zaterdag 6 juni 2015

Hoe zijn de vuurwerkregels in het buitenland?

Over heidense vuurrituelen, politieke schijnheiligheid en de eeuwige strijd der religies

Vuurwerkliefhebbers stellen vaak  de vraag hoe de vuurwerk wetgeving is geregeld in andere Europese landen. Die buitenlandse regels zijn niet alleen interessant om te weten voor op vakantie - of misschien wel voor een geplande enkele reis naar een vuurwerkparadijs, maar ook ten opzichte van onze eigen wet- en regelgeving - om die te vergelijken. Voor het maken van Nederlandstalige etiketten op gelijkwaardig buitenlands 1.4G consumentenvuurwerk, kunnen hier de etiketten 10 per vel A4 worden gedownload (klik hier).

Alvorens te bekijken van wat zoal wel of niet kan in andere landen, is het van belang te weten waar die onderlinge verschillen eigenlijk vandaan komen. Uit recent geschiedkundig onderzoek (klik hier) is wederom aangetoond dat het gebruik en de toelating van vuurwerk - of juist de strengheid van het verbod - in de cultuurbeleving door de eeuwen heen langs religieuze lijnen verloopt.

Dat wil zeggen de scheiding tussen de katholieke en de protestantse geloofsbeleving, ook als is dat niet altijd even scherp. Niet alleen is dat verschil duidelijk te zien tussen de noordelijke protestante en zuidelijke katholieke landen van Europa, maar ook tussen Noord-Amerika en Zuid-Amerika. Canada is strenger dan de U.S.A., de U.S.A. is strenger dan de Spaanstalige katholieke landen als Mexico en die van Midden en Zuid-Amerika.

Veel oude vuur-rituelen in de ontwikkelingsgeschiedenis van de mens waren van heidense oorsprong - hetgeen niet wil zeggen dat deze volkeren ongelovig waren. Ze geloofden immers vaak in meerdere goden, die om de volkeren te winnen voor het christendom, werden geïntegreerd in de katholieke viering en verering van de heiligen. Zo is dat ook met het Germaanse Joelfeest gegaan (klik hier) en waarvoor Kerstmis in de plaats kwam als feest rondom de zonnewende - en toevallig ook de geboorte van Christus. De vuur-rituelen dienden vaak het einde van de winterperiode aan te kondigen en de komst van de nieuwe lente te vieren wanneer de dagen lengden. Ditzelfde geldt ook voor de landen in het Verre Oosten en China, waar de nieuwjaarsviering iets later ligt dan die bij ons, in januari of in februari afhankelijk van de maanstand. Het Chinese nieuwjaar dat groots wordt gevierd en de mensen een week vakantie hebben, vaak de enige vakantie in het jaar en ze massaal huiswaarts keren.

pyrotechniek vuurwerk ipa

Vanwege de mogelijke gevaren bij onjuist gebruik van vuurwerk, waarschuwen de overheid en vuurwerk verkopers ons regelmatig  aan strikte regels te houden.  Veelal willen ze eerst en vooral de eigen belangen en economische situatie veilig stellen - het alleenrecht met het maken van woekerwinsten - alvorens zich druk te maken over de volksgezondheid. Vaak is het buitenlandse consumentenvuurwerk 1.4G van betere kwaliteit en veel goedkoper.

Met vuurwerk wordt door de handel verschrikkelijk veel geld verdiend. Ten onrechte, daar het meeste geld wordt verdiend zonder dat daar toegevoegde waarde tegenover staat. Tussen de winkel verkoopprijs hier en de productiekosten in China zit een factor twintig. Dus als vuurwerk in China omgerekend 2,50 euro kost, ligt dat hier voor 50 euro in de winkel. De winkelier verdient er 25 euro aan door alleen wat te schuiven met dozen. Er zijn winkeliers die met drie dagen vuurwerk hun jaaromzet zien verveelvoudigen. Geen loon naar werk dus.
Vuurwerk maken voor de Chinees is halve slavenarbeid, ze verdienen niet meer dan één euro per dag voor tien uur arbeid. Het kan nog slechter, in Bangladesh en India verdienen ze nog minder, zoals in de textiel.
Net als in de textielindustrie in Aziatische lage loon landen waar de Brenninkmeijers van C&A multimiljardair mee zijn geworden.
Het is een schande dat westerlingen zo rijk kunnen worden ten koste van de gezondheid en veiligheid van Aziatische werknemers, de Brenninkmeijers zijn goed voor minstens 10 miljard terwijl de naaisters in Bangladesh nauwelijks rond kunnen komen om eten te kopen, laat staan een fatsoenlijk dak boven hun hoofd te hebben.

De consument moet zijn vuurwerk ergens kunnen kopen. Dat vuurwerk moet van goede kwaliteit zijn, veilig te gebruiken en bovendien niet onnodig duur zijn. Nederland is veel te duur en de kwaliteit is matig.
Overheid en winkeliers doen echter niets aan verboden prijsafspraken om de verkoopprijs kunstmatig hoog te houden en laten eerlijke concurrentie niet toe.
Als Europees burger moet je bovendien de vrijheid hebben om te kunnen gaan en te staan waar je wilt, en ook te kopen wat je wilt in het desbetreffende land van keuze wanneer dat legaal is. De grenzen zijn niet voor niets geslecht, oorspronkelijk en vooral om economische redenen. Verboden om consumentenvuurwerk te kopen en af te steken gaan dan ook regelrecht in tegen de vrijheid van de mensen, zeker wanneer elders in andere landen wel vuurwerk mag worden gekocht en afgestoken. Het is een Europees recht.

Hier wringt echter de schoen voor wat betreft Nederland, want overheid en bedrijfsleven hebben samen bekonkeld dat het kwalitatief betere en goedkopere vuurwerk in het buitenland voor aankoop en import zogenaamd verboden is. Een dergelijke regel is natuurlijk in een vrij Europa volstrekt bespottelijk en ook verboden. Waarom zouden buitenlandse handelaren geen toegang hebben tot de consument in Nederland, en andersom. Juist de vrijheid van personenverkeer en handel hebben Europa gemaakt wat zij nu is. Elke beperking daarin doet daar natuurlijk afbreuk aan en wekt een anti-Europese stemming op. 

 
pyrotechniek vuurwerk groenlinks ipa
Arno Bonte de GroenLinks antivuurwerk fascist
Ook de politiek eenzijdige anti-vuurwerk acties van GroenLinkser Arno Bonte of oproepen om te doneren voor goede doelen in plaats van vuurwerk te kopen, snijden geen hout en dragen niet bij tot een goede verstandhouding met het volk. De ene keer is het het milieu, dan weer de broedende vogels, dan de koeien of weer een asiel voor opgevangen huisdieren (klik hier). Ze verzinnen er maar op los. Ooit wel eens naast een asiel gewoond? De buren klagen meestal steen en been over het lawaai van het hondengeblaf. Honden blaffen vaak zonder dat er echt aanleiding toe is.

Nee, de mensen worden moe van het eeuwige gezeur en gejammer van extreem-links, en de grootste vernietiger van belastinggeld in Rotterdam is de malloot van dezelfde partij (klik hier).
Wereldwijde geboortebeperking is de enige manier om wat te doen aan groeiende milieuproblemen. Want in plaats van iedereen te vragen of hij of zij wat minder wil ademen, wat minder wil consumeren en minder plezier wil maken, is vooral de grote wereldse ongebreidelde bevolkingsaanwas het grootste probleem.

GroenLinks zou zelf het goede voorbeeld moeten geven door het krijgen van kinderen in hun eigen gelederen sterk af te raden en te propageren dat de subsidiëring door middel van kinderbijslag wordt afgeschaft. Zo'n fokpremie op het krijgen van als maar meer kinderen is natuurlijk absurd wanneer je beseft dat door de enorme aanwas van mensen de afgelopen 50 jaar de aarde verstikt raakt door de overbevolking. Honger er dodelijke epidemieën breken voortdurend uit. De Club van Rome heeft daar vaak voor gewaarschuwd, evenals onlangs de beroemde Engelse natuurvorser Sir David Attenborough, die de overbevolking van de mens op aarde zo langzamerhand een ware plaag noemde. Dat klinkt natuurlijk niet leuk maar duidt wel de aard aan van de verkeerde desastreuze ontwikkelingen.

Nederland is in de wereld bovendien al jarenlang nummer één in het geven van geld aan goede doelen, en er gaat nergens ter wereld zo'n groot bedrag van het BNP naar ontwikkelingssamenwerking als in Nederland.
De toenemende beperkingen voor vuurwerk hebben er alleen maar toe bijgedragen dat er een toename van illegaal vuurwerk uit Oost-Europa is te bespeuren.
Een mens wil zich wel eens ontspannen, ter recreatie en gewoon omdat het leuk is, van mooi vuurwerk genieten. Zelf afsteken is voor heel veel mensen een leuke bezigheid ééns per jaar.
Juist in landen waar het meest is toegestaan, is de overlast met illegale vuurwerk minimaal, zoals in België. Dat geeft toch te denken tegenover een land als Nederland waar een streng beleid wordt gevoerd en waar de overheid voortdurend rept over een ongehoorzaam volk. Voor de duidelijkheid, dat is dus al eeuwen zo want sinds de 17e eeuw zit de overheid de vuurwerkliefhebber op zijn hielen (klik hier).

Nee, dan is het toch veel interessanter om te lezen dat de kernloze, zich niet geslachtelijk voortplantende oerbacterie Archaeoglobus fulgidus - en waarvan de oerouders al leefden in het precambrium, heeft geleerd te leven van chloraat en perchloraat (klik hier) en deze stoffen omzet in het neutrale chloride. Hoewel media moord-en-brand schreeuwden over perchloraat-vervuiling, bleek perchloraat heel natuurlijk aanwezig en werd het in Nederland mede geïntroduceerd d.m.v. de salpeter importen uit Chili als nitraat kunstmest. 

Bovendien, België maakte ooit deel uit van de Nederlanden, wat zouden Belgen zoveel anders zijn dan Nederlanders dat zij een grotere vrijheid verdienen? Of is het misschien dat Nederland voornamelijk protestants is en België katholiek? Het meer katholieke Zuid-Europa - waar de katholieken in Europa tijdens de Reformatie naar toe werden gedreven - is traditioneel vrijer met vuurwerk en is daar ook vaker gerelateerd met de katholieke geloofsbeleving en de verering van de heiligen.

Het betreft  'een strijd' die in wezen is gebaseerd op de oude tegenstellingen tussen het vrijer, gemoedelijker en bourgondische gemakzuchtiger katholicisme en het meer godvrezende, angstvallige en kleinburgerlijke protestantisme dat zich in Nederland vooral kenmerkt door het streng gereformeerde en schijnheilige: genieten van het leven mag niet en kan alleen maar in het geniep. Dat wordt dan moeilijk met echt vuurwerk, wil men niet alleen naar de verleidelijke plaatjes kijken!


pyrotechniek vuurwerk ipa

In de Scandinavische landen is men echter toch liberaler dan Nederland, ondanks dat die landen een zeer grote aanhang van 80 % protestantisme kennen.
Het verschil zit waarschijnlijk in het feit dat in Scandinavië de protestanten aanhangers zijn van Luther, en in Nederland van Calvijn. Tussen Maarten Luther en Johannes Calvijn ligt het grote verschil in de mening over de redding van de mens. Volgens Luther had de mens zelf invloed op zijn redding. De mens zou behouden blijven door het geloof in God, het lezen van de Bijbel en het verrichten van goede werken.
Calvijn was aanhanger van de leer van de predestinatie.

De predestinatieleer stelt dat God voor de geboorte van iemand al heeft bepaald of deze in de hemel komt of in de hel van het vuur. Volgens Calvijn wordt de verlossing niet dichterbij gebracht door het doen van goede werken.
Buiten de discussie om over de zin en onzin van het geloof, de predestinatie komt ook in andere geloven voor, zodanig dat het de halve wereld verlamt en verarmt. Waarom zou je je best doen wanneer van te voren is bepaald dat er alleen maar goede en slechte mensen bestaan en dat je dat niet uit keuze kunt bepalen; noch dat de opvoeding, karakter, arbeid of de omgeving daar iets mee te maken hebben. En dat de 'slechte' mensen bij de geboorte dat als ongeneeslijk genetisch defect hebben meegekregen.

Dit heeft er kennelijk ook toe bijgedragen dat veel Nederlanders buitengewoon oneerlijk, lafhartig en vals bleken, zoals tijdens de Tweede W.O. Er zijn in een land niet zoveel Joden, onderduikers en verzetsmensen verraden als in Nederland, en de overheid zoals bestuurders, politici, politie, justitie en andere ambtenaren deden daar gewoon aan mee. Volgens onderzoek van Dr. L. de Jong was 90 % van het ambtenarenapparaat fout en onbetrouwbaar en werkten mee met de Duitse bezetter.
Is dat heden te dage zoveel anders, het laagje van beschaving is maar dun en de slechte mens heeft zijn vergiftigde genen als wel de aangeleerde slechte eigenschappen vast aan het nageslacht overgedragen.

Over het begrip 'slechte' mensen: dat zijn natuurlijk allen niet behorende tot de aanhangers van Calvijn.
Verder zou volgens Calvijn onze lieve God alle vogelwichelaars, goochelaars, raadplegers van beschermengelen, dodenbezweerders, aanhangers van magie en tovenaars veroordelen tot de doodstraf. Als kunstvuurwerk liefhebber zul je al gauw onder één van aanhangers van de magie, toverkunst en goochelaars worden gerekend, of beoefenaars van de oude alchemie waaruit zich de moderne scheikunde en pyrotechniek ontwikkelden.
Vast en zeker bevinden de vuurwerkliefhebbers zich - altijd al graag dicht bij het vuur - bij die laatste categorie. Nee, volgens de gereformeerde EO dominee is pyrotechniek en vuurwerk slecht (klik hier).

En hebben de Calvinisten zich in Nederland vooral geschaard onder  de strenge maar schijnheilige schoolmeesters, dominees, bestuurders, rechters, Officieren van Justitie, de politie en de vuurwerk controleurs van het ministerie, de oude adel, om maar een paar te noemen, met de wetenschap bemoeien zij zich ook. De Evangelische Omroep heeft het woord 'pyrotechniek' al jaren in de ban gedaan alsof het een genitale ziekte betreft. En over de afdeling Pyrotechniek bij TNO (T&O): ook bij hen  houdt sinds 1950 men zich niet alleen met toegepaste wetenschap bezig, maar vooral ook met politiek die in haar dubieuze experimenten en rapporten wordt meegenomen. T&O stelde uit eigen beweging en dus ongevraagd de overheid voor aluminiumhoudende knalsassen te verbieden. Het Prins Maurits Laboratorium zou eigenlijk het schijnheilige Reformatorhuisje van Johannes Calvijn moeten heten, of anders kortweg het Prins Friso Lab vanwege de vegetatieve toestand waarin het vaak verkeerd.

De predestinatie aanhangers in bepaalde beroepen zouden stelselmatig geweigerd en verwijderd moeten worden, daar hun levensfilosofie volstrekt strijdig is met de algemene rechten van de mens en specifiek die van het individu. Ieder mens is gelijk voor de wet en er wordt nu ook korte metten gemaakt met het volstrekt idiote begrip van 'weigerambtenaar'. Calvinisten en andere notoire geloofslieden met gelijkluidende predestinatie dogma's dienen hun door de wetenschap achterhaalde vooroordelen thuis te laten, en niet etaleren noch uit te dragen in hun dagelijkse beroepsuitoefening. Zeker niet als ambtenaar. Overigens bestaat er tegenwoordig ook zoiets als de weigercassière: dat is een moslima die weigert bij de kassa varkensvlees en alcoholhoudende drank af te rekenen. Voor hen geldt natuurlijk precies hetzelfde: opzouten en terug in het hondenhok of naar de achterlijke berggeiten in het Rif-gebergte.

Calvinisme dat wordt gepraktiseerd en uitgevoerd - en dat ook af en toe dus in de reageerbuis terug te vinden is - is de dood van de rechtsstaat. Gelukkig ziet ook de wetenschap religieus fundamentalisme steeds meer als een afwijking en een mogelijk te genezen ziekte (klik hier), al zou het volkomen fout zijn het Islamisme daarbij voornamelijk alleen onder de loep te nemen. In alle religieuze bewegingen zijn hysterische neurosen  gecultiveerd die leiden naar fundamentalisme, met mogelijke terrorisme als gevolg om de ander de eigen wil op te leggen. Strikt genomen komen dergelijke verschijnselen ook onder niet-religieuze groeperingen voor wanneer bijvoorbeeld 'een grote leider' tot in het ziekelijke wordt aanbeden. Wie denkt na het leven het beter te krijgen in 'het hiernamaals', daarvoor is het geloof de opium van het volk volgens Marx.

Hetgeen overigens niet wil zeggen dat Maarten Luther een schone lei heeft. Luther was een uitgesproken antisemiet die waarschuwde voor het jodendom en hun geloof diende met wortel en tak te worden uitgeroeid (klik hier). In zoverre zien sommige joden Luther als een wegbereider voor Adolf Hitler. Luther was wel zo'n fatalist dat hij het einde der tijden zelf nog geloofde mee te zullen maken.

pyrotechniek vuurwerk ipa

Nee, vergeleken met wat in andere landen mogelijk is, komen we er in Nederland  bekaaid af. Duitsers, Belgen, Polen en Tsjechen bijvoorbeeld, die zijn etnisch toch aardig verwant aan ons. Zodat we veilig kunnen aannemen dat ze fysiek niet gemiddeld anders zijn en een veel dikkere huid of sterkere botten hebben dan wij Nederlanders. Zijn ze misschien veel intelligenter, zoals onze overheid dat graag wil doen geloven? Zijn Nederlanders dommer dan Belgen en Polen? Waarom is vuurwerk waar zij in die andere landen wel over mogen beschikken, niet geschikt en dus gevaarlijk voor Nederlanders?

Waarom keurt de Keuringsdienst van de Nederlandse overheid om de meest onbenullige pietluttigheid ons consumentenvuurwerk af?
En waarom gaat de door het gereformeerde premier Rutte-rijk zwaar gesubsidieerde T&O vuurwerkexperimenten (CHAF project) doen in het voor 90 % katholieke Polen. Omdat daar alles mag en je rotzooi kunt trappen en het land kan bevuilen?  Om vervolgens wat te zeggen en te bepalen over het Nederlands vuurwerk, terwijl ieder ander land zijn eigen conclusie daaruit heeft getrokken - en die onderling volstrekt ongelijk zijn?

Waarom heeft T&O aan de overheid en het publiek nooit laten weten dat de wettelijke maatregelen die zijn genomen naar aanleiding van de ramp in Enschede, dat deze op onterechte gronden zijn gebaseerd? Wat is T&O als onderzoeksorganisatie dan nog waard, wanneer de overheid verkeerde beslissingen neemt op basis van hun gegevens? T&O klopt zich graag zelf op de borst, maar er is niemand die naar hen verwijst als zijnde belangrijk. Dat zijn ze dus ook niet, ze vinden vooral zichzelf belangrijk, maar lopen slechts achter de feiten aan en waaien met alle winden mee. Het hangt er alleen maar vanaf wie ze betaalt en voor welk onderzoek.

Die afhankelijkheid van de broodheer maakt ze volstrekt ongeloofwaardig, een soort van prostituee.
In Denemarken, Finland, Oostenrijk maar ook in Zwitserland zien ze de risico's voor de volksgezondheid kennelijk toch heel anders.  En inderdaad, deze landen hebben bijvoorbeeld, zoals wij ooit hadden, vaak nog een dienstplicht en dus vertrouwen ze hun eigen burgers om te gaan met meer gevaarlijke voorwerpen en substanties dan vuurwerk.  Horen we dan nooit dat de inwoners van die landen massaal hun handen en vingers verliezen of hun huizen opblazen? Nee, allemaal bangmakerij van de Hollandse betutteling dus die de eigen burgers wantrouwt, bespioneert en criminaliseert.

Die bemoeizucht is in historisch perspectief sterk verweven met de onverdraagzame protestants gereformeerde beweging en de bijbehorende schijnheiligheid. Of zullen het al die miljoenen blindgangers van explosieven en gasgranaten zijn die tijdens de Eerste W.O. bij onze zuiderburen zijn blijven liggen in de loopgraven, die de Belgen minder bang maken dan 'den Ollander'? Of zijn veel Nederlanders misschien watjes, slappelingen die niets durven en aan wie niets is te  toevertrouwen?
 
pyrotechniek vuurwerk ipa

We kunnen als Nederlanders ons op 17e jarige leeftijd wel voor de militaire beroepsdienst melden - om te sneuvelen voor volk en vaderland , maar we kunnen ons geen rotjes van het type 'strijker' veroorloven want die zijn gevaarlijk omdat ze geen lontje bevatten!  Eigenaardig, want veel oefenmunitie maar ook de echte brisante splintergranaten zijn allemaal van een onzichtbaar werkende lont als tijdvertrager voorzien. Waarom zien de ambtenaren van de Keuringsdienst het Nederlandse volk als een stelletje randdebielen? Of zijn het juist de randdebielen bij de overheid die het volk tekort doen en voortdurend kinderlijk vermanend toespreken?

Wanneer iemand een aluminiumhoudende sas rotje uit België (60 % katholieken) of uit Polen (90 % katholieken)  op de grond legt, met een gestrekte arm ontsteekt en zich snel verwijderd tot op minstens
10 meter afstand, loopt hij geen enkel risico op letsel.  Natuurlijk, dit soort rotjes is bij verkeerd gebruik gevaarlijk. Maar dat is ook een groot scherp keukenmes van de Nederlandse Blokker of een heggenschaar bij de Gamma die in de aanbieding is. Je moet daarmee veilig leren omgaan. Wie leert er thuis of op school trouwens veilig omgaan met scharen, messen en ander gevaarlijk gereedschap? Of met gevaarlijke chemische stoffen die o.a. in het keukenkastje of de garage terug te vinden zijn? 

Gebeuren er veel ongelukken met messen, tuingereedschap zoals heggenscharen en boormachines e.d.? Ja, heel veel, zelfs met onschuldig ogende stoelen en wankele keukentrapjes, dat zijn er duizenden per jaar die in het ziekenhuis belanden. Om maar niet te spreken over de gevaren en blessures bij sport.
Toch wordt het sporten, het snijden met messen of het knippen van de tuinhaag niet wettelijk verboden. Sterker nog, het sporten wordt ons van harte aanbevolen, terwijl er jaarlijks regelmatig mensen door het sporten overlijden en duizenden gewond raken - en waarvan een behoorlijk aantal blijvend invalide. Ongelukken maken heeft dus met de beperkingen van de mens te maken en veel minder met iets als vuurwerk.

In het verkeer komen elk jaar in Duitsland ongeveer 6000 mensen om, in Nederland zijn dat ongeveer 800 tot 1000 die helaas worden gedood. Wordt het autorijden, het fietsen of het brommer rijden verboden?  In Nederland gaan er twee maal zoveel mensen dood aan medische missers dan in het verkeer, en dat aantal stijgt. Maar de overheid en inspectie houden die getallen en gevallen angstvallig geheim, zoals onlangs is gebleken. Worden alle ziekenhuizen gesloten, en medische operatie's verboden?


Niet alle risico's kunnen worden verbannen uit het dagelijks leven.  We moeten verstandig leren omgaan met de gevaren en uitdagingen van het leven. Leren van onze fouten, een verbod werkt averechts. Toen de automobiel met benzinemotor de paardenkar verving gaandeweg de 20e eeuw, en er steeds harder op de openbare weg werd gereden, dacht men dat het onmogelijk zou worden om in de toekomst veilig de weg over te kunnen steken. Inmiddels weten we allemaal dat we goed moeten uitkijken en regels moeten hanteren. Ja, er komen jaarlijks mensen om het leven bij het oversteken van de weg, maar wordt het oversteken verboden?


De betuttelende overheid heeft in de loop van de jaren een goed deel van de eigen verantwoordelijkheid van de burger ontnomen. Dat is een slechte zaak, want diezelfde burger heeft een vreemde afhankelijkheid opgebouwd. Men hoeft immers niet meer na te denken en op te letten, dat doet de overheid wel voor ons! Onzin natuurlijk.
Tegenwoordig wordt onder de dwang van een bezuinigende overheid en een stagnerende economie – dankzij de onverantwoordelijke zakkenvullers en bankencrisis – de eigen verantwoordelijkheid dwingend opgelegd. Mensen moeten zich in toenemende mate maar zelf zien te redden, te beginnen met de gehandicapten en de ouden van dagen. Er wordt flink op die sector gekort. Makkelijk ook, want die weten zich moeilijk vertegenwoordigd.


Er zijn argumenten genoeg te vinden om het voortaan anders te gaan doen.  Laten we kijken naar de regelgeving van de meeste andere landen om ons heen, hoe werkt de democratie daar en wat wil hun volk en hoe fatsoenlijk gedragen zij zich.  Wat kan daar zoal wel of juist niet, wat wordt aan eigen verantwoordelijkheid overgelaten?

Hoe zit dat met die mede door de overheid gecultiveerde Calvinistische angstcultuur die ons hier wordt aangepraat, en waarom is het pervers om ergens van te mogen genieten? Wie kan zich niet het interview met Lee Towers nog herinneren, waarin hij bij de EO vertelde van zijn geloof gevallen te zijn sinds in zijn jeugd het fietsen en zwemmen op zondag werd verboden - onder dreiging van hel en verdoemenis?

Volgens sommige kranten, nieuwsrubrieken en ook onze eigen Hilversumse NOS en RTL nieuws is het in andere landen inclusief de U.S.A. allemaal veel strenger, en bij ons is alles toegestaan. De dames en heren van de politiek linkse en protestantse nieuwsgaring doen ons dat geloven maar niets is minder waar. In de meeste staten van de U.S.A. en de meeste Europese landen is men vóór het gebruik van vuurwerk voor consumenten.

De RTL-omroep en NOS bedriegen ons met deze slechte informatie en schotelen onjuiste en verdraaide feiten voor. Nederland is op vuurwerkgebied het strengst en het minst liberale land in Europa: het heeft het duurste vuurwerk van een matige kwaliteit, door het ontbreken van eerlijke concurrentie. De kosten voor vuurwerk in Nederland rijzen de pan uit door de verboden prijsafspraken van de handel.
Dat zijn de feiten.


pyrotechniek vuurwerk ipa apa usa
Een kort overzicht van de 18 Europese landen, anno 2015.

Nederland: verkoop het hele jaar verboden, alléén verkoop drie dagen aan het eind van het jaar, afsteken verboden, alléén op 31 december van 10 uur ’s avonds (was 's morgens) tot 2 uur ’s nachts, verkoop vanaf de leeftijd van16 jaar. Bezit van vuurwerk is buiten deze periode illegaal, dus ook het bewaarde is strikt genomen illegaal vuurwerk. Overtredingen bij jongeren via Bureau Halt, ouderen zijn direct strafbaar via justitie. Nederland heeft een vuurwerk cultuur, maar er zijn geen echte fabrieken meer. Alleen vuurwerk vriendelijk op 31 december, daarbuiten tamelijk vuurwerk onvriendelijk. Veel Koningsdag vuurwerk is afgeschaft door bezuinigingen en door de rechter vanwege de PvdD en het vogel broedseizoen;


België: verkoop, bezit en afsteken het hele jaar toegestaan behoudens knalwerk, waarvoor een vergunning bij de politie moet worden aangevraagd. Per stad of regio kan een aparte regeling gelden. België was voor buitenlanders een vuurwerk paradijs maar is dat niet echt meer. Zelf hebben ze geen echte vuurwerk cultuur meer.

Duitsland: verkoop van kleinvuurwerk en vuurwerkmunitie cat. I en II het hele jaar toegestaan en vrij af te steken. Cat. III staat gelijk met ons 1.4G consumentenvuurwerk, dat mag alleen de laatste drie dagen verkocht en afgestoken worden. Dit vuurwerk mag ook gedurende het jaar afgestoken worden voor bij een feest, maar men dient daarvoor een goedkeuring bij de politie te verkrijgen. Meestal wordt die wel afgegeven. Duitsland mag toch wel vuurwerk vriendelijk heten vergeleken met Nederland en had een echte kwaliteitsvuurwerk cultuur, doch die wordt steeds minder en helaas vervangen door Chinese import.

Polen: verkoop het hele jaar door toegestaan, afsteken vaak ook behalve in steden is dat beperkt tot feestdagen. Zelf hebben ze geen vuurwerk cultuur, maar er zijn producenten gekomen en ze zijn vuurwerk vriendelijk. 

Tsjechische Republiek: verkoop het hele jaar door toegestaan, leeftijdsgrens 18 jaar, afsteken op feestdagen. Geen echte vuurwerk cultuur, wel vuurwerk vriendelijk.

Luxemburg: verkoop het hele jaar, het afsteken het hele jaar buiten de steden meestal toegestaan, vanaf 18 jaar. Geen vuurwerk cultuur, wel vuurwerk vriendelijk.

Denemarken: afsteken alleen op 31 december, verkoop echter het hele jaar door toegestaan, leeftijd vanaf 18 jaar, losse rotjes zijn verboden, maar knalwerk in samengesteld vuurwerk in potten, cakes en boxen e.d. mag. Hadden een aardige vuurwerk cultuur, wel vuurwerk vriendelijk; 

UK: het Verenigd Koninkrijk heeft oude strenge wetten die sinds de late middeleeuwen door onze Willem III van Oranje de stadhouder in 1698 zijn ingevoerd. Prins Willem kwam de Engelsen behoeden voor het katholieke gevaar, maar bezorgde de burgers als koning getrouwd met de Engelse Mary een zwaar en eeuwenlang durende juk van Hollandse protestantse bemoeizucht, bekrompenheid en betutteling.

De verkoop is inmiddels in de UK het hele jaar door toegestaan, afsteken voornamelijk op Guy Fawkes Day 5 november (de katholieke verrader wiens executie wordt gevierd) en alleen buiten de grote steden op feestdagen, maar er zijn regels dat het na elven ’s avonds overal in het land rustig moet zijn. Ook zijn er tal van vreemde regels over hoe elk stukje vuurwerk moet werken, en hoe lang. Zonnetjes mogen bijvoorbeeld maar 60 seconden branden. Waarom in godsnaam? De UK heeft een oude vuurwerk cultuur, vuurwerk vriendelijk land ondanks de oude Hollandse strenge wetgeving;

Frankrijk: verkoop het hele jaar, afsteken alleen toegestaan op feestdagen, zoals op 14 juli de Bestorming van de Bastille en 31 december, maar ook andere feestdagen doet men niet moeilijk. Wanneer je de burgemeester persoonlijk goed kent in een dorp, is alles mogelijk. Frankrijk heeft een rijke oude vuurwerk cultuur en is vuurwerk vriendelijk. Deze cultuur is in belangrijke mate beïnvloed door de Italiaanse vuurwerkmakers uit Bologna, de gebroeders Ruggerie die in de 18e eeuw naar Frankrijk kwamen om daar aan het koninklijke huis in Versaille bij Parijs te dienen als hofleveranciers van vuurwerk;

Zwitserland: klein knalvuurwerk is verboden.  Verkoop het hele jaar, afsteken alleen op feestdagen, 1 augustus en 31 december, afhankelijk van het kanton ook op andere dagen. Vóór 2009 was zelfs professioneel vuurwerk van klasse 1.3G vrij toegestaan, doch daar is verandering in gekomen door Europese wetgeving. Zelf hadden ze er nooit problemen mee, want de Zwitserse mannen zijn dienstplichtig tot hun 55e jaar en krijgen permanent hun legerwapens en munitie mee naar huis. 
Geen echte vuurwerk cultuur, was wel erg vuurwerk vriendelijk. Maakt als centraal liggend land niet deel uit van de EU en dus heeft die EU wetgeving iets minder invloed.
pyrotechniek vuurwerk ipa

Spanje: verkoop het hele jaar toegestaan, afsteken ook dat wil zeggen, afhankelijk van de specifieke bepalingen per provincie. Valencia heeft vanwege de vuurwerkcultuur een speciale regeling en is zeer liberaal, er is zelfs een dag tijdens de Fallas dat illegaal vuurwerk mag worden afgestoken en gratis ter beschikking wordt gesteld. Spanje heeft een echte haast onverwoestbare vuurwerk cultuur en in het bijzonder de provincies Valencia en Castelonië zijn een vuurwerk paradijs;


Portugal: verkoop en afsteken het hele jaar toegestaan. Sommige mensen maken hun eigen vuurwerk. Oude vuurwerk cultuur, vuurwerk vriendelijk;

Oostenrijk: verkoop het hele jaar door, afsteken buiten steden overal toegestaan, steden alleen op 31 december. Vanwege galm en echo in bergachtig gebied zijn er geluidsbeperkingen voor alles wat geluid maakt en overlast kan bezorgen. Hadden een vuurwerk cultuur, redelijk vuurwerk vriendelijk; 

Zweden:  verkoop het hele jaar door toegestaan, leeftijd 18 jaar, afsteken alleen op 1 mei en 31 december. Redelijk vuurwerk vriendelijk, hadden een vuurwerk cultuur;

Noorwegen: verkoop in principe het hele jaar toegestaan, afsteken alleen op feestdagen in de steden, in landelijk gebied het hele jaar mogelijk. Net als in Denemarken zijn sinds 2010 vuurpijlen, los vuurwerk e.d. verboden, alleen grondwerk en cake boxen. Wat minder vuurwerk vriendelijk, hadden een vuurwerk cultuur;


Finland: verkoop het hele jaar toegestaan, afsteken in steden op feestdagen, in landelijk gebied altijd toegestaan. Leeftijd 18 jaar. Vuurwerk vriendelijk, geen echt bekende vuurwerk cultuur;


Italië: verkoop het hele jaar, afsteken meerdere malen per jaar beperkt per stad / regio en/of feestdag, levering aan personen ouder dan 14 jaar. Zware rotjes met flash kruit alleen vanaf 18 jaar te koop. Paradijs voor de kunstvuurwerk liefhebber. Grote oude en rijke vuurwerk cultuur en historie, waar een deel van de oorsprong van de ontwikkeling van kunstvuurwerk ligt. Een zeer vuurwerk vriendelijk land; 

Griekenland: aankoop en gebruik het hele jaar toegestaan, vuurwerk echter vaak moeilijk verkrijgbaar en duur. Op sommige plaatsen wordt daarom zelf vuurwerk gemaakt voor de jaarlijkse religieuze feesten, o.a. met vuurpijlen. Gemeenschappen beschieten daarbij elkaars kerkklokken! Hebben een oude vuurwerk cultuur, vuurwerk vriendelijk;
 


Turkije: gebruik en de verkoop worden toegestaan, het hele jaar door. Sommige gemeenschappen maken hun eigen vuurwerk. Oude tamelijk onbekende vuurwerk cultuur, vuurwerk vriendelijk; 


Malta; wordt beschouwd als een klein vuurwerk paradijs. Ze verkopen echter niets, importeren niets, ze maken alle vuurwerk ambachtelijk op de ouderwetse manier zelf en steken het hele jaar af, van 's morgens vroeg tot 's avonds laat, in de viering en verering van de talrijke katholieke heiligen.
Consumentenvuurwerk bestaat er niet, alleen georganiseerd groot vuurwerk. Zelf maken en afsteken kan wanneer je als Maltees minimaal 18 jaar bent en lid wordt van een club waarvan er minstens 35 zijn - met elk hun eigen vuurwerkfabriekje. Redelijk oude vuurwerk cultuur die gebaseerd is op de Italiaanse fabricage methodes, zeer vuurwerk vriendelijk voor volwassenen. Omdat kinderen geen vuurwerk mogen gebruiken - en dat gebeurt ook beslist niet, zijn ze in dat opzicht echter vuurwerk onvriendelijk.

Concluderend zou je kunnen zeggen dat Spanje en Italië de twee landen bij uitstek zijn met een rijke en vooral ook zeer bestendige vuurwerk cultuur die sterk is verweven met de katholieke geloofsbeleving en de verering van de heiligen. En bijzonder is dat ze zowel tegenover kinderen als volwassenen vuurwerk vriendelijk zijn.

In de meeste landen mag je vuurwerk beperkt afsteken - de zwaarte varieert per land, maar wel meer dan één keer per jaar en is vuurwerk bijna overal het hele jaar te koop.
Nederland vormt daarop een rare uitzondering met die volstrekt verkrampte wetgeving en gereformeerde betutteling die ook zijn oorsprong vindt in de 17e eeuw.

Het ziet er beslist niet naar uit dat andere landen het voorbeeld van Nederland gaan volgen, integendeel. Er is géén enkele land waar vuurwerk verboden is. Het enige land waar consumentenvuurwerk verboden is, is Malta, maar op Malta maakt men het vuurwerk zelf en daardoor is het een vuurwerkparadijs voor volwassen liefhebbers. Bekend zijn hun manshoge multibreaks of mounted shells. Voor de jongeren en de dames is er het prachtige gekleurd grondvuurwerk met draaiende wielen, vuurwerk dat vroeger ook bij ons bestond maar vanwege de hoge kosten uit de meeste budgetten is wegbezuinigd. Bovendien verstaat men de kunst niet meer bij ons.

Nederland zou er goed aan doen het beleid aan te passen aan dat van de meeste andere landen in Europa, en haar burgers een grotere mate van vrijheid, verantwoordelijkheid en zelfbeschikking terug te geven. Maar dat geldt niet alleen voor vuurwerk. Nu de opvoeding nog, daar ontbreekt nog het een en ander aan.

Bron: FeuerwerksVitrine.de
pyrotechniek.blogse.nl en mens&milieu.nl

Auteurscollectief Jeejeezus J.J. de Bom en kornuiten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten