O. na een paar dagen reeds verslagen. In België en Noord-Frankrijk liggen de oude mortier- en mosterdgasgranaten uit de 1e W.O. voor het oprapen (klik hier). Maar op tal van plekken in Europa ligt ook munitie uit de 2e W.O. evenals van de recentere Joegoslavische oorlogen. Mijnenvelden te over die niet zijn schoongeveegd.

In België ligt bij Knokke de zee vol met lekkende munitie uit de 1e W.O.(klik hier) - het ijzer corrodeert, wat te verwachten was. Bijna elke land heeft zijn munitiestort, meestal in zee, in Nederland op Vlieland. In Nederland worden nog wel eens geel-oranje stenen gevonden aan het strand door kinderen zoals in Zeeland (klik hier). Witte fosfor (WP) is redelijk veilig onder water maar in de lucht levert het bij lichaamstemperatuur zelfontbranding op, dat meestal afkomstig is van militaire gedumpte munitie. Witte fosfor of in militaire termen WP is bij 1 mg tot 5 mg/kg lichaamsgewicht dodelijk bij inname.
Witte fosfor was het actieve ingrediënt van lucifers in de jaren 1840 tot 1910 toen het verboden werd en het veiliger rode fosfor op het strijkvlak werd gescheiden van de luciferkop in de Zweedse veiligheidslucifers.
In Chinees kindervuurwerk verscheen in de jaren '90 een dodelijke hoeveelheid witte fosfor in de zogenaamde Knetterzolen (klik hier) of Twig Bang (klik hier) en op de Filipijnen heette het Chinese vuurwerk Watusi (klik hier), waar vele kleine kinderen werden vergiftigd omdat ze het in hun mond stopten (klik hier)

 
Is iemand levensmoe maar wil diegene ook een spannende hobby hebben, dan is dat het verzamelen van oude munitie en proberen die op te maken. Op een vereniging voor munitieverzamelaars zette vader en zoon in een schuur eens de ijzerzaag op een gevonden granaat om een leuke doorsnede te maken. Het probleem is dat je dan ook de gevoelige ontsteker raakt.  Beide overleefden de explosie van de brisant granaat niet.
In België en Noord-Frankrijk ligt de 1e W.O. munitie nog bij massa's aan het oppervlak. Vaak dumpen de boeren de gevonden munitie langs hun akker waar het dan na maanden pas door de militaire opruimingsdienst wordt verwijderd. Dat nog geen terrorist op het idee gekomen is daar wat materiaal te vergaren, of zijn ze bang voor mosterdgas?


Van belang is dat informatie zoveel mogelijk op waarheid is berust en en zoveel als mogelijk objectief is, gebaseerd op feiten en niet op meningen of suggesties. Dat betekent dat ideeën die onjuist zijn of zelfs risico met zich meebrengen, dienen te worden gecorrigeerd op basis van de huidige wetenschappelijke kennis.
Als voorbeeld kan gelden dat de Coöperatie De Laatste Wil bekend maakte dat men een middel had gevonden voor veilige suïcide, en daarbij werd een te lage dosering bekend. In de wetenschappelijke literatuur is te vinden dat de
LD50 dosering van natriumnitriet eerder het dubbele moet zijn dan dat bij dieren (klik hier), en dat voor vrouwen een andere dosering geldt dan voor mannen vanwege hun hogere lichaamsgewicht en iets ander metabolisme. Bovendien betekent de LD50 dosering dat tijdens het experiment met een bepaalde dosering (oraal, onderhuids, intramusculair of intraveneus toegediend) 50 % van de populatie het niet overleefde. Maar bij euthanasie wil je een gegarandeerde 100 % score.

Gevangenis museum schavot lange val
Dit soort foutieve informatie moet worden gecorrigeerd, zonder dat het de verdachtmaking krijgt een aanwijzing voor een specifieke gebruiksaanwijzing te vormen voor juiste instructie. Vergelijkbaar is het voorbeeld dat mensen die van een gebouw af willen springen, er goed aan doen een heel hoog gebouw te nemen en niet vanaf de tweede verdieping te springen. In het tweede geval is de kans op breuken en blijvende invaliditeit groter. Is dit instructie?

Zo blijken mensen die zich ophangen - in veel landen de meest gangbare suïcide methode (klik hier), dit vaak aan een dunne korte draad aan de trap te doen - en dat zij hun benen moeten optrekken om te stikken. Dat is extra lang pijn lijden. Een snelle dood door ophanging treedt in met een dik touw en een lange val van minstens twee meter waarbij de nek wordt gebroken. Is dit instructie of leed vermijden door onkunde de wereld uit te helpen met algemene informatie? Er is ooit door een humane beul een tabel samengesteld betreffende de lengte van het touw en het lichaamsgewicht: des te lichter, des te langer het touw om te vallen (klik hier). Dit om te zorgen dat de nek breekt maar om te voorkomen dat het hoofd van de romp wordt gescheiden. Is deze meer humane snelle methode instructie?


In ieder geval is tegenwoordig met het  internationale internet alle mogelijke informatie vrij verkrijgbaar, inclusief de opbouw en het werkingsprincipe van een nucleair wapen - een zogenaamde 'salted cobalt-60 bomb' waarvan er maar één exemplaar van nodig is om de hele wereldbevolking te doden door de dodelijke fall-out. Alleen splijtbaar uranium is moeilijk te krijgen, en explosieven om de compressiedruk op te voeren. Maar chemische (klik hier) en biologische massa vernietigingswapens (klik hier) (klik hier) zijn niet zo problematisch en relatief goedkoop: poor man's atom bomb. Op tal van oude slagvelden van weleer vindt men oude munitie waarvan de inhoud nog bruikbaar is, en op plaatsen waar dieren zijn begraven die gestorven zijn aan miltvuur, is de kans groot dat daar bacteriën aanwezig zijn in sporenvorm die actief kunnen worden - een vorm van weaponized anthrax.


In het boek The Peaceful Pill Handbook wordt geen pil van Drion aangeboden (klik hier), geen atoombom gebouwd, niet met micro-organismen geëxperimenteerd maar worden voorbeelden uit de praktijk aan de hand gedaan waarin mensen die een voltooid leven hebben, op niet gewelddadige en dus vredige wijze een einde aan hun leven hebben gemaakt - met meer of minder succes. Dat is voornamelijk op chemisch wijze.
Een van de manieren die besproken wordt in het boek is een plastic zak over het hoofd te trekken die verstikking veroorzaakt. Iedereen weet dat bij kinderen dit per ongeluk tot doden heeft geleid. Om het expres te doen door een mens met een voltooid leven - een uitzichtloos lijdende volwassene, lijkt dat geen goed idee. Men raakt vast en zeker in paniek want dat is de natuurlijke reflexmatige afweerreactie bij verstikking, en wat is daar vredig aan? Bij het lezen van het boek staat het een en ander eerder behoorlijk tegen en nodigen gevallen van suïcide bepaald niet uit - alleen al de claustrofobie door zich op te sluiten, of zijn haast onuitvoerbaar zonder hulp. Misschien maar goed ook, de nood moet wel echt hoog zijn en men wil geen medeplichtigheid met alle vervelende gevolgen van dien.


Er worden ook geen voorbeelden gegeven van methoden die juist veel vaker voorkomen in het dagelijkse leven en uitgebreid in de media worden genoemd en beschreven, zoals ophanging (klik hier), verdrinking (klik hier), met de auto hard tegen een boom rijden, van een hoog gebouw afspringen, voor een rijdende trein springen, zichzelf in brand steken (klik hier), zelfdoding met wapens, elektrocutie (klik hier), polsen doorsnijden (klik hier), uithongering (klik hier), zichzelf infecteren door verwonding (sepsis of bloedvergiftiging), de gaskraan opendraaien, e.d. Opvallend is de overeenkomst dat deze methoden in principe niets kosten. Onnavolgbare nare voorbeelden te over waarbij vaak andere mensen in het negatieve ongevraagd worden betrokken of zelfs mede worden gewond of gedood.
Er worden in het boek wel voorbeelden gegeven van
slaappillen, pijnstillers slikken of een 'drugs overdoses' nemen. Men moet wel kunnen beschikken over dat soort middelen.

Een bizar triest geval uit de media betrof iemand die wilde verdrinken en uit het water werd geholpen door een voorbijganger - die niet wist dat het om zelfdoding ging, terwijl de voorbijganger verdronk door de kou en de snelheid van de waterstroom. Het is prettig om te weten wanneer je niet hoeft te helpen om gevraagde ongelukken te voorkomen.

De zaken die besproken worden betreffen van algemene informatie uit de dagelijkse praktijk en die informatie is bijeengegaard via de media en informatiebronnen op het internet. Er wordt niemand aanbevolen, aangemoedigd of instructie gegeven suïcide te plegen, integendeel, het wordt afgeraden omdat het leven over het algemeen waardevol is en familie en vrienden leed wordt aangedaan. Je leeft maar één keer en dood is dood, voor eeuwig. 

We zijn wel van mening dat iemand de eigen regie over zijn leven mag voeren en daar geen verklaring voor hoeft te geven, zolang hij anderen niet in gevaar brengt of in hun vrijheid beperkt. Zo kan de parachutist op een dag beslissen zijn parachute niet te openen maar met 200 km per uur naar beneden te vallen. Wanneer hij of zij daar niemand mee schade berokkent, moet men dat in principe zelf weten (klik hier). Anderen zouden dat voorbeeld kunnen volgen, maar ook niet, de aanwezigheid van 'copycats' is algemeen bekend. Op die manier kun je nooit iets bespreken.


Overigens gaat dit zeer lange uitgebreide artikel niet over suïcide maar over klimaat en milieu en de gekte die is uitgebroken onder met name de ondeskundigen en de nitwits die in talrijkheid een meerderheid hebben gevormd door verkeerde informatie en politieke propaganda. Dat is het nadeel van democratie en vrije nieuwsgaring, de leugen regeert steeds vaker en mensen worden massaal via het internet verkeerd voorgelicht en bedonderd. Dat gebeurt zelfs actief via internetrollenfabrieken (klik hier). Ze werken zelfs aan geheel geautomatiseerde nepnieuws (ro)bots systemen. Verbazingwekkend is ook hoe snel en hoe vaak een vaag bericht wordt gekopieerd door andere sites die niets bijdragen aan de waarheidsvinding maar als een kankergezwel bullshit verspreiden door de maatschappij.


Ook is het van belang dat algemene informatie mag worden verschaft over wat wel en wat geen vredige manier van afscheid nemen is. Het begin en het einde van het leven en het absolute einde van de kosmos maken daar deel van uit. Het is voor het leven zelf van belang dat wanneer leven eindigt, er een kringloop is van elementen en mineralen, dus dat materie opnieuw wordt hergebruikt en er in principe niets verloren gaat - tot de Big Rip en alle materie overgaat in energie.

Onlangs pleegde een Tbs'er zelfdoding door met een auto tegen het verkeer in te rijden (klik hier). Opvallend is het grote aantal meldingen dat zelfdoders bewust andere onschuldige en volstrekt onbekende mensen proberen in hun dood mee te sleuren (klik hier), en in zoverre is er sprake van moord, zelfs (pogingen tot) massamoord. In 2009 was dat Karst Tates die een aanslag op Koninginnedag pleegde (klik hier) waarbij acht mensen om het leven kwamen naast de gewonden, met de bedoeling dat hij zelf daarbij ook omkwam.
In 2015 pleegde de geestelijk gestoorde co-piloot van Germanwings vlucht 9525 zelfmoord waarbij 150 mensen om het leven werden gebracht toen de piloot het vliegtuig expres tegen een bergwand vloog (klik hier). Daar kan geen boekwerk tegenop, behalve het dagboek of manifest van de geestelijk gestoorde Breivik uit Noorwegen die 77 mensen om het leven bracht (klik hier). Het lijkt erop dat de V.S. de kroon spant met halfautomatische vuurwapenaanslagen waarbij het de daders vaak te doen is om haat jegens anderen en dat zij uiteindelijk door de politie willen worden gedood, de zogenaamde 'suicide by cop' (klik hier).

Heeft dit met de godsdienstwaanzinnige methodes te maken die islamitische zelfmoordenaars hanteren om zoveel mogelijk slachtoffers te maken, en tot de verbeelding spreken bij andere psychopaten? Voer voor psychologen en psychiaters. Misschien lijkt de maatschappij er gewelddadiger op te worden, maar dit is mogelijk slechts schijn omdat tegenwoordig door de nieuwe media alles bliksemsnel over de hele wereld breeduit wordt gemeten, zonder enige nauwkeurigheid of juistheid te betrachten.
Het goede nieuws wordt niet verteld of verdwijnt slechts tegen de achtergrond, waardoor men een volkomen verkeerd en vertekend beeld krijgt van de werkelijkheid waarbij alles kommer en kwel lijkt. 


Is iemand dan ook nog gevoelig voor onzin die over de klimaatverandering elke dag tot uitentreuren wordt uitgekotst - klimaat verandert altijd in positieve en negatieve zin, maar de natuur zelf geeft geen emotioneel waardeoordeel zoals de mens dat doet, dan wordt een zwak persoon gauw psychotisch en gaat waanbeelden zien en uit protest midden op de snelweg liggen. Of naar de kerk om een kaarsje te branden. Overigens, wat is de werkelijkheid en wat is objectiviteit? Een waarneming is altijd waarheid in de ogen van een ander en die verschillen behoorlijk in interpretatie door de hersenen die de signalen op hun eigen manier verwerken. Vertellen politici en ambtenaren wel altijd de waarheid? Fouten en stommiteiten, het falen of tekort komen blijken vaak standaard onder administratieve geheimhouding te vallen, of zelfs als staatsgeheim te worden beschouwd - zoals mislukte bombardementen in Irak (klik hier) - eigenlijk was het bombardement wel gelukt, maar de illegale bommenfabriek gaf een enorme explosie in een woonwijk met onschuldige mensen. Hoeveel mensen waren er schuldig bij de nucleaire bommen op Hiroshima en Nagasaki? Waarschijnlijk niemand, net als bij het bombardement van Dresden.
Door te liegen of zich zogenaamd niets meer te kunnen herinneren kan in een democratie de regering door het parlement nooit goed worden gecontroleerd en is de democratie een utopie die dus niet bestaat. De burger wordt immers altijd onkundig gehouden. Op die manier kan geen afgewogen keuze worden gemaakt op basis van feiten.


Methoden zijn ook erg afhankelijk van het land en de beschikbaarheid van bepaalde middelen, zoals vuurwapens in de V.S. en in Zwitserland - waar de mannen hun legerwapens mee naar huis krijgen inclusief munitie, omdat ze tot 55 jaar altijd oproepbaar zijn. En het zou dom zijn wanneer je eerst je wapen en munitie bij de kazerne moet halen, in tijden van nood.
Zo wordt in China vaak gebruik gemaakt van pesticiden vanwege de enorme landbouwgebieden, en er is ook vaak verschil of men vrouw is of een man. Vrouwen snijden graag in eigen lichaam - excuses voor de discriminatie (klik hier), het hoe en waardoor is nog steeds een groot raadsel (klik hier). Het is zeker geen zucht om aandacht, maar het geeft ze een vreemde vorm van een kick, een dwangmatige genotservaring van het pijn lijden dat hoort bij een bepaalde onvolwassen leeftijd?


Daarnaast zijn er bizarre en vrij zeldzame methoden, zoals mensen die met vuurwerk suïcide plegen. In 1989 blies een werknemer in de V.S. zichzelf gelijk met een hele vuurwerkfabriek op omdat hij relatieproblemen had (klik hier). Van de man bleef zelf weinig over, en zijn resten werden vrij snel verorberd door wilde dieren zodat de patholoog weinig te doen had.
De gevallen die werden beschreven betreffen vaak mensen die met illegaal vuurwerk - met een flitskruit (flash) geladen projectiel (aluminium en perchloraat sas) die minimaal 3 gram weegt, in hun mond of tegen hun lichaam aan houden en zelfdoding pleegden, 'suicide by firecrackers' genaamd (rapport onder downloaden) (klik hier). Het effect is gelijkwaardig met een schot van een hagelgeweer - een druk van ongeveer 4000 bar. 


Blitslicht in 1930 met fotoflitskruit in T-houder
Fotoflash is officieel de benaming voor wat ooit 150 jaar geleden voor de fotografie werd gebruikt in het donker (klik hier), magnesium blitslicht, maar dan met magnesiumpoeder en chloraat dat zeer gevoelig is voor wrijving en vonk (klik hier). Via allerlei omzwervingen wordt voor de fotografie elektronische flitsers gebruikt met een condensator en een xenon ontladingsbuisje, en smartphones gebruiken een LED-lampje als flitslicht.
 

Flitskruit (flash) is afgeleid van fotoflash maar inmiddels is deze van verschillende samenstelling en heeft het niets meer met fotografie te maken - maar is het afhankelijk van het doel. Met de samenstelling aluminium - perchloraat is het per gelijke massa-eenheid veel krachtiger dan gewoon buskruit - ongeveer 20 keer zo sterk vergeleken met dezelfde massa - wanneer men de expansie meet in een loden pijp, een standaard die vroeger door TNO werd gebruikt - vergelijk de Trauzl lead block test (klik hier). In het Amerikaanse leger is men overgestapt op gewoon buskruit aangevuld met aluminium in oefengranaten vanwege het milieu. Bij de explosie van de aluminium met perchloraat sas wordt namelijk een aanzienlijk deel van de sas niet direct verbrandt maar weggeslingerd waarbij het aluminium naverbrandt in de lucht. Daarbij blijft dus een ongebruikt deel van het perchloraat achter in het milieu. 

Daarbij moet wel worden aangemerkt dat men dacht dat perchloraat niet van nature in het milieu voorkomt. Dat is onjuist. Zowel op aarde in de Atacama-woestijn in Chili als op de planeet mars heeft men perchloraat gevonden, evenals op aarde de micro-organismen die het verwijderen - inclusief chloraat. Via het destijds geïmporteerde Chilisalpeter kwam het perchloraat in de bodem in Nederland terecht (klik hier). Waar er meer Chilisalpeter is gebruikt, is het perchloraat-gehalte hoger in de bodem. Met name geldt dat voor N-O Nederland. Inmiddels zijn er gezondheidslimieten gesteld.


Voor theatervuurwerk wordt voornamelijk gebruik gemaakt van magnesiumpoeder in combinatie met een nitraat voor een harde knal, zoals barium- of strontiumnitraat, waarbij de ontwikkelde druk veel lager is en geschikt voor de zogenaamde 'concussion mortar' (klik hier).
Flitskruit op basis van aluminium en perchloraat is absoluut ongeschikt voor deze stalen mortier, en laat zelfs scheuren na in een stalen mortier met een wanddikte van 25 mm. In een 'worst-case' scenario waarin de gehele holte werd gevuld en verkeerd vanaf boven werd ontstoken i.p.v. beneden, werd zelfs een druk van 30.000 bar gemeten. 


Het gebruik van aluminiumhoudend kruit in rotjes in plaats van buskruit vond het eerst plaats rond 1914 bij de Hit vuurwerkfabrieken, waarna het snel door de Chinezen werd gekopieerd. Hit gebruikte het mengsel aluminium, perchloraat, antimoonsulfide en zwavel, terwijl de Chinezen vanwege de hoge kosten van het veiliger perchloraat omschakelden naar goedkoop chloraat. Bovendien gebruikte Hit zeer fijn aluminiumpoeder in vlokvorm, terwijl de Chinezen grover en goedkoper gekorreld aluminium gebruikten. Chloraat maakte het mengsel aanmerkelijk gevaarlijker, vandaar ook de vele ongelukken in China, India en Mexico, nog heden ten dage.


Het type aluminium is van groot belang, dat wil zeggen des te groter het oppervlak van de korrels of vlokken - des te kleiner dus de deeltjes, en des te dunner de beschermende aluminiumoxide huid is, des te sneller zal het aluminium verbranden en des te gevoeliger zal het mengsel zijn voor ontsteking door slag, vonk of wrijving. 
 
In de pyrotechniek is deze oxidelaag echter variabel en vaak onbekend van dikte en samenstelling - het kan ook deels uit de hydroxide bestaan, wat het moeilijk maakt om de stabiliteit voor de veiligheid te bepalen, aluminium als ook magnesium metaal betreffende. Het bestendig maken van metalen tegen corrosie - en in de pyrotechniek ook tegen zelfontbranding, noemt men passivering (klik hier). Daar zijn allerlei technieken voor. In de industrie en bij het leger wordt vaak van het giftige chroom-6 gebruik gemaakt om te chromateren (klik hier), terwijl er voor dichromaten alternatieven zijn zoals ammonium-metamolybdaat en ammoniumdihydrogeenfosfaat. Ook minder schadelijke 3- en 4-waardige chroomverbindingen worden toegepast, zoals met Iridite 14-2 MIL-DTL-81706,
een chromaatomzettingscoating voor aluminium en bevat chroom(IV)oxide, bariumnitraat, natriumsilicofluoride en hexacyanoferraat(III).

In de industrie is de dikte van de aluminiumoxidelaag erg belangrijk, deze kan levens redden in de vliegtuigindustrie. Bij de vliegtuigbouw worden aluminium en magnesium meestal gemengd in een legering en die bestaat ook uit kleine hoeveelheden van de elementen koper en mangaan. De buitenste laag is echter van puur aluminium wat er heet op is gewalst. De industrie wil een aluminiumoxidelaag die zeer constant van dikte is en stevig vastzit, vooral bij het gebruik van lijmen om platen van de aluminiumlegeringen met elkaar te verbinden in plaats van te bevestigen met klinknagels. Klinknagels - en de gaten daarvoor gemaakt, leiden sneller tot metaalmoeheid, slijtage en breuk.

Bij magnesium metaal worden vaak chromaatzouten gebruikt om het minder gevoelig te maken voor corrosie of zelfontbranding, zoals het bij aluminium wordt gebruikt om een zeer exacte dikte te verkrijgen van de oxidehuid - zoals in de vliegtuigindustrie. Chroom-6 is echter giftig en er zijn alternatieven. Het chromateren en in het algemeen passiveren van aluminiumpoeder geeft het metaal een blauwe kleur en maakt het buitengewoon ongevoelig voor oxidatie als wel voor voortijdige - dus ongewenste, explosieve verbranding.


Het zou een vooruitgang zijn als de oxidelaag van aluminium in de pyrotechniek tot een specifieke dikte kan worden bepaald om de veiligheid te bevorderen en ook de gevoeligheid voor ontsteking te bepalen. Een methode om de dikte van de oxidelaag van aluminiumpoeder te bepalen in de geatomiseerde vorm - sferisch of nodulair, is om bij 950 graden C gesmolten aluminium onder druk in een fijne nevel te verspuiten in een lucht- of gaskamer waarin zich een mengsel van gassen bevindt met een variatie in het zuurstofgehalte. Dit zou bijvoorbeeld een gasmengsel kunnen zijn van 99 % inert helium gas en 1 % zuurstof waarbij het zuurstof gehalte wordt opgevoerd om de oxidelaag dikte te variëren.

Wanneer de oxidehuid van aluminium niet aanwezig zou zijn, is het metaal spontaan brandbaar bij normale druk en temperatuur, oftewel pyrofoor. Een oude goocheltruc met aluminiumfolie is om een stukje van 5 x 5 cm te behandelen en de oxidelaag te verwijderen met een oplossing van kwik (II) chloride op een watje - pas op, dit is giftig.
Aluminiumamalgaam wordt gevormd. https://en.wikipedia.org/wiki/Aluminium_amalgam
Dit aluminiumamalgaam oxideert in enkele seconden aan de lucht en wordt heet.
Plaats de behandelde folie in iemands open handpalm, om de aluminiumfolie snel in een kleine propje te vormen en laat zijn hand sluiten. Zeg wat magische woorden dat hij zijn hand automatisch opent op jouw verzoek. Na een korte tijd zal hij een schreeuw geven als de hitte te groot wordt en hij zijn hand opent. Laat het slachtoffer zijn handen goed wassen, want de kwikzouten zijn giftig. https://en.wikipedia.org/wiki/Hot_foil_trick

 

Men vergeet niet dat buskruit vanwege de gasproductie en langzame opbouw van de verbranding wél geschikt is als propellant of aandrijfsas, en flitskruit beslist niét. Aluminiumhoudend flitskruit geeft een enorme plotselinge piekdruk waardoor een mortierbuis kan barsten, maar produceert nagenoeg géén gas. Dat is goed te zien op een video tijdens de Mascletas van de Fallas de Valencia in Spanje (klik hier). De feestelijke bommen exploderen maar men ziet de rookwolk niet uit elkaar spatten omdat er geen gasdruk wordt opgebouwd, men ziet slechts een ronde, haast statische rookwolk verschijnen terwijl de explosie oorverdovend is. De verplaatsing van de rook wordt alleen door de wind veroorzaakt. 

Er zijn meer brandbaar explosieve mengsels die weinig tot geen gas produceren, een aantal behoren tot de redox reacties van thermiet (klik hier). Een van de sterkste is gebaseerd op de 'crackling star' sas die geen opsluiting nodig heeft om zelfs bij kleine hoeveelheden toch te exploderen. De sas bestaat uit
Bi
2
O
3
, CuO en magnalium (50:50 aluminium- magnesiumlegering). Het pyrotechnisch mengsel is gevoelig voor wrijving en slag of stoot,
en super thermiet is erg gevoelig voor elektrostatische ontlading. Een nieuwe ontwikkeling is ontstaan door de nano-technologie van kleine metaal- en metaaloxide-deeltjes die nog sneller met elkaar reageren, explosief nano-thermiet (klik hier).

Zou men met vuurwerk domme dingen willen doen zoals op het internet op tal van plaatsen is te vinden, dan kan met gewoon 10 gram buskruit van goede kwaliteit uit vuurwerk (zonder de klei) in een stalen buis doen die aan één kant goed afgesloten is en met een passende ronde kogel (met een zachte plug die deze op zijn plaats houdt), een dodelijk wapen worden gemaakt want de gasdruk is voldoende om een kogel af te vuren. Zo werden kanonnen vroeger in de late middeleeuwen ook afgeschoten, het waren toen allen ouderwetse voorladers (klik hier). Een goed schot van een klein kaliber van 10 mm gaat door 2 cm hardhout.

Met een flitskruit (flash) lading van 50 gram (een illegale Cobra 6) tegen het hoofd, gaat het hele menselijke hoofd er af in onherkenbare delen, waarbij de skelet- en schedeldelen gevaarlijke projectielen vormen voor omstanders. Er zijn mensen die dit met een professionele mortierbom hebben gedaan, al of niet bewust of per ongeluk, bijvoorbeeld met een zogenaamde 3 inch saluut shell (klik hier). Een ontploffing vlakbij het hoofd of hart en longen betekent meestal een directe dood, alleen al door de snelheid waarmee de shell uit de mortierbuis wordt gelanceerd - die meestal tussen de 200 en 300 kilometer per uur bedraagt. 


De druk in een afgesloten ruimte die een aangestoken Cobra 6 kan opleveren - in het explosief zelf, kan oplopen van 7000 tot 10.000 bar (klik hier). In de vrije ruimte daalt deze al zeer snel naar 1400 bar, bij
6,3 bar of 210 dB(A) is de overdruk op hoofdhoogte nog altijd dodelijk op 40 cm afstand. Op 2 meter afstand is de luchtdrukgolf nog maar 45 kPa (0,5 bar) overdruk - hetgeen genoeg om de trommelvliezen te doen scheuren en wat problemen te krijgen met hart en longen, maar deze zijn niet dodelijk.
De explosie duurt normaal slechts 1 tot 2 milliseconde (ms) en daarna vindt er van 4 tot 6 ms een negatieve druk plaats - of langer naarmate de grootte, oftewel een onderdruk of licht vacuüm. De militaire thermobarische bom maakt groot gebruik van het vacuümeffect doordat de zuurstof uit de lucht wordt verbruikt voor de explosieve verbranding van een grote hoeveelheid brandstof (klik hier).


Overigens, de politie beweert nog wel eens dat de Cobra vergelijkbaar is met een staaf dynamiet. Dat klinkt natuurlijk erg spannend maar dat is dus niet waar, dat komt alleen maar omdat Bromsnor in zijn broek schijt wanneer hij een knal hoort in december.

Openbare militaire informatie via de Amerikaanse legerinformatiebank DTIC (klik hier) vermeldt dat aluminiumhoudend flitskruit een verbrandingssnelheid heeft van 400 tot maximaal 900 meter per seconde. Hoewel men detonatie definieert als supersonisch, dus sneller dan het geluid - in lucht van 20 graden C is dat 343 m/s, doelt men met detonatie eigenlijk op vaste en vloeibare stoffen - hoewel in een gasmengsel ook een detonatie kan ontstaan. In water is de geluidssnelheid 1481 m/s bij 20 °C, in zout zeewater 1500 m/s, in een blok staal 5940 m/s en in diamant 12.000 m/s. 

Hoewel diamant en bucky ball koolstof in de vorm van een voetbal al miljoenen jaren wordt gevormd, werd in de jaren '80 (klik hier) door vergevorderde analysetechnieken ontdekt dat ook nano diamant ontstaat bij detonatie (klik hier). Men weet sindsdien al enige jaren dat het ook diamanten moet regenen door de enorme atmosferische druk op de gasplaneten Saturnus en Jupiter en wolken van grafiet uitkristalliseren. Overigens smelt het diamant weer bij nog grotere toenemende druk op lagere hoogte (klik hier).
Er is een effectieve detonatie snelheid (klik hier) waarbij de materie d.m.v een schokgolf chemisch reageert en er sprake is van brisante werking, doorgaans veel groter dan 1500 m/s en waarbij effectief arbeid kan worden verricht. 


Dynamiet wordt eigenlijk al 50 jaar niet meer gebruikt vanwege de nadelen die daaraan kleven. Er wordt allang ANFO gebruikt (klik hier) en zelfs heel oud is Titanit (klik hier).
Sinds 1973 heeft DuPont de laatste dagen van dynamiet aangekondigd en schakelden ze over naar de water-gel-explosieven (klik hier) zoals Tovex (klik hier), een gel in de vorm van een worst van kunststof waarin o.a. ammoniumnitraat is verwerkt. Water is hier ook een werkzame oxidator, zeker wanneer metaalpoeder als aluminium wordt gebruikt. 

DuPont verving de TNT in de gels door methylammoniumnitraat, maar dat was niet hun uitvinding, deze stof werd voor het eerst reeds gebruikt als een explosief ingrediënt door de Duitsers tijdens de 2e W.O. 
 
Explosieve gels zijn lang niet zo sterk (4000 m/s) en niet zo gevoelig als dynamiet of andere hoge explosieven, maar dat is doorgaans in het gebruik ook niet nodig en dus zijn ze veel veiliger in fabricage, vervoer, opslag en gebruik.
Tovex explosieven worden ook gebruikt om lawinegevaar tegen te gaan in skigebieden (klik hier). Hiermee is maar weer eens de onzin van de niet-bestaande lawinepijl aangetoond.Het enige nadeel is dat de ingrediënten van gels kunnen ontmengen na verloop van tijd en dus hebben de gels een bepaalde houdbaarheidsdatum (shelflife) - maar dat had dynamiet zeker ook. 

Rookzwak nitrocellulose (NC) kruit voor wapens waarin nitroglycerine (NG) is verwerkt, heeft tevens een houdbaarheidsdatum. Niet alleen omdat de NG langzaam uitzweet en verdampt, maar ook omdat een stof als diphenylamine die NC stabiliseert, onwerkzaam wordt en NC weer instabiel wordt - en gevaar vormt voor zelfontbranding (klik hier). In militaire legers waar ook ter wereld wordt wel degelijk rekening gehouden met de houdbaarheid van munitie, granaten en bommen en regelmatig worden enorme partijen ongebruikt materiaal vernietigd (klik hier), maar er gaat even zo vaak wat mis (klik hier). Nog even afgezien van de enorme bedragen die hierbij gemoeid zijn. Bovendien zijn er verdragen voor het vernietigen van chemische, biologische en nucleaire wapens (klik hier).
Vaak blijkt later dat het hele grondgebied vergiftigd is en gedecontamineerd moet worden.


Dynamiet was zeker geen standaard explosief zoals TNT maar de sterkte hing af van het percentage glyceroltrinitraat of nitroglycerine en het gewicht van de staaf. De 60 % versie woog per normale staaf ongeveer 190 gram en het had een verbrandingssnelheid van 7000 m/s - dus bijna 10 keer zo groot als aluminiumhoudend flitskruit, en vindt er wel detonatie plaats met een slagpijpje, een versplinterende brisante werking op de omgeving. Daarnaast kon de druk bij dynamiet oplopen tot 300.000 bar, dat is 30 keer meer dan bij flitskruit het geval is - dat niet verder komt dan 10.000 bar. Een dynamietstaaf kon - afhankelijk van de omstandigheden,  op een afstand van 10 meter afstand nog levensgevaar opleveren door de schokgolf, de gasproductie en de het brisante vermogen tezamen, waarbij de geluidsdruk tot 210 dB(A) kan oplopen.
Bij een zogenaamde 'shaped charge' of holle lading kan de detonatiesnelheid tot 14.000 m/s oplopen met een toegespitste druk tot 3 miljoen bar en snijdt de lading door staal als boter - niet door de temperatuur maar door de kinetische energie (klik hier)

Komen we automatisch terecht op de houdbaarheid van vuurwerk. Vuurwerk uit China is doorgaans van matige kwaliteit en wanneer het vuurwerk onder slechte omstandigheden wordt vervoerd en opgeslagen, gaat het nog sneller achteruit. Door vocht kunnen stoffen uitkristalliseren en ontmengen. Dat is ook met buskruit het geval. Metalen kunnen oxideren. Dat kan al binnen een paar jaar zijn.

Kijk Bassie, daar heb je weer zo'n Cobra mongool.
Vuurwerk kan ook gevaarlijk worden. Eén van de problemen die zich kunnen voordien is dat flitskruit via de lont uit het rotje weglekt, waardoor de lont met flitskruit poeder wordt bedekt. Wanneer de lont wordt aangestoken, gaat direct de lading af via de buitenkant.
Een ander probleem doet zich voor met Visco lont. Wanneer dat van slechte kwaliteit is, kunnen de viscose draden met buskruit een waterige pap vormen die niet meer brandt. Dit verschijnsel komt regelmatig voor. Constante controle op het geïmporteerde vuurwerk is dus van zeer groot belang.

Hetgeen niet wil zeggen dat de Cobra dus bruikbaar is voor feestviering, integendeel, het is veel te krachtig, te luid en te gevaarlijk vuurwerk om tot legaal vuurwerk te behoren. Gebruikers verpesten het voor een ander wanneer ze dit soort vuurwerk importeren. Het is niet stoer maar eerder ben je een zielige achterlijke mongool wanneer je zo de aandacht op je wilt vestigen.

Eén manier van de velen die beschreven wordt in het Amerikaanse Pill boek en in de media, is die met koolmonoxide gas, dat 'a silent killer' wordt genoemd wanneer het niet wordt opgemerkt. Maar de methode is gebaseerd op een manier waarop men het gas maakt in een laboratorium, niet bij de verbranding van houtskool in een barbecue (klik hier). Tamelijk omslachtig wanneer men de chemicaliën en apparatuur niet heeft en de vaardigheid ontbeert om dat 'veilig' te doen. Het boek schiet daarin vreselijk te kort, maar kennelijk deert die veiligheid niet omdat men toch van plan is er een eind aan te maken? We zijn het daar beslist niet mee eens. 

Zo zou een bepaalde lab opstelling zonder dubbele gas wasflessen een directe chemische longontsteking veroorzaken met vreselijke pijnen. Wanneer men wat informatie wilt verschaffen, moet men verstand van zaken hebben met op zijn minste enige jaren laboratoriumervaring, zelfs ook al betreft dat geen instructie. Men dient de bijkomende gevaren te zien als blijvende invaliditeit. Ondanks de doctorstitels van de schrijvers, hebben zij kennelijk geen enkele praktijkervaring. Een goede chemisch technoloog als eindredacteur had de foutieve informatie kunnen voorkomen, of anders het onderwerp niet moeten aansnijden.


Een betere laboratorium synthese van CO betreft die op het internet wordt gegeven met natriumoxalaat.
Het zout ontleedt boven de 290 graden C, de volledige ontleding vindt pas plaats bij 750 tot 800 graden C (klik hier).
   Na
2
C
2
O
4
(s) → Na
2
CO
3
(s) + CO (g)
Eén kg natriumoxalaat ontwikkelt boven de 300 graden tot 800 graden C meer dan 120 liter gas (in theorie 168 liter), een methode om in het laboratorium zuiver CO gas te ontwikkelen (klik hier). Natriumoxalaat smelt bij 260 graden C en bij 800 graden C blijft vast watervrij soda over. Een hoge capaciteit warmtebron zou de energie kunnen leveren - zonder dat de CO wordt geoxideerd tot kooldioxidegas.

Natriumoxalaat komt in de natuur voor als het mineraal natroxalaat (klik hier), maar kan ook goedkoop worden gesynthetiseerd met 500 gram NaOH of korrels gootsteenontstopper te laten reageren met 570 gram oxaalzuur poeder (klik hier). Oxaalzuur wordt o.a. gebruikt om roestvlekken te verwijderen, ook uit kleding.
Volgens de laboratoriumgegevens lossen korrels gootsteenontstopper of natriumhydroxide voorzichtig beetje bij beetje op in 500 ml water in een ruime pan (géén aluminium). Gebruik van handschoenen en een veiligheidsbril zijn standaard veiligheidsmaatregelen.
 

Wanneer alle 500 gram NaOH zijn opgelost, voegt men al roerend beetje bij beetje 570 gram vast oxaalzuur toe. Wanneer het zuur wordt opgelost, verschijnt halverwege het natriumoxalaat omdat het slecht oplosbaar is in water. Ga door tot al het oxaalzuur is toegevoegd. De oplossing daarna koken en indampen tot bijna alle water is verdampt. Laten afkoelen. De vaste stof drogen op een koffiefilter of keukenpapier. Aldus de laboratorium synthese uit het handboek.

            H
2
C
2
O
4
(s) + 2 Na
+ (aq) + 2 OH- (aq)  →  Na
2
C
2
O
4
(s) + 2 H
2
O
 (l)


Oxalaten zijn zouten die van nature in heel veel voedingsstoffen aanwezig zijn (klik hier). Oxalaat komt in veel planten voor waar het wordt gesynthetiseerd door de onvolledige oxidatie van koolhydraten, en is dus eigenlijk een afvalproduct. Sinds 1745 is de stof bekend door de ontdekking van de beroemde Nederlandse botanicus en arts Herman Boerhaave, die een zout van de zuring plant isoleerde. In cellen van uien - het dunne witte vliesje, kan men onder de microscoop de oxalaat kristallen zien zitten. Spinazie bevat in gewicht bijna 1 % oxalaat. Nierstenen bij mens en dier bevatten voornamelijk onoplosbaar calciumoxalaat.

Bij kleine concentraties
koolmonoxide van 0,1 tot 0,2 % (1000 - 2000 ppm) is het gas binnen 2 uur dodelijk - dat is in een afgesloten (bad)kamer van 4 x 5 x 3 meter = 60 m3 dus 60 tot 120 liter CO gas. In theorie is voor 120 liter CO gas slechts 65 gram zuiver koolstof nodig onder ideale omstandigheden - dus slechts een buisje met Norit, maar brandend houtskool van een barbecue is geen zuiver koolstof (80 %) en de omstandigheden zijn qua temperatuur niet ideaal - veel te veel afkoeling. Dus zal in de praktijk bij uitsluiting van ventilatie in de ruimte maar hooguit 5 % worden omgezet in CO en de rest is CO2 mits de temperatuur minimaal 500 graden C is. Zodat voor houtskool in een barbecue dit ongeveer het 20-voudige betekent, dus 1,3 kilogram (klik hier)

Voor een paar uur branden inclusief het opstarten van het vuur buiten is een standaard zak van 3 kg een redelijke overmaat aan koolstof. Zuurstoftekort en het hoge percentage aan kooldioxide spelen vaak een belangrijkere rol. Een Australische website maakt een niet helemaal juiste berekening waarbij men uitgaat dat nagenoeg alle koolstof zal worden omgezet in CO, en is er geen enkele rekening gehouden met de hoogte van de temperatuur (klik hier). Sterker nog, CO gas is brandbaar en zal normaal bij de vorming met een blauwe vlam verbranden met zuurstof tot kooldioxide.
Bovendien door de manier van branden in een BBQ verdwijnt 70 % van de energie ongebruikt in de omgeving, vandaar dat de gevormde warmte zolang mogelijk vast moet worden gehouden om de verbrandingstemperatuur zo hoog mogelijk te houden. Houtskool ontsteekt reeds bij een temperatuur van 350 graden C, een en ander afhankelijk van het type houtsoort en de mate van carbonisatie. Hoewel houtskool kan branden bij 1000 graden C, zal door de afkoeling aan de omgeving normaal maar een temperatuur van 350 tot 400  graden C worden bereikt.


De Boudouard curve van 400 tot 1000 graden C
Van belang is dat koolstof in overmaat exotherm reageert met zuurstof, en dat het gevormde kooldioxide van hoge temperatuur reageert met de gloeiend hete overmaat aan koolstof, daar het evenwicht tussen kooldioxide en koolmonoxide in de Boudouard reactie endotherm is - en dus sterk temperatuurafhankelijk (klik hier)
Bij normale atmosferische druk en een hoge temperatuur van 1000 graden C wordt vooral endotherm CO gas gevormd.
Bij relatief lage temperatuur van 400 graden C wordt voornamelijk kooldioxide gas gevormd, mede door het
principe van Le Chatelier en Van 't Hoff - de richting van de kleinste dwang, oftewel de reactie met de helft minder gasmoleculen.
  
    2 C (s) +  O
2
(g)  =>  CO

2
(g)  +
C (s) 2 CO (g) 

             −393,5 kJ/mol + 2x172 kJ/mol = −49,5 kJ

 (verbranding exotherm)      (Boudouard evenwichtsreactie naar rechts endotherm)

Te zien is aan de hoge verbrandingsenthalpie van koolstof dat in theorie deze voldoende is om de endotherme Boudouard reactie geheel naar rechts te laten verlopen. Echter, in een BBQ verdwijnt er ontzettend veel energie naar de omgeving zodat de CO opbrengst heel veel minder is naar gelang de temperatuur daalt. Vandaar dat de kap van belang is.
De vorming van concentraties CO van 1000 ppm (0,1 %) of meer zijn in de praktijk alleen met een betrouwbare meter af te lezen. Goedkope digitale meters meten niet hoger dan 999 ppm, hetgeen op zich geen punt hoeft te zijn - de meting heeft een kleine afwijking t.o.v. de precieze juistheid.
 

Temperatuurmeting van het brandende houtskoolbed met een digitale infraroodmeter (pyrometer) die tot 1000 graden C meet is ook een mogelijkheid, ware het niet dat die meters nogal duur zijn (klik hier).
Briketten branden langer, dat is geperst houtskool van zeer uiteenlopende kwaliteit (klik hier). Er bestaan de zogenaamde Quick Grill briketten in de vorm van een zwarte steen met gaten en die met slechts één lucifer zijn aan te steken zonder hulpmiddelen. Dit komt omdat er een kleine hoeveelheid nitraat is toegevoegd aan de geperste massa waardoor de start zeer wordt bespoedigd. Ze zijn wel duurder dan normaal houtskool of briketten.

Lampolie als aanmaakvloeistof op basis van paraffine brengt het briketten vuur van de BBQ veilig op gang, in de buitenlucht vanwege de hoge vlammen. Met een halve liter lampolie overgoten (gebruik geen andere brandstof) zijn alle briketten roodgloeiend zonder rook af te geven - doorgaans binnen een half tot één uur branden. Er kan uitstekend een stukje vlees op worden bereid. Er zijn grill restaurants die de BBQ bij de gasten binnen op tafel zetten.


Volgens gegevens op het internet is de BBQ suïcide bekender geworden via Aziatische landen (klik hier). De BBQ voor CO productie wordt naar binnen verplaatst om met de deksel of kap de BBQ te sluiten maar wel door alle ventilatieopeningen zuurstof toe te laten. De BBQ moet heet genoeg zijn om te blijven werken (klik hier) en het CO percentage gaat omhoog naarmate de temperatuur hoger oploopt (zie grafiek Boudouard curve).
Echter, brandend houtskool haalt die hoge temperatuur bij lange na niet zonder dat er geforceerd (hete) lucht wordt ingeblazen. Maar dat is in de praktijk niet nodig, tenzij men perfectie nastreeft.


Wil men dat toch, dan is reeds voor 20 euro een elektrische verfstripper (klik hier) of heteluchtpistool van 2000 watt verkrijgbaar die lucht van 600 graden C via de luchtinlaat onder in de BBQ inblaast. De montage vereist enig technisch inzicht, maar een bak met zand zou de brander in de juiste positie kunnen brengen - een perfect nauwe aansluiting is niet nodig. De brandende BBQ ontwikkelt een temperatuur van minimaal 900 graden C met het bijbehorende percentage CO (zie Boudouard curve). Een analoge tijdschakelaar van 4 euro (3500 watt) zou de brander na een uur kunnen uitschakelen uit veiligheidsoverwegingen. Er zijn ook heteluchtpistolen of branders die werken op gas, de gastank raakt dan vanzelf leeg. Let goed op mogelijk brandgevaar, de keuze van de betegelde badkamer is beter.


Koolmonoxide komt niet alleen bij kolenverbranding vrij (klik hier), maar bij alle fossiele brandstoffen wanneer er onvoldoende zuurstof aanwezig is voor de volledige verbranding en bij onvoldoende ventilatie, of onvoldoende trek van een schoorsteen bij windstil weer.
Er verdwijnt dan ook zuurstof uit de 60 m3 afgesloten ongeventileerde ruimte, van 21 % zuurstof daalt het gehalte naar ongeveer 14 %. Het kooldioxide percentage van standaard 0,04 % stijgt naar ongeveer 7 % door de verbranding en uitademing (klik hier). Deze percentages zijn eerder reden tot snelle bewusteloosheid met letale afloop (klik hier).

Tegenwoordig met het schone methaan aardgas kan een lekkende CV-afvoer koolmonoxide laten ontstaan in huis - door een losse afvoerpijp, maar ook dus een barbecue die binnen in een afgesloten kamer wordt gebruikt (klik hier). Het laatste geval betrof hier een Ethiopiër met twaalf kinderen (klik hier). In de negerhut van oom Tom zat toch altijd een gat in het puntdak voor de rookgasafvoer, of had hij andere plannen? Tragisch geval.

In het buitenland is de BBQ regelmatig gebruikt voor al dan niet bewuste pogingen tot zelfdoding, in een afgesloten tent, caravan of tuinhuisje (klik hier). De badkamer is vanwege het tegelwerk brandbestendig, men wil geen brandwonden oplopen of iets ongewild in de brand steken. Als er een badkuip is, is de situatie ideaal omdat er water aanwezig is. Het is een geschikte methode om zonder pillen, zonder dokter (klik hier) of hypocriete bemoeizuchtige christelijke politici voorgoed afscheid te nemen op waardige wijze die ook niet al te duur is. Overigens, de badkamermethode is beslist niet nieuw. Aristoteles (384–322 v. Chr.) schreef voor het eerst dat brandende kolen giftige dampen produceerden. Een oude executiemethode was om de misdadiger op te sluiten in een badruimte met smeulende kolen (klik hier).

Is koolmonoxide altijd giftig? Niet voor alle organismen, er zijn microorganismen die koolmonoxide gebruiken als voedsel en energiebron (klik hier). Er zijn ook extremofielen die leven van zwavelwaterstof, ook een giftig gas, en komen voor bij vulkanen zowel boven de grond als onder water, waar de vulkanische schoorstenen 'black and white smokers' worden genoemd (klik hier). Ze zijn meestal ook nog buitengewoon bestendig tegen hoge temperaturen.


'Per slot van rekening worden we nog steeds geregeerd door de gristelijke maffia' (naar Jan Wolkers, Groeten van Rottumerplaat, Wolkers was van huis uit gereformeerd).
Zowel de christelijken als de islamieten winnen terrein ten koste van onze bevochten vrijheid sinds de jaren '60, vrij van voorschriften, betutteling en dogma's. Dat heeft ongetwijfeld met onzekerheid en angst te maken, de surveillance terreur van de overheden en de grote tech-bedrijven, jihadistisch terrorisme en de linkse milieumaffia die ons wijsmaken dat de wereld vergaat - hetgeen zeker gebeurt alleen voorlopig nog niet. Een lekkere combinatie die prima zou kunnen opgaan in de Rote Armee Fraktion in dienst van de DDR van vroeger, maar meer nog dan ooit met een onvolwassen a-intellectuele signatuur. Met verstandig beleid zou het tij nog te keren zijn, maar wij geloven niet zozeer in de betrouwbaarheid van de medemens die de ander denkt de les te moeten lezen, vooral als die les is gebaseerd op leugens en puur gelul in de ruimte.
Een opmerking laatst in de pers was van 'waarom alles altijd moet veranderen'. Dat ligt enerzijds aan onze volksaard, maar veranderen door de mens betekent vaak verslechteren en dat wil niemand. Het is echter een natuurlijk gegeven dat alles verandert en niets blijft zoals het is, zowel gezien vanuit Darwin zijn ontdekkingen als wel de fysieke hoofdwetten van de thermodynamica.


Whitney Houston verdronk in badwater in haar hotel door gebruik van drugs en alcohol. Of ze dat bewust deed is niet duidelijk. Meerdere beroemde artiesten stierven eenzelfde soort dood, dus moet er iets van opzet en kennis van zake zijn? Vroeger deed men dat met barbituraten, chloraalhydraat en alcohol, zoals dat werd gevonden in de bloedmonsters van de beroemde Marylin Monroe (klik hier). Men is kennelijk moe van het leven wat men leidt?

Als beroemdheid word je geleefd en heb we weinig meer over je eigen agenda te vertellen.

Bekend is het misbruik van lachgas en vooral het comazuipen van jongelui tegenwoordig, door in een korte tijd bijna 10 glazen alcohol te drinken. Dat komt overeen met ongeveer twee flessen wijn (klik hier). Voor bier geldt de dubbele hoeveelheid, dus drie liter. Voor sterke gedestilleerde drank betreft dat ongeveer een halve fles van 750 ml vanaf 25 % alcohol, en een kwart diezelfde fles voor 50 % alcohol bevattende drank.
De giftigheid van gewone consumptie alcohol of ethanol varieert naar snelheid van opname - of het binnen een half uur is gedronken of verdeeld over de hele dag, de leeftijd, geslacht (ja, weer discriminatie) en ook naar wat men gewend is in de loop van de jaren. Een jong gezond persoon van 18 jaar die weinig ervaring heeft met het drinken van alcohol en ongeveer 70 kg weegt, daarvoor geldt een LD50 (50 % kans op de dood) bij het snel opdrinken van een liter sterke drank met minstens 50 % alcohol.


Alcoholconsumptie kan zeker dodelijk zijn, maar meestal begint het lichaam al te protesteren door over te geven en zo het gif kwijt te raken. In de nabijheid van vrienden of omstanders zal men snel 112 bellen zodat de kans op overleven groter wordt. Overigens veroorzaakt alcohol wel blijvende schade aan diverse organen bij veel gebruik. Vroeger had men het over dementia praecox alcoholicus, maar tegenwoordig heet dat Korsakov, een vorm van vroegtijdige dementie door alcoholmisbruik (klik hier). De lever die het bloed ontgift, zal het werk op een gegeven moment ook opgeven. Huid en oogwit worden dan felgeel door de ophoping van bilirubine.
 

Wil men er zeker van zijn of er gevaarlijke concentraties koolmonoxide zijn, dan is een digitale CO meter van groot belang. De meters hebben wel een beperkte houdbaarheid en niet alle merken zijn even betrouwbaar (klik hier). Er gaat bij gebruik ook een pieper af ter waarschuwing, tijd om het apparaat uit te schakelen en maatregelen te treffen. De noodlijdende Blokker schijnt zowel een goede betaalbare digitale koolmonoxide meter te hebben als houtskoolbriketten, lampolie en via hun website een goedkope afsluitbare kogelgrill houtskool barbecue van 35 cm.

Bekende voorbeelden betreffen mensen die een goed glas whiskey of likeur namen met wat pillen tegen hoofdpijn om het inslapen te bevorderen. Ze lieten een boodschap achter op de deur, wel zo verstandig en sociaal, met de tekst 'gevaar voor koolmonoxidevergiftiging' (klik hier). Een brief van te voren ter aankondiging per post naar de politie of brandweer gaf hen genoeg tijd, je wilt niet al te lang blijven liggen tot de vliegen en maden verschijnen. De methode is altijd nog beter dan anderen op te zadelen met de horror van gehakt vlees door voor de trein te springen, de machinist en conducteur zullen dankbaar zijn.
 

Een eigenaardige toepassing van koolmonoxide wordt ingezet in de vleesverwerkende industrie teneinde het vlees langer mooi rood te laten kleuren. Bedrog dus met oud vlees, in het verleden werd dat met nitriet en nitraat gedaan dat tevens als conserveermiddel was bedoeld. Atmosfeerverpakkingssystemen in de VS bevatten koolmonoxide, voornamelijk met vleesproducten zoals rundvlees, rood wildvlees, schaap, geit en varkensvlees om het er vers rood uit te laten zien, maar het wordt ook bij oude vis gebruikt om ranzigheid tegen te gaan en de nitriet bestrijdt botulisme. De koolmonoxide combineert met myoglobine om carboxymyoglobine te vormen, een helder kersrood pigment. Vroeger gebruikte de supermarkt Jumbo blauw licht boven de vitrine met rood vlees voor hetzelfde bedrog. Onder het zonlicht zag het vlees er veel minder fris uit. 

Vergiftiging doet ook denken aan gevaarlijke infecties waar men ziek van kan worden. Er was een grote terugroepactie in verband met listeria bij vleesverwerker Offerman in Aalsmeer (klik hier), maar buitenlandse grondstoffen voor medicijnen  blijken ook steeds meer vervuilde producten te bevatten (klik hier). Maar een actie met het doden van vee tegen de zogenaamde uitbraak van Mond- en Klauwzeer bleek geheel onterecht (klik hier). Een conclusie die men zou kunnen trekken is dat er te weinig wordt gecontroleerd en dat die controleurs tamelijk ondeskundig zijn, een flinke misser van de overheid die waakt over ons aller gezondheid.
Het bewust doodgaan met een voedselvergiftiging is ook beschreven, maar is summier.
Het komt met name voor tijdens oorlog bij soldaten, zie zichzelf ook proberen te verwonden met eigen wapens of zichzelf proberen te infecteren (klik hier). Wanneer dit vaker voorkwam dan de statistieken lieten zien, werden de soldaten alsnog voor eigen vuurpeloton gezet: de doodstraf vanwege lafheid en vooral om andere soldaten te waarschuwen voor desertie.
 

Een ander bericht over gezondheid betreft de moderne wasmachine. Men heeft altijd gezegd dat door de moderne wasmiddelen op lage temperaturen kan worden gewassen (klik hier). Dat is dus niet zo, de wasmachine blijkt een bron van besmetting te zijn. Vroeger waste men regelmatig op kookwas temperatuur en werd het wasgoed ook nog heet gestreken, methoden die veel beter waren tegen bestrijding van ziektekiemen. Maar die oude methoden kosten meer moeite en energie. Ook veel schimmelinfecties komen voor. Schimmel in de wasmachine raakt men kwijt door elk half jaar een koffiekopje met pure chlorix in het wasbakje te doen en het programma op de kookwas te zetten, uiteraad zonder wasgoed.

In Europa is het gebruik van CO gas voor consumptie niet toegestaan in verpakkingen, tenzij het  eigen lichaamsvlees betreft ter inademing zoals met tabak. Het lichaam kleurt door CO roze in tegenstelling tot het  natriumnitriet (E250) dat kortgeleden als euthanasiemiddel werd aanbevolen
door de Coöperatie Laatste Wil (klik hier), een organisatie die wil informeren over manieren om de eigen regie te voeren over het levenseinde wanneer dat is gekomen (klik hier). De dosis was alleen veel te laag die men aangaf, men mag uitgaan van minimaal 10 gram nitriet voor vrouwen en 15 gram voor zwaardere mannen als in water op te lossen vaste stof (klik hier). De huid wordt hierdoor verkleurd als dat van een blauwe smurf door methemoglobinemie, waarbij het lichaam geen zuurstof meer opneemt en niet meer toonbaar is zonder witte puntmuts

De nitriet methode wordt niet genoemd in de Peaceful Pill Handbook, hetgeen niet zo vreemd is omdat het boek oud is en wie het boek leest zal er achter komen dat de heilige graal bij het laatste avondmaal Nembutal is, of pentobarbital (klik hier). Het lijkt wel alsof de schrijvers aandelen hebben bij de farmaceutische firma, want de methode is niet goedkoop wanneer het met een enorme omweg moet en het medicijn niet zo eenvoudig te verkrijgen is. Honderd jaar geleden waren barbituraten als slaap- en kalmeringsmiddelen tamelijk makkelijk te verkrijgen via de dokter, maar ze waren te onveilig bij overdosering.

Overziet men de mogelijkheden die tevens in het boek staan vermeldt, dan is de enige methode die 'peaceful' is, goedkoop, direct overal verkrijgbaar is en niet verboden is, de koolmonoxide methode. Maar dan wel met houtskoolbriketten mits die goed voorbereid is en juist wordt uitgevoerd.
Apparaten werkend op gas of een andere fossiele brandstof als kerosine of paraffine werken ook goed - de brandstoffen bestaan ook voor ongeveer 80 % uit koolstof, zoals bijverwarming door een gaskachel of gaskanon (niet de vogelverschrikker) of een generator werkend op benzine of dieselolie. De goedkoopste gaskanon kost 40 euro en een 5 kg gasfles 22,50 euro.
Er moet niets aan toeval worden overgelaten. Men dient zich goed in te lezen en alle informatie op het internet te benutten, berekeningen te maken van de grootte van het vertrek en de onzin van de wetenschap kunnen onderscheiden. Dat betekent dat de methode ongeschikt is voor impulsieve primitieve gedachtegangen, men dient weloverwogen een beslissing te nemen en een degelijke voorbereiding te treffen. Voor deze methode is ook geen hulp nodig en wordt niemand daardoor benadeeld of medeplichtig gemaakt.


Benzodiazepines kwamen in plaats van de barbituraten en zijn veel veiliger in gebruik bij overmaat, de eerste was chloordiazepoxide (Librium), en werd ontdekt door Leo Sternbach in 1955 en beschikbaar gesteld in 1960 door Hoffmann-La Roche. Sinds 1963 brachten zij ook de benzodiazepine diazepam (Valium) op de markt. Het Zwitserse bedrijf werd schatrijk met vitamine C en deze medicijnen, maar chemicus Sternbach verdiende zijn leven lang een bescheiden salaris (klik hier). Benzodiazepines zijn wel heel geschikt om met alcohol in slaap te vallen - alvorens een gif(gas) zijn werk kan doen.

Wetenschappelijke toeval, een ongeplande gelukkige
ontdekking, of een gok op basis van kennis en 
ervaring en daarom een grotere kans op succes?
Dat is tegenwoordig wel anders wanneer uitvinders of ontdekkers er met de vinding vandoor gaan - vanuit een bedrijf of de universiteit, patenteren onder hun eigen naam en een eigen bedrijf opzetten. Vaak is het ook nog eens geen gerichte uitvinding maar een wetenschappelijke toeval of ongeplande gelukkige ontdekking, serendipiteit bij de verstrooide professor (klik hier).
De zogenaamde start-ups die tientallen miljoenen weten te vergaren nog voordat maar een cent is verdiend. Eigenlijk is het pure oplichterij en diefstal omdat deze lieden de informatie vaak verkregen via instituten die deels of geheel met belastinggeld worden gefinancierd. Zo is het bedenkelijk dat bepaalde professoren met een been in het lucratieve bedrijfsleven staan, en met het andere been lesgeven op de universiteit. Profiteert de universiteit nog van wat er in het bedrijfsleven wordt ontdekt?


De ouderwetse stof pentobarbital werd in de V.S. nog wel gebruikt voor het uitvoeren van de doodstraf per injectie of infuus, maar daar protesteerde de Deense fabrikant tegen. Eigenaardig, want pentobarbital wordt alleen nog maar gebruikt om te doden: in Nederland (9 gram tot 15 gram) bij euthanasie (klik hier)), bij de Zwitserse Dignitas 15 gram - die voor deze behandeling ongeveer 5000 euro rekent, en bij de dierenarts die een paar tientjes vraagt om een dier uit het lijden te verlossen. 


Op de zwarte markt kost een 'voldoende letale' doses pentobarbital 500 euro via China, via dubieuze kanalen op het internet minimaal 1500 euro en via Mexico US$ 35 (klik hier) maar de vliegticket en busreis kosten 450 euro extra, en een dierenarts in Nederland betaalt gewoon 25 euro (klik hier). De rekening voor de klant is meestal stukken hoger, deels afhankelijk ook van de grootte van het huisdier, of hoe snel de dierenarts rijk wil worden, maar ook de crematiekosten van het dier. We zien hier vooral een ordinaire superlucratieve handel in de dood, maar alle commerciële wegen leiden naar Rome: pentobarbital. Nou, dat is dus echt niet nodig.


Hetgeen niet wil zeggen dat het gebruik al of niet door de arts altijd vlekkeloos verloopt, vandaar dat begeleiding bij pentobarbital wel zo belangrijk is. Sommige mensen dienen van te voren anti-emetica te slikken anders spugen ze het weer uit wanneer het oraal wordt toegediend. En sommige mensen zijn na uren nog niet dood en dienen dan een middel toegediend te krijgen dat het hart doet stoppen met pompen, meestal een intraveneuze kaliumchloride-oplossing die zorgt voor
fatale hartritmestoornissen. Sommige artsen gebruiken drie medicijnen net als dierenartsen met de drietrapsraket: eerst in slaap brengen, dan de ademhaling stoppen en als laatst het hart stilleggen.
De LD50 giftigheid van Nembutal valt dan ook erg mee en moet hoog worden gedoseerd voor de mens om een 100 % score te krijgen, eventueel gecombineerd met
pancuronium dat wordt toegediend om te stoppen met de ademhaling (klik hier). Kaliumchloride stopt het hart. 

Dat sommige artsen andere medicijnen gebruiken, zoals enorme overdoseringen van het pijnstillende morfine, geeft ook niet altijd de zekerheid van een snelle dood. Men heeft het dan eerder over palliatieve sedatie wanneer de uitdrukking euthanasie niet wil worden gebruikt - inclusief de vervelende papierwinkel. Wanneer er een tolerantie is opgebouwd, heeft men zeker 2 tot 3 gram nodig maar kan het intreden van de dood nog uren duren.
Het gebruik en misbruik van opioïden via de dokter is weer helemaal terug van weggeweest, eerst in de V.S. (klik hier) maar ook in Europa. De farmaceutische bedrijven die daar misbruik van hebben gemaakt, hebben miljardenboetes opgelegd gekregen. De schatrijke familie Sackler riskeerde bijna ook een gevangenisstraf (klik hier). In Europa heeft het nog nergens toe geleid.


Wanneer men zo streng is op pijnstillers en slaapmiddelen, waarom dan ook niet op de banken, multinationals en tech-bedrijven die de wereld in de vernieling helpen door hun rommelhypotheken, hun wereldwijde monopolie en methoden van het heimelijk vergaren van privédata, militaire en bedrijfsspionage en corruptie, en het ontwijken van belasting. Eneco komt in Japanse handen, Nuon in de Rattenfall. Worden we daar beter van of gaan alleen maar de prijzen omhoog? Natuurlijk, ooit de prijs naar beneden zien gaan? Nutsbedrijven horen niet in handen van buitenlanders.


Alleen omdat er geen directe doden vallen met hun 'bombardement' aan monsterlijke producten van dat soort bedrijven en de 'collateral damage' die dat veroorzaakt. Straks zegt het kabinet Rutte weer 'wir haben es nicht gewusst, wir haben zur anderen seite geschaut', zoals met de doden bij de bombardementen. Of Rutte is gestoord, of hij heeft een criminele inborst om steeds maar weer te liegen (klik hier). Rutte heeft hoogstwaarschijnlijk een narcistische persoonlijkheidsstoornis (klik hier).

Professor Zuboff meent dat de tech-bedrijven veel destructiever zijn in maatschappelijk opzicht, en ontwrichten een normale gezonde economie door malafide gebruik van het kapitalisme. Een grote crisis kan het einde betekenen van het westerse kapitalisme, en een door surveillance gestuurde dictatuur creëren. Omdat de materie ingewikkeld is (gemaakt), begrijpen politici de vernietigende kracht niet. En omdat de meeste landen geen directe democratie hebben d.m.v. lokale en landelijke referenda, heeft de kiezer geen mogelijkheid het 'surveillance kapitalisme' voortijdig uit te schakelen door de tech-bedrijven aan banden te leggen door volksraadpleging.
Een fenomeen dat niet ter sprake komt bij Zuboff is het 'surveillance communisme' zoals in Rusland maar vooral in China en Noord-Korea. De Chinese overheid heeft op hun miljoenen beveiligingcamera's ook gezichtsherkenning zitten, met algoritmen voor andere rassen zoals de Oeigoeren die allen als terroristen worden aangemerkt. De Chinese heropvoedingsconcentratiekampen werken al voor een miljoen mensen die door tucht gehersenspoeld worden.


Politici hier geloven het wel zolang ze hun eigen zakken maar kunnen vullen, kijk naar de schijnheilige knuffel-VVD'er Dijkhoff die nog steeds wachtgeld ontvangt terwijl hij een nieuwe baan heeft (klik hier). Maar ook Mark Rutte kreeg een reisvergoeding terwijl hij de regeringsauto met chauffeur gebruikte (klik hier). Hoeveel ziekelijke inhalige figuren zijn daar bij de VVD al verdwenen, zowel zij die in de Haagse schijnwerpers staan als daarbuiten in de plattelandspolitiek? En de koning lult in zijn kerstboodschap alsof hij zijn kinderen toespreekt, hoe durft hij het volk zo minachtend toe te spreken terwijl er tientallen miljoenen door hem en zijn gevolg over de balk worden gegooid met middeleeuwse pronkkamers in zijn paleis. Iedereen mag falen en ook de spilzieke koning Willem, als een Ludwig II van Beieren in zijn middeleeuwse burcht Schwanstein die zijn uitgaven ver overtrad totdat hij waanzinnig werd verklaard.

De kanker moet eerste de patiënt doodziek maken wil de dokter (de overheid) ingrijpen.
Iets vergelijkbaars is de zogenaamde Multi Level Marketing (MLM) dat door een netwerk van pyramide-achtige opbouw winsten genereert (klik hier). In sommige landen is de verkooptechniek verboden - omdat alleen de bovenkant van de pyramide het meest profiteert, in andere landen zijn regels opgelegd aan bepaalde bedrijven om dit te voorkomen. Immers is het pyramidespel verboden in de meeste landen, oftewel de ponzi-scheme (klik hier).


Men betaalt winst uit met de nieuwe inleg van nieuwe klanten. Een en ander heeft meer met oplichting te maken, zoals Bernard Madoff die pas in 2008 tijdens de bankencrisis in de gaten liep. We hebben dat al eerder meegemaakt met de bankencrisis met hun onbegrijpelijke onverkoopbare rotzooi (rommelhypotheken) die ze door de informatica professoren en wiskundigen op hun computers in volstrekte chaos veroorzakende algoritmen hadden laten uitwerken?

Overigens is bekend geworden dat de universiteit van Maastricht tonnen aan losgeld heeft betaald aan hackers (klik hier).
Ze deden net alsof ze het probleem zelf hadden opgelost, maar het is beschamend dat ze betalen aan criminelen en dat de universiteit geen knappe koppen heeft om het zelf op te lossen. Straks wordt internet geregeerd door hackers, surveillance kapitalisten en communisten van de overheid en het bedrijfsleven, en een handjevol andere criminelen die internet benutten voor hun louche handel. Een en ander heeft geleid tot het afsluiten van dure verzekeringen tegen cybercriminaliteit met ransomeware.

Misschien is het voor Pieter Omzigt van het CDA jammer dat hij de verkiezing om het partijleiderschap verloor (met maar slechts 2 %), hij is al jaren een door iedere politieke partij zeer gewaardeerd criticus van de overheid en het establishment en kan beter een luis in de pels blijven van de elite. Als partijleider had hij vast een kleurloos figuur moeten worden die de boel bij elkaar probeert te houden, terwijl als intelligent scherp criticaster hij goud waard is voor de politiek en de maatschappij. Dat is absoluut geen ondergeschikte rol.  Hij zou het surveillance kapitalisme in Nederland en in Europa als geen ander kunnen bestrijden en zich met hand en tand tegen deze desastreuze ontwikkelingen kunnen verzetten. Wie is daar anders toe in staat anno 2020? Een ruggengraatloze en de kiezer beduvelende Mark Rutte zeker?

Surveillance kapitalisme (of communisme) is onzichtbaar zwaar gif dat met wortel en tak moet worden uitgeroeid. Domme politici hebben vaak niet eens door wat er aan de hand is totdat het te laat is en met belastinggeld systeembanken moeten worden gered. Of dat de rijke landen voor de onoplettende erop los levende zuidelijke corona-landen financieel kunnen opdraaien. De vraag is wie nog de cybercrimineel is wanneer de grenzen letterlijk en figuurlijk zo zijn vervaagd en de ontwikkelingen altijd ruim voorop lopen op de wetgeving. De politiek heeft altijd het nakijken, tenzij een paar invloedrijke intelligente politici de ontwikkelingen voor zijn en een halt toeroepen - zoals destijds ontstond in de Verenigde Staten met de Sherman Antitrust Act om monopolievorming van zeer grote bedrijven te voorkómen. Tegenwoordig doet geen politicus wat tegen de moderne mega internet bedrijven als Google, Microsoft, Facebook, Apple, Amazon, maar ook vele andere die de marktprijs bepalen en de belastingen omzeilen. Een vorm van door politici getolereerde terreur en georganiseerde misdaad.

Men is in Nederland tegen algemeen gifgebruik in de natuur - die niet bestaat in Nederland, alle natuurgroen is aangelegd park, bos of weiland, maar gifmethoden in het buitenland zijn nog tamelijk populair, zoals met natriumfluoracetaat dat makkelijk verkrijgbaar is onder het codenummer 1080 (klik hier). Deze methode behoort zeker niet tot 'peaceful' wanneer de wetenschappelijke informatie wordt geraadpleegd (klik hier). In Australië gebruiken ze de stof verwerkt in worstjes om van wilde katten af te komen (klik hier).  Australië en Nieuw-Zeeland willen koste wat kost van de invasieve exoten af, maar er kunnen ook andere dieren direct of indirect worden getroffen. In 1946 werd het gif voor het eerst gebruikt als rodenticide in de V.S. met name tegen de coyote of prairiewolf.

Het bijzondere aan dit simpel anorganische gif - in tegenstelling tot de ingewikkeld opgebouwde giftige eiwitten, is dat het veel in de natuur zelf voorkomt op het Zuidelijke halfrond in zeker 240 plantensoorten in Australië, Nieuw-Zeeland, Brazilië en Zuid-Afrika, zoals de gifblaar die reeds bekend was bij de eerste kolonisten 150 jaar geleden (klik hier), als bescherming tegen vraat (klik hier). De veeteeltboeren hebben er echter veel last van.
J.
Lee (1998) van de Australische Nationale Universiteit schreef een artikel over het verdwijnen van de inheemse planten: 'Dodelijke planten worden met uitsterven bedreigd', ANU Reporter, 29 (6) ontvangen 2012-08-07, maar dit artikel werd op geheimzinnige wijze onttrokken aan de publiciteit. Worden de van nature giftige planten nu wel of niet met uitroeiing door de mens bedreigd?

Rodenticiden zijn pesticiden waarmee knaagdieren gedood worden. De bloedverdunners die in ons land worden verkocht, derivaten van cumarine, zorgen voor interne bloedingen. Onder knaagdieren bedoelt men niet alleen ratten en muizen, maar ook eekhoorns, marmotten, konijnen, lastige roofvogels, landroofdieren, wilde honden en katten en de holen gravende muskusrat (hetgeen geen rat is). Andere dieren dan muizen en ratten zijn ook vaak het slachtoffer van rodenticiden wanneer ze de dode dieren opeten. Bevers worden in Nederland juist weer uitgezet en beschermd, terwijl ze behoorlijk vernielzuchtig zijn. Nederland heeft geen echte natuur, alles is door de mens aangelegd en wordt nauwkeurig beheerd wanneer het de waterstand betreft. Er lopen een paar amateurs bij Natuurbeheer rond die van Nederland vooral een park willen maken dat in de tijd niet verandert. Dat heeft niets met natuur en ecologie te maken, want de natuur is qua evolutie een enorm dynamisch proces van voortdurende verandering van klimaat door planten en dieren die zich aanpassen aan de veranderende omstandigheden. Zo gaat dat al miljarden jaren.

Er werd vroeger nogal met gif gestrooid, vrouwen waren beruchte gifmengers die hun vervelende man met arsenicum of kwikverbindingen naar de andere wereld wilden helpen. Een gevaar in gebruik van gif is natuurlijk dat daarmee heimelijk en anoniem ook een ander te doden is.
De wolven die in Nederland werden gezien, en waar dierenbeschermers enthousiast over waren, blijken te zijn verdwenen (klik hier)? Niet vreemd wanneer men weet dat wolven uit Nederland in het verleden zijn verdreven omdat ze duizenden schapen doodden. Voordat je het weet, heb je met die idioterie een enorme overlast die moeilijk te bestrijden is. Overigens, op de Veluwe doodde een wolf 14 schapen (klik hier). Lang leve de wolf?


Bizarre manieren van suïcide zijn een enkele keer ondernomen door verwarde personen in dierentuinen, laatst zelfs ongewild door een gestoord Frans gezin tussen luipaarden in de Beekse Bergen (klik hier). Maar ook onlangs in de V.S., de vrouw bleek 'prettig gestoord' (klik hier).
In het buitenland probeert men vaker op het terrein van wilde dieren te klimmen. Dat is niet aan te raden, meestal wordt door het personeel het wilde dier doodgeschoten. Verdoofd wordt er dan zelden, want dat gaat te langzaam en het dier kan daardoor extra agressief worden. Jezelf laten opeten door wilde dieren is niet een vredige dood.


Sabeltandtijgers hebben hier miljoenen jaren geleden ook rondgelopen, en we mogen blij zijn dat ze in ieder geval hier niet meer rondlopen in het wild.
Er werd op 5 oktober op een Duitstalige zender een programma getoond waarin de Nederlander Dick Mol beweerde dat gedurende de laatste ijstijd 35.000 jaar geleden mogelijk de mens ertoe heeft bijgedragen tot de plotselinge verdwijning en uitroeiing van grote dieren als de wolharige mammoet, de sabeltandtijger en een soort van reuzenrat van 200 kg. Er werd geen enkele fatsoenlijk onderbouwde wetenschappelijke aanwijzing voor gegeven, behalve wat vage voetstappen in een laag klei dat was versteend. Mensen waren toen sterk in de minderheid gezien de opgravingen van botresten, en hadden primitieve methoden om te jagen. Eerder vielen ze zelf ten prooi aan wilde dieren, zodat de Neanderthaler mogelijk door wilde beesten is uitgeroeid.
 

Dick Mol is bepaald geen professional maar een amateur paleontoloog, in het dagelijkse leven douanebeambte die smokkelwaar tegenhoudt. Benieuwd wat Mol zelf zonder vergunning uit de desbetreffende landen heeft meegesmokkeld. Over corruptie van douane-ambtenaren gaat ook een groot onderzoek (klik hier).
Het programma kwam er een beetje op neer dat de mens al 35.000 jaar de aarde terroriseert en dieren uitroeit. Dick Mol wist hele verhalen te vertellen over wat er moet zijn gebeurd aan de hand van een paar oude voet- en pootafdrukken en ontdekte pardoes voor de camera unieke vondsten. Hoe toevallig toch, die voorgekookte ijdeltuiterij. Hij moet dan ook in het rijtje van de pathologische fantasten worden gerekend met zijn ongefundeerde lulkoek. Zo was er de oplichterij genaamd de Vermaning affaire (klik hier) en de affaire Wouters (klik hier). Beide heren kwamen met opgravingen uit de steentijd als amateur archeologen, de vuurstenen werktuigen bleken vervalsingen te zijn.

De hypocriete Rutte maakt zich geen zorgen om zelfdoding, anders zou hij wel andere politiek bedrijven
(klik hier), die is eerder bezig is met een leuke baan bij de EU straks.
In de V.S. en Australië worden wilde zwijnen bestreden met aas dat natriumnitriet bevat (klik hier), het zogenaamde Hog-Gone oftwel 'weg-zwijn' (klik hier) dat gewoon overal te koop is. Het is goedkoop (klik hier) maar vogels gaan er ook aan dood wanneer ze de dode zwijnen of het voer eten (klik hier)? Men meent echter dat de dode zwijnen gewoon door mensen kunnen worden genuttigd, zonde ook anders van de heerlijke Schweinebraten (klik hier). In Duitsland heeft men zoveel last van wilde zwijnen rond Berlijn dat de gemeente een boete van 5000 euro heeft gesteld op het bijvoeren van de dieren - daar kun je bij Dignitas euthanasie voor uit laten voeren. Ook andere gemeenten zijn bedreigd, met name omdat men bang is voor het verspreiden van de varkenspest (klik hier).
 

Men heeft de overbevolking en overlast van wilde zwijnen en andere dieren uit de hand laten lopen door ze bescherming te bieden vanuit de overheid en een volkomen verkeerd wildbeleid te voeren - zoals bij ons bij de Oostvaardersplassen, op de Veluwe, op Schiphol en in de duinen bij Zandvoort. Dan moeten dieren alsnog massaal worden afgeslacht. Humaner is met geboortebeperkende middelen te werken, maar dat is voor de jagende Koninklijke kliek weer minder spannend. Een en ander geldt natuurlijk ook voor de mens (klik hier), maar overbevolking is taboe in de meeste zwaar christelijke kringen. Geen zaadcel mag worden verspild, hetgeen uiteindelijk zal leiden tot evolutionaire uitroeiing van de soort, het resultaat na de zondeval.

In 2020 werd er door actievoerders weer bijgevoerd op de Oostvaardersplassen, en dat mag niet want de dieren moeten van de halvegare staatsbeheerders een 'natuurlijke parkdood' sterven (klik hier).
Waar zijn de tienduizenden ganzen van Schiphol toch gebleven die overlast veroorzaakten, zijn die na vergassing met kooldioxide weggegooid (klik hier)? Over voedselverspilling gesproken. De overtollige beesten op de Oostvaardersplassen werden ook nauwelijks geconsumeerd. 

Natriumnitriet hoeft niet chemisch zuiver te zijn en is mogelijk voor 0,50 euro per kg reeds te koop in een grote partij. Kleine handelaren zetten de boel af en vragen idiote hoge prijzen voor een paar korrels, de lijkenpikkers. Het lijkt er wel op alsof de overheid het best vindt als het maar duur genoeg is en niet zo makkelijk te verkrijgen is. Zo komen de oplichters en zakkenvullers wel aan hun trekken, als ze maar braaf belasting betalen is niets te gek - net als met tabak, alcohol, drugs en prostitutie, maar ook suiker, zout en vet eten zijn killers. De achterlijke moraal van de overheid is ver te zoeken, ook met de dood.
 

De nitriet dood is waarschijnlijk de allergoedkoopste manier, dus 15 gram/1000 g x 0,50 euro = 0,0075 euro/15 g, hetgeen afgerond nog geen 1 eurocent is!
Kaliumnitriet (E249, E-nummers zijn
toegelaten chemische stoffen als additief in voedingsmiddelen die bedoeld zijn voor menselijke consumptie) heeft dezelfde werking en is zelf te synthetiseren uit de goedkope en goed verkrijgbare kunstmest kaliumnitraat (E252) of salpeter met de handelsaanduiding 13-0-46 of 13.8-0-46.5 (stikstof-fosfaat-kalium of NPK classificatie 95 % kaliumnitraat) dat in een zak van 40 kg nog geen 1,00 euro per kg kost (klik hier). Uitstekende mest ook voor het gras. 

Er zijn volgens de wetenschappelijke informatie via het internet veel methoden om nitraat te reduceren tot nitriet, het geschiedt bij voorzichtige oxidatie van vele metalen zoals met lood (klik hier), koper en zink, maar ook al bij verhitting in waterige oplossingen, door licht (klik hier), door micro-organismen, e.d. Men denkt er zelfs aan om afvalijzer te gebruiken voor de volledige denitrificatie bij de afvalwater- en drinkwaterzuivering (klik hier).
Vandaar ook dat men vroeger waarschuwde spinazie - rijk aan ijzer en nitraat, niet vaker te verhitten dan nodig is, met name voor kinderen (klik hier). In 1980 veroorzaakte nitriet in Iglo producten voor voedselvergiftiging door een lekkend koelsysteem (klik hier). Nitriet werkt bloeddrukverlagend, bij een te lage bloeddruk vindt zuurstoftekort plaats, vandaar de blauwkleuring.
Nitriet is ook een antigif tegen cyanide vergiftiging, handig bij een vergiftiging met abrikozenpitten (klik hier). De pitten zijn normaal niet giftig, totdat ze met kracht opengebroken worden en men de inhoud opeet.


Op het internet reduceert men nitraat o.a. met ijzer volgens onderstaande vertaling. Met het omzetten van nitraat naar nitriet met ijzer dient men voorzichtig te werk te gaan met beschermkleding, veiligheidsbril en dikke werkhandschoenen. In een stalen pan verwarmt men in de buitenlucht met een gasbrander 303 gram salpeter en 10 ml water voorzichtig tot het zout net gaat smelten (bij iets boven de 300 graden C). Nu voegt men 112 gram dunne stukjes ijzerdraad toe of de allerkleinste ijzeren spijkertjes, beetje bij beetje, maar het mag geen roestig ijzer zijn en ook zeker geen roestvast staal. Gratis ijzerkrullen van een draaibank of boormachine zijn ook te gebruiken mits ze goed zijn ontvet en niet van roestvast staal zijn (ontvetten kan in een oude dichtgeknoopte kussensloop in de wasmachine met zeep, op 60 graden C).
Gebruik geen staalwol, want dat vliegt direct in brand als vuurwerk en de oxidatie van ijzer moet plaatsvinden onder in de gesmolten massa, zodat het nitraat langzaam wordt gereduceerd tot nitriet (5-waardig stikstof gaat over tot 3-waardig stikstof). Gesmolten nitraat en nitriet zouden eigenlijk als ionen moeten worden genoteerd, maar goed.


                      3 KNO
3
(l) 
+  2 Fe (s)  --> 
3 KNO2 (l)  +  Fe2O
3
(s)


Men roert met een stalen lepel of staaf tot alles in een gladde bruinrode pap is overgegaan waarin bijna geen vast ijzerdeeltjes meer zitten. Het kan zijn dat de massa eerder grijs van kleur wordt door de vorming van zwart Fe3O4 (dat is de verbinding met 3-waardig en 2-waardig ijzeroxide, Fe2O
3
.
FeO).
 
Wanneer dat zo is kan in plaats van 112 gram ijzer iets meer, dus 126 gram ijzer worden toegevoegd. Teveel aan ijzer wordt er later uitgefilterd.
De oxidatie van ijzer verloopt exotherm, waardoor warmte vrijkomt en het smeltproces op gang houdt.
Maak de gesmolten massa niet heter dan nodig is, anders ontleedt kaliumnitriet bij 320 graden C en dat is niet de bedoeling. Er mogen dus geen bruine dampen ontstaan van NO2 gas (ruikt naar chloor) en verlaag anders de temperatuur of vertraag de toevoeging van ijzer. Het proces kan een uur duren. Tussen de 550 en 790 ° C bereikt kaliumnitraat zonder het ijzer wat geoxideerd wordt, een temperatuurafhankelijk evenwicht met kaliumnitriet.  Het is juist de bedoeling het evenwicht naar rechts te laten aflopen door zuurstof te onttrekken en alle nitraat te reduceren tot nitriet.

Na afkoeling kan de massa in stukken worden gebroken en in ongeveer 250 gram (of 250 ml) heet kraanwater onder voortdurend roeren worden opgelost. Er ontstaat een bruinrode of grijze neerslag van onoplosbaar ijzer(II)(III)oxide en het ontstane kaliumnitriet wordt opgelost in het water.  Laat even staan en giet de heldere oplossing af, eventueel over een dubbele koffiefilter. De oplossing kan voorzichtig worden ingedampt door te koken om de vaste stof te verkrijgen, maar kook de oplossing zeker niet geheel droog en laat de rest van het water aan de lucht verdampen. Laat de kristallen drogen op een papieren filter. Herkristallisatie met 100 ml kokend schoon water maakt de stof zuiverder maar dat is niet echt nodig. De opbrengst is in theorie ongeveer 255 gram droog kaliumnitriet, een geelwit zout. De kosten voor deze hele procedure zijn ongeveer 2 euro exclusief de arbeid en gebruikte apparatuur. Bewaar de droge kristallen in een potje dat tegen licht en vocht is beschermd en beslist niet in kinderhanden kan vallen, met een duidelijk opschrift en waarschuwing. De oplosbaarheid van kaliumnitriet is 10 gram in 4 mL en 15 gram in 6 mL water. 

Nogmaals, nitriet is een toegelaten conserveringsmiddel. Hetgeen niet betekent dat nitriet een middel is dat een overleden lichaam conserveert of balsemt, daar wordt een verdunde oplossing van formaldehyde voor gebruikt - een stof die eiwitten denatureert en ook micro-organismen doodt. Men noemde het vroeger ook 'sterk water' en balsemen is in Nederland niet toegestaan, alleen voor de adellijke leden van het Koninklijk Huis (klik hier). De onlangs overleden prinses Christina heeft zich echter geheel tegen de regels in laten cremeren. Dat zou ieder lid van het Koninklijk Huis moeten doen, want waarom zijn zij meer dan anderen om zich niet door kevers, wormen en microben te laten opeten of door verbranding zich zo overgeven aan natuurlijke kringloop van koninklijke compostering en reïncarnatie? De regering wil toch een landbouwkringloop, dus waarom niet een koninklijke mineralenkringloop. Het is een onnodige peperdure poppenkast die node gemist kan worden in een echte volwassen democratie. Ze verspillen ook onnodig enorm veel energie vergeleken met een republiek.

In het Peaceful Pill Handbook letten ze minder op de kosten en gebruiken ze laboratorium chemicaliën en speciale apparatuur, meer of minder bewerkelijke methoden, waaronder het gebruik en de synthese van barbituraten die een hoop geld kosten. Deze ouderwetse slaapmiddelen worden niet meer voor mensen gebruikt vanwege het gevaar op overdosering, maar worden nog toegepast in de 'diergeneeskunde' bij het laten inslapen van dieren.
Het boek werd beroemd vanwege hun bestelroute via een vakantiereisje naar Mexico, een dure trip niet geheel zonder risico wanneer je niet in de buurt van San Diego woont. Via een budget vliegtuig kost een retourtje altijd nog 400 euro en de bus naar de grens 50 euro. Je wilt niet dood in Mexico worden gevonden, maar op een hotelkamer in de V.S. is al stukken beter. Helaas hebben de schrijvers van het boek er geen serieuze wetenschap van gemaakt, sommige methoden zijn rondom klungelig, vragen om veel meer informatie of zadelen mensen met onnodige risico's van mislukking en mogelijke invaliditeit op.
Bestellen van grondstoffen via China is tegenwoordig een stuk makkelijker, maar altijd is de vraag of het verkochte product wel het gewenste resultaat oplevert. Ook medicijnen zijn niet onbeperkt houdbaar, en officieel is het importeren verboden bij de wet in de meeste landen.


In het licht van 75 jaar Bevrijding, enige interessante historie: vroeger hadden SS kopstukken bij de nazi's in Duitsland behalve hun Luger parabellum P05 pistool soms een glazen capsule, verborgen in een metalen schroefhouder - eventueel als hanger. In de glascapsule zat 1000 mg kaliumcyanide opgelost in 2 mL water om suïcide te plegen en zo niet in de handen van de vijand te vallen. Deze overdosering werkt bij elk lichaamsgewicht voor 100 %.
Het Pill handboek geeft ook een methode voor het gebruik en de synthese van cyanide. Cyanides zijn gewoon via de internationale chemicaliënmarkt te koop en dat geldt voor de meeste chemische stoffen, die vrij verhandelbaar zijn.
Veel stoffen worden voor industriële doeleinden gebruikt, zoals cyanides bij elektrochemische galvanotechnieken,  het galvaniseren van koper met edelmetalen - zoals doublé sieraden die zijn verguld of verzilverd met een dunne laag edelmetaal.


Vloeistoffen werken sneller dan de vaste stof die eerst moet oplossen in het lichaam. De dunne glazen capsule moest in de mond met de kiezen worden stukgebeten waarna de vloeistof werd ingeslikt. Dit was wel een van de meest makkelijke en snelle manieren. Aan het einde van de oorlog is er veel gebruik van gemaakt, vaak om hun straf te ontlopen. De Duitse firma Tesch & Stabenow (klik hier) leverden niet alleen de cyanidecapsules, maar samen met de firma Degesch (klik hier) leverden ze ook Zyklon B voor de gaskamers, een product gebaseerd op blauwzuur of waterstofcyanide. Degesch bestaat nog steeds en maakt landbouwgif. In Engeland was er een psychisch gestoorde moeder die haar kind 'Cyanide' wilde noemen, maar de rechter stak daar een stokje voor (klik hier).

In 2017 pleegde Praljak voor de camera zelfdoding met een binnengesmokkeld flesje vloeistof tijdens het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag (klik hier), en ook dat gif bleek gebaseerd op cyanide. Reanimatie was onmogelijk.
In de V.S. werkt men met zogenaamde cyanide bommen tegen een bepaalde overschot aan wilde dieren (klik hier). Cyanide werd ook toegepast in de V.S. als doodstraf door middel van blauwzuurgas in een gaskamer (klik hier).
in de jaren '90 ontdekte men dat witte bloedcellen of leukocyten in het dierlijk lichaam - dus ook in die van de mens, cyanide produceert bij de fagocytose om de ziekteverwekker te doden (klik hier). Sommige wetenschappers menen dat cyanide een rol heeft gespeeld bij de vorming van het leven op aarde (klik hier). In de ruimte en het heelal komt cyanide veelvuldig voor.

Blauwzuurgas (kookpunt 26 °C) is te bereiden uit niet giftig rood bloedloogzout of kaliumhexacyano
(III)ferraat en geconcentreerd zwavelzuur - het zuur is tegenwoordig moeilijk te verkrijgen in de handel door de strenge wetgeving.
Kaliumcyanide is te bereiden uit makkelijk verkrijgbare en niet giftig geel bloedloogzout of kaliumhexacyano(II)ferraat. Het zout dient eerst het kristalwater te verliezen bij 90 tot 100 graden C en pas daarna verwarmd te worden tot 650 graden C onder uitsluiting van zuurstof. Anders treden er allerlei ongewenste nevenreacties op zoals hieronder te lezen is in de weblog pagina. Per 13 gram trihydraatzout levert dat theoretisch 7,8 gram KCN op. De reactie kan in een porceleinen kroes met deksel plaatsvinden, of in een dure van kwartsglas waar goed te zien is wanneer de stikstofgas productie is opgehouden. Veel goedkoper is echter een smeltkroes van ijzer met deksel (van AliExpress, 3,86 euro inclusief transport) - of nog eenvoudiger, een leeg ijzeren blikje van 140 gram tomatenpuree waarvan de bovenkant nagenoeg is dichtgeknepen. Per 7,8 gram KCN opbrengst komt dan ongeveer 0,67 liter stikstofgas vrij. In tegenstelling tot wat in de weblog staat, kan de vloeibare KCN (635 °C) beter afkoelen in de kroes in plaats van af te gieten. Niet het overblijvende ijzercarbide maar wel het koolstof vliegt in brand bij 650 graden C in de open lucht. Beide vaste stoffen zijn onoplosbaar, alleen het KCN is zeer goed oplosbaar in water (7,2 g/10 ml water van 25 °C). Dus afkoelen, oplossen in weinig water, affiltreren en indampen of als vloeistof bewaren - het is wel handig te weten wat de droge opbrengst is, daar dit een aanwijzing kan zijn dat het proces juist is verlopen. Bewaar het op slot op een veilige plaats.
Het is moeilijk te bepalen wanneer de gasproductie is gestopt en of de temperatuur wel de 650 graden C heeft bereikt zonder meetapparatuur. Een oplossing is om nog een ijzeren blikje te hebben met wat stukjes aluminium - géén folie maar bijvoorbeeld stukjes gezaagd rondbuis of ander profiel. Aluminium smelt bij ongeveer 660 graden C en dit is dus een goede maatgever voor de te bereiken temperatuur. Een simpel houtskoolvuurtje waarin de kroesjes of blikjes direct in de vlammen worden gezet voor een uurtje zal voldoende zijn voor de kleine hoeveelheid. De temperatuur van het brandende houtskool kan enigszins beïnvloed worden door te wapperen met een krant om extra zuurstof toe te voeren, teneinde een hogere temperatuur te bereiken indien nodig.

Schijnheilig dat de gereformeerde Rutte zich zogenaamd zorgen maakt, er wordt door de overheid weinig gedaan aan de toenemende armoede en de problematiek bij de door bezuinigingen geplaagde GGZ in Nederland is alleen maar groter geworden. In Nederland leven 10 % van de kinderen in armoede, in België is dat zelfs 14 %. Driewerf schande!
Jaag mensen dan ook niet de dood in door hen geen perspectief te bieden wanneer die er nog wel is (klik hier). De meeste mensen willen niet dood maar willen vaak een ander leven - hetgeen niet altijd zo makkelijk is, zeker i.v.m. chronische ziekte en lijden, maar ze hebben wel hulp nodig. Met name blijkt bij bewindvoerders en schuldhulpverleners dat de overheid de meeste financiële schulden veroorzaakt, juist ook bij gehandicapten! Voor noodgevallen dient de
preventielijn zelfdoding. Ben je in levensgevaar? Bel dan 112. Ben je niet in levensgevaar maar heb je wel acuut hulp nodig? Bel dan 113 of 0800-0113  Voor Begië is dat 1813. De zwaksten dragen in de probleemwijken de grootste lasten (klik hier). Dat de PvdA niet meer voor die mensen opkomt, heeft de partij bijna weggevaagd, maar ook van het christelijke CDA is bijna niets meer over.

Arme mensen net voldoende geven dat ze niet doodgaan maar wel dat ze met 138.000 tegelijk moeten bedelen bij een voedselbank elke week in een welvaartsland als Nederland, dat is toch een beschamende situatie (klik hier). Er zijn 600.000 mensen in Nederland die leven beneden de armoedegrens.
Er plegen drie keer zoveel mensen zelfdoding als dat er verkeersdoden vallen per jaar, en dan hebben we het nog niet over die honderdduizend mislukte pogingen met eventuele invaliditeit (klik hier). De politie gebruikt verwarde personen steeds vaker als schietschijf om hun belabberde schietvaardigheid te oefenen, meneer Rutte, in plaats van dat de verwarde lui worden opgenomen in een kliniek, grote alles weglachende onbenul van de VVD. Het is wel de echt allergoedkoopste manier om zelfdoding te plegen door verward te doen en door een politieagent te worden doodgeschoten. Waarschijnlijk betaalt dan de gemeente ook de begrafeniskosten nog.


Verwarde personen hebben eigenaardig genoeg ook E-nummers, E14 en E33 (klik hier).
Verwarde personen worden soms ook doodgeslagen door de politie, lekker blijven doorslaan wanneer het slachtoffer al op de grond ligt (klik hier). Zoiets heet laf en dient zwaar te worden bestraft met ontslag en gevangenisstraf. Marco Kroon wordt tijdens carnaval wel opgepakt en voor gek gezet. Wildplassen? Dat doet iederen met carnaval, wil je niet tot je enkels in een met pis volgelopen plee staan, en de politieagente ter plaatse heeft nog nooit een piemel gezien en schrikt zich rot. Schennispleging? Sinds de 'flower-power' tijd in de jaren '60 zijn we alleen maar preutser en meer bekrompen geworden dan we al waren in dit schijnheilige gereformeerde land.
 

En ondertussen wil de staatssecretaris Klokhuis lachgas gaan verbieden omdat er misbruik van wordt gemaakt. Hahahahahahaa. Geldt dat ook niet voor alcohol, en mensen die kettingroken, en met zoveel andere dingen zoals gokverslaving waarbij de overheid zelf veel geld verdient aan de verslaafde met zijn casino's? Dat verbod op lachgas gaat er niet komen - straks wordt er ether en lijm gesnoven, maar waarom laat de staatssecretaris lachgas niet gewoon vergiftigen met wat koolmonoxide? Dat doet de Staat der Nederlanden toch al langer met brandspiritus, waar in de drinkbare ethanol ook het giftige methanol wordt gemengd - daarom kost spiritus maar 2 euro in plaats van 50 euro. In de jaren '70 werd heroïne door een grappenmaker versneden met arsenicum. Raak je zelf van je verslaving af. Maar nee, de overheid had er toch spijt van en er werd voortaan methadon gratis uitgedeeld en schone spuiten. Energiedranjes zijn ook schadelijk door de grote hoeveelheid suiker en coffeïne, daar krijgen als die schoolkinderen ADHD van.

Mensen proberen jouw mooie karaktertrekken te misbruiken in hun eigen voordeel. Maar die vreselijke overheidsbetutteling. Laat aan de mensen zelf over waar ze dood aan willen gaan, aan hart- en vaatziekten, diabetus, obesitas, bungeejumpen of gewoon kanker.
In Nederland vallen er veel meer doden, gewonden en blijvend invaliden door het fietsen, maar er is nog niemand die het fietsen aan banden wil gaan leggen. Fietsenmakers worden niet opgepakt als dealers. Fietsen is zelfs gezond, denkt men. Nee, dat geldt zeker niet wanneer je oud bent of door een andere oorzaak geen goed evenwicht kan bewaren, en wielrennen is ook op jonge leeftijd gevaarlijk vanwege de hoge snelheid. Worden fietsers zonder motor in hun snelheid beperkt? Nee, maar vaak zijn de remmen slecht en wordt er 40 km tot 60 km per uur gereden. Niet voor niets wordt bij wedstrijden de weg afgezet.
Pak ook de politie hun dodelijke wapens af, ze misbruiken hun pistolen op geestelijk gehandicapten en verwarde personen en lopen er als cowboys bij om E14 en E33 gevallen neer te schieten en uit de weg te ruimen.
 

In de jaren '70 is de politie zwaar bewapend door de gewelddadige acties van de RAF, de Duitse extreemlinkse Baader-Meinhof-bende (klik hier), maar alle leden zijn reeds dood en er is geen noodzaak meer.  Het terrorisme heeft meer met angst te maken, niet alleen bij de burgerij maar vooral ook bij de politie en de overheid die zich vaak geen raad weten. De politie schiet vooral verwarde personen en psychiatrische patiënten dood, echte terroristen lopen er nauwelijks rond in Nederland. De vrijheid voor de brave burgers wordt ingeperkt, met verlies van levenskwaliteit en geluk.

Er is geen land ter wereld waar het zo toegaat, behalve 80 jaar geleden in nazi-Duitsland, maar in Duitsland hebben ze de techniek van Nederland afgekeken en schieten ze ook verwarde mensen dood (klik hier). Eigenaardig is dat dit oude en verwerpelijke cowboy-gedrag is overgewaaid uit de V.S.: eerst schieten en dan vragen stellen.
Terecht is de politie in Nederland aansprakelijk gesteld voor de aanslag in Alphen aan de Rijn door de geestesgestoorde die een wapenmachtiging kreeg (klik hier), maar natuurlijk moet de belastingbetaler hiervoor weer opdraaien en rollen er geen politiekoppen.
Je mag best medelijden hebben met zwak begaafden en verwarde personen, maar je moet ze geen machtiging verlenen voor vuurwapens en al helemaal niet als de nieuwe messias behandelen als de Zweedse geestelijk gestoorde heks Greta Thunberg. De schutter is gelukkig dood maar die heks moet naar een gekkengesticht in een dwangbuis in een isoleercel waar ze geen kwaad meer kan aanrichten als internettrol.


Verwarde personen dienen steeds vaker als schietschijf voor de politie?


Het klinkt misschien triest, maar er zijn gewoon veel te veel mensen op de aarde en aan geboortebeperking doet men niet vrijwillig zonder een mes op de keel. Dat hebben we gezien bij de 'één-kind-politiek' in China. Werden alle klootzakken maar opgeruimd, maar zo werkt dat niet bij Onze-Lieve-Heer, voor geld koop je alleen een ereplaats bij de pedofiele pastoor op schoot. 

Psychotische klimaatterroristen als van de Extinction Rebellion en andere eco-fascisten die altijd vinden dat het gelijk aan hun kant is en tegen de democratie zijn, zouden alvast de daad bij het woord kunnen voegen en massaal zelfdoding kunnen plegen, want dat ruimt lekker op en is veel beter voor het milieu. Dat deed de sekteleider van Jim Jones ook met zijn volgelingen, want hij voorzag het einde der tijden en wilde de armageddon voor zijn (klik hier). Veel minder mensen betekent géén milieuproblematiek meer, daar zullen alle deskundigen het roerend over eens zijn. Er komen ook steeds meer toeristen naar Nederland met vervuilende vliegtuigen en taxi's. Stop ermee om toeristen aan te trekken.
Op 22 oktober lakten alle kranten in Australië hun voorpagina tekst weg, uit protest tegen de censuur (klik hier).


Dat is in Nederland ook zo, de burgers worden belazerd en misleid door de politiek, maar niemand doet er wat tegen en laten zich als joden naar het concentratiekamp afvoeren. Nederland wordt steeds meer een minder vrij land (meer en toch minder) waar alles en iedereen wordt gecontroleerd. Maar wie niet gecontroleerd worden, zijn de grote multinationals en grote tech-bedrijven. 

De maatschappij waar de overheid de burgers wantrouwt en bespioneert,
krijgen de grote tech-bedrijven als Google, Facebook, Twitter en Amazon alleen maar de vrijheid de mens te gebruiken en misbruiken als een bron van data om vooral stiekem heel veel geld te verdienen met het stelen van persoonlijke gegevens en data. De mens als grondstof (klik hier).
Interessant is de theorie van professor Shoshana Zuboff in haar boek The Age of Surveillance Capitalism (klik hier). Zuboff gelooft nog in de controlerende en corrigerende werking van democratie, maar voor hoelang nog? Door de corona-crisis zijn zelfs de westerse overheden er versneld toe overgegaan de burger in de gaten te houden door toezicht en inspectie, oftewel surveillance. Kwam surveillance vroeger alleen nog maar voor tijdens examens op school en bij de politie voor de bewaking, nu is het gemeengoed om de burger in de gaten te houden en dat gebeurt al via een APP die de overheid de goedwillende burger wil aansmeren via zijn smartphone.

Was Zuboff in haar eerdere boeken nog optimistische gestemd - de internettechnologie had toch haar prachtige kanten van informatie delen en mensen bij elkaar brengen zoals Zuckerberg's Facebook ooit had beloofd, in de loop van de jaren zag zij het verdienmodel van met name een bedrijf als Google - dat eerder nooit een cent had verdiend en geen reclame maakte, opeens schatrijk worden en schoot de waarde van de aandelen als een raket omhoog. De twee Google technologen Page en Brin hadden de zoekgeschiedenis van hun gebruikers in het millenium tot te verkopen handelswaar gemaakt én als belangrijke informatiebron voor de inlichtingen- en veiligheidsdiensten in binnen- en buitenland. 


Google deed in China aan censuur, de morele kwestie van bespionering van het volk was te koop bij een Amerikaans bedrijf (klik hier). Het moet toch niet gekker worden, vanuit 'The land of the free' worden andere landen in hun vrijheid beknot door dictatuur.
Google maar ook vele andere tech-bedrijven als Facebook zijn uit op uitbuiting van gedragsvoorspellingen op basis van geheime en ongemerkte observatie van gebruikers, maar ook op de informatie die ze heel naïef openbaar delen met hun vriendenkring. Dit is op de financiële markt meer dan goud waard. Voortaan geen aannames en vage vermoedens meer, geen ongerichte reclame, geen roulette of ondeugdelijke pseudo-psychologische analyses, maar real time betrouwbare informatie gebaseerd op uiteengerafeld 'Gesundes Volksempfinden'.
'Nulla poene sine lege' wordt het beginsel beschouwd als een essentieel onderdeel van de democratie en de rechtsstaat, maar in de praktijk van Surveillance kapitalisme betekent het een vrijbrief voor ongebreidelde spionage en ongelimiteerde datadiefstal. Een knappe jongen die daar passende, controleerbare en handhaafbare wetgeving bij kan bedenken. Vooralsnog loopt de wetgever hard achter op de snelle ontwikkelingen en lachen de tech-cowboys al graaiend en zakkenvullend alle overheden uit. De arrogante Zuckerberg tegenover de congresleden was kenmerkend voor de enorme hiaat die bestaat tussen kennis en volstrekte onbenul, het laatste vooral natuurlijk bij de volksvertegenwoordigers.


De ontwikkeling van het internet en de technologieën voor het verzamelen en verwerken van gegevens hebben veel maatschappelijke gebieden getransformeerd. Maar deze transformaties kunnen niet op zichzelf worden gezien: commerciële data gestuurde surveillancepraktijken zoals gedragsgerichte targeting, alomtegenwoordige tracking, algoritmisch bestuur, en autonome automatisering door middel van artificial intelligence zijn doordrongen in onze manier van denken over interacties en machtsverhoudingen. 

Politici hebben daar geen enkel zicht op of erger nog, ze hebben er geen verstand van en weten niet wat er zich in werkelijkheid afspeelt. Dat bleek uit de hoorzittingen van Mark Zuckerberg door het Amerikaanse afgevaardigden Congres, aan de hand van gestolen informatie door Cambridge Analytica en een klokkenluider die het geval wereldkundig had gemaakt. Sommige senatoren vroegen zich af wat het verdienmodel was! De meeste leden waren niet eens goed voorbereid, een afgang. Het leek wel alsof bij sommige senatoren zelfs een bepaalde trots te bespeuren was, dat deze schatrijke Amerikaanse eikel iedereen te pakken had. Het was vooral een beschamende vertoning, want ze hadden Zuckerberg bij zijn kloten kunnen pakken en kunnen dwingen het anders te doen.


Meestal wordt de brenger van het slechte nieuws schuldig verklaard, en niet de bron van het kwaad. Waarom? Omdat men het liever niet weet!

Zo meende Mark Rutte van de burgerdoden in Irak niets te hebben geweten (klik hier). Nevenschade? Ich habe es nicht gewusst (klik hier). Nee, chirurgische precisiebombardementen! Of komen er tijdens oorlogen altijd onschuldige mensen om? Het heeft weinig zin daarover moeilijk te doen. Niet alleen Rutte maar ook de andere politici blijken argeloze peuters te zijn in de grote boze mensenwereld. Nederland en oorlog is niets, we zijn toch altijd onafhankelijk gebleven? En dan hebben we dodelijke wapens, en dan gaat het verkeerd. En de Amerikanen maar de schuld geven dat ze verkeerde coördinaten hadden doorgegeven.


Minister van defensie Ank Bijleveld zei toch echt in de krant te lezen 'dat we alleen met kleine bommetjes gooien'. Vuurwerk waarschijnlijk? En: 'Dat IS bolwerk in Irak moet niet uit twee vrachtwagens met TNT hebben bestaan, maar uit wel honderd'. Debiele manke Ank, het voorbeeld van het enige recht van de vrouw: het aanrecht, blijf toch lekker thuis bij de kinderen, steunkous die je bent. Waarom heeft defensie altijd incapabele mensen als minister en staatssecretaris. Daarvoor was dat Jeanine Hennis-Plas, Hans Hillen - die een partij ondeugdelijke mortiergranaten had besteld in Oost-Europa, en Eimert van Middelkoop. Niemand heeft of had wat met defensie, en Eimert was zelfs een deserteur die de diensttijd had ontlopen. Joris Voorhoeve was ook zo'n slappe paljas met de 6000 doden in Srebrenica. Genocide waar de Nederlandse soldaten bij stonden te kijken en niets deden.
En dat rare instituut Klingeling is ook zoiets vreselijks met al die betweters die nog nooit een oorlog hebben meegemaakt. Tegenwoordig is de directeur een vrouw die daarvoor van de Wiarda Beckman stichting afkomstig is, het socialistische bolwerk van de PvdA of wat daar nog van over is. Nee, daar kunnen we geen oorlog mee winnen, dat gebroken geweertje zit in de genen.

 
In haar boek bestudeert sociaal psycholoog Zuboff deze ontwikkelingen in de loop van de afgelopen 20 jaar.
Ze beschrijft surveillance-kapitalisme (klik hier) als een economische en sociale logica die individuele autonomie en democratie bedreigt. De term 'surveillance' heeft ook niets met toezicht, controle en veiligheid te maken door een onafhankelijk instituut of een democratische overheid, integendeel,
het betreft nauwkeurige observatie en spionage, vooral van overheden en grote tech-bedrijven als ware de burger of consument een verdachte of crimineel, en in ieder geval een object waarmee vogelvrij gemanipuleerd kan worden en waar veel geld aan kan worden verdiend.
Het boek betoogt dat noch privacy- noch antitrustwetten voldoende bescherming bieden tegen de nieuwe 'op surveillance gebaseerde economische orde'. In dat opzicht leeft de mens weer in een Kafkaiaanse wereld waarin hij op een ultramoderne ondoorzichtige manier door übermensch en machine wordt uitgebuit. De machine is de baas. Het is alsof de geschiedenis zich herhaald (klik hier).


Wanneer men het heeft over chemische bedrijven, kregen Dow Chemical en DuPont onlangs nog politieke toestemming om hun marktinvloed te vergroten (klik hier) . Ook Monsanto en Bayer mochten samengaan, en zo zijn er wel meer voorbeelden van monopolievorming, waardoor producten alleen maar duurder worden zonder concurrentie.
Monsanto heeft een jarenlange kwalijke naam opgebouwd in Zuid-Amerika en Bayer heeft met zogenaamde wetenschappelijke rapporten over neonicotinoïden behoorlijk zitten rommelen in hun voordeel. De slager die zijn eigen vlees keurt, of wij van WC-eend adviseren WC-eend. Nu neemt ook de Duitse minister maatregelen tegen de industrie (klik hier). Het werd tijd want de Duitsers - en ook de Fransen en Italianen, hebben hun auto-industrie altijd te vuur en te zwaard verdedigd, ook toen er werd gesjoemeld. De monopolievorming in de autoindustrie heeft zich al reeds eerder voltrokken.


Honderd jaar geleden werd DuPont de Nemours in de V.S. zo groot en zo machtig in hun monopolie, dat de Sherman Antirust Law diende om het bedrijf in stukken te knippen, zodat concurrentie weer mogelijk werd (klik hier). Door de hegemonie van DuPont dochterbedrijven hadden ze ook enorme overheidscontracten verworven, niet in de laatste plaats vanwege de vriendschap van de Amerikaanse president met de rijkste familie van de V.S. Gewoon corruptie dus van de allerhoogste politieke baas. DuPont zat met de tentakels als een octopus in de hele maatschappij en dreigde een onuitroeibaar kankergezwel te worden ten faveure van de oorspronkelijk Franse familie - die de kuierlatten had genomen tijdens de Franse Revolutie.
 

En ja, dan het PFAS en PFOA van DuPont (tegenwoordig Chemours, oftewel: geen moer, niks noppes nul) en 3M. Hoewel men erg paniekerig doet over de giftigheid van gefluoreerde koolwaterstoffen, is nog veel onbekend op lange termijn en gaat het om veel verbindingen. Dat ze de ozonlaag aantasten, was al langer bekend, en door het vele gebruik zijn ze wereldwijd terug te vinden in het milieu. De gasvormige producten waren al langer verboden, hoewel ze voor de mens niet direct giftig waren. Overigens, niet alle verbindingen zijn even schadelijk. Maar teflon is al sinds 1940 bekend en werd en wordt in het laboratorium nog veel gebruikt omdat het zo resistent is en bijzondere eigenschappen heeft zoals waterafstotendheid (klik hier). In het huishouden is het allang vervangen door beter materiaal, pannen bedekt met een laag keramiek.

In 1960 werd teflon voor allerlei huishoudelijke anti-aanbakproducten op grote schaal gebruikt. Fluorkoolwaterstoffen en de stoffen die gebruikt worden om het toe te passen, vind je na 60 jaar gebruik dus waarschijnlijk over de hele wereld terug. Er is niets meer te vinden waar het niet in zit, zelfs in gewoon strooizout. Zolang de mens ouder wordt dan dat hij zelf zijn pensioen kan betalen, is er helemaal niets aan de hand. Het zijn vooral de oplichters die er wat aan denken te verdienen, die moord en brand schreeuwen. Nog even en PFAS is het nieuwe asbest. Interessant is de recente uitgave van Dark Waters (klik hier), een Amerkaanse speelfilm die gaat over een langdurig proces tegen de firma DuPont en mensen en dieren die ziek zijn geworden van de giftige lozingen van het bedrijf (klik hier)

Multinationals worden door de politiek aan alle kanten beschermd en van lucratieve schimmige geheime belastingdeals beschuldigd. Ook in Nederland stonden politici oogluikend giflozingen toe van grote bedrijven, tot de pers er letterlijk en figuurlijk lucht van kreeg. Wanneer de vrije pers er niet was, ook in een land als Nederland, was de politiek volstrekt corrupt en verweven met de zware misdaad. Niet ons decmocratisch kiesstelsel zorgt voor een morele veiligheidsklep, integendeel.
De meeste bedrijven die overigens asbest verwijderen voor veel geld, zijn ook oplichters. Op jaarbasis gaan er niet meer mensen aan asbest dood dan aan natuurlijk radioactief radon- en thorongas (klik hier). Waarom zou je voor het één wel, en voor het andere niet moord en brand schreeuwen?


In het superklein lijkt Mark Rutte de corrupte speelbal geweest te zijn van zijn vorige werkgever Unilever - hij was personeelschef bij de pindakaasboer Calvé, die hij met Shell - waar menig linkse en rechtse politicus heeft gewerkt, geen omzetbelasting wilde laten betalen. De bedrijven hadden echter schijt aan Rutte en deden toch zelf wat ze wilden met hun hoofdkantoor. Rutte stond voor de zoveelste keer voor lul. Rutte lijkt de luxe hoer van het bedrijfsleven te zijn die wordt gebruikt als een afveegdoekje na een zaadlozing.


Iets dergelijks had allang met bedrijven als Google, Facebook, Microsoft, Amazon en nog vele tientallen bedrijven moeten gebeuren. Want deze bedrijven hebben al hun concurrenten opgekocht - waaronder geweldige bedrijven met veel betere producten, en vervolgens deze failliet laten gaan waardoor ze de internationale marktprijzen kunnen bepalen met hun monopolie. Europa is nu eindelijk begonnen aan een Europees cloudnetwerk, maar nog niet iedereen doet mee (klik hier). De hegemonie van de Amerikanen had allang doorbroken moeten worden, zeker wanneer de Amerikaanse overheid zelf niets doet aan monopolievorming. Wel willen ze dat onze douane allerlei nepmerken uit de roulatie halen, maar wat levert ons dat op behalve dat het veel werk en geld kost. Laat de Amerikanen voor de schending van hun merkenrecht en octrooien zelf opdraaien, zolang die extreem commercieel zijn en niets met kwaliteit te maken hebben. Zo kon Microsoft schatrijk worden terwijl ze veelal defecte producten verkochten. Waren het auto's geweest i.p.v. software, dan waren ze allang failliet geweest.
Maar dat niet alleen, deze grote bedrijven betalen nauwelijks belasting door allerlei constructies naar belastingparadijzen. Nederland is er een van met de vele postbus filialen.


Op monopolievorming zou dus ook strafwetgeving tegenover moeten staan, dat bedrijven niet alleen miljarden moeten betalen als boete maar dat de schuldigen ook achter de tralies verdwijnen. Om corruptie bij ambtenaren en overheid tegen te gaan, zouden ook ambtenaren strafrechtelijk vervolgd moeten kunnen worden. In Nederland is dat onmogelijk. Nederland is dan ook een paradijs voor buitenlandse criminelen die de belasting willen ontduiken. Ontwijken heet dat in de straffeloze wereld die de criminelen voor zichzelf hebben bedacht. De koninklijke familie doet daar natuurlijk ook aan mee, ook al is dat moreel verwerpelijk. Vandaar dat we prima uitkomen met een republiek.


Onlangs werd bekend dat de Oranjes een miljoenendeal hebben met de fiscus over de erfbelasting van de nalatenschap van Juliana, ook wel de petroleumhoer genaamd vanwege haar groot aandeel in Shell. Beatrix stond boven de wet en betaalde helemaal geen successierechten. Gelijk komt het impeachment proces van Donald Trump om de hoek kijken, want hij dacht met zijn branie van makelaar en huisjesmelker ook als een monarch boven de wet te staan. Maar de V.S. zijn geen koninkrijk met stiekeme speciale afspraken en wetten voor de hoogste baas. Vandaar dat het Nederlandse volk een onvolwassen pathologische afwijking is in de evolutie, die schijnheilige gereformeerde nageboortes als Mark Rutte voortbrengt - en nog wel een paar mongolen meer. Overigens weet Trump elke dag weer te verbazen met zijn kwalijke invloed op de rechtsgang (klik hier). Met een tweet kan Trump de gevangeniseis tegen een van zijn oud-companen veranderen in een lagere straf, en zo wordt de Verenigde Staten een bananenrepubliek eerste klas.

Maar Nederland kan er ook wat van. Je kunt mensen afschieten zoals de politie doet, te beginnen bij gehandicapten en verwarde mensen - dat zijn er minstens al 1 miljoen gezien de antidepressiva die worden geslikt, en daarna alle drugsgebruikers. Surveillance kapitalisme wordt al in de praktijk gebracht door zwervers van de straat te jagen en verstandelijk gehandicapten en verwarde personen dood te schieten. Adolf Hitler deed dat o.a. met gifgas voor het volk dat hij als overtollig en minderwaardig achtte, en ook nog schuldig aan de economische mala.

Ook Professor M.J. Sandel heeft een goed boek geschreven, The Tyranny of Merit, hoogleraar aan de Harvard in politieke wetenschappen. Hij  pleit voor een nieuwe maatschappij daar de corona crisis een wake-up-call heeft veroorzaakt. Niet de maatschappelijke en wetenschappelijke elite maar het lagere werkende volk zou meer moeten worden gewaardeerd in een hoger slalaris en meer maatschappelijke waardering, aanzien en invloed. Dat klinkt behoorlijk links en dat is het ook, maar meer met het oude liberale idee dat men loon krijgt naar werk, een oud VVD principe dat men
meer loon en waardering krijgt dat in overeenstemming is met het gedane werk of arbeid. Door de corona-crisis is gebleken dat de lager betaalden zoals in de ziekenverzorging de meeste waardering genoten, maar dat daar geen goed salaris tegenover staat. Hetzelfde geldt voor schoonmakers, vuilnis ophalers, postbodes en pakketbezorgers, laboranten, vrachtwagenchauffeurs en al het andere werkende voetvolk in de zware beroepen. Professor Sandel is dan ook een sterk tegenstander van de aristocratie, de regeringsvorm van democratiën in de meeste westers georiënteerde landen waarin de aanzienlijken het voor het zeggen hebben en de kieswet eigenlijk een schaamlap is die het klootjesvolk het idee moet geven dat ze wat te zeggen hebben.

Maar je kunt als overheid ook heel schijnheilig een milieumaatregel treffen zoals de oplosbare stikstof- en koolstofuitstoot dwingend opleggen om die met de helft te reduceren, zodat de economie volkomen plat ligt en er mensen straks door de armoede en honger gaan sterven. De prijzen gaan omhoog, vandaar de enorme onrust op de wereld door protestacties. De boerentrut minister Carola Schouten wil dat de boeren hun vee ook eiwit-arm veevoeder voeren, want dat veroorzaakt minder ammoniak in de urine en uitwerpselen. Welk gestoord persoon heeft zoiets bedacht en waarom vreet Carola met haar dikke reet die rommel zelf niet? Logisch dat boeren protesteren, ze produceren daardoor ook minder vlees, dieren worden mager. Waarom zet je niet alle aardbewoners op een eiwit-arm dieet? Je moet een soort dr. Mengele zijn om zo met dieren om te gaan. Grassen bevatten al nauwelijks voedingsstoffen, kan het nog minder?
Nieuwe presidenten van landen blijken gewoon oude oplichters in een nieuw kostuum, in Suriname wisselt het ene gevangenisgeboefte met de andere. De mensen zijn natuurlijk niet gek en laten zich niet belazeren door een handjevol met schijnheilige en corrupte politici. Misschien krijgt Shoshana Zuboff toch nog de mensheid aan de juiste zijde?


Je vraagt je af waarom de chemici Fritz Haber en Carl Bosch
110 jaar geleden voor hun vinding, dat gasvormig neutraal stikstof bindt aan waterstof onder hoge druk en temperatuur tot bruikbaar ammoniak, werden geëerd met de allerhoogste wetenschapsprijs. Ammoniak verbrandt ook tot stikstofoxiden door middel van het Ostwaldproces en met water vormt het daaruit salpeterzuur. Samen vormen de stoffen de kunstmest ammoniumnitraat, ook wel aangeduid in de stikstof-fosfaat-kalium of NPK-classificatie als 34-0-0 in de vorm van prils of ronde korrels.
Het heeft zeer grote positieve invloed gehad op de productiviteit van landbouwgrond over de gehele wereld  sinds het begin van de 20e eeuw (klik hier).
Een ander voorbeeld betreft de ontdekking van penicilline door de Schotse arts Alexander Fleming (klik hier). In 1945 kreeg hij de Nobelprijs voor medicijnen. Er zijn miljoenen mensen van een wisse dood gered door de antibiotica, en dat geldt ook voor miljoenen dieren. 


Maar de tijden zijn veranderd en de helden van toen met hun Nobelprijzen zijn de criminelen van nu, zo wil links Nederland laten geloven. Door de kunstmest en de penicilline groeide het aantal aardbewoners van 3 miljard naar 7 miljard, want anders was die overbevolking een natuurlijke dood gestorven aan honger en ziekte. Dan hadden we geen milieuproblemen gehad, of althans veel minder, en was er geen discussie ontstaan over kooldioxide en oplosbaar stikstof.
Op zo'n manier zou je de ontdekker van penicilline en alle andere wetenschappers die aan dit antibioticum hebben gewerkt, kwalijk kunnen nemen dat miljoenen zieken zijn blijven leven - waaronder dus ook veel dieren. De evolutie had immers de natuur anders zijn gang laten gaan en mens en dier gedood. Overigens, het grote gebruik en misbruik van penicilline en andere antibiotica - met name in de veeteelt, hebben ertoe geleid dat er een enorme resistentie is ontwikkeld bij veel ziekteverwekkers. Een nieuwe uitdaging voor de mens.


Anno 2019 - en dus 100 jaar na dato, zit men kinderachtig te zeuren over ammoniakuitstoot en stikstofoxiden, die tezamen juist extra kunstmest vormen. Dit proces is de basis van de 250 miljoen ton kunstmestproductie: ammoniak - van vee - plus stikstofdioxide - van verkeer - en water vormen ammoniumnitraat kunstmest. Potverdorie, hadden we niet kunnen weten dat de mens zich ongeremd als ratten vermenigvuldigd wanneer hij genoeg te vreten heeft en beschermd wordt met antibiotica?
Loste ammoniumnitraat van Haber, Bosch en Ostwald de honger in de wereld op, 100 jaar later krijgen ze de schuld dat zij de oorzaak zouden zijn van een viervoudige bevolkingsexplosie!
Hetgeen niet helemaal juist is omdat de medische voorzieningen, schoon water, hygiëne en het uitblijven van oorlogen, epidemieën en andere grote natuurlijke catastrofes meer hebben bijgedragen aan het overleven van de mens als soort, maar dat even daargelaten.

 

Men meent achteraf gezien dat de ooit toegejuigde wetenschappers een dramatische impact op het menselijke vermogen om voedsel te verbouwen hebben gehad - en door medische hulp en ziektebestrijding langer konden leven, zelfs langer dan met de pensioenen betaalbaar is. En waarom collecteren al die goede-doelken-acties met 'red de kinderen' wanneer we er reeds veel te veel van hebben? Dat geldt sosieso voor immigranten die komen profiteren van onze sociale voorzieningen. De grenzen moeten weer dicht.
Men durft dus te beweren dat de Duitse jood Fritz Haber die chloorgas liet dumpen in Ieper, ook de ontsteker van de bevolkingsexplosie is geweest, waardoor de wereldbevolking kon groeien van 1,6 miljard in 1900 tot bijna 8 miljard in 2019.
 Je moet maar durven, van links Nederland zouden ze de gevangenis in moeten als ze al niet dood waren. Politiek links is gewoon antisemitisch, want er waren veel meer chemici bij betrokken die de mens tot een evolutionair wonder hebben gemaakt dat aan zijn succes ten onder gaat.


Haber kreeg er in 1918 de Nobelprijs voor, doordat de honger op de wereld voor een groot deel werd bestreden (klik hier), maar ammoniumnitraat werd en wordt ook als explosieve stof gebruikt in combinatie met andere explosieven - hetgeen tijdens de 2e W.O. goed van pas kwam - eerst aan Duitse zijde maar uiteindelijk bij alle landen. Ammoniumnitraat vervangt sinds 50 jaar geleden het onbetrouwbare veel te gevoelige dynamiet van Alfred Nobel.
Er zijn tientallen miljoenen mensen gestorven door militaire toepassingen in de eerste helft van de 20e eeuw, naast de Spaanse griepgolf die meer slachtoffers maakte dan die in beide wereldoorlogen.
Heeft de wetenschap onbewust aan een ramp op termijn bijgedragen die menselijke bevolkingsexplosie heet? Ammoniumnitraat is dus ook een bevolkingsexplosief.

Doch ook voor de civiele mijnbouw, de ontginning van land en het bouwen van tunnels en wegen is ammoniumnitraat van groot belang gebleken (klik hier).
Dat Haber de Nobelprijs voor de vrede niet kreeg, had ongetwijfeld te maken met het feit dat hij tijdens de 1e W.O. de chloorgasaanvallen bij Ieper persoonlijk begeleide, een idee van hemzelf. Dood is dood, door gas, een kogel of een granaat, maar later zou hij daar als jood spijt van krijgen.
Zijn persoonlijke goede vriend Albert Einstein nam hem dat ook kwalijk. De vergassingen van de joden maakte Haber net niet meer mee.
De koolstofdioxide-, stikstofoxide- en ammoniaknormering is dus een verkapte vorm van meer dan 50 % reductie op de bevolkingsgroei, daar het leven afhankelijk is van oplosbaar stikstof en koolstofdioxide. Nog meer boerenbedrijven worden opgekocht door de overheid, maar zonder deze stoffen is er geen leven mogelijk op aarde omdat werkelijk alle voedsel opraakt met zoveel mensen. Dat weten de protesterende boeren als de beste, alleen de achterlijke politici nog niet, en ook de hobbyisten van Staatsbosbeheer niet omdat zij hun zandverstuivinkjes groen zien worden - en dat willen ze niet, wat een ramp. En het RIVM met hun gasmetingen, willen zij dat de wereld ophoudt met draaien?
Vertel mensen het eerlijke verhaal en verspreidt geen onzin, links Nederland. Onze wereld wordt groener door al deze gassen, waardoor er meer kooldioxide wordt vastgelegd inclusief het oplosbare stikstof. De mens is niet de belangrijkste factor in de evolutie, de mens is slechts een tijdelijk verschijnsel, een verdwijnende soort en nog lang niet een beschermde zeldzame soort. Er zijn er teveel.


Wat gebeurt er wanneer we de klok weer terugdraaien naar 100 jaar geleden van vóór de periode van het stikstofbindingsproces van Haber, en van vóór de introductie van de auto en het vliegtuig? En van vóór de periode dat we meer koeien, varkens, geiten en kippen hadden dan mensen zoals in 2019. Maar nu zijn we in het jaar 2050 beland met 9 miljard aardbewoners.
Ammoniak en stikstofoxiden (=ammoniumnitraat) en kooldioxide die de planten doen groeien en de honger in de wereld tegengaan, worden dan weer ontleedt. Het ammoniumnitraat gaat over in water, stikstofgas en zuurstofgas. Maar op zuurstof en water alleen kun je niet leven, en op kooldioxidegas dat is vastgelegd in kalksteen, basalt (klik hier) of silicaat ook niet, zoals bij de serpentiniet-reacties in de koolstofput op de rivier- en zeebodem (klik hier). Blijft de wereldbevolking groeien met minder boerenbedrijven, dan gaan we honger lijden en wordt voedsel heel duur.


(1900) 2 NH3 (g) + 2 HNO
3
(l) 2 NH4NO
3
(s) 4 H2O (l)  + 2 N2 (g) + O
2
(g)
(2050)


Je hebt oplosbare stikstofbronnen en kooldioxidegas nodig om planten te laten groeien en dieren te laten leven. Draait men het proces om, dan ontstaat honger en armoede, oorlog, ziektes inclusief de ontgroening van de aarde, en dus de dood van planten, mensen en dieren. De aarde zal bovendien afkoelen, een proces dat je niet zomaar kunt terugdraaien.

Van 8 miljard mensen gaan we weer terug naar 2 miljard of minder. Zeker, er zijn teveel mensen op de aarde, maar moet dat met armoede, ziekte en de hongersnood worden opgelost? Zoals op de Oostvaarderplassen maar dan globaal in het groot?
In plaats van de afschuwelijke dood door honger en ziekte kan men ook populatiereductie bereiken door opvoeding, onderwijs en geboortebeperkingsmiddelen. Stop met de kinderbijslag, die belachelijke fokpremie op de explosieve overbevolking van mensen!


Stop daar de energie in, maar leg niet zomaar de economie plat vanwege uit de lucht gegrepen emissieregels waar geen wetenschapper aan te pas is gekomen. Dat komt omdat politici geen verstand van wetenschap hebben, en zich een oor aan laten naaien door politiek en maatschappelijk links. Drammen en paniek zaaien betekent zeker niet dat het gelijk aan je zijde is. En al helemaal niet wannneer je je laat beinvloeden door een geestelijk gestoorde puber uit Zweden die niet de intelligentie noch de opleiding heeft van Einstein. 

(klik hier voor vervolg deel 2)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten