woensdag 3 juni 2015

De leugen regeert

De terreur van de leugenachtige en ondeskundige berichtgeving in de media
 
Er komen enorme logistieke problemen wanneer de periode dat consumentenvuurwerk mag worden gekocht, wordt ingekort. Haastige spoed is zelden goed, maar helemaal met brandbare en explosieve stoffen. Dat is vragen om ongelukken zodat vuurwerk straks volledig wordt afgeschaft. De handel wordt gedwongen 24 uur per dag beschikbaar te zijn.

Het vuurwerk wordt ook niet gevaarlijker, maar er is altijd wel een idioot die gekke dingen doet. Dat soort moet je individueel hard aanpakken. Toen de rechter dat niet deed, ging de burgemeester van Hilversum duizenden onschuldige burgers collectief straffen door vuurwerk te verbieden. Dat zijn toch nazi-praktijken?  Broertjes heeft het burgemeesterschap te danken aan het feit dat hij niet alle vuiligheid van wijlen prins Bernhard heeft gepubliceerd als oud-Volkskrant redacteur. Zoiets noem je een vorm van chantage. Een strafbaar feit waarbij onder bedreiging met smaad, smaadschrift of openbaring van een geheim een slachtoffer wordt gedwongen de ander ervan te laten profiteren.

broertjes geen vuurwerk in hilversumHet is ook volstrekt onjuist om vuurwerk te vergelijken met militaire fragmentatiebommen. Wanneer je dat met opzet doet om de politieke discussie op een oneigenlijke manier te beïnvloeden en de maatschappij te verontrusten, dan ben je politiek heel verrot en corrupt.

In de meeste verstandige landen is het juist andersom en is de verkoop zelfs het hele jaar door, ook al is er maar één afsteek dag. Daar is ook nauwelijks gevaar of overlast door de gespreide distributie, controle en handhaving. De druk en sensatie van het moment zijn weggenomen, daar hoef je geen raketgeleerde voor te zijn om dat te begrijpen.
Stel: je krijgt bij een benzinetankstation 3 minuten de tijd om je tank vol te gooien; de daarop volgende keer is dat nog maar 2 minuten en daarna slechts 1 minuut. Met de bevoorrading idem dito: zou dat de rust, orde en veiligheid ten goede komen?

We zijn een volk van slappe watjes met domme bestuurders, corrupte politici en alleen in woekerwinst geïnteresseerde handelaren. Die graag aan de knoppen draaien maar niet weten wat voor chaos en rampspoed ze aanrichten.
We verkwanselen ons cultureel erfgoed, waaronder 600 jaar sinterklaasviering (klik hier) en 400 jaar vuurwerk afsteken. De feestelijkheden zijn door de commercie misbruikt, inclusief 1700 jaar Kerstmis, en de overheid poept en piest daar nog even flink overheen zodat de lont voorgoed uit gaat.

zwarte klaas witte pietIs het niet rondom het Sinterklaasfeest dat de Zwarte Piet opeens niet meer deugt (klik hier), eind december komt het terugkerende intolerante gezeur dat de rust wordt verstoord met de knal van een vroegtijdig rotje.
De Partij van de Arbeid wil Zwarte Piet en vuurwerk verbieden: buskruit is ook zwart. Weinig mensen zijn in politiek geïnteresseerd, maar de politiek bemoeit zich wel met de afschaffing van duizend jaar Nederlandse cultuur en tradities.

Veel kinderen groeien op zonder echte vader: zaadbanken voor bommoeders maken mannen overbodig. 
De import zedenvluchteling als oppas van het Nederlandse homopedoseksuele knuffelparadijs Demmink en Opstelten (klik hier). Is Opstelten ook van het pedofielen netwerk, net als Rob Oudkerk die gemeentelijk directeur voor de nieuwe zorgtaken en sociale zaken werd in Amstelveen?

Lagere scholen hebben mannelijke leraren al lang in de ban gedaan en kinderen hebben daardoor een slechte reken- en taalvaardigheid; maar ook de gymles moet nog vrouwelijker (klik hier). Of is het beter de meisjes op school weer ouderwets te scheiden van de jongens, voor hun leerprestatie?

Op de middelbare school geen interessante knal-,  vuur- en rookexperimenten meer bij scheikunde: verbod op echte mannen en vrouwen. In plaats daarvan de TV bruinwerkers Geer, Goor en half gaar, en de botox, piercing en tattoo dames Schaamheuvel en Zonnebankcarcinoom als stompzinnige en slecht opgevoede rolmodellen.

De dure studie medicijnen wordt alleen nog door de vrouwelijke dilettant bezet die na de studie slechts deeltijds wil werken en nauwelijks ervaring opdoet. Zonder parate kennis zijn het na de zoveelste desastreuze onderwijsvernieuwing de 'ik-zoek-het-wel-even-op' dokters. Wil je wat weten, dan zul je op het spreekuur zelf het antwoord in een multiple choice vraag moeten voorleggen.

Ziedaar de maatschappelijke teloorgang door jarenlange politieke terreur en wanbeleid. Maar als we de regering moeten geloven, mogen we niet mopperen vergeleken met in het buitenland?

Fallas Valencia Crema

We nemen liever een goed voorbeeld aan de wat luidruchtige macho's en jolige dames van den Koning van Hispanje (al-tijd ge-eeerrt), met de Fallas in Valencia, in plaats van het rariteitenkabinet van de links-liberale impotent-gereformeerde Ru(k)tte.
Gaat de overheid niet een steeds grotere leugenachtige bedreiging vormen
die steeds meer rechten overdraagt aan de geldverslindende bureaucraten van de EU in Brussel?

Er lopen daar ook steeds meer volstrekt incapabele ruziemakende vrouwen en zakkenvullers rond (
PvdA Judith Merkies) die zich laten leiden door emoties en hormonale problemen. Ex-europarlementariër en 'powerfeministe' Heleen Mees bleek een ziekelijke twitter en e-mail stalker rijp voor de psychiater. Hoeveel carrière-prostituees  zitten daar waar ze niet horen en recht op hebben: het aanrecht, piepers jassen.

GroenLinks, de PvdA en de PvdD willen het vuurwerkfeest met oud en nieuw ondermijnen. H
et doel heiligt de middelen door leugens en bedrog. Veel politieke partijen en nieuwsrubrieken houden er een verborgen agenda op na: het verdraaien van de feiten en de verhullen van de waarheid. De NOS en RTL spannen de kroon met hun vervuilende misleiding.

Er
zouden dieren opgeblazen zijn met vuurwerk, zoals katten, honden, vissen, bijenkasten en vogels als ganzen.
Bij nader onderzoek blijken de berichten over dierenkwelling allemaal op leugens te berusten. Maar de laster doet het altijd goed in het afschuwwekkende en opruiende karakter.


De pathologisch misantrope PvdD is tégen menselijke activiteit maar vóór goddelijk voorgeschreven rust (klik hier).

De PvdD bekent eindelijk kleur en stemt niet alleen links, maar is ook gelinkt aan het Dierenbevrijdingsfront en de Britse PETA, criminele extremistische organisatie's.

vuurwerk pyrotechniek ipa

Alsof onder de vuurwerkliefhebbers geen dierenvrienden zouden zitten!

Daar bevinden zich duizenden malen meer dan in die rare wereldvreemde PvdD van de Zevendedagsadventisten. Die geven niets om dierenleed maar zitten sinds 1844 als een treurig clubje herbivoren vergeefs te wachten op de wederkomst van ene Jezus Christus. En die afdaling uit de ruimte kan door vuurwerk natuurlijk behoorlijk worden verstoord.

Terwijl de meeste mensen vuurwerk leuk vinden, is GroenLinks een slechte verliezer. Een onbelangrijk klein partijtje van ruziemakers, ex-terroristen, matennaaiers, betekenisloze betweters en wereldvreemde wereldverbeteraars.
En van milieu hebben ze ook al geen kaas gegeten want anders waren ze binnen hun eigen gelederen wel voor geboortebeperking geweest: er is niets beter voor het milieu dan gewoon veel minder mensen die de boel vervuilen, inclusief die van GroenLinks.
Waarom zou het gevaar van invasieve exoten slechts betrekking hebben op de flora en fauna, of dat een soort de draagkracht van zijn habitat uitput? Of laat GroenLinks zich ook al leiden door de dogma's van het opperwezen en is elke verloren druppel sperma een doodzonde?

Ze hebben het over 90.000 klachten op hun
vuurwerk zeur- en klaaglijn. Nog afgezien van de juistheid van het getal, er zijn toevallig wel 16,8 miljoen inwoners in Nederland: dat is 1 klager op de 187 mensen die niet klagen. Dat is nog geen half procent van de bevolking.

En waar zijn de meeste klachten? In Enschede waar 13 jaar geleden de vuurwerkramp heeft plaats gevonden (klik hier).
Rondom Schiphol en de militaire vliegvelden komen jaarlijks meer dan 200.000 klachten binnen en die geluidsoverlast is echt en oorverdovend, jaar in jaar uit. Ook wanneer GroenLinksleden het vliegtuig nemen. De meeste mensen zijn er pas komen wonen toen Schiphol al bestond.

vuurwerk pyrotechniek ipa

Waar Nederland wel kampioen in is, is het criminaliseren van de eigen burgers. 

Wat ervan te denken om de vervelende zeurpieten aan te pakken?
Er zijn enkele artsen die zich bij het geklaag aansluiten en willen vuurwerk verbieden. Dat is toch vreemd wanneer je beseft dat er minder ongelukken waren dan al de jaren daarvoor.

Hoe zat dat ook al weer met artsen? Slechte behandelingen, ziekenhuisbacteriën die resistent zijn door verkeerd voorschrijfgedrag. Lange wachtlijsten en onnodig overlijden. Juist in ziekenhuizen overlijden twee tot drie keer zoveel mensen onnodig dan dat er mensen in het verkeer omkomen. In Duitsland is dat zelfs vijf keer zoveel en dat komt vooral door gebrek aan hygiëne! (klik hier)

Chirurgen, oogartsen, verloskundigen, dermatologen en internisten maken domme rekenfouten, er is onoplettendheid, ondeskundigheid, het verwisselen van de begrippen links en rechts (klik hier) waardoor het verkeerde been wordt geamputeerd. Verpleging en artsen wassen hun handen niet en besmetten patienten. Nederland dreigt een derde wereldland te worden vanwege de tekorten aan medicijnen (klik hier). Ook de vele laboratoria doen slecht werk.

Neuroloog Jansen Steur - die verslaafd was aan zijn eigen medicijnen en opzettelijk foute diagnoses stelde. De inspectie die alles in de doofpot stopt. Onlangs werd jansen steur politienog een huisarts uit zijn ambt gezet (klik hier). En tandartsen lijken grote zwendelaars te zijn die allerlei nep- en spookrekeningen sturen (klik hier). TBS-klinieken blijken goudmijnen voor frauderend personeel.

Een orthopedagoog die in plaats van kinderen medische te behandelen, hen seksueel misbruikt (klik hier).
Oogarts- en laserklinieken die gesloten worden omdat de artsen meer ellende aanrichten dan goed doen bij operaties. We mogen gewoon niet weten hoe erg het is gesteld in de zogenaamde 'gezondheidszorg'. En dan hebben we nog niet eens over de wantoestanden in verpleegtehuizen.

De Amerikanen spreken neerbuigend over de Nederlanders (klik hier) en hun vuurwerkcultuur (klik hier).
Op elke hoek van de straat in de USA kun je vuurwapens kopen en daardoor vallen er duizenden doden. Elk jaar is er ergens wel een gek die zijn vuurwapen leegschiet in een school vol met kinderen of studenten.

En was de Amerikaan Kellogg van de cornflakes niet die godsdienstwaanzinnige dokter die meisjes hun clitorus wegbrandde met bijtend carbolzuur, wanneer ze aan zelfbevrediging deden (klik hier)? Uit de AH-schappen met dat konijnenvoer van dokter Mengele!

Bij het RTL-nieuws menen ze zeker te weten dat in bijna de hele Verenigde Staten consumentenvuurwerk verboden is. Ook op hun website vermelden ze dat vuurwerk geen traditie is. 
 
pyrotechniek vuurwerkMaar consumentenvuurwerk is in bijna alle staten juist toegelaten. Iedereen die wel eens in de VS is geweest, weet dat in Amerika consumentenvuurwerk in de meeste staten het hele jaar te koop is. Ze hebben daar enorme zelfbedieningszaken waar het hele jaar alleen maar vuurwerk wordt verkocht. Niks zware beveiliging of bunkers.
vuurwerk pyrotechniek usa apa
Je loopt met je boodschappenwagent
je langs de overvolle vuurwerkschappen die vaak tot de nok toe zijn afgevuld. 
Niks lege dozen of dummies, allemaal echt en gevuld met kruit.

Zijn al die pro-vuurwerk Amerikaanse staten (300 miljoen inwoners), al die Europese landen in de EU (500 miljoen inwoners) en zelfs Rusland (145 miljoen inwoners) nou zo gek en onverantwoordelijk dat ze zo makkelijk met consumentenvuurwerk 1.4G omgaan? Daar komen 2 miljard Aziatische vrienden nog bij.

De Enschedese vuurwerkramp had
 helemaal NIETS met consumentenvuurwerk te maken, maar wel met zwaar 1.3G, 1.2G en 1.1G vuurwerk. En vooral ook met pure domheid en onbenul, corruptie, ondeskundigheid en crimineel onverantwoordelijk gedrag (klik hier).
Lees hiervoor het uitgebreide verslag over de vuurwerkramp (klik hier).
Het is verbijsterend om te lezen hoe alles wat fout kon gaan, fout ging, zowel bij het bedrijf, als bij de gemeente, als wel bij de landelijke overheid, de ministeries en de corrupte controleurs.
vuurwerk pyrotechniek

In de USA staan vrouwen in de winkel. Vuurwerk kópen is een mannen zaak: dus geen lelijke man met fietskettingsmeer in zijn haar achter de toonbank, maar mooie dames. Dat scheelt 10 tot 20 % meer handel. Soms in bikini gehuld,  een gruwel natuurlijk in de ogen van feministisch GroenLinks.
Maar ja, hun vuurwer
pyrotechniek vuurwerk ipaktijd is op Independence Day, hartje zomer.

De NOS meldde dat in elk Europees land de vuurwerkwetgeving strenger is geregeld dan in Nederland. Leugens van de al jaren kwalijk ruftende staatsomroep.
De onsmakelijke grauw en snauw lesbo's moeten opeens zonodig staand presenteren. De molenpaarden hebben nooit geleerd dat een dame niet wijdbeens staat maar met galant gekruiste benen en gedraaid, zodat de dikke reet minder zichtbaar wordt. 

Overal in Europa is consumentenvuurwerk juist wel toegelaten en in de meeste landen is het zelfs het hele jaar te koop, behalve Malta waar ze hun eigen vuurwerk maken. Alleen de feestperioden verschillen (klik hier). Nederland is het strengste land van Europa, maar de overlast is er des te groter. Hoe zou dat nu kunnen? (Een interessant Canadees rapport over de Chinese vuurwerkindustrie: klik hier)

"Er is vuurwerk in omloop (klik hier) even gevaarlijk als drie handgranaten", is de kinderlijke prietpraat van de onnozele wijkagent.
Door de politie wordt aan witteboordencriminaliteit, autodiefstal en woninginbraken  traditiegetrouw niets gedaan en nog minder opgelost. Een liegende politiechef die zegt dat de criminaliteit sterkt daalt (klik hier).

De criminaliteit neemt alleen maar toe maar dat mag niet worden gezegd omdat het merendeel van de daders zich onder de Oost-Europeanen, de Antillianen en Noord-Afrikanen bevindt. Dat is discriminatie.
De politie heeft door corruptie en intellectueel onvermogen de strijd tegen de zware criminaliteit allang verloren. De politie verkrachtte laatst een dronken vrouw (klik hier).
 
Heren van de politie en justitie, pak de echte criminelen en het vernielzuchtige straattuig op (klik hier) en straf ze hard - vooral ook hun falende ouders, maar houd op de onschuldigen en goedwillenden daarmee lastig te vallen. Gewoon consumentenvuurwerk heeft daar niets mee te maken. Criminelen en straatschorem zijn van alle tijden. Falende slappe rechters moeten ontslagen te worden. En idioten (klik hier)  verdienen niet beter.

De politie lokt zelf geweld uit, zoals bij de Facebook rellen in het Groningse Haren, maar ook elders in het land bij het festival in Hoek van Holland. Niet elke agent is geschikt voor zijn taak en met name in Zuid-Holland blijken politieagenten schietgrage gekken te zijn die makkelijk zelf door angst in paniek raken en per ongeluk mensen doodschieten (klik hier).

politie pistool misbruik ongewapendSinds de zaak van Meta Hofman, een overspannen  Amsterdamse huisvrouw die in 1981 lafhartig door de politie werd doodgeschoten, zijn er tientallen ernstige schietincidenten geweest waarbij de politie altijd vrijuit ging met een slecht excuus (klik hier).

Eén van de argumenten is na 30 jaar nog steeds dat ze te weinig training krijgen. Het is dan ook het beste dat de gewone politieman géén vuurwapen meer draagt. In de meeste gevallen wordt er ten onrechte een pistool getrokken.
Veel politieagenten zijn bovendien ronduit racistisch en hebben een slecht beoordelingsvermogen jegens de hulpbehoevende medemens (klik hier).
 
Maar ook de consument wordt misleid door de onnodige hoge prijzen van consumentenvuurwerk: zwaarder vuurwerk is relatief gezien goedkoper met meer lading. Laat dus knalvuurwerk met 50 mg aluminiumhoudende sas toe, zoals de meeste landen dat doen. 

Heren van de politie, ga ook niet posten bij de grens wanneer brave huisvaders hun consumentenvuurwerk 1.4G pakketten in Duitsland bij de Aldi of de Lidl willen halen. Pak de import van het voor particulieren verboden 1.3G vuurwerk aan. Consumentenvuurwerk van Aldi en Lidl is van betere kwaliteit dan het gemiddelde Nederlandse aanbod. En ontbreekt het Nederlandstalige etiket? Dan is hier de link om eigen etiketten te printen en mee te nemen om erop te plakken (klik hier).
Dus niet bakkeleien over pietluttigheden (klik hier): pak de echte criminelen op en stop ermee kleine kinderen te criminaliseren die een rotje te vroeg afsteken.

vuurwerk pyrotechniek ipa

Ongelukken kunnen ontstaan door verkeerd gebruik van professioneel 1.3G vuurwerk dat verboden is, zoals shells. Dat vuurwerk dient in mortierbuizen te worden afgeschoten hoog in de lucht, en niet op de grond te ontploffen.  Zowel het ongeluk in Medemblik als in Oostenrijk vonden onder nagenoeg dezelfde omstandigheden en tijd plaats (klik hier) (klik hier).

In Nederland moet de pyrotechnische industrie weer terugkomen, die geheel ten onrecht is weggevaagd. Nederland was een agrarisch land met 25 % industriële productie. De kostbare landbouwgronden zijn in waardeloze geitenwollensokken wandelpaden omgezet en van de industrie is nog maar 12 % over.
  
vuurwerk pyrotechniek

Ad Nieuwdorp van de politie meent dat het 'illegale vuurwerk' uit Oost-Europa komt. Maar buitenlands vuurwerk is dáár in die landen gewoon wettelijk toegelaten.
Het probleem van de controle en handhaving ligt in Nederland, niet daarbuiten.


Zelfs in het welgestelde Zwitserland was tot 2009 - het voor ons professioneel vuurwerk - 1.3G gewoon voor particulieren in de vrije verkoop. Elke Zwitserse man is tot zijn 55e jaar voor militaire dienst oproepbaar en de overheid daar vertrouwt zijn burger-reservisten heel veel toe: zwaar vuurwerk maar ook zijn legerwapens en munitie, gewoon in eigen huis.

Sinds de moord in 1584 op prins Willem heeft de Nederlandse overheid een diep wantrouwen jegens de burgerij.  Geen wapens meer noch buskruit, ook niet voor vuurwerk, ze zouden kunnen worden gebruikt voor een revolutie!
De gruwelijke marteldood van de katholieke dader Balthazar Gerards (vergelijk Guy Fawkes in Engeland) heeft van gewone burgers makke schapen gemaakt voor vorst, adel en regenten: ontwapend, godvrezend gereformeerd en prooi voor elke verdwaalde vreemdeling.

Een republiek als na de Franse Revolutie had ons ook meer vrijheid, eigen verantwoordelijkheid en vooral meer wijsheid opgeleverd, bevrijdt van feodale bevoogding, onrecht en diefstal van de armen. We zijn als Nederlands volk nooit volwassen geworden! 


vuurwerk pyrotechniekMet welk type militaire scherfbommen vergelijkt de politieman vuurwerk eigenlijk (klik hier)? Hij heeft het over handgranaten, dus metalen omhulsels die fragmenteren en met zware explosieven zijn gevuld om mensen te doden of ernstig te verwonden. Militaire wapens, maar die hebben met vuurwerk NIETS te maken (klik hier).

Bedoelt hij soms de Nederlandse V40 mini granaat, dode
pyrotechniek vuurwerk ipa splinter fragmentatiegranaatlijk in een straal van 5 meter? Misschien de Zwitserse HG85 - die in Nederland als NR330 bekend staat? Het explosief bevat 155 gram RDX/TNT mengsel.

Of bedoelt hij de Amerikaanse M67 met 180 gram 60/40 RDX/TNT? Detonatiesnelheid: 8000 meter per seconde, ontwikkelde gasdruk tot 300.000 bar. Dodelijk in een straal tot 10 meter met ernstige verwondingen veroorzakend binnen 50 meter.


In een van de artikelen wordt door hem een vuurwerk mortierbom met 165 kruit genoemd (klik hier). Hij zal dan waarschijnlijk een ‘3 inch cilinder saluut schot shell’ bedoelen van het verboden 1.3G vuurwerk (klik hier). Dit soort vuurwerk is bedoeld voor gebruik door professionals in de vuurwerkbranche en is doorgaans van papier en karton gemaakt. In een enkel geval is de omhulling van plastic maar NOOIT van metaal!

vuurwerk pyrotechniekIs kruit in vuurwerk te vergelijken met echte militaire explosieven die tot detonatie overgaan? Nee. De soorten vuurwerk kruit waar Nieuwdorp het over heeft, bestaan tegenwoordig voornamelijk uit perchloraat en fijn aluminium poeder in de verhouding 70/30. Dit kruit heeft een explosieve verbrandingssnelheid van 400 tot 900 meter per seconde.

In vaste stoffen is de effectieve detonatie doorgaans boven de 1500 meter per seconde. In een zwak opgesloten situatie zal de druk niet hoger oplopen dan 10.000 bar.  Alleen in een eenzijdig gesloten stalen vat of ‘concussion mortar’ kan de druk drie keer hoger oplopen. Dat is heel wat maar nog lang geen detonatiesnelheid en ook geen detonatiedruk, die vallen veel hoger uit.

Druk neemt echter exponentieel snel af in afstand gerelateerd aan de lading massa in open veld: 4 tot 5 bar overdruk op korte afstand is dodelijk (klik hier). Dit hangt ook in sterke mate af van de duur (zie diagram 'survival curves' hieronder). Na ongeveer 70 milliseconde is de dodelijkheid 99 % bij deze druk, afhankelijk van de mate van blootstelling ten opzichte van de richting van de drukgolf.
 
Er wordt wel eens vergeleken met de vrijgekomen energie gerelateerd aan die van TNT (TNT wordt zelf steeds meer vervangen door DNAN, NTO en NQ). Dat is het zogenaamde TNT equivalent, en een variatie daarop heet de ‘Relative effectiveness factor’ (klik hier). Daarin heeft zwart buskruit een waarde van 0,55 of zou 2 kg buskruit gelijk zijn aan 1 kg TNT.
Dat beide vergelijkingsmethodes mank gaan voor wat betreft pyrotechnische mengsels, blijkt wel uit het feit dat zelfs met 10 kg ontploffend buskruit een stevige bankkluis vanaf de buitenkant niet open gaat.

Met slechts een 0,5 kg goed geplaatste TNT/RDX holle lading kan dat wel (klik hier). Bij de holle snij-lading met een metaalgevoerde kegelprofiel wordt de detonatieschokgolf toegespitst en loopt de druk aan de voorkant van de straal op tot wel 4 miljoen bar: staal wordt als zachte boter weggedrukt.
Aan vuurwerk is ook onderzoek gedaan naar de gevoeligheid voor een schokgolf (klik hier). De vuurwerkramp in Enschede is door de bijzondere omstandigheden en vele onbekende factoren echter geen goed uitgangspunt.
 

De kleine nucleaire granaat bestond echt, de Davy Crockett vloog 2 tot 4 km ver en de soldaat diende op tijd dekking te zoeken voor de drukgolf, met ogen dicht ter bescherming tegen de lichtflits  (klik hier)

De verbrandingsenergie van pindakaas is 27 megajoules per kg, die van nitroglycerine heeft een 4,5 maal lagere waarde van 6 MJ/kg.
Het gaat echter om de snelheid van de verbrandingsreactie, de korte tijdfactor, de energie van de schokgolf en de druk van de expanderende hete gassen, naar een maximale gasdruk in zeer korte tijdspanne die uiteindelijk de brisantie bepaalt. Dit is de detonatiesnelheid en waar bij de waarde van de verbrandingsenergie geen rekening wordt gehouden.
pyrotechniek vuurwerk
De kleinste atoombom, ja dat is lachen, die wordt verschoten
en kan in een rugzak makkelijk worden meegenomen door een soldaat,.

Het begrip TNT equivalent is een relikwie uit de tijd van de koude oorlog. De sterkte van atoomwapens werd daarmee aangeven, zonder enige rekening te houden met de volkomen andere eigenschappen en gevaarlijke onzichtbare radioactieve straling. En die terecht vanwege de lange termijn effecten en menselijke lijdensweg nog het meeste werd gevreesd (zie Davy Crockett militair rapport).(YouTube video over de Davy Crockett)
Voor pyrotechnische mengsels zou ander vergelijkingsmateriaal gebruikt moeten worden, en géén TNT.

In de Amerikaanse militaire informatie (klik hier) - betreffende de TNT equivalentie - heeft men de gegevens voor de vergelijkende pyrotechnische ladingen behoorlijk gemanipuleerd. Dat wil zeggen dat ver uiteenlopende waarden 'voor het gemak' zijn gecombineerd en zogenaamde explosieve boosters zijn gebruikt om de ladingen te ontsteken.
In de praktijk vindt zoiets natuurlijk niet plaats en erg wetenschappelijk verantwoord is het al helemaal niet.

Hierdoor doet zich ook een eigenaardig fenomeen voor, namelijk dat uit de experimenten blijkt dat de ladingen perchloraat / aluminium op een kleinere afstand  minder sterk zijn (50 % TNT eq) dan op een grotere afstand (222 %), althans voor de lading van de 360 g monsters.
R. Wild in zijn onderzoek 'Blast waves by pyrotechnic mixture compared to those produced by high explosives', 1978, komt tot vergelijkbare resultaten.

In de radionucleaire wetenschap die zich in eerste plaats zag toegepast in het medisch diagnostisch onderzoek, leidde dit ook tot de ontwikkeling van de atoombom (zie foto) en de waterstofbom.  Madam en Pierre Curie als beroemd getrouwd paar gold als een goed voorbeeld, maar er zijn in dezelfde wetenschap meerdere dames geweest die helaas geen wereldfaam kregen die ze wel hadden verdiend. Zo was er Ida Noddack (klik hier) en Lisa Meitner (klik hier) die de kernsplijting voorspelden, maar de baas ging er met de eer vandoor. Vrouwen werden ook niet of nauwelijks betaald voor hun arbeid aan de universiteit. Dat zal ongetwijfeld de rede zijn geweest dat ze altijd onterecht als laboratoriumassistent werden beoordeeld en niet in beeld kwamen voor een bijzondere wetenschappelijke prijs. Over discriminatie gesproken, maar dit intermezzo even daargelaten.

Een 100 gram flash kruitlading (b)lijkt het meest efficiënt te verbranden. Een verklaring is dat de pyrotechnische lading maar deels tot verbranding komt en dat er nadien nog een naverbranding plaatsvindt, vooral ook door het aluminium dat door de luchtzuurstof alsnog tot ontbranding komt. Overigens heeft TNT zelf ook dit sterke naverbrandigseffect (klik hier).
De theorie dat flitskruit maar een lichte opsluiting behoeft, is uit efficiëntie dus niet helemaal juist. Maar men vergeet er echter niet bij te vermelden dat de pyrotechnische explosie eigenlijk geen echte detonatie is: appels met peren vergelijken!

Of zoals de
eerste echte Amerikaanse MythBuster  Big Bruce ooit zei: “Er is geen enkele vuurwerk shell van welke samenstelling of welk kaliber dan ook waarmee je een stalen bankkluis kunt openen.” Natuurlijk wordt geen blikken nepkluis van de Gamma bedoeld.

pyrotechniek vuurwerk ipa

De snelheid van vrijkomende energie is van groot belang voor de effectiviteit. Een één kilogram zware steen massa (m) met een snelheid (v) van 19 km per seconde heeft volgens de klassieke mechanica een kinetische energie (E) bij binnentreding van de dampkring van 38 kg TNT equivalent volgens de vergelijking E=1/2mv
2. Een dergelijke steen met een diameter van 20 meter betrof de meteoriet boven Chelyabinsk op 15 februari 2013 die in vele stukken uit elkaar spatte (klik hier). 

Bij de lichtsnelheid (c) gaat elke massa (m) over in een enorme hoeveelheid energie volgens de formule afgeleid door Albert Einstein uit zijn speciale relativiteitstheorie, E=mc
2 (klik hier). Eén kg massa met 99% theoretische lichtsnelheid heeft een kinetische energie van 5.47×1017 joules. Dat staat gelijk met 132 megaton aan TNT en dat is 25 % meer dan de aller zwaarste Russische Tsaar atoombom.


Het aluminiumhoudend kruit – dat soms ook met andere oxidatoren en brandstoffen wordt gecombineerd - wordt in tal van producten verwerkt. In toegestaan luchtvuurwerk als knallading. Het zit in trainingsmunitie voor het leger en in ‘stun grenades’ of flashbang die door speciale eenheden van de politie worden gebruikt - een afschrikkingshandgranaat met 'psychisch verdovend' effect door licht en geluid (klik hier).

pyrotechniek vuurwerk ipa

De flits- of blitslichtgranaten zijn niet dodelijk maar moeten wel op de juiste manier worden gebruikt (klik hier), anders kunnen zware verwondingen worden toegebracht. In Spanje deed een politieagent dat door een dergelijke granaat tussen een autobestuurder zijn benen te gooien (klik hier). De misdadige politieagent werd ontslagen en ging een jaar de gevangenis in. Hij moet bovendien een boete van 200.000 euro betalen maar daarmee heeft de automobilist zijn kroonjuwelen niet terug.

Voor sommige speciale ‘stun grenades’ wordt ook wel magnesium en een nitraatzout gebruikt, dat tevens een verblindende bliksemflits veroorzaakt maar minder krachtig is, de Amerikaanse M84. Ze herladen hem ook (klik hier).

In het Amerikaanse leger zijn ze sinds 2013 op buskruit met aluminium overgestapt in plaats van perchloraat te gebruiken. Dit vanwege milieubezwaren en dit mengsel doet het bijna even goed. Een aanrader voor legaal en illegaal Nederland en met de complimenten van GroenLinks.

 
1000 psi is ongeveer 69 bar aan overdruk
Des te langer de tijdsduur, des te schadelijker is een lagere overdruk
Zo wordt de dodelijkheid 99 % bij slechts een overdruk van ongeveer 5 bar wanneer deze langer dan 70 milliseconde aanhoudt


Alle pyrotechnische toepassingen hier hebben één overeenkomst: ze vertonen géén brisante scherfwerking door een detonatie. Daardoor is een kartonnen vuurwerk mortierbom of saluut shell met 165 gram van dit soort kruit niet dodelijk binnen 10 meter, niet binnen 5 meter en zelfs niet binnen 1 meter (klik hier).

Deze is pas dodelijk wanneer het vlakbij het lichaam ontploft, bij het hoofd of tegen de borst, bij hart, longen en ingewanden als de lever (afstand < 0,75 m) (klik hier). De overdruk neemt exponentieel snel af. Is de overdruk binnen in een ontploffende 165 gram shell nog 10.000 bar (bij een volume van 1 liter), dan is op 75 cm afstand na explosie de overdruk al afgenomen tot lager dan 6 bar. Immers is het totaal volume met 1765 liter toegenomen in een bolvormige lichaam met een straal r = 75 cm.

V = \tfrac{4}{3}\pi r^3
De betekenis van 'gas volume' moet hier niet al te letterlijk worden genomen, daar aluminiumhoudend kruit weinig gas produceert maar de overdruk bij dit soort vuurwerk voornamelijk wordt veroorzaakt door de hoge verbrandingstemperatuur die de omgevende lucht sterk verhit - en daardoor flink uitzet en de druk vergroot.

Pas echter op, de kracht is voldoende om bij vastpakken de hele arm bij een explosie weg te rukken (klik hier). Diverse ongelukken hebben uitgewezen dat dergelijke ladingen niet direct dodelijk zijn, maar wel zwaar lichamelijk letsel toe kunnen brengen bij verkeerd gebruik (klik hier).
Ze hebben echter niet met de kracht van een militaire splintergranaat en zeker geen drie! Dat is pure bedrog van iemand die laag is opgeleid en een te grote broek aantrekt: absoluut geen verstand heeft van zaken.

In de V.S. vond een dodelijk ongeluk plaats met een  zogenaamde M-80 rotje (klik hier). Officieel is dit de benaming voor oefenmunitie in het leger ter simulatie. Ze worden echter ook illegaal op de markt gebracht en bevatten vaak minstens 3 gram aluminium-perchloraat kruit of een variatie daarop. In de hand op het lichaam gebracht ter hoogte van hart en longen kan een dergelijk projectiel dodelijk zijn (klik hier). Overigens is moeilijk te achterhalen hoe zwaar de lading precies is geweest. Meestal lopen ongelukken met dergelijke rotjes niet dodelijk af maar kunnen ze flink verwonden.


vuurwerk pyrotechniek ipa

Toen dorpen en steden vroeger nog voornamelijk van houten huizen waren voorzien, waren kaarsen en olielampen ware massavernietigingswapens. Hele dorpen en stadswijken zijn hierdoor al of niet per ongeluk platgebrand.

Werd het branden van kaarsen bij de wet verboden? Bij gebrek aan straatverlichting was er drie eeuwen geleden in Londen een wettelijke verplichting een brandende kaars voor het raam te zetten. Dat veroorzaakte veel branden.

Statistisch gezien ontstaat de helft van de ongelukken met relatief klein legaal gekocht vuurwerk uit de winkel. Zoals kleine vuurpijlen en sterretjes die niet gevaarlijk zijn maar vaak met opzet verkeerd worden gebruikt.
Vuurwerk wordt ook onterecht als schuldige aangewezen wanneer ten einde raad een bewoner de boel zelf in brand steekt om de verzekeringspenningen te innen. Dat kan een bedrijfspand zijn maar ook een woning die in deze economische tijd maar niet aan de straatstenen is kwijt te raken.
fietsongelukken Nederland
Maar wat te denken van de 350.000 ongevallen alleen al met fietsen, waarvan 200 dodelijk in 2012?
Veel fietsers weten weinig van verkeersregels, of houden zich er niet aan en rijden zonder verlichting. Vaak nog tegen het verkeer in, en door rood.

Staan er politieagenten bij de fietsverkoper, of wordt het fietsen verboden?
Nee, fietsen is gezond, zegt men. Veel mensen fietsen voor hun plezier en schromen er niet voor hun kind ook een fiets te geven.

vuurwerk pyrotechniek ipa

In
Nederland waren er afgelopen jaar 700 ongevallen met vuurwerk en één dode door verboden professioneel vuurwerk 1.3G (klik hier).
Vuurwerk afsteken is dus 200 tot 500 keer veiliger dan fietsen, en wanneer je lekker buiten bezig bent, nog veel gezonder ook!

Op het platteland bestaat voor knalvuurwerk al meer dan een eeuw een alternatief voor de boeren bevolking en ruigere types. Carbid schieten is in vrijwel alle gemeenten op oudejaarsdag toegestaan, al gelden er wel veiligheidsvoorschriften. Het was een beetje uit de mode geraakt omdat carbid niet meer werd gebruikt voor verlichting.

Tientallen gemeenten in het noorden, oosten en zuiden van het land hebben de regels voor carbid schieten opgenomen in de Algemeen Plaatselijke Verordening.

GroenLinks en de PvdD willen weer een verbod vanwege de dieren. Op Schiphol hebben vogels in ieder geval al jaren maling aan het gedreun van de  gaskanonnen en vogelverschrikkende pyrotechniek. Voor de omwonenden een opluchting dat die kanonnen niet maandenlang de ruiten doen trillen, ten gerieve van al dat volk dat zonodig veilig op vakantie moet met het vliegtuig.

De PvdD was bij het doden van tienduizenden ganzen op het terrein van Schiphol opeens verdacht afwezig. Want ook de Zevendedagsadventisten gaan graag op vakantie en dan is een vogeltje meer of minder niet zo belangrijk meer. Jezus zijn wederkomst loopt ook gevaar en hij dient natuurlijk onbevlekt zonder vogelpoep door de PvdD te worden ontvangen.

vuurwerk pyrotechniek carbid schieten

En dan GroenLinks: dat is een beweging met een gevaarlijke ultralinkse, communistische en terroristische tak die latent aanwezig is. Zoals de RaRa (klik hier) en Onkruit terreurbeweging in de jaren ’70 en ‘80 en de Antifa. Oud-Tweede Kamerlid van GroenLinks Duijvendak was destijds een van hun leiders en plegers van aanslagen (klik hier).

Om hun ondemocratische eisen kracht bij te zetten, bedreigden ze ministers, leden van het koninklijk huis, vervuilden ernstig het milieu en zetten ze tal van woningen en bedrijfspanden in de brand (klik hier).

De terreur heeft GroenLinks nooit echt afgezworen. Ze werden heimelijk beschermd door politici, extreem linkse topleden van het OM en bevoorraad met explosieven via de laboratoria van de UvA. Criminoloog Buruma stelde zijn kennis ter beschikking als handlanger teneinde daders buiten justitiële vervolging te houden. Hij is nu lid van de Hoge Raad!

De van oorsprong Duitse topadvocaat van terroristen, mevrouw Böhler, was jarenlang GroenLinks Eerste Kamerlid en is nu hoogleraar aan datzelfde links-communistische bolwerk van de UvA, waar de heks haar gif verspreidt. Verdediging is vanzelfsprekend, maar dat willens en wetens zwaar criminele daden gericht tegen onze democratie onder het tapijt werden geveegd uit eigen politiek idealisme? En de clientèle aanraadt te liegen? Dan ben je zwaar medeplichtig.

Er werd in die kringen in de jaren '80 zelfs gesproken over een coup met behulp van extremistische militairen en politie.
Een gelijke ontwikkeling deed zich in België voor door het plegen van gewelddadige terreuraanslagen om de maatschappij te ontwrichten. Beide groeperingen onderhielden contacten.

Van een dergelijke partij is nooit veel goeds te verwachten en van de valse propaganda-terreur bij RTL en de NOS door hun geestverwanten al evenmin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten